Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Ne razumem te bash.
Kako mogu vishe para da traze za neshto shto je vec neko platio u napred?

pravo je pitanje koliko ti što plaćaju unapred preplaćuju te mašine. :D

Avalon recimo traži iste novce za drugu seriju ASIC-a, a da prethodno nisu isporučili ni one mašine iz prve. da su kojim slučajem uistinu isporučili celu prvu seriju, cena druge serije bi morala da bude korigovana na dole, iz prostog razloga što bi ovi iz prve serije pojeli deo zarade ovima iz druge, treće, ili koje već serije.

tako bi trebalo da bude da je tržište uistinu SLOBODNO, kao što nije. :D

a nije zato što neko hoće da zaradi "na kvarno", tj. stvaranjem veštačke potražnje slabom isporukom mašina.

Poslednja izmena:
Pustio bi ga ko iz topa! :D

:thumbup::thumbup::thumbup:

Za Avalon treba da imas najmanje 70 novcica da bi mogao da udjes u igru za kupovinu a to imaju samo veliki igraci koji imaju i velike rudnike realno gledajuci snagu cine mali rudari dok je velikih procentualno malo pa samim tim i malo porudzbina Avalona ako ga uopste ima, cak i da su ga napravili pitanje je kako to sve softver podrzava cisto sumnjam da ce sve iz prve proraditi punom snagom

Ne mora da ima mocan rudnik vec samo da ima novac sa kojim ce kupiti koine.

pravo je pitanje koliko ti što plaćaju unapred preplaćuju te mašine. :D

Avalon recimo traži iste novce za drugu seriju ASIC-a, a da prethodno nisu isporučili ni one mašine iz prve. da su kojim slučajem uistinu isporučili celu prvu seriju, cena druge serije bi morala da bude korigovana na dole, iz prostog razloga što bi ovi iz prve serije pojeli deo zarade ovima iz druge, treće, ili koje već serije.

tako bi trebalo da bude da je tržište uistinu SLOBODNO, kao što nije. :D

a nije zato što neko hoće da zaradi "na kvarno", tj. stvaranjem veštačke potražnje slabom isporukom mašina.

Ode ti bash u duboku filozifiju :D

Ja sam samo primetio da snaga neshto ne skache a pojavili se prvi asici navodno.
I izneo sam svoje mishljenje da je i ovaj relativno blagi skok uzrokovan pre svega ukkjuchivanjem
postojecih iskljuchenih gpu rudara, a ne pojavom prvih malobrojnih asica....kojih izgleda ima jako malo ili
mozda i nikako....eto to sam hteo samo da kazem...a ti ode u neku vecu analizu i hipotetiku koja mene lichno
ne interesuje previshe.

Ode ti bash u duboku filozifiju :D

Ja sam samo primetio da snaga neshto ne skache a pojavili se prvi asici navodno.
I izneo sam svoje mishljenje da je i ovaj relativno blagi skok uzrokovan pre svega ukkjuchivanjem
postojecih iskljuchenih gpu rudara, a ne pojavom prvih malobrojnih asica....kojih izgleda ima jako malo ili
mozda i nikako....eto to sam hteo samo da kazem...a ti ode u neku vecu analizu i hipotetiku koja mene lichno
ne interesuje previshe.

Bas tako. Pale Evropljani rudare jer nije vise 12$ kao posle polovljenja nego skoro 22$ !

Pale evroljani masine da bi prodali za 12. :D

Sad je vreme za prodaju, a ne rudarenje. ***, vecina se vodi cenama, a ne glavama.

Ide uskoro velik pad.

Ja verujem u to da proizvodjaci asica nemaju interesa da ugase gpu rudarenje. Ovako sa malim brojem masina mogu da uticu na snagu mreze prema svojoj potrebi a time I na cenu coina. Kada ga obore kupovace coine a kad poraste prodavati, I tako u krug... zar to nije bolje nego prodati par hiljada asica..

