Šta je novo?

Blu-Ray vs. HD-DVD - stanje stvari

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ajde da vam dam jedan konkretan info : NAJNOVIJA kamera iz sony-ja je HVR-V1E i snima u HD formatu, snima na DV kasete i dalje i najnoviji proizvod za nju je HDD od 60GB, to je najveci, to je ceo sklop a ne samo HDD, podrzava wireless itd, da vam ne tupim, koga interesuje nek potrazi hvr-D60 uredjaj. Sony je tek sad izabacio profi 25p kameru, sada = pre 12 dana. A ko ce snimati i tovariti na blu ray ? pa sobzairom da radim u broadcast i studio industriji reci cu vam : niko ! jos neko vreme. HD i HD2 standardi su tu odavno, ali medijumi za studisku upotrebu su DV kasete/trake. Snimace se na digitalne medije, a stancovanje - pa to ce zavisiti od cene medijuma i opreme za snimanje iste, a tu je BluRay skulji i to MNOGO nego da se tumba na klasican DVD (DSDVD), a studiski interes u svemu tome je 1%, njima je svejedno.

edit: da se razumemo: consumer zavisi od pro ekipe, ako pro ekipa odluci da im je skupo da rokaju HD2 i da to stancuju na BlueRay, dzaba taj consumer rat o kome vi pricate. Film snimljen Panavisionom, montiran, sredjen i prebacen u avi ne zahteva vise od 12 GB, uz minimalnu mpeg2 kompresiju i 1920 rezoluciju nece preci 8GB, BlueRay ispada nepotreban...celuloid , koji se koristi u 99% snimanja "velikih" holivudskih projekata jednostavno ne nosi dovoljno informacije da moze da iskoisti blueray kapacitete... Sa druge strane HD2 u DVCam formatu bi mogao da konkurise ali veliki studiji nece tek tako menjati panavision za digitalnu tehnologiju, po najvise zato sto dodatci tipa sociva i objektivi od preko 100.000$ ne pasuju.

Poslednja izmena:
gx-x, jel si ti video nekad HD film ? 2 sata filma u PALu zauzima 4-5GB, a 1080p zauzima 8 ? 😀

I ti radish broadcast na pogreshnom mestu, na mestu koje se nalazi u kamenom dobu i gde televizija nece preci na HD josh 10 godina, tako da potrebu za HDom i Bluray-em ne mozesh da ocenjujesh nikako. U USA vec 30% domacinstava ima HDTV, ajde ih ubedi da im ne trebaju next-gen medije.

A ovo consumer zavisi od pro ekipe bih voleo da mi objasnish. Profesionalci koriste totalno drugu tehniku u odnosu na consumera, pa kako onda oni zavise ?

Poslednja izmena:
@gx-x
nemoguce je staviti hd materijal od recimo 2 sata (film) na 8gb.na toliko prostora staje 720x576 dvd materijal sa 2 audio stream-a i par dodatnih gluposti a da pakuju 1920x1088 da stane na isti prostor na koji staje i obican dvd movie je glupost

lol.

eno vam lord of the rings 1 deo u HD na EUC-u, ja skino i gledao sinoc, 8.2GB. Imate jos brdo filmova, rekao bih da u poslednje vreme samo HD i gledam. Takodje uporedite HD IMAX prezentacije/dokumentarce, kako god, 60 i kusur minuta ~2.5GB...

1920x1088 je HD2 tzv. Ja pricam o 1280x720.

PS. driver, Pa consumeri ne snimaju filmove, vec profsionalci, kakvo drugo objasnjenje je potrebno ? Panavisioni kojima se najvise snima u holivudu snimaju na celuloid, e sad kako oni to posle prepakuju i da li mogu da izvuku efektivno 1280 tacaka iz celuloida , a da te tacke nose dovoljno informacija , to je druga prica, postoje tehnike i razni celuloidi, ali 1920 je vec poprilican izazov, zato ni nemas puno HD2 filmova, treba malo vremena...bice, ali ne treba srljati i kupovati LCD 44" kod ovih nasih derikoza za 250.000din, nije jos vreme.

Poslednja izmena:
1920x1080 je full HD, koji se i koristi za HD filmove i koji je na Blurayu, odnosno HDDVDu. Pokushaj da pustish 720p i 1080p na nekom 37" LCDu pa cesh da vidish razliku. Na monitoru je 720p odlichan naravno, ali ja mislim da ni taj ne moze da stane na 8GB osim ako nije dodatno kompresovan.

Shto se tiche kupovine HDTVa, naravno da je to sada glupost, osim ako nemash X360, jer ne postoji izvor koji ce ti "napraviti" sliku za to. Tek kada se budu pojavili bluray/hddvd playeri ili PS3, a ti hocesh neki od tog hardvera, moracesh da kupish LCD, i zato je pametno uzeti LCD kasnije, jer ce mu cena od danas padati sve brze, nece biti skuplji 🙂

Poslednja izmena:
Koliko ja znam, sa 35mm trake moze da se izvuce 4k razolucija. Definitivno mnogo vise od 1080i.

lose znas, u sustini i 320x240 moze da se resizeuje u 3200x2400. 35mm je standard za mnoge stvari i kvalitet i narodski receno - ono sto moze d ase izvuce - zavisi od tipa i kvaliteta doticnog 35mm filma. Poredjenja radi - najobicniji ***** foto-aparat koji kupis za 40e moze da bude sposoban da snima na 35mm film...Granulacija filma je ta koja odredjuje rezoluciju i kvalitet. U svakom slucaju kada pricamo o 35mm pricamo o celuloidu ili digitalnom ekvivalentu istog. a to nije isto.

@driver:

moze da stane brate, pa izbacuju HD 720p na DL DVD-u...

I film uvek zauzima isto bez obzira koliko traje i koja je radnja u njemu ? 🙂 To je sve prekompresovano.

Kakve veze ima da li je i čime nešto prekompresovano ako je kvalitet ostao identičan? Pa i film od 25 GB je kompresovan nečime, u slučaju većine Blu-ray filmova MPEG2 kodekom, pa su zato i popljuvani, dok su filmovi od 12-15 GB na HD-DVDu ispali super zbog korišćenja drugog kodeka (VLC1, beše...?). Uzeo sam od ortaka film koji je kod njega na 2 DVD-a a kod mene na 1 DVD-u, 720p, samo je moj rekompresovani MKV, a njegovo je čist streaming TS, namerno da bih uporedio. Razlika jednostavno ne postoji. Čak je ova moja varijanta bolja, jer staje na 1 DVD i nema gomilu nekih malih fajlova koje treba smeštati u 1 folder, već je 1 mkv. Izgleda, ponavljam, potpuno identično.

Poslednja izmena:
bas htedoh da kazem...slika je do jaja, ostra ko fotografija, a recimo saw2 je na jednom DVD-u... (720p)

1920x1080 je full HD, koji se i koristi za HD filmove i koji je na Blurayu, odnosno HDDVDu. Pokushaj da pustish 720p i 1080p na nekom 37" LCDu pa cesh da vidish razliku. Na monitoru je 720p odlichan naravno, ali ja mislim da ni taj ne moze da stane na 8GB osim ako nije dodatno kompresovan.

Shto se tiche kupovine HDTVa, naravno da je to sada glupost, osim ako nemash X360, jer ne postoji izvor koji ce ti "napraviti" sliku za to. Tek kada se budu pojavili bluray/hddvd playeri ili PS3, a ti hocesh neki od tog hardvera, moracesh da kupish LCD, i zato je pametno uzeti LCD kasnije, jer ce mu cena od danas padati sve brze, nece biti skuplji 🙂

Moram malo da te ispravim majstore... Prvo, ako gledas 720p i 1080p na 37" LCD-u neces primetiti razliku u korist 1080p, cak naprotiv, jer vecina danasnjih LCD televizora nemaju 1920x1080 rezoluciju (sem par modela, Philips, BenQ, Acer i mozda jos poneki). Onda TV mora da skalira sliku. Naravno, osim ako nisi mislio na neki 37" LCD monitor - ako takvo cudo postoji.

Drugo, sto se tice kupovine HDTV-a, ne znam da li jos koristis onu antenu za filefetch - ako ne koristis pocni da gledas satelitski TV, broj HDTV kanala na nebu iznad evrope raste. Uskoro ce se pojaviti Dreambox 8000, HDTV Linux risiver, i vecinu njih ces moci gledati podjednako lako kao sto danas gledas premiere, C+, Sky i ostale.

http://en.kingofsat.net/hdtv.php

U pravu si za skaliranje, razlika izmedju 720p i 1080p ne postoji, ali zvanichno ti necesh ni moci da kupish 720p filmove, osim ako ih ne skinesh. Ne znam ni chime cesh pustiti 720p filmove pre PS3. PC u dnevnoj sobi nije nikakvo reshenje, i to se pokazalo odavno.

Shto se tiche kanala, ne koristim vishe skystar2, prodao sam ga odavno, ali on ne moze da pushta HDTV koliko znam, i ta oprema kapiram da nije jeftina josh uvek, sve je to i dalje "na pola", trebace malo vremena da se pokrene.

Kakve veze ima da li je i čime nešto prekompresovano ako je kvalitet ostao identičan? Pa i film od 25 GB je kompresovan nečime, u slučaju većine Blu-ray filmova MPEG2 kodekom, pa su zato i popljuvani, dok su filmovi od 12-15 GB na HD-DVDu ispali super zbog korišćenja drugog kodeka (VLC1, beše...?). Uzeo sam od ortaka film koji je kod njega na 2 DVD-a a kod mene na 1 DVD-u, 720p, samo je moj rekompresovani MKV, a njegovo je čist streaming TS, namerno da bih uporedio. Razlika jednostavno ne postoji. Čak je ova moja varijanta bolja, jer staje na 1 DVD i nema gomilu nekih malih fajlova koje treba smeštati u 1 folder, već je 1 mkv. Izgleda, ponavljam, potpuno identično.
Cisto radoznalosti radi koji je CPU usage (i koji CPU) pri reprodukciji 720p ili 1080p sadrzaja?

Za 720p cesh imati 100% na 1.5GHz procesoru (ne celeronu 🙂).

lose znas, u sustini i 320x240 moze da se resizeuje u 3200x2400. 35mm je standard za mnoge stvari i kvalitet i narodski receno - ono sto moze d ase izvuce - zavisi od tipa i kvaliteta doticnog 35mm filma. Poredjenja radi - najobicniji ***** foto-aparat koji kupis za 40e moze da bude sposoban da snima na 35mm film...Granulacija filma je ta koja odredjuje rezoluciju i kvalitet. U svakom slucaju kada pricamo o 35mm pricamo o celuloidu ili digitalnom ekvivalentu istog. a to nije isto.

@driver:

moze da stane brate, pa izbacuju HD 720p na DL DVD-u...

Znaci ti meni hoces da kazes, da iz filma, snimanog panavisionom, na celuloid, ne moze da se izvuce 1080 ? Pa ni najbolje HD kamere ne mogu po detaljima da pridju filmu po detaljnosti i dinamcikom opsegu. Iz filma mozes da izvuces, vrlo cisto, 4k rezoluciju.

Veliki 🙂 Za 1080p je 9X%, a za 720p je oko 5X, ali oscilira u oba slučaja, hoće i gore i dole.
Ne obraćaj pažnju na Guruovu mašinu, neka te ne plaše očajne performanse te kante koja ne može ni film da pusti a da se ne napregne 100% 😀

Znaci ti meni hoces da kazes, da iz filma, snimanog panavisionom, na celuloid, ne moze da se izvuce 1080 ? Pa ni najbolje HD kamere ne mogu po detaljima da pridju filmu po detaljnosti i dinamcikom opsegu. Iz filma mozes da izvuces, vrlo cisto, 4k rezoluciju.

iz filma za fotoaparate da, sa 25fps zapisa na film tesko. Da je tako jednostavno - kome bi se prodavale digitalne HD kamere ? (ne snimaju ni HDcam na HDD vec na magnetnu traku, do duse mogu da snimaju na HDD ali najcesce se koriste DV trake zbog cene, jeste zapis digitalan i na jednom i n adrugom) . Tesko je da polemisemo o tome ovako na brzaka
.
I opet kazem - sve moze, samo je pitanje kolko takav celuloid kosta, kakva se optika koristi, kakva je kamera, koja je osetljivost tog ultra dobrog i sitnog zrna u celuloidu tj da li moze da postigne rezoluciju i detalje u slabijim svetlosnim uslovima itd...

Sto se najboljih HD kamera tice -iznenadio bi se cemu sve mogu da pridju 😉 Samo je pitanje o kojim kamerama i u kojoj klasi pricamo. da ne duzim pogledaj recimo ovo:

"the SRW-5000 records a 440 Mbps video payload" 😉

Veliki 🙂 Za 1080p je 9X%, a za 720p je oko 5X, ali oscilira u oba slučaja, hoće i gore i dole.
Ne obraćaj pažnju na Guruovu mašinu, neka te ne plaše očajne performanse te kante koja ne može ni film da pusti a da se ne napregne 100% 😀

Kakve veze moja mashina ima sa tim, nisam ni prichao u njoj, vec tako radi na procesorima na 1.5Ghz, kod mene na 2Ghz se vrti oko 60%.

Moja kanta mozda ne moze nishta poshteno da uradi, ali ne moze ni tvoja, ni nichija 😀

Poslednja izmena:
🙂 U svakom slučaju tu smo negde...to je otprilike ta cifra, svima se šeta oko 50-90% u zavisnosti od toga šta držimo, a sve je to u rasponu 2-2.5 giga...

gx-x je napisao(la):
...u sustini i 320x240 moze da se resizeuje u 3200x2400. 35mm je standard za mnoge stvari i kvalitet i narodski receno - ono sto moze d ase izvuce - zavisi od tipa i kvaliteta doticnog 35mm filma. Poredjenja radi - najobicniji ***** foto-aparat koji kupis za 40e moze da bude sposoban da snima na 35mm film...Granulacija filma je ta koja odredjuje rezoluciju i kvalitet. U svakom slucaju kada pricamo o 35mm pricamo o celuloidu ili digitalnom ekvivalentu istog. a to nije isto.
koliko ja vidim u ovom tredu se priča o bioskopskim filmovima iz holivudske produkcije.
neka okvirna rezolucija kadra je oko 5000x5000px, tako da zanš ako budeš radio neku grafiku za neki od holivudskih filmova.
4k rezolulucija je čista aproksimacija gore navedene rezolucije, ali se smatra da je ok.

a ako radiš za ove naše, koliko god da staviš, mnogo je.

uostalom i da se žale uvek možeš da kažeš: što, šta fali ? meni je ovo super. 😀

snima u 12MPX ? Efekti za filmove se renderuju u 12MPX ? prosto ne verovatno, ajde molim te mi daj neke reference na PM, posto je digitalna tehologija kamera cisto djubre naspram ovoga sto si ti izneo kao podatak. I opet pitam da li pricamo o rezuluciji piksel na piksel ili o jednom pikselu smudgovanom na 100 piksela kvadrat tip kvaliteta, posto kazem mogu ja da razvucem 320x240 na 3200x2400 i da bacim na TV nece se ni primetiti.

Nisi mi jasan, opste je poznato da se noviji filmovi skeniraju 2k i 4k skenerima i da se u tim rezolucijama rade efekti. Kad se rade restauracije starih filmova, to se takodje radi. Potrazi na primer podatke o spiderman-u 2. Film bi verovatno mogao da se skenira i u vecoj rezoluciji bez gubitka kvaliteta, ali za to nema potrebe, tek od nedavno se uvode 4k projektori. Verovatno se mogu izbrojati na prste.

A ovak primer koji non stop guras pokazuje da ne poznajes bas materiju koliko mislis. 240x320 je vec digitalizovan snimak i kad bi ga resizeovao i bacio na hdtv ili cak tv vrlo bi se primetilo u odnosu na original. Ali ako uzmes film, koji je analogni izvor i skeniras ga u 2k ili 4k pa to pustis na tv-u nece biti ni traga od kockica ili mrlja kako kazes.

Digitalne kamere(profesionalne, filmske), jos imaju kajmaka da se najedu da bi ugrozile film kamere iako neki filmovi snimani tim kamerama super izgledaju, na primer Collateral ili Miami Vice(Thomson Viper, Filmstream).

kako god...ne razumemo se bas najbolje ali ajde.

Ps. Ne mogu se ni sve scene snimita panavisionom zbog gabarita i propratne opreme. bilo kako bilo 4k sa 4k je overkill.

Digitalne kamere su vec bolje od filmskih (vishe detalja, oshtrije, kao uostalom i fotoaparati), ali im fali dinamika, i to ce se reshiti za koju godinu.

Jeste, digitalne su bolje od filmskih. Fali im samo ta dinamika, pošto filmske hvataju malo više frejmova u sekundi od jednog.

Digitalne kamere su vec bolje od filmskih (vishe detalja, oshtrije, kao uostalom i fotoaparati), ali im fali dinamika, i to ce se reshiti za koju godinu.

Bolje su mozda jer su isplativije ali definitivno ne daju kvalitetniji snimak. A uzgred, na koje to digitalne kamere konkretno mislis ?

Btw. ako se da zakljuciti empirijski. Onda se nece skoro resiti problem dinamike. U audio svetu se jos uvek nije resio(traka vs digitalno).

to je zato sto ljudi traze dlaku u jajetu, a na kraju to sto prave prebace u mp3 pa taj mp3 snime na audio CD...mani te se...

Nazad
Vrh Dno