Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

http://falkvinge.net/2013/03/06/the...s-not-some-50-or-100-it-is-100000-to-1000000/

Ko ima m*da neka pretvori stek lepo u btc i saceka godinu, dve... tri. I onda lepo neka uziva u zivotu na tamo nekoj Panami. :p
Mislim da je ovo 5min od BTC sto se desava a da li treba uloziti kucu u BTC to je vec ludost jel nista nije 100% sigurno u zivotu a jos nesto pompezno najavljivati kao najbolja investicija i jos tako javno, pa gde to ima kad se to desilo u istoriji nekog poslovanja.

Po meni je ovaj BTC i uopšte celo ovo rudarenje nešto "zanimljivo" nama koji kao imamo neki keš da uložimo sa kojim "ne znamo šta da radimo a nećemo da ga stavimo u banku" i taj keš može da nam se vrati u dogledno vreme a ostaje nam jak hardware koji uvek možemo da koristimo za igranje ili prodamo. Ja sam mišljenja je ludost ulagati neke ogromne pare u ovako nešto od jednom. Ja sam krenuo sa 2 kartice, ali planiram u dogledno vreme da širim sistem, tj čim na računu bude para za još jednu odma da je poručim i povećam snagu i da se nadam da će da traje i dalje jer ako recimo za 3 meseca zaradim sa ove 2 7950 za jednu 7970 nju ću kupiti i tako ću na svakih par meseci da ulažem u te sisteme jer oni su se čim su kupili jednu karticu isplatili jer uvek ću moći da prodam hardware koji sam kupio i on mi ostaje pogotovo što mi je tih 600€ što sam dao za kartice bio "višak" tj nešto što sam planirao da potrošim u avgustu/septembru, a do tada će kartice nakuckati te novce tako da ću imati i jare i pare :)

^
Deluje kao perpetuum mobile! :)

^
Deluje kao perpetuum mobile! :)

Pa u neku ruku kada se pogleda i jeste, barem kod nas, samo je pitanje koliko će trajati sve ovo. Nama naravno odgovara da traje sve duže i duže i dokle god se isplati raditi (po meni se ne isplati ako je period otplate jedne kartice duži od 6 meseci) konkretno, ako sam uložio 600e očekujem da mi se to vrati u skorije vreme, a da radim za 50€ mesečno se ne isplati, tako da dokle god ovako traje nama je super, jer uvek možemo prodati hw koji imamo, jer ako ovo pukne za recimo 6 meseci, kontam da ću isplatiti kartice do tada, još malo uložiti i biti na 0, tj da ću za tih 6 meseci izvući uloženih 600€ i ako pukne uvek mogu kartice prodati za 400-500€ tako da sam u plusu :)

Nije bas tako. Sta ces ako ti prozuje ventovi ? Kome ces takvu kartu da prodas i po kojoj ceni ? Znaju ljudi sta je btc mining, cak i oni koji se time ne bave, i svakako da imaju dozu odbojnosti prema kartama koje su bile u rudniku.

Za 6 meseci 7950 ce plafon vredeti 150-170e .

I kad svi pocnu da izlaze iz ovoga racunaj na 50%-60% realne vrednosti ako hoces da prodas.

Nakupilo se dosta opreme za ove dve godine.

Jadni su onda oni koji budu prodavali 7850 i slabije. Za kilo krompira ce da daju karte :)

Vrednost tih kartica ce zavisti od isplativosti bitcoina, u najvecoj meri, pogledajte sada cene polovnih 5850 i slicnih, a i pored toga jedva se nalaze. Mozda i nije bas najbolja opcija sve sto se zaradi ulagati u HW, mozda je bolje naci neki balans tipa imas 10 novcica, 5 kom u nov HW, a 5 u stek... Ako postane neisplativo u nekom trenutnku trziste ce svakako biti preplavljeno karticama koje ce tada imati daleko manju vrednost od realne, kao sto sada imaju vecu vradnost od realne, sve je u ponudi i potraznji. Naravno i izlazak neki novih modela koji ce biti isplativiji za kopanje moze uticiati na cene...

Nece skoro biti na trzistu nista isplativije od 7950 i 7970 za kopanje. Mozda izadje krajem godine 8xxx serija ali sta ako bude ponovo refresh starije generacije ? I jos u referentnoj formi, to ni jednom rudaru ne igra igru.

Pa to,samo napominjem, da ne pomisli Neo my man da ce karte da utopi po 20 %nizoj ceni u odnosu na cenu koju je on placao u prodavnici.

Nećemo svi prodavati karte na bench forumu gde svi znaju za BTC, ima GOMILA ljudi koje nema pojma šta je to BTC, kojima kartice trebaju za igre. Primera radi ja sam u utorak prodao moju 6850 za 90€ koja je kod mene više od godinu dana (od decembra 2011) a platio sam je 140€ tada, tj prodao sam je za 30% manje. Ako isto tako prođem i sa karticom do 300€ i prodam je za 200€ (što je po meni realno van bench-a) posle 6 meseci recimo em sam sa 2 kartice po sadašnjem kursu "zaradio" ~1000€ em sam kartice prodao za 400€, što će reći u plusu sam 800€, ukoliko uložim 100€ i ploču i procesor za rig i novo napajanje 200€ i dalje sam u plusu 500€ a ostaju mi 2 ploče, 2 procesora i napajanje, tako da i ako njih prodam opet sam u plusu :)

Pa svi znaju za btc :) Serviseri i prodavci znaju najbolje. A njih average Joe prvo pita zasto je nestasica ati kartica ...

