Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Ako hoćete da vam komp bude upotrebljiv onda morate da imate i veći klok za memoriju, a to opet povlači onu dilemu oko potrošnje.

Sve zavisi šta vi zapravo želite od ovoga. ;)

A s`tim imate i vecu potrosnju !!!

Najbolje je ne koristiti racunar dok kopa jer onda pada i Hashrate . Tako da ako surfujete ili ocete na YT restart racunara pa izvolte .

Sve zavisi. Ja gledam cg miner sa intens na D i 9, sa D ga spusti na 6/7 u zavisnosti šta radim, ali hashrate padne svega 10-15mhash a opet rad na računaru je moguć (čak gledam i full hd filmove)

U vezi potrošnje, evo jednog interesantnog zapažanja pošto sam odvojio malo vremena da premerim koliko troši zapravo mašina koja kopa.

Merio sam mašinu iz potpisa sa Asus 7970 grafikom na 1100/685 MHz, radio je samo guiminer. Windows 7 HomePremium, aero-off.

Hlađenje grafike može da spusti potrošnju za iste taktove i do 5%, evo kako izgleda kretanje potrošnje sa porastom temperature GPU:

Kod:
(C)	58		60		62		64		66		70
(W)	259 	        260		260		262		265		269

Zaključak - 10W razlike u grafici na 58C i 70C, verovatno može i celih 15W da se dobije da sam merio kompletan opseg u kome se kreće temperatura GPU. Ako nekoga zanima mogu i nešto detaljnije merenje da sprovedem, npr, potrošnju od idle do max koji gpu postigne, ovo je bilo samo dok sam pratio kako raste potrošnja kada se uključi comp i krene da kopa, pa sam u nekom trenutku zabeležio vrednosti.

Inače, kao što napisah u temi u vezi nabavke napajanja, umereno overklokovana 7970 na 1100 sa Power level +20 vuče ~190W, dok na default taktovima troši ~165W. Naravno, ovo je cifra koju pokazuje UPS, dakle potrošnja cele mašine iz zida koja dosta zavisi i od efikasnosti napajanja.

Moram priznati da me sad mrzi da rasklapam ovu drugu mašinu koju gura LCPower od 600W (H61, Celeron 1610, 2GB RAM, 1.8" HDD :d i 2x6870+1x7770) i isprobam koliko bi isti ovaj comp iz potpisa trošio kada nije nakačen na X-850, ali kad stignu 7950ce, poigraću se i na tu temu da bih video koje zapravo napajanje treba kupiti za određenu ciljanu potrošnju/raspored kartica po mašinama.

Merio sam mašinu iz potpisa sa Asus 7970 grafikom na 1100/685 MHz, radio je samo guiminer. Windows 7 HomePremium, aero-off.
Hlađenje grafike može da spusti potrošnju za iste taktove i do 5%, evo kako izgleda kretanje potrošnje sa porastom temperature GPU:
...
Zaključak - 10W razlike u grafici na 58C i 70C, verovatno može i celih 15W da se dobije da sam merio kompletan opseg u kome se kreće temperatura GPU.

Ček, ček malo. Ako pravilno razumem, držao si grafu na konstantnih 1100/685 i sa konstantnim guiminer opterećenjem i menjao brzinu ventilatora?

I što se ventilator brže okretao (i sam za sebe sasvim sigurno vukao za nijansu veću struju) to je ukupna potrošnja opadala iako je opterećenje GPU-a ostajalo konstantno? Hm...

a bre ja mislio to je neka opcija u windowsu da se iskljuci :d
(mislim od ovih standardnih)

Pa nego gde nego je u windowsu :d

Ček, ček malo. Ako pravilno razumem, držao si grafu na konstantnih 1100/685 i sa konstantnim guiminer opterećenjem i menjao brzinu ventilatora?

I što se ventilator brže okretao (i sam za sebe sasvim sigurno vukao za nijansu veću struju) to je ukupna potrošnja opadala iako je opterećenje GPU-a ostajalo konstantno? Hm...

Nisam to radio, merio sam potrošnju od kad pokrenem comp do max temp koji dostigne kopanjem, pa sam primetio da kako raste temperatura GPU, raste i potrošnja, iako je fan na konstantnom broju obrtaja.

Inače, da, inicijalno sam hteo da vidim koliko utiče potrošnja kad se ova dva ventilatora na grafici vrte na 50% i na 100% i tako sam slučajno zapazio i ovaj fenomen pošto nije bilo praktično nikakve razlike prilikom promene brzine ventilatora, ali je počela da se pojavljuje kako vreme odmiče, pa sam došao do zaključka da ima veze sa temperaturom jer na 100% je bolje hlađenje. Onda sam se fokusirao na to da ispratim porast temperature na istom broju obrtaja i došao do gornjeg zaključka. :)

Dakle - 1100/685 i guiminer, fan na konstantnih 100% i sa promenom temperature se menja i potrošnja. Mogu da ponovim sa malo većim opsegom, recimo da zagrejem grafiku na 90-92C sa 10% fanom i da ga onda podignem na fiksnih 100% i da pratim kako opada potrošnja sa temperaturom.

Poslednja izmena:
Koliko je hashrate?
Jel pod win7 kopas?
Koji drajver?
Jel zauzete karte 100%?
Kako mislis to da iz Cgminera podizes klok graficke?
1. OC-ovana daje oko 240MH/s
2 Win7 ultimate x64
3. Sa drajverom sam imao problema, pod 13.1 nije hteo da kopa pa sam tražio 7790 driver i dobio sam neki kao performance driver, sad mi u amd vision control centru piše ovo: 12.101.2.1-130313a-154550E-ATI, koji da skinem i gde da tražim (na amd.com ima samo poslednji)
4. U GPU-z mi ne prikazuje opterećenje (ustvari piše 0%), u AB (koga ne koristim jer ne mogu da spustim klok memorije ispod 600 čini mi se), mi je prikazivalo da jako često pada sa 100%, nekad i na 0
5. U cgminer.conf fajlu

Inače, i treću sam grafiku pustio da kopa, kod druga (na tek instaliran sistem), to je moja stara 5770, kod mene je, dignuta sa 850 na 1050 davala oko 150 MH/s ali je bila izuzetno hladna. Kod druga je stavih i odmah je probila 90%, ali je davala preko 220MH/s :zgran:. Spustio sam je na 950, fan na oko 50%, temp 80C i daje 200 Mh/s. Očigledno da moj sistem nešto ozbiljno zeza, ali me iskreno mrzi da ponovo instaliram Win, videću narednih par dana kako stvari idu pa ću uraditi šta odlučim. Ovako mi izgleda da bi na svežem sistemu 7790 davala bar 320MH/s.

Ova fora da u svaki komp ubacujem po jednu kartu mi se čini ok, svuda će potrošnja struje ostati vrlo mala, neće se izlaziti iz najniže tarife, neće biti problema sa grejanjem i napajanjima. Večeras ću da pustim verovatno i jednu 5750, drug je dobio u konfiguraciji, bleji mu dokona pa ćemo i nju da uposlimo.

Nisam to radio, merio sam potrošnju od kad pokrenem comp do max temp koji dostigne kopanjem, pa sam primetio da kako raste temperatura GPU, raste i potrošnja, iako je fan na konstantnom broju obrtaja.

Inače, da, inicijalno sam hteo da vidim koliko utiče potrošnja kad se ova dva ventilatora na grafici vrte na 50% i na 100% i tako sam slučajno zapazio i ovaj fenomen pošto nije bilo praktično nikakve razlike prilikom promene brzine ventilatora, ali je počela da se pojavljuje kako vreme odmiče, pa sam došao do zaključka da ima veze sa temperaturom jer na 100% je bolje hlađenje. Onda sam se fokusirao na to da ispratim porast temperature na istom broju obrtaja i došao do gornjeg zaključka. :)

Dakle - 1100/685 i guiminer, fan na konstantnih 100% i sa promenom temperature se menja i potrošnja. Mogu da ponovim sa malo većim opsegom, recimo da zagrejem grafiku na 90-92C sa 10% fanom i da ga onda podignem na fiksnih 100% i da pratim kako opada potrošnja sa temperaturom.

Meni se čini da je ovde stvar u efikasnosti naponske jedinice karte, kada je ona hladnija, efikasnija je i manji su gubici u njoj (manje struje vuče) - to mi prvo pada na pamet a uopšte ne mora da bude tačno.

Poslednja izmena:

Zamenjuješ teze, odnosno uzrok i posledicu. Uzrok je potrošnja el. energije (ili laički opterećenje) a rezultat/posledica je povišenje temperature (jer se veliki deo potrošene električne energije pretvara u toplotnu energiju a veoma mali u el.magnetne talase itd). Naravno, tu postoji i toplotna "inercija" sistema, jer temperatura se ne može menjati trenutno zbog toplotnog kapaciteta hlađenja GPU-a...

Poslednja izmena:
Kakva potrosnja, 7950 pravi 100e mesecno :p...

Ne mislim da potrošnju od kad pritisnem dugme da uključim comp, nego od trenutka kada se pokrene guiminer - ako je opterećenje konstantno 100%, jedino što se menja je temperatura i potrošnja, ne opterećenje. Po meni, temperatura raste jer se jezgro zagreva brže nego što je hladnjak u stanju da odvede i tako sve do tih nekih 75 stepeni na koliko se stabilizuje temperatura. Ne vidim da se tu opterećenje povećavalo i da je ono uzrokovalo povećanje potrošnje, već samo temperatura. Uradiću večeras kad još malo zahladni, kako sam napisao, u kontra smeru - max temp doteram na 90 stepeni, izmerim potrošnju i postavim fan na 100% i pratim kako opada temp. Kao dodatni efekat, kada se bude spustilo na ~70, dodaćemo extra efekat otvorenog prozora i terase, za još malo nižu temperaturu pa ćemo videti kolika je konačna potrošnja. :)

GPU Shark. Probajte ovaj prost programčić :) za monitoring.

ako je opterećenje konstantno 100%, jedino što se menja je temperatura i potrošnja, ne opterećenje. Po meni, temperatura raste jer se jezgro zagreva brže nego što je hladnjak u stanju da odvede i tako sve do tih nekih 75 stepeni na koliko se stabilizuje temperatura. Ne vidim da se tu opterećenje povećavalo i da je ono uzrokovalo povećanje potrošnje, već samo temperatura. :)

Otprilike tako nekako... Ako je opterećenje konstantno, posle nekog vremena temperatura će se stabilizovati. Ne verujem da će potrošnja iz utičnice da padne ako otvoriš prozor, jer potrošnja struje iz utičnice (u Watt-ima) zavisi od opterećenja a ne temperature! U tom smislu kažem da si obrnuo uzrok i posledicu, jer da te kvotiram
pa sam primetio da kako raste temperatura GPU, raste i potrošnja, iako je fan na konstantnom broju obrtaja

Nije nemoguce da temp ima uticaja ali to je zanemarljivo stvarno. Ako biram dali ce mi crci vent ili grafika da mi trosi nijansu vise, cik pogodi sta bi izabrao ;)
S druge strane, verujem da i merni uredjaj moze da varira ;)

Jel pravio neko racunicu skoro koliko smo dobri evrica mesecno sa 7950 kartama kad se uracuna novi diff, nova cena coina i nova cena struje ? Slabo mi je isla matematika, sto verujem da vecini sa ovog foruma nije problem da preracunaju ocas posla ... ;)
Do pre koju nedelju je bila prica da 24/7 moze da se iskopa neto 40 evrica kad se lepo poplaca struja na kraju meseca.

Jel pravio neko racunicu skoro koliko smo dobri evrica mesecno sa 7950 kartama kad se uracuna novi diff, nova cena coina i nova cena struje ? Slabo mi je isla matematika, sto verujem da vecini sa ovog foruma nije problem da preracunaju ocas posla ... ;)
Do pre koju nedelju je bila prica da 24/7 moze da se iskopa neto 40 evrica kad se lepo poplaca struja na kraju meseca.

Ne treba ti matematika. Samo se raspitaj o ceni kw/h i pretvori je u dolare.

http://www.bitcoinx.com/profit/

Zamenjuješ teze, odnosno uzrok i posledicu. Uzrok je potrošnja el. energije (ili laički opterećenje) a rezultat/posledica je povišenje temperature (jer se veliki deo potrošene električne energije pretvara u toplotnu energiju a veoma mali u el.magnetne talase itd). Naravno, tu postoji i toplotna "inercija" sistema, jer temperatura se ne može menjati trenutno zbog toplotnog kapaciteta hlađenja GPU-a...

Mislim da nisi u pravu, jer ventilator ne može uticati na količinu toplotne energije koju GPU proizvede, on nema veze sa samim procesom rada GPU-a. Njegov je zadatak da toplotu odvodi sa površine kartice, a kako se pri većem broju obrtaja ventilatora više vazduha "progura" preko kartice, veća količina energije se odnese i kartica je hladnija. Kao kada leti stanete pred ventilator, temperatura u sobi se nije promenila, ali je vama hladnije (manje toplo) jer strujanje vazduha oduzima toplotnu energiju.

Ima li nekih saznanja vezanih za vircurex?Veliki deo rudnika mi radi na bitparkingu a tamo nemoze da se promeni adresa za isplatu (koja je na vircurex-u,jelte :( ) i sad sam vec poceo da se preznojavam sta ce biti s mojih 10 novcica:wall:

Mislim da nisi u pravu, jer ventilator ne može uticati na količinu toplotne energije koju GPU proizvede, on nema veze sa samim procesom rada GPU-a. Njegov je zadatak da toplotu odvodi sa površine kartice, a kako se pri većem broju obrtaja ventilatora više vazduha "progura" preko kartice, veća količina energije se odnese i kartica je hladnija. Kao kada leti stanete pred ventilator, temperatura u sobi se nije promenila, ali je vama hladnije (manje toplo) jer strujanje vazduha oduzima toplotnu energiju.

Polako bre, kažeš da nisam u pravu, a u stvari potvrđuješ moju tezu da temperatura nije uzrok nego posledica. Količina toplotne energije koju GPU generiše dok je pod konstantnim opterećenjem (na konstantnom naponu i kloku) je konstantna, bez obzira kako ga ti hladio. Od hlađenja (recimo brži ili sporiji vent.) samo zavisi njegova temperatura (tj. da li se ta generisana toplotna energija brže ili sporije prenosi na spolju okolinu) ali ne i njegova količina utrošene el. energije, tj. potrošnja el. struje!

Dakle, kao što sam rekao, ne može biti da ćeš samo otvaranjem prozora (ili jačim ventilatorom) i efektivno snižavanjem temperature da smanjiš potrošnju PC-a tj. GPU-a.

Potrošnja struje ima veze, tj. zavisi od opterećenja a ne temperature. Generisana toplota posledica opterećenja a temperatura zavisi od opterećenja i od efektivnog hlađenja.

Poslednja izmena:
Da, cistih 125$ , ako se klokne moze i vise...

Jel ja nesto lose racunam ili je po danasnjem stanju (dif, cena btc...) mesecno sa jednom 7950 moguce uzeti ~125$?!

Čak i nešto više od toga (bruto), ako je kartica overklokovana. Zato i nemaš da ih nađeš u prodaji (kao ni 7970), bez obzira na marku, klokabilnost itd, sve što stigne momentalno se razgrabi. Dakle otplaćuje se otprilike u 3-3.5 meseca, a do nedavno je trebalo 6-9 meseci. Retko koja legalna investicija u svetu ima ovakav povrat pri ovakvom, ipak relativno malom riziku (gubitak recimo 15-tak % ako SVE pukne odmah nakon investicije pa odmah prodaješ novu, tek kupljenu opremu, a ako ne pukne u prvih 15-20 dana nakon investicije, već si u plusu!!!).

Poslednja izmena:
Sto mislis da nece biti isplativo i tada? Malo je shipping problem....Isplativije od 2x7950 u svakom slucaju.

Nazad
Vrh Dno