Šta je novo?

Blu-Ray vs. HD-DVD - stanje stvari

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo Driveru koliko si strucan se vidi iz tvog posta starog oko godinu dana.
Citat: "Da, shto se HD filmova tiche, tu je X360 totalno van priche, takvi filmovi su sve rasprostranjeniji, a tek za 6 meseci ili godinu dana ce biti sve novo na HDu. Na X360 cesh moci da gledash film, ali ce ti trebati 4 DVDa za to, ali poshto ce i BR chitach i rezach izaci za PC, pirati se sigurno zbog Xboxa nece zezati da prave te seckane varijante, vec imaju gomilu uploada za BR verziju..."

U chemu je problem ovde ? X360 je dobio HDDVD player koji u kombinaciji sa konzolom za 100$ premashuje cenu PS3 a nema ni HDMI, i preko 60% filmova necesh moci da gledash na tome. tebi je to isto shto i PS3+bluray ? Ti mozesh da kupish PS2 i HDDVD standalone player,ali to ne znachi da je isplativo.

Ne, mislim da imam jedan pioneer 208 koji cita HD disk, DVD disk i CD i reze sva tri formata u isto vreme. Ne moguce je trenutno ubaciti i BR u tu kombinaciju - to je problem - specificnost BR diska i nekaompatibilnost sa ostalim stvarima, da ti ne kazem koliko je to problem u segmentu u kome radim...znas kad cemo naterati TV stanice u nasoj zemlji i okolini da predju na BR ? pa nece da predju na HDD za sa DV tape-ova , a kamoli na BR...

Pa BD rezachi mogu da chitaju i rezu DVDove, za CDove ne znam da li je neki najavljen, ili mozda vec postoji, ali bre kome treba rezanje na CD, totalno neisplativo.

andjelkov txt: "Ako nisi siguran ili voljan da proučavaš BD sa tehničke strane, dovoljno je da pogledaš specifikaciju za bilo koji komercijalno dostupan BD uređaj i utvrdiš tu prostu činjenicu. "

Pa jeasm ja voljan, imam BR uredjaj u firmi, ali su standardi i dalje ne utvrdjeni, evo juce smo dobili "deblje diskove" nego one sto smo do sada vidjali.
To što imaš u firmi nije Blu-ray verzija o kojoj mi ovde pričamo, imate ili neki stariji BR koji je koristio kertridže, ili koristite Sonijev PDD format koji je bio preteča BR-a.

Postuj neke slike ako možeš, da vidimo o čemu se tačno radi. 🙂

andjelko: (sorry ako sam promasi ime 🙂 ) " i kada će flash hdd diskovi dovoljnog kapaciteta postati jeftini."

mene ne brine kapacitet istih, vec brzina, 30-40mb/s nije dovoljno za HD reprodukciju, pogotovo ne za HD 1080p, ali ima najava na tom polju sa nekim optickim poluprovodnicima itd...nisam "inzinjer" vise sam consumer pa ne bi da ulazim u to.

30-40 MB/s = 240-320 Mbit/s.

Reprodukcija BD filma = 54 Mbit/s. Na grafičkoj i/ili CPU je da dekodira sadržaj, a na DVI/HDMI konektoru da dekodirani info prosledi do monitora. Gde je problem/usko grlo? Nema ga (osim CPU/GPU, ali to nas ovde ne interesuje @ the moment).

@ mods/driver
apelujem da se obrišu postovi #90...#94

sta se zaboga desilo sa smajlijima na forumu ?!?! :O :zgran: elem :d dosta off-topic-a

PA vidi ovako, postoji vec rezac neki panasonic, drugar mi iskopo da me tovari, reze BR, DVD i CD. Kosta svega 700$ 🙂 A sto se tice rezanja CD-a pazi, ja ih cesto rezem i meni to jako treba recimo, cesce rezem CD-e nego DVD-e, rezem muziku da slusam u kolima.

@Andjelko:

Sto se tice BR-a koji sam pominjao da imam u firmi, provericu tacnu oznaku/oznake, mislim da su nove sprave u pitanju. Mi smo prodaja, to je sve u magacinu , novo. ako budem negde u nekom studiju gde ima fotkacu, a kazem, pogledacu oznake za ovo sto imamo, moram konsultovati tehnicare 🙂

Sto se tice flash diska, ja nisam video jos ni jedan da kopira 30-40mb/s..jedno je rajting drugo je praksa. mislim, HDD kopira 50mb/s... u burst modu ako navuce 100mb/s konstantnih to je super. (aj sad ce da dodje neko i da pocne da se razbacuje sa raptorima u RAID-u (mal nisam reko SLi-u 🙂 ))

ajd čekamo oznake/fotke tog čuda...

U međuvremenu opet malo offtopic 😀 oko flash hard diskova: Pazi, rezon ti je skroz pogrešan. 🙂

Zašto? Prvo, zar je uopšte moguće da konvencionalni hard (pokretna mehanika + elektronika) bude brži (lapsus) od solid-state rešenja (samo elektronika)? Baci pogled na Samsung 32GB flash disk "drive":

The desktop appeared on the screen of the SSD laptop in about 18 seconds while the hard-drive-based computer took about 31 seconds to reach the same point.

Ili iz zvaničnog pressa:

The SSD reads 300 percent faster (53MB/s) and writes 150 percent quicker (28MB/s) than normal hard drives.

Poslednja izmena:
"Flash memory costs around $30 per gigabyte; the memory needed for the 32GB SSD drive works out to about $960"

LOL , pazi ja sam rekao da ce u buduconosti biti, i bice kao sto vidimo, dakle nije da nisam u pravu, ja govorim i trenutnim flash memorijama koje vecina nas ima koje kad predju 15mb/s ja skacem od srece :d

Bitno je da smo mi ovde razrešili još jedan mit 😉 a to za cenu mislim da uopšte nije skupo, uzevši u obzir potencijal same tehnologije. Koliko je koštao prvi HDD pre 5 decenija? Naravno, prvo će se krenuti sa combo varijantama da ubiju startup vreme, a kasnije dolazi i SSD.

Usput, cena flasha opada neverovatnim tempom, za poslednjih godinu dana zabeležen je pad cena od 45%, a kad naredne godine uleti Intel na to tržište tek će biti veselja...

Cena flasha pada, ali flasha koji postoji vec duze vremena. Sve do 2GB jeste jeftino, ali sledeci 4GB je vishe nego duplo skuplji, koshta kao 200GB HDD, 60GB 2.5" HDD ili 2x50GB BDR. Svi oni imaju neuporedivo vishe mesta, i taj flash se uopshte ne isplati trenutno. Nema shanse da uskoro bude 20-30 ili 100GB sa pristupachnom cenom, dok ce BDR/RW u roku od godinu dana ili ranije vrtoglavo da krene dole.

Poslednja izmena:
Iskreno, mislim da bi bila bolja vest da jedna strana odustaje 😀, poshto cemo sad umesto 4 formata po uredjaju (CD-R, DVD-R, DVD+R, DVD-RAM) imati 6, osim ako ne izmisle josh neki. Al shta je tu je 🙂

Poslednja izmena:
Cena flasha pada, ali flasha koji postoji vec duze vremena. Sve do 2GB jeste jeftino, ali sledeci 4GB je vishe nego duplo skuplji, koshta kao 200GB HDD, 60GB 2.5" HDD ili 2x50GB BDR. Svi oni imaju neuporedivo vishe mesta, i taj flash se uopshte ne isplati trenutno. Nema shanse da uskoro bude 20-30 ili 100GB sa pristupachnom cenom, dok ce BDR/RW u roku od godinu dana ili ranije vrtoglavo da krene dole.
flash drive koristi najveće raspoložive čipove tog tipa koji su pre dve godine bili 8Gb, prošle godine 16 Gb, a ove godine je tehnologija udvostručila kapacitet i skoro duplo oborila cenu. Kao što rekoh, u naredne 2-3 godine ne treba očekivati bilo šta "veliko i jeftino", flash će prvo služiti kao primarni cash, a kada se to omasovi doći će i jeftini SSD na red.

Da, ovo je vrlo značajno i u neku ruku sasvim očekivano od Neca (Optiarc 😉) koji sada i zvanično podržava oba standarda. Prvi LSI koji će omogućiti actual combo, a setimo se i Ricoha od pre par meseci koji je napravio proboj što se tiče optike.

No, opet može ispasti patka ako BDA ne dozvoli cross-licensing tj. prodaju ili krenu da odugovlače, cela dosadašnja zavrzlama je već sada napravila više štete nego koristi.

Poslednja izmena:

Iskreno, mislim da bi bila bolja vest da jedna strana odustaje 😀, poshto cemo sad umesto 4 formata po uredjaju (CD-R, DVD-R, DVD+R, DVD-RAM) imati 6, osim ako ne izmisle josh neki. Al shta je tu je 🙂

Pa da, to je odlichna vest samo za nepristrasnog Nedju 🙂 Pre bih voleo da ostane samo HDDVD nego da prave ovakvu glupost. I to Nec koji u zivotu nije napravio poshten rezach (sad ce Andjelko sa grafikonima 😀).

Srecom, kada se Bluray zaleti i pokaze koliko je bolji, a za iste pare (filmovi, playeri), Universal ce preci na Bluray stranu, HDDVDu ce se odbrojavati dani.

U kojoj ce rezoluciji dolaziti filmovi? 1080p ili 720p ? Hoce 1080p moci fino da se reskalira u 720p a da to izgleda dobro ?

pa verovatno ce biti i ovih i onih... reskaliranje ne bi trebalo da bude problem, bice gubitaka naravno, 1080p nosi skoro duplo vise informacija...

1080p ima 2.25x više informacija u odnosu na 720p 😉

1080p bi trebao biti standard za sva izdanja, ali i 720 je "ravnopravna", a skaliranje je nužno zlo... po meni je skaliranje bzvz, jer je film rađen u 1080, treba ga i gledati na monitoru/tv-u koji podržava 1080, ali to je za sada skup sport.

1080p ima 2.25x više informacija u odnosu na 720p 😉

1080p bi trebao biti standard za sva izdanja, ali i 720 je "ravnopravna", a skaliranje je nužno zlo... po meni je skaliranje bzvz, jer ako je film rađen u 1080, treba ga i gledati na monitoru/tv-u koji podržava 1080, ali to je za sada skup sport.

Nazad
Vrh Dno