Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Ne može da postane standard jer ima ograničeni vek trajanja.

Može da bude prihvaćen, ovako ili onako, ali uz ovo gore ograničenje nikada neće moći da zameni zlatne poluge. :)

ajde, ako mozes, pojasni ovo za ograniceni vek trajanja?

Osnovno za Bitcoin je da ima ograniceno polje upotrebe, a to je Internet. Jednom kada se internet srusi (recimo nestane struja) sva vrednost btc se potpuno i momentalno gubi, bar do oporavka mreze. Sa te strane gledano Zlato i Srebro su u velikoj prednosti. Ipak vec sama cinjenica da se btc poredi sa Zlatom je jako zanimljiva ako se uzme u obzir da je btc jos u pelenama dok se zuti metal kao sredstvo vrednosti koristi bar 10k godina.

E sad zanimljivo je da btc ima neke prednosti u odnosu na dragocene metale koje mu i daju vrednost. Recimo proizvodnja, trgovina njma, cuvanje ili transport.

Probaj da par zlatnih poluga prebacis nekom u Australiju i proveri koliko cete to kostati? Zbog toga to malo ko i pokusava vec se koriste papirne ili u skorije vreme elektronske varijante. Tada dolazimo do btc koga je najbolje posmatrati kao zanimljiv eksperiment transfera materijalnh vrednosti preko mreze (placanje).
Sta ce biti sa njim vreme ce pokazati ali dok net radi kako treba izgleda da ima potencijala.

Koji pool preporucujete osim 50

Takodje me zanima da li je moguce na PCIE slot nekim kablom nakaciti 2 graficke ?

Poslednja izmena od urednika:
Takodje me zanima da li je moguce na PCIE slot nekim kablom nakaciti 2 graficke ?

Dobro bre brate, pa zar ti nije dovoljno sto mozes pomocu extendera nakaciti grafiku na PCI-e 1x, PCI slotove, vec bi i dve na jedan slot... kakvi smo to ljudi, sve nam malo... nemam reci...

pa ta je zadnja verzija koju koristim probao sam i diablo i cgminer svi daju 50% zauzece procesora i to na oba jadra

GuiMiner opterecuje CPU, DiabloMiner ne opterecuje CPU, to sto je tebi tako opterecen CPU dok koristis Diablo nije nesto uredu, nesto drugo tu njega opterecuje.

Resio sam problem sa instaliciju 12.10 a pre toga je bilo 13.2 beta6 u svakom slucaju hvala na savetu dobro je sad i ako neko rudari sa 5850 dali je dobro 320MHash na 850MHz

Dobro bre brate, pa zar ti nije dovoljno sto mozes pomocu extendera nakaciti grafiku na PCI-e 1x, PCI slotove, vec bi i dve na jedan slot... kakvi smo to ljudi, sve nam malo... nemam reci...

GuiMiner opterecuje CPU, DiabloMiner ne opterecuje CPU, to sto je tebi tako opterecen CPU dok koristis Diablo nije nesto uredu, nesto drugo tu njega opterecuje.

Nema potrebe za arogancijom , a ja koliko sam upoznat moze samo na pcie ne na pci slotove

ajde, ako mozes, pojasni ovo za ograniceni vek trajanja?

The number of Bitcoins generated per block is set to decrease geometrically, with a 50% reduction every 4 years. The result is that the number of Bitcoins in existence will never exceed 21 million.

Nakon toga, ćao, nema više. :)

Sama činjenica koja ukazuje na to da je 2140. godina limit ograničava Bitcoin.

Međutim, nisam baš siguran pa neka me neko demantuje ako grešim, s obzirom na popularnost "rudarenja" i na to da su se pojavili novi uređaji koji mnogo brže rešavaju blokove od GPU-a, do ovog limita će se stići mnogo ranije nego što se to predviđalo. Naravno, to se neće dogoditi u skorijoj budućnosti. Mada, kad vidim da ima naših koji razmišljaju o kupovini ASIC-a onda možeš da predpostaviš šta se dešava po belom svetu, a to će svakako da smanji predviđeno vreme trajanja Bitcoin-a. Za dve godine mogu da se pojave i novi, napredniji, uređaji od ASIC-a, pa eto opet smanjenja životnog veka Bitcoin-a. Ništa čudno, samo je pitanje vremena.

The difficulty of each puzzle would increase as the number of miners increased, which would keep production to one block of transactions roughly every 10 minutes. In addition, the size of each block bounty would halve every 210,000 blocks—first from 50 bitcoins to 25, then from 25 to 12.5, and so on. Around the year 2140, the currency would reach its preordained limit of 21 million bitcoins.

Mislim da će i ove činjenice da se menjaju jer ovo je pisano mnogo pre pojave ASIC-a i ovolike popularnosti Bitcoin-a.

Ne mislim da će to predstavljati kraj "rudarenja". Prećiće se mnogo ranije na nešto drugo. Da li će se za to koristiti CPU, GPU, ASIC, FPGA ili kvantni računar ja to ne mogu da predvidim. :)

To je jedno ograničenje Bitcoin-a.

Drugo, koje će da ga "sahrani" (a to je samo pitanje vremena) bi moglo da bude ono što sam već pominjao.

Onog trenutka kada se pojavi uređaj koji će kripto-blokove da rešava mnogo brže nego što to rade sadašnji uređaji s "rudarenjem" je gotovo. To čak ne mora da bude uređaj, hardver pre svega (mada je logično da to upravo i bude hardversko rešanje), možda se pojavi i novi algoritam. Ima mnogo "ludih" matematičara na svetu koji se bave ovom problematikom. ;)

Tada će NIST da nam predstavi nov sigurnosni standard, i onda će "rudarenje" ponovo da počne. S čim i kako ne znam. :D

Za sada nemaju potrebe da to rade, međutim s obzirom na to kako se širi mreža za razbijanje blokovskih šifarskih sistema, AES-u će vreme trajanja uskoro biti prepolovljeno. I za DES su mislili da je savršen, iako su ga Ameri namerno oslabili, pa je razvoj tehnologije ipak učinio svoje.

Sve ovo zapravo i čini ovu temu zanimljivom. Pri tom, ne mislim na ovu Bench temu, već na to da postoji mreža za razbijanje kripto-blokova. Ja ne "rudarim" i sve ovo pratim i posmatram iz jednog drugog ugla, za razliku od velike većine na ovom forumu. :)

BTC nije ništa novo u svetu trgovine. Mnogo pre njega su izmišljene hartije od vrednosti, međutim, bez "žutog" ni one ničemu ne vrede. :D

Poslednja izmena:
Krenuh da sklapam masinu za rudarenje i naidjoh na povoljnu MSI 890FXA-GD65,na kojoj bi trebalo da se nadju dve 7950..bil' to radilo kako valja?
Znam da su neke MSI ploce pravile probleme..negde procitah da je bas neki MSI pravio problem oko dizanja BAMT-a sa flesa?

@Sale KG
"Mada kad vidim da ima naših koji razmišljaju o kupovini ASIC-a onda možeš da predpostaviš šta se dešava po belom svetu"
Nije bas po celom "belom svetu" isplativo rudariti..negde je "struja" daleko skuplja,pa racuni "pojedu" zaradu.

Nema potrebe za arogancijom , a ja koliko sam upoznat moze samo na pcie ne na pci slotove

Naravno da nema potrebe, mislim do skoro nije bilo potrebe dok ti nisi poceo da pises u temi...
Vidis nisi dobro upoznat, zato ako hoces o necemu da pises, prvo citaj.

Do kraja nedelje cemo da udarimo u 80e :)

Sale Kg

Prestankom proizvodnje bitcoina ne prestaje i svrha istog, jer je bitcoin tu kao sredstvo placanja a ne nesto sto sluzi samo da ga mi napravimo. Bitcoin ce tek tada imati pravu svrshu a to je novac koji nece moci da se stampa i stvara inflacija tj vestacko srozavanje vrednosti, vec ce uvek imati realnu trzisnu cenu.

