Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

1000$ pa sta se zalite bicete bogatasi :D
Ovo je moralo da se desi kad tad je se prica o bitkoinu zahuktava. Ko zna mozda za 2-3 godine i bude 1000$ :D

Ne, u normalnim uslovima pricamo samo o porezu na dohodak, koji je 10% i udara se ukoliko si premasio ukupan neto dohodak od 2m dinara godisnje. I da, sam si duzan da ga prijavis, ali i ukoliko to ne uradis drzava te napeca svejedno pa ti naplati. A tih 45% je na ugovor o delu, i duzna je da ih prijavi firma koja ti novac isplacuje. Ta firma to treba da plati, naravno od tvog novca, a tebi isplati ostatak. Fizicko lice nema nista sa time, tacnije firma pravi prekrsaj a ne ti. E sada to je sve teorija. U praksi, zaista je dovoljno da neko samo pomisli da je to nesto sto nama donosi milone $ godisnje, po mineru, posto smo jelte top mineri mi a ne kinezi, i da nam odredi poseban porez za tako nesto. Ovoj drzavi nije strano ni retroaktivno naplacivanje, sto krsi sve evropske zakone, ali to rade i radice sve dok mogu. Za fiskalne uredjaje recomo, nije postojao zakon o obaveznom tehnickom pregledu. Posle par godina uvedu uredbu. I krenu da peze ljude. I ukoliko si se zamerio nekom inspektoru, on ti napise kaznu za sve godine unazad u kojima nisi radio tehnicki pregled. 20000 dinara po uredjaju po godini. I tako coveku koji je ima(o) d.o.o. i dva fiskalna uredja rebnu 100000 po uredjaju. On se zalio, sud mu kaznu prepolovi (ustaljena praksa, zato ti oma pise kaznu x2 a ne 10000 koliko je bio propisani minimum). I covek zatvori firmu, jer je to bila kap koja je posle serije pehova prepunila casu... I ne pricam napamet. Znaci, ukoliko drzava samo pomisli ds tu moze mnogo para da se uzme, pokusace to i da uradi po svaku cenu. E sad, drugo je to sto ukoliko me neko napne za takvu glupost retroaktivno, videcu odakle ce da mi naplati, jer momentalno dajem otkaz i idem na biro. Pa nek mi skidaju od plate :). A za priliv novca uvek cemo se snaci, pa postoje i druge zemlje gde to moze da se posalje, postoje i one divne kartice sa BTC logom na sebi...
I da, ima li neko snimak da okaci da pogledamo sta baljezgaju?

OVO jednostavno nije nimalo precizno. Ima necega sto lici ali kad bi se ovim vodili nayebali bi, pre ili kasnije.
tabela.jpg

Imate ovde malo vise o tome: http://zverko.rs/2012/07/freelancing-sve-sto-je-vazno-da-znate/#.Ug9ORNJmiSo

Jednostavno, kao fizicko lice u jako nepovoljnom polozaju su svi.

što ste takvi. mislim za taj prilog na rts-u.

poenta i jeste da se priča o bitcoinu širi dalje i da omasovi njegova upotreba. vi možete samo da budete srećni, jer ćete biti u mogućnosti da vunicama prodajete teško iskopani novčiće za 400 $ u aprilu sledeće godine. :D

što se tiče legislativa, ne znam da li ste videli, ali u Nemačkoj je bitcoin zvanično postao "privatni novac".

i arrowsat je u pravu. svaki prihod ste dužni sami da prijavite! morate da odete u poresku i kažete zaradio sam 800 eura, oporezujte me. sve devizne transakcije u ovoj zemlji ulaze kroz Narodnu banku, tako da priče "uplatio mi rođak koji se zove Bitstamp Ltd" baš i ne piju vodu.

obećavam da ću za odbranu prvoga koga odavde uhapse zbog "pranja novca" donirati nešto btc-a za advokata. :D

"Deo treci
GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA
Dohodak za oporezivanje

Član 87

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, i to:"

Sve lepo pise ovde, sa najnovijim izmenama za 2013., gde se i dividende smatraju za prihod, dok su ranije bile oslobodjene istog. Opet ponavljam, ukupan prihod od nesto preko 2m dinara nije oporeziv. Preko 2m je 10%, preko 4m 20% itd... Ne znam dokle ide kod nas, Svedjani na kraju uzimaju 70% najbogatijim ljudima. E sada ja radim na minimalac, tako da imam luft da podizem neku kintu a da me ne oporezuju. Ukoliko neko od vas radi za 2m dinara godisnje (cistog prihoda kada se odbiju dazbine), onda mora da prijavi porez na dobit. Takav je slucaj bio u zandarmeriji u jednom trenutku kada je 1,2m bilo neoporezivo, a preko toga je isao porez, pa su pojedini ljudi na kraju godine dobili da plate 10% poreza (uglavnom staresine). Moj drugari su zaradili tada "samo" po 960000,00 dinara neto, tako da nisu bili oporezovani, pa se smejase sto su pojedine staresine primile istu platu kao i oni kada se odbio porez :D. Tada je euro bio oko 70 ako se ne varam, znaci to je taj paritet otprilike i sada. Ispravite me ako gresim, ali pitao sam i poresku upravu, a pise i u zakonu. Zakon je ovde: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_porezu_na_dohodak_gradjana.html . Ko ne veruje moze da se obrati svom poreskom inspektoru (ukoliko ga ima) i dobice pojasnjenje... I opet navodim, da to vazi samo i jedino ukoliko drzava ne resi da prihode od BTC-a stavi na crnu listu i oporezuje ih specijalnom uredbom, a onda berimo kozu na siljak...

OVO jednostavno nije nimalo precizno. Ima necega sto lici ali kad bi se ovim vodili nayebali bi, pre ili kasnije.
Pogledajte prilog 121150

Imate ovde malo vise o tome: http://zverko.rs/2012/07/freelancing-sve-sto-je-vazno-da-znate/#.Ug9ORNJmiSo

Jednostavno, kao fizicko lice u jako nepovoljnom polozaju su svi.

Ne bih da sviram, ali nijedan freelancer mi se josh ne pozali da je platio porez. Ima raznih nacina da se novac podigne, jedan od njih je Pioneer, verujem da svaki ozbiljniji programer zna o cemu se radi, i da je koristio/koristi ovakav nacin isplate. Ti porezi na honorar imaju smisla samo kada ih isplacuju nase firme, zbog toga sa ljudima koji obavljaju povremeno-privremene poslove sklapamo ugovore o minimalnoj mesecnoj zaradi i na taj novac platimo porez, a ostalo kes na ruke...Makar sam ja tako radio, posto nemam drzavu iza sebe da zaposlim nekoga preko fantomske omladinske zadruge (nekada NIS Jugopetrol, EPS i Telekom) pa da im produzavam godinama na po 6 meseci ugovor, placam sicu za doprinose, i otpustim kada pozelim, bez da snosim posledice.

Poslednja izmena:
Da bi imao bilo kakav dohodak potrebno je da imas prihode.
Prihodi mogu biti po raznim osnovama, regularna plata, honorar, dobitak na kladionici, povlacenje para sa bitstampa.... i svi se oporezuju po razlicitim stopama.
Povlacenje para sa bitstampa kojeg mi svi uglavnom prijavljujemo kao softverske usluge potpada pod ostale prihode koji se oporezuju po stopi 20%.
Sami smo duzni to da prijavimo.
Ako ne prijavis male su sanse da ce te zvati neko iz poreske uprave trenutno za to.

Ne bih da sviram, ali nijedan freelancer mi se josh ne pozali da je platio porez. Ima raznih nacina da se novac podigne, jedan od njih je Pioneer, verujem da svaki ozbiljniji programer zna o cemu se radi, i da je koristio/koristi ovakav nacin isplate. Ti porezi na honorar imaju smisla samo kada ih isplacuju nase firme, zbog toga sa ljudima koji obavljaju povremeno-privremene poslove sklapamo ugovore o minimalnoj mesecnoj zaradi i na taj novac platimo porez, a ostalo kes na ruke...Makar sam ja tako radio, posto nemam drzavu iza sebe da zaposlim nekoga preko fantomske omladinske zadruge (nekada NIS Jugopetrol, EPS i Telekom) pa da im produzavam godinama na po 6 meseci ugovor, placam sicu za doprinose, i otpustim kada pozelim, bez da snosim posledice.

Sada pricamo PO ZAKONU.
I opet tvrdim da nije tako kako si ubedjen da jeste, ali iskreno posto niko ne koristi zakonita sredstva drzave, kako ni bitcoineri za naplatu tako ni drzava za naplatu svoga dela, odustacu od dalje rasprave na ovu temu jer jednostavno ne vidim svrhu. Samo bih upozorio neupucene da je DZNACAJNO vise od 10% i da se nikako ne vode tvojom matematikom kao ispravnom.