Nećemo svi prodavati karte na bench forumu gde svi znaju za BTC, ima GOMILA ljudi koje nema pojma šta je to BTC, kojima kartice trebaju za igre. Primera radi ja sam u utorak prodao moju 6850 za 90€ koja je kod mene više od godinu dana (od decembra 2011) a platio sam je 140€ tada, tj prodao sam je za 30% manje. Ako isto tako prođem i sa karticom do 300€ i prodam je za 200€ (što je po meni realno van bench-a) posle 6 meseci recimo em sam sa 2 kartice po sadašnjem kursu "zaradio" ~1000€ em sam kartice prodao za 400€, što će reći u plusu sam 800€, ukoliko uložim 100€ i ploču i procesor za rig i novo napajanje 200€ i dalje sam u plusu 500€ a ostaju mi 2 ploče, 2 procesora i napajanje, tako da i ako njih prodam opet sam u plusu :)

Dobra ti matematika, ali to ne pije vodu u realnosti, uostalom i sam ces osetiti na svojoj kozi.
Evo ti mog primerka, 7950 platio 43k rsd, prodao za 230e u vreme kada je kao i sada ludnica za tim kartama i nestasica istih.

+ sto ce biti poplava po oglasima, nece svi prodavati ovde na benchu

Dobar deo njih ce ostati onima koji bi da se igraju na njima, ali to ne menja moju konstataciju da im btc ubija cenu. Samo mi nikako ne ide u glavu zasto cene novih nvidia karti i dalje drze astro cene ?

Pa zato sto AMD nema za kupovinu, onda ce igraci kao i do sada kupovati NV, koja je oduvek bila skuplja.

Pa da, ali sada su kartice jeftinije, a za 6 meseci em neće biti serije 8 em sam uveren da će se moći prodati po 200€ kartice.
Nego sad sam nešto računao poređenje raznih kartica i cena istih i svega potrebnog za nabavku svega. I pri sličnim ulaganjima baš sam lepo naračunao. Ukoliko neko vidi neku grešku, slobodno me ispravite.

Prilozi

• kalkulacija.png
    kalkulacija.png
    21.6 KB · Pregleda: 127
Vata fak znaci bukvalno treba raditi 12 meseci da bi vratio pare nazad ?

Ukoliko kupiš mašinu od jednom tako ispada, nama je svima druga priča jer imamo manja ulaganja, tj svi imamo napajanja, ploče, memorije i sve što ide, zata kažem ispravite me ako sam negde pogrešio u računici

Pa da, ali sada su kartice jeftinije, a za 6 meseci em neće biti serije 8 em sam uveren da će se moći prodati po 200€ kartice.
Nego sad sam nešto računao poređenje raznih kartica i cena istih i svega potrebnog za nabavku svega. I pri sličnim ulaganjima baš sam lepo naračunao. Ukoliko neko vidi neku grešku, slobodno me ispravite.

Opet ti matematika nije dobra. :D
Ovo si racunao na trenutno stanje, a kao sto znas stanje konstantno varira, za sada je stanje dobro, jer cena pokriva diff, a kada ne bude tako, onda ce biti neka druga racunica i prica.

Pozdrav svima
sto ste navalili na coveka , ne valja ti ovo ne valja ti ono, a svi imate bar 20-tak kartica koje rudare, i nije vam isplativo (da kako da ne)
od mene samo toliko

Naravno, to se podrazumeva da sam računao sa trenutnim stanjem, samo sam zaboravio da ubacim taj red sa računicom. Opet kažem, drugačija je priča za nas koji imamo već adekvatan HW da izguramo ovo. Ako nemaš ulaganje u HW onda je priča skroz drugačija, samo retko ko od nas ima HW da potera 8 7770, tako da po toj računici nešto što je isplativo su 7950 i 7970 kartice naravno a godišnja dobit na njima je 1280 odnosno 1410€ (naravno po ovom kursu) ali uvek možemo da kažemo da će 2 7970 uvek praviti ~10% više novca (kad se oduzme struja po nekoj prosečnoj ceni od 6 dinara jer retko ko od nas ima posebno brojilo za ove kartice...ali opet struja je neka druga matematika, a ja sam ovde uračunao da je sva potrošnja kartica u plavoj zoni) od 7950 (bez obzira na diff i cenu btc), ali cena nabavke je ~30% viša (gledam najjeftiniju 7950 i najjeftiniju 7970)

Pozdrav svima
sto ste navalili na coveka , ne valja ti ovo ne valja ti ono, a svi imate bar 20-tak kartica koje rudare, i nije vam isplativo (da kako da ne)
od mene samo toliko

Niko nije napao coveka, vec diskutujemo.
Ko je spomenuo da nije isplativo?
I ovo malo od tebe je dovoljno. :D

Pa zato sto AMD nema za kupovinu, onda ce igraci kao i do sada kupovati NV, koja je oduvek bila skuplja.

U jednoj radnji gdje vecina kupuje nema ni jedne HD7870-HD7950-HD7970 kartice samo nvidija karte na stanju je li moguce da je ovakva nestasica AMD-e karti, ili uvoznici stvarno ne uvoze ili rudari pouzimase sve?
http://www.emmi.rs/grafičke-kartice...nuda=&oznaka_cipa=&slotovi=&memorija=&protok=

Nema ni XFX ni vapora mislim da bi se i one sad prodale :D

Poslednja izmena:
ja ne kontam zasto ne uvoze jel njima posao da zaradjuju lovu od prodaje trebalo bi da jeste, ili samo uvoze nvidiju :D

Dobra ti matematika, ali to ne pije vodu u realnosti, uostalom i sam ces osetiti na svojoj kozi.
Evo ti mog primerka, 7950 platio 43k rsd, prodao za 230e u vreme kada je kao i sada ludnica za tim kartama i nestasica istih.

Opet sa druge strane, ja sam svoje pre mesec dana platio 32k din, i sada bih bez problema mogao da ih prodam za 250e/kom.

Vrh Dno