Stormbringer_bg
Čuven
- Učlanjen(a)
- 19.09.2000
- Poena
- 815
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 3600 + Scythe SCMG-5100
- Matična ploča
- Asus B550 TUF Gaming Plus
- RAM
- Kingston 2x16 GB DDR4 3200 CL 16
- GPU
- ASUS GTX 1080 ROG Strix 8 GB
- Storage
- Kingston SA2000 1 TB + 2x4 TB WD Red
- Zvuk
- Integralac
- PSU
- Cooler Master V750 gold
- Kućište
- Thermaltake Urban T31
- Monitor
- HP Envy 27'' 4K
- Miš & tastatura
- Mad Catz RAT 5 + Genius tastatura
- Mobilni telefon
- Samsung Note 20 Ultra SD 256/12
- Pristup internetu
- Optički internet
Polako bre, kažeš da nisam u pravu, a u stvari potvrđuješ moju tezu da temperatura nije uzrok nego posledica. Količina toplotne energije koju GPU generiše dok je pod konstantnim opterećenjem (na konstantnom naponu i kloku) je konstantna, bez obzira kako ga ti hladio. Od hlađenja (recimo brži ili sporiji vent.) samo zavisi njegova temperatura (tj. da li se ta generisana toplotna energija brže ili sporije prenosi na spolju okolinu) ali ne i njegova količina utrošene el. energije, tj. potrošnja el. struje!
Dakle, kao što sam rekao, ne može biti da ćeš samo otvaranjem prozora (ili jačim ventilatorom) i efektivno snižavanjem temperature da smanjiš potrošnju PC-a tj. GPU-a.
Potrošnja struje ima veze, tj. zavisi od opterećenja a ne temperature. Generisana toplota posledica opterećenja a temperatura zavisi od opterećenja i od efektivnog hlađenja.
Obojica niste u pravu.
[Troll on]
Ako poredimo recimo ambijetalnu temperaturu od 15 i 40 stepeni, ventilator ce u prvom slucaju da se vrti na otprilike 40%, a u drugom na 100% da bi ohladio karticu na recimo 60-ak stepeni. U prvom slucaju ventilator trosi (uzmimo za primer da na 12V vuce 0.24A, sto dodje 2.88W) 2.88W * 40% = 1.152W, a u drugom slucaju ako radi na 100% trosi 2.88W, sto znaci da trosi 2.88W - 1.152W = 1.728W vise.
[Troll off]