Ja isto verujem da ce da se desi pad vrednosti i to nebi ni bilo lose. Vecina ce prestati da kopa tada, trebalo bi diff da padne i onda karcamo coina ko blesavi i cekamo skok ponovo :)

Ali sve i da ostane ovako nebi bilo lose.

Informišite se pa onda na osnovu činjenica donosite zaključke, a ne ko brdo indijanaca.

Snaga nije porasla jer realne isporuke još nisu ni počele. Prvi batch je Avalon najavio između 20 januara i 1 marta 2013, tako da kad svih 300 komada pripreme onda će ih i poslati na adrese kupaca. Čim to stigne na adrese očekujte skok od 20 Thash/s. Ako nekom treba dodatno da nacrtam, to znači da će najkasnije početkom marta zarada biti prepolovljena. Jedina nepoznanica je kretanje vrednosti bitcoina. Pretpostavljam da će nastaviti da raste dok god postoji potražnja, a nju će obezbediti ulaganje u ASIC. Ne znam za kad su najavli drugi batch ali sa njim će takođe snaga da se udvostruči jer je planirano ako se ne varam 600 komada. To će naravno da pogasi GPU minere jer bi zarada bila na nivou potrošene struje. Sve ovo pod uslovom da se ne pojavi novi ASIC na tržištu koji bi bio samo katalizator ovog procesa. Uživajte još ovog meseca, a onda možemo da se spremimo za "a sad adio".

Paradigma ti si stvarno ubedjen da asic postoji ? Ja smatram da je sve to sarena laza prica.. Zadnjih godina su se pojavljivale slicne sprave za mobilne telefone.. koji odrade kod za 15tak sec.. pa nikom nista.. malte ne isti scenario..

citajuci tvoje komentare vidim da si prepotentan i arogantan kao da si licno ti zaposlen u avalonu, i kao da si licno ti testirao tu aluminijumsku kutiju sa ventilatorima.. Ja se samo realno pitam sa svojim razumom i logikom, gde tamo neka garaza firma Avalon trazi preordere strogo u btc bez mogucnosti povracaja (ne postoji mogucnost za krivicno gonjenje), bez mogucnosti reklamacije tj. davanja garancije na uredjaj i slicno.. Bas bih voleo da cujem tvoju reakciju kad bih ti ponudio da preorderujes auto koji, kao pogonsko gorivo, koristi vazduh. Da li bi porucio nesto slicno ? Strogo uplata unapred i cekanje mesec, dva, tri, godinu dve i slicno..

Poslednja izmena:
Rekao bih da je Paradigma donekle u pravu tj nije dovoljno iz glave vaditi teorije itd nego možda nije loše pročitati i na drugom forumu tj bicointalk-u ponešto (mada ima gomila gluposti i neviđenog trolovanja). Ja isto dok sam samo ovde čitao mišljenja sam bio ubeđen da nema ništa od asic-a, ali eto ovi su ipak nešto napravili i taj uređaj izgleda da zaista daje 60+gigaheševa. E sad drugo je pitanje da li je neka prevara ili će zaista isporučiti takve uređaje kada su rekli, koliko će se kvariti, ili će u međuvremenu nešto da se iskomplikuje itd to sad ne možemo znati sa 100%-om sigurnošću.

A evo i mišljenje jednog usera sa btc balkan foruma ko nije čitao, koji daje nekakvo objašnjenje kakav je to uređaj, ne mora da znači da je u pravu naravno:

"Ok, evo i da kazemo strucnog misljenja - tj mojeg :)

Pre nekih 6-7 meseci sam pominjao da vec postoje gotovi sha256 cipovi. Ali se oni koriste za real time enkrpiciju na mrezama i niko nije imao interes da ih ubrzava.

Cip sa ovog linka se moze naruciti od fabrike ako ste zainteresovani za vecu seriju. Ja nisam proverio kolike su cene, ali verovatno je moguce pitati ih prosto. U svakom slucaju cip postoji i prodaje se:
www.cast-inc.com/