Dalje, kako to mislis ranije ce se dostici limit, kada je difficulty tu da regulise da uvek imamo istu brzinu proizvodnje, tj 150 blokova na dan. Tako da bi po tome trebalo da stignemo na vreme do 21milion.

Gde mozemo da pratimo koliko je btc-a do sada iskopano i koliko jos ima da se iskopa ?

Nije bas po celom "belom svetu" isplativo rudariti..negde je "struja" daleko skuplja,pa racuni "pojedu" zaradu.

Da se ne zavaravamo, mi smo samo "sitna riba u ovom moru plavom, sitna riba". :D

Dalje, kako to mislis ranije ce se dostici limit, kada je difficulty tu da regulise da uvek imamo istu brzinu proizvodnje, tj 150 blokova na dan. Tako da bi po tome trebalo da stignemo na vreme do 21milion.

Pa zato i napisah da nisam siguran i da me neko demantuje.

Drugo, s prestankom proizvodnje BTC-a, prećiće se na proizvodnju neček drugog što će BTC gurnuti u zaborav. Mada, možda BTC postane kolekcionarski vredan, nikad se ne zna. Ko zna koliko će da vrede onih prvih 50 BTC-a što je otkopao sam tvorac istog. :)

Poslednja izmena:
Moze li Diablo miner da se koristi pod win om ? Ovaj sto sam skinuo je za linux ...

Takodje izvlacim u GUIMiner=u 365 mhash (gore dole na sve 3 5850) pa rekoh da probam Diablo mozda izvucem nesto vise mada sumnjam . Svaka pomoc je dobrodosla

Poslednja izmena od urednika:
Ovo je poznata boljka AMD drajvera, nešto su "zeznuli" od 13.2 beta naovamo. 13.1 radi ok, dok 13.2beta daju 15-20% manje MHasha... 13.3beta nisam probao.

Jel to važi za sve kartice ili samo određen?

Resio sam problem sa instaliciju 12.10 a pre toga je bilo 13.2 beta6 u svakom slucaju hvala na savetu dobro je sad i ako neko rudari sa 5850 dali je dobro 320MHash na 850MHz

Ljudi pre nego sto pocnete da radite nesto, bilo bi lepo da procitate koji post, da bi ste se upoznalo sa meterijom.
Za svaku seriju 5xxx 6xxx 7xxx ide poseban drajver, nije samo instaliraj, pokreni program i zaradujes...

Mislim da grešiš. Ako je to pravi ASIC (Application-Specific Integrated Circuit), on u hardveru radi to što radi i ne može ništa drugo! Zato i jeste tako brz, jer je bukvalno hardverski "ožičen" za tu primenu, za taj konkretan algoritam. Nije kao CPU pa baciš program na njega. Oni koji mogu da se reprogramiraju da rade nešto drugo jesu FPGA-ovi...

Što se tiče ASIC-a, koji se nudi za BTC, ne znam da li može da se reprogramira. Ako su ga pravili samo za određeni algoritam onda verovatno ne može i tu si u pravu.

Međutim, ako uzmemo u obzir ovo:

Modern ASICs often include entire microprocessors, memory blocks including ROM, RAM, EEPROM, Flash and other large building blocks.

Ako sadrži sve ovo što piše onda je sve moguće, pa čak i da se reprogramira. Ne znam kako su ovi, što se ovde u ovoj temi pominju, dizajnirani.

To mige zna :D...

Asic je samo za BTC i to je to.

Moze li Diablo miner da se koristi pod win om ? Ovaj sto sam skinuo je za linux ...

Takodje izvlacim u GUIMiner=u 365 mhash (gore dole na sve 3 5850) pa rekoh da probam Diablo mozda izvucem nesto vise mada sumnjam . Svaka pomoc je dobrodosla
Pa na koliko ih drzis valjda nisu na 950MHz ja sam izvadio i nad 400 ali nije to to

Poslednja izmena:
ASIC je skraćenica od Application-specific integrated circuit i ne pravi se samo za BTC. ;)

Te dve firme koje vi pominjete prave ASIC uređaje za BTC.

To si upravu.
Onda ovako, uredjaj koji oni prave sluzi samo za BTC.

Nazad
Vrh Dno