Takav je slucaj bio u zandarmeriji u jednom trenutku kada je 1,2m bilo neoporezivo, a preko toga je isao porez, pa su pojedini ljudi na kraju godine dobili da plate 10% poreza (uglavnom staresine). Moj drugari su zaradili tada "samo" po 960000,00 dinara neto, tako da nisu bili oporezovani, pa se smejase sto su pojedine staresine primile istu platu kao i oni kada se odbio porez :D.
Lose su tre informisali drugari :)
10% se placa samo na ono preko 36 prosecnih plata a plus tu ide puno odbitaka na broj izdrzavanih clanova i slicno. Iz iskustva na 60 prosecnih plata cifra dodje na 150 eura...

"Deo treci
GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA
Dohodak za oporezivanje

Član 87

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, i to:"

Sve lepo pise ovde, sa najnovijim izmenama za 2013., gde se i dividende smatraju za prihod, dok su ranije bile oslobodjene istog. Opet ponavljam, ukupan prihod od nesto preko 2m dinara nije oporeziv. Preko 2m je 10%, preko 4m 20% itd... Ne znam dokle ide kod nas, Svedjani na kraju uzimaju 70% najbogatijim ljudima. E sada ja radim na minimalac, tako da imam luft da podizem neku kintu a da me ne oporezuju. Ukoliko neko od vas radi za 2m dinara godisnje (cistog prihoda kada se odbiju dazbine), onda mora da prijavi porez na dobit. Takav je slucaj bio u zandarmeriji u jednom trenutku kada je 1,2m bilo neoporezivo, a preko toga je isao porez, pa su pojedini ljudi na kraju godine dobili da plate 10% poreza (uglavnom staresine). Moj drugari su zaradili tada "samo" po 960000,00 dinara neto, tako da nisu bili oporezovani, pa se smejase sto su pojedine staresine primile istu platu kao i oni kada se odbio porez :D. Tada je euro bio oko 70 ako se ne varam, znaci to je taj paritet otprilike i sada. Ispravite me ako gresim, ali pitao sam i poresku upravu, a pise i u zakonu. Zakon je ovde: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_porezu_na_dohodak_gradjana.html . Ko ne veruje moze da se obrati svom poreskom inspektoru (ukoliko ga ima) i dobice pojasnjenje... I opet navodim, da to vazi samo i jedino ukoliko drzava ne resi da prihode od BTC-a stavi na crnu listu i oporezuje ih specijalnom uredbom, a onda berimo kozu na siljak...

Nisam neki stručnjak za ovu oblast ali koliko sam ja shvatio na brzinu ti pricas o godišnjem porezu na dohodak građana. E sad taj godišnji porez na dohodak građana se plaća ako imaš masnu platu na godišnjem nivou, međutim ne treba zaboraviti da se on plaća i na oporezivi prihod od samostalne delatnosti između ostalog (stav 2, tačka 2). Na primer prvo platiš porez kad dobijes platu (ili recimo napravimo bitcoin i prodamo ga, računarske usluge ili šta već), onda ti država sabere sve neto plate i ako pređu određenju sumu godišnje naplati ti jos poreza. Dakle na već oporezovanu stvar platiš porez opet xD

Naravno da pricam o godisnjem porezu na dohodak, jer samo taj i takav moze da se primeni na ovaj nacin zarade. Taj placaju i privremeni rezidenti koji borave u nasoj zemlji duze od 6 meseci, a svejedno primaju platu od inostranih firmi. U istom smo polozaju, honorar primamo od inostranih firmi i podlezemo godisnjem porezu na dohodak. Uopste mi nije bitno ko sta misli o tome jer je to stav poreske uprave. Po n-ti put ponavljam: koga ne mrzi, pravac poreska uprava, pa neka pita nekog inspektora koji zna svoj posao. Znaci veoma lako proveriva i svima dostupna informacija koju i svaki bolji knjigovodja moze da vam pruzi, informisuci se kod poreske uprave. Jer onaj koji predje 2m dohotka svakako ne popunjava sam prijavu, vec mu je popunjava knjigovodja. A ovde pricamo o tome da neko radi honorarno za inofirmu, oni mu otuda plate honorar kao saradniku, plate (ili ne plate) porez na to, i onda mu ovde nasa drzava ponovo naplati porez na honorar, pa na kraju godine jos 10% preko ukoliko predje 36ld... Jesmo mi evropsko dno, ali cak ni kod nas nije situacija takva.

Poslednja izmena:
Ako je tako onda nemamo sta da se brinemo. Ko ne predje 2 miliona din godisnje ne placa nista a ko predje bice srecan u svakom slucaju xD

evo ti obrazas koji se popunjava u poreskoj za "honorare preko interneta".

http://www.kakopedija.com/wp-content/uploads/2011/11/pp-opo-obrazac.pdf

to što neko izjavi u banci da je novce primio od rođaka, ili kao poklon...pa to se sve da vrlo lako proveriti u Narodnoj banci. :D

Ni u jednoj banci ako rade svoj posao, uplata FIRME nekome ko je FIZICKO lice ne moze proci nikako drugacije osim honorar ili ugovor o delu ili slicno.

Dovoljno je samo da neko iz NBS kaze E SAD JE DOSTA i nema vise isplate nikome dok ne registruje firmu. Zakon je vec odavno donet i postoji samo se ne primenjuje, po nasu srecu.

Meni kad budu nasli posao ovde, onda cu da im placam i porez, a do tada fuck off..na 1000 nacina

Naravno da pricam o godisnjem porezu na dohodak, jer samo taj i takav moze da se primeni na ovaj nacin zarade.
Ne vredi, da bi jednom za sva vremena razjasnili ovu stvar zrtvovacu malo privatnosti... davno je bilo te pare sam potrosio :)
rrum.jpg

Ovih 2 miliona je sve svuceno sa moneybookersa kao pomoc prijatelja, i kao sto vidis oporezovano je kao prihodi ostvareni van radnog odnosa tj ostali prihodi po clanu 85 tj 20%
Pa sad ko hoce neka se zeza, ali na ovih 20% znaju udariti i zatezne kamate pa to bude mnogo mnogo vise. I

Ode dif na 60milki a bice 65, ma sve je jasno Sale daj boze samo da svi predjete 2milke

..50btc pool izasao na 75 th/s :p....

Ne vredi, da bi jednom za sva vremena razjasnili ovu stvar zrtvovacu malo privatnosti... davno je bilo te pare sam potrosio :)
rrum.jpg

Ovih 2 miliona je sve svuceno sa moneybookersa kao pomoc prijatelja, i kao sto vidis oporezovano je kao prihodi ostvareni van radnog odnosa tj ostali prihodi po clanu 85 tj 20%
Pa sad ko hoce neka se zeza, ali na ovih 20% znaju udariti i zatezne kamate pa to bude mnogo mnogo vise. I

Pa dal ja napisah da mozes da radis sta hoces ukoliko napises da je pomoc rodbine, ili da ne smes da predjes 2m dinara ukoliko neces da platis godisnji porez na dohodak? Verovao sam jedno vreme da mozes da prijavis pomoc rodbine, ali sam informisan da ti za to lagano stigne porez samo li predjes 36 prosecnih ld. Pa se aj lepo vrati par postova unazad i proveri sta sam napisao, a onda lepo citiraj one koji tvrde da je pomoc rodbine pravo resenje. A 2009. je bilo manje od 2m za porez na godisnjem nivou, a ja ovde vidim cifru od 2,1m. Uostalom, ne zelim da se raspravljam, radim privatno vec 14 godina i nikada ni jednu kaznu nisam platio, i to ne zato sto imam jaka ledja, vec zato sto prvo pitam knjigovodju i poreskog inspektora pa radim. U zdravlje.

Poslednja izmena:
A 2009. je bilo manje od 2m za porez na godisnjem nivou, a ja ovde vidim cifru od 2,1m.
Pa kakve veze ima koliki je porez bio na godisnjem nivou sa mojim prihodima te godine ?
Tebi ocito nije jasno da je ovde dva puta obracunat porez na tih 2.1 milion. A ovih 2.1 milion je upravo ono sto ti kazes da ne podleze ni jednom drugom porezu osim "godisnjem porezu na dohodak gradjana"
Leglo na devizni racun iz ko zna koliko puta u toj godini. Prvo obracunaju 20% poreza na prihod pa onda na ono sto ostane ako je preko za tu godinu dozvoljenih 1.589.292 obracunaju i godisnji porez na dohodak gradjana.
Ali samo na ono sto je preko 1.589.292 a ne kao u primeru zandarmerije sto si ti dao.

o5 ovi tvoji spomenici ...:p

Evo ga jos jedan "jaci"

Prilozi

• uploadfromtaptalk1376837352729.jpg
    uploadfromtaptalk1376837352729.jpg
    15.1 KB · Pregleda: 138
Jel neko video ovo: cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2013/05/Mt-Gox-Dwolla-Warrant-5-14-13.pdf
Ocigledno je staro 3 meseca ali prvi put ovo vidim. Ne znam kada je procurelo.

Dobro ako je tako. Sad ja imam jos jedno pitanje. Ako recimo povlacimo pare preko bitcoinsa oni ti uplacuju na tekuci racun dinare. Da li to podleze nekom porezu? Znaci recimo uplata fizicnog lica fizickom licu na tekuci racun.

Vrh Dno