Ne, u normalnim uslovima pricamo samo o porezu na dohodak, koji je 10% i udara se ukoliko si premasio ukupan neto dohodak od 2m dinara godisnje. I da, sam si duzan da ga prijavis, ali i ukoliko to ne uradis drzava te napeca svejedno pa ti naplati. A tih 45% je na ugovor o delu, i duzna je da ih prijavi firma koja ti novac isplacuje. Ta firma to treba da plati, naravno od tvog novca, a tebi isplati ostatak. Fizicko lice nema nista sa time, tacnije firma pravi prekrsaj a ne ti. E sada to je sve teorija. U praksi, zaista je dovoljno da neko samo pomisli da je to nesto sto nama donosi milone $ godisnje, po mineru, posto smo jelte top mineri mi a ne kinezi, i da nam odredi poseban porez za tako nesto. Ovoj drzavi nije strano ni retroaktivno naplacivanje, sto krsi sve evropske zakone, ali to rade i radice sve dok mogu. Za fiskalne uredjaje recomo, nije postojao zakon o obaveznom tehnickom pregledu. Posle par godina uvedu uredbu. I krenu da peze ljude. I ukoliko si se zamerio nekom inspektoru, on ti napise kaznu za sve godine unazad u kojima nisi radio tehnicki pregled. 20000 dinara po uredjaju po godini. I tako coveku koji je ima(o) d.o.o. i dva fiskalna uredja rebnu 100000 po uredjaju. On se zalio, sud mu kaznu prepolovi (ustaljena praksa, zato ti oma pise kaznu x2 a ne 10000 koliko je bio propisani minimum). I covek zatvori firmu, jer je to bila kap koja je posle serije pehova prepunila casu... I ne pricam napamet. Znaci, ukoliko drzava samo pomisli ds tu moze mnogo para da se uzme, pokusace to i da uradi po svaku cenu. E sad, drugo je to sto ukoliko me neko napne za takvu glupost retroaktivno, videcu odakle ce da mi naplati, jer momentalno dajem otkaz i idem na biro. Pa nek mi skidaju od plate. A za priliv novca uvek cemo se snaci, pa postoje i druge zemlje gde to moze da se posalje, postoje i one divne kartice sa BTC logom na sebi...
I da, ima li neko snimak da okaci da pogledamo sta baljezgaju?
što ste takvi. mislim za taj prilog na rts-u.
poenta i jeste da se priča o bitcoinu širi dalje i da omasovi njegova upotreba. vi možete samo da budete srećni, jer ćete biti u mogućnosti da vunicama prodajete teško iskopani novčiće za 400 $ u aprilu sledeće godine.
što se tiče legislativa, ne znam da li ste videli, ali u Nemačkoj je bitcoin zvanično postao "privatni novac".
i arrowsat je u pravu. svaki prihod ste dužni sami da prijavite! morate da odete u poresku i kažete zaradio sam 800 eura, oporezujte me. sve devizne transakcije u ovoj zemlji ulaze kroz Narodnu banku, tako da priče "uplatio mi rođak koji se zove Bitstamp Ltd" baš i ne piju vodu.
obećavam da ću za odbranu prvoga koga odavde uhapse zbog "pranja novca" donirati nešto btc-a za advokata.![]()
OVO jednostavno nije nimalo precizno. Ima necega sto lici ali kad bi se ovim vodili nayebali bi, pre ili kasnije.
Pogledajte prilog 121150
Imate ovde malo vise o tome: http://zverko.rs/2012/07/freelancing-sve-sto-je-vazno-da-znate/#.Ug9ORNJmiSo
Jednostavno, kao fizicko lice u jako nepovoljnom polozaju su svi.
Ne bih da sviram, ali nijedan freelancer mi se josh ne pozali da je platio porez. Ima raznih nacina da se novac podigne, jedan od njih je Pioneer, verujem da svaki ozbiljniji programer zna o cemu se radi, i da je koristio/koristi ovakav nacin isplate. Ti porezi na honorar imaju smisla samo kada ih isplacuju nase firme, zbog toga sa ljudima koji obavljaju povremeno-privremene poslove sklapamo ugovore o minimalnoj mesecnoj zaradi i na taj novac platimo porez, a ostalo kes na ruke...Makar sam ja tako radio, posto nemam drzavu iza sebe da zaposlim nekoga preko fantomske omladinske zadruge (nekada NIS Jugopetrol, EPS i Telekom) pa da im produzavam godinama na po 6 meseci ugovor, placam sicu za doprinose, i otpustim kada pozelim, bez da snosim posledice.
Lose su tre informisali drugariTakav je slucaj bio u zandarmeriji u jednom trenutku kada je 1,2m bilo neoporezivo, a preko toga je isao porez, pa su pojedini ljudi na kraju godine dobili da plate 10% poreza (uglavnom staresine). Moj drugari su zaradili tada "samo" po 960000,00 dinara neto, tako da nisu bili oporezovani, pa se smejase sto su pojedine staresine primile istu platu kao i oni kada se odbio porez.
"Deo treci
GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA
Dohodak za oporezivanje
Član 87
Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, i to:"
Sve lepo pise ovde, sa najnovijim izmenama za 2013., gde se i dividende smatraju za prihod, dok su ranije bile oslobodjene istog. Opet ponavljam, ukupan prihod od nesto preko 2m dinara nije oporeziv. Preko 2m je 10%, preko 4m 20% itd... Ne znam dokle ide kod nas, Svedjani na kraju uzimaju 70% najbogatijim ljudima. E sada ja radim na minimalac, tako da imam luft da podizem neku kintu a da me ne oporezuju. Ukoliko neko od vas radi za 2m dinara godisnje (cistog prihoda kada se odbiju dazbine), onda mora da prijavi porez na dobit. Takav je slucaj bio u zandarmeriji u jednom trenutku kada je 1,2m bilo neoporezivo, a preko toga je isao porez, pa su pojedini ljudi na kraju godine dobili da plate 10% poreza (uglavnom staresine). Moj drugari su zaradili tada "samo" po 960000,00 dinara neto, tako da nisu bili oporezovani, pa se smejase sto su pojedine staresine primile istu platu kao i oni kada se odbio porez. Tada je euro bio oko 70 ako se ne varam, znaci to je taj paritet otprilike i sada. Ispravite me ako gresim, ali pitao sam i poresku upravu, a pise i u zakonu. Zakon je ovde: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_porezu_na_dohodak_gradjana.html . Ko ne veruje moze da se obrati svom poreskom inspektoru (ukoliko ga ima) i dobice pojasnjenje... I opet navodim, da to vazi samo i jedino ukoliko drzava ne resi da prihode od BTC-a stavi na crnu listu i oporezuje ih specijalnom uredbom, a onda berimo kozu na siljak...
evo ti obrazas koji se popunjava u poreskoj za "honorare preko interneta".
http://www.kakopedija.com/wp-content/uploads/2011/11/pp-opo-obrazac.pdf
to što neko izjavi u banci da je novce primio od rođaka, ili kao poklon...pa to se sve da vrlo lako proveriti u Narodnoj banci.![]()
Ne vredi, da bi jednom za sva vremena razjasnili ovu stvar zrtvovacu malo privatnosti... davno je bilo te pare sam potrosioNaravno da pricam o godisnjem porezu na dohodak, jer samo taj i takav moze da se primeni na ovaj nacin zarade.
Ne vredi, da bi jednom za sva vremena razjasnili ovu stvar zrtvovacu malo privatnosti... davno je bilo te pare sam potrosio
![]()
Ovih 2 miliona je sve svuceno sa moneybookersa kao pomoc prijatelja, i kao sto vidis oporezovano je kao prihodi ostvareni van radnog odnosa tj ostali prihodi po clanu 85 tj 20%
Pa sad ko hoce neka se zeza, ali na ovih 20% znaju udariti i zatezne kamate pa to bude mnogo mnogo vise. I
Peglaju ga muski, kolko su rekli 100Th u ovom prvom turnusu?
Pa kakve veze ima koliki je porez bio na godisnjem nivou sa mojim prihodima te godine ?A 2009. je bilo manje od 2m za porez na godisnjem nivou, a ja ovde vidim cifru od 2,1m.
Nisam ispratio bas najbolje al zar nije on juce imao 18Th ?malo kasne, ali po planu treba da isporuce prvo 100, pa jos 100.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari