Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

A novcanice € i $ inace vrede jer je papir dragocen ili zbog poverenja? Sve je u poverenju, pa i samo zlato vredi zbog istog..

Ne kazem da ce ove valute 100% uspeti ali ovo nije piramidalna sema niti je blizu toga.

+1
smesno je verovat u piramidalnu semu za BTC kad nema nikakve veze sa njom......

Vrede jer iza njih stoje ekonomije zemalja i vlade tih zemalja. Ko stoji iza BTC? Koja to ekonomija, i ciji to BDP stoji iza BTC?

Klasicno razmisljanje podanika banaka, drzavnih sluzbenika,.... nhf :)
Inace kripto valute vec imaju primenu, ostaje jedino nesigurnost koja im destabilise cenu za sad

Poslednja izmena:
Vrede jer iza njih stoje ekonomije zemalja i vlade tih zemalja. Ko stoji iza BTC? Koja to ekonomija, i ciji to BDP stoji iza BTC?

Kljucna rec novcana politika! Ne ekonomija nego politika. Dolar ima politicku vrednost pa onda ekonomsku...btc je naslonjen na njih ali ne mora da bude uvek.

Dakle poverenje, opet nista opipljivo.
A kad i to poverenje pukne imamo veliku depresiju npr.

Razlika izmedju fiat novca i virtuelnog je sto ljudi imaju vise poverenja u ovaj prvi. Sto je i logicno jer je virtuelni tek u nastanku. I jedan i drugi crpe vrednost samo iz verovanja u njih.

Ne bih se slozio sa tobom, ali OK, svako ima svoje glediste. Naravno da sam papir nema vrednost, ali ima cifra na njemu, bila ona stampana, na izvsestaju iz banke, ekranu monitora, nebitno. U pitanju je ne "poverenje" vec "ledja" drzava i vlada iza tog novca. Koja to "ledja" ima BTC? Koja to ozbiljna valuta "seta" 20% u vrednosti u toku 24h i to ne jednom vec 20x 30x, ko vise broji te promene? Sve je to na staklenim nogama.

Poslednja izmena:
Pa mene neko da pita REALNO koliko dinar vredi ja bi se samo nasmejao (mislim da to govori dosta )

Realno i dinar vredi vise od BTC igrarije koja cela "tezi 1 milijardu $" danas, sutra 800 miliona, prekosutra 1,1 milijardu, naksutra 700 miliona... ma da. BDP malene Srbije je 40+ milijardi $. Toliko o celoj komediji zvanoj BTC.

Aj Dinkicu lakse malo :p

Samo je pitanje dana kad ce crypto valute da presisaju zimbabve i srbistan :)

GoranM je napisao(la):
Pa koliko to struje trosite? Zar niko ne prihvata "svemocni" BTC, svetsku buducnost? Zanimljivo...
Mozda su racuni. Mozda neko hoce lovu da kupuje jos HW-a, sta tebe briga.

Stvarno te ne kapiram. Vec neko vreme imas taj negativan stav i rado kontriras svima. Nemam ja nista protiv da neko ima razlicito misljenje ali ti se pretvaras u trola polako.
Ako mislis da je ovo propast sta trazis u ovoj temi i sto kopas uopste?

Daj pustite te glupe prepirke i odgovorite mi na pitanje ako nije problem.

Mozda su racuni. Mozda neko hoce lovu da kupuje jos HW-a, sta tebe briga.

Stvarno te ne kapiram. Vec neko vreme imas taj negativan stav i rado kontriras svima. Nemam ja nista protiv da neko ima razlicito misljenje ali ti se pretvaras u trola polako.
Ako mislis da je ovo propast sta trazis u ovoj temi i sto kopas uopste?
Izvini sto tebi i jos nekima "rusim sneska", uzivaj.

... izgleda da je goranu opet neko digao novcice :D, :d :p....

Virtuelne valute jesu piramidalna šema jer ne stavaraju višak vrednosti. Za razliku od fiat valuta nemaju utemeljenje u nekoj vrednosti koja odgovara proizvodnji ili pokriće u zlatnim rezervama.

Svi mi smo u ovoj priči zato što znamo ili mislimo da smo early adopters, koji će u piramidalnoj šemi zaraditi novac. Naravno kontekst je mnogo širi pa se pored direktnih učesnika u šemi pojavljuju oni koji nisu direktni učesnici već vide mogućnost da zarade na ovakvom sistemu nudeći svoje proizvode ili usluge direktnim učesnicima, što naravno deluje kao katalizator u celom procesu.

Poslednja izmena:
fiat valute stvaraju samo sve vece dugove...

Izmedju ostalog :D...

Ne bih se slozio sa tobom, ali OK, svako ima svoje glediste. Naravno da sam papir nema vrednost, ali ima cifra na njemu, bila ona stampana, na izvsestaju iz banke, ekranu monitora, nebitno. U pitanju je ne "poverenje" vec "ledja" drzava i vlada iza tog novca. Koja to "ledja" ima BTC? Koja to ozbiljna valuta "seta" 20% u vrednosti u toku 24h i to ne jednom vec 20x 30x, ko vise broji te promene? Sve je to na staklenim nogama.

Opet ne kazem da ce ovo uspeti ali realno tek je krenulo.
Ta cifra o kojoj pricas u banci na papiru itd je realna koliko i btc, ako bi svi povukli novac iz banaka (kes) sve bi se srusilo kao kula od karata sto se vec desilo u velikoj depresiji. Isto vazi i za btc. Ta "ledja" su samo razlog zasto neko veruje u neku valutu i koristi je/cuva u banci opet verujuci da ce uvek moci da je podigne i da vrednost nece naprasno ispariti. Dakle cisto poverenje a takozvana "realna" vrednost ne postoji, realna vrednost valute je trzisna vrednost koja se u ovom slucaju bazira iskljucivo na poverenju.

Ne znam o kakvom stvaranju nove vrednosti sa fiat-om paradigma prica, novac (btc ili fiat) sluzi samo za skladistenje vrednosti. I prednost virtuelnih valuta je da je ogranicen br coina, samim tim nece moci niko da te pljacka kao centralne banke sto rade stampanjem love.

Kao valuta koja je jako mlada, u berzi i biznisu gde vladaju veliki zli vukovi, nije ni cudo sto cena toliko seta, inace i berzanskim manipulatorima nikako ne odgovara da uniste valuti ili je previse poljuljaju da posle nemoze da se oporavio... kad se na to sve doda pre svega MtGox i USA i novinarske fljoskule ovaj zadnji pad na ~65$ i nije bio toliko strasan, vremenom ce se poverenje povecat, ljudi ce svatiti koja je cena nerealna i ni u ludili nece nasedad na velike padove sto ce itekako dovesti do stabilizacije
Primena cripto valute je vec tu i ja nevidim zasto se ona ne bi i dalje rapidno povecavala

drugari jedno pitanje: naime, u utorak sam sa bitstampa povukao prvi novac na svoj devizni racun u Intesi.... stigao mi je withdrawal confirmation mail na moj mail istog dana u 17 i 20 h... danas sam bio u intesi , pare jos nisu legle... koliko se otprilike ceka novac sa bitstampa?

p.s. izabrao sam international wire transfer...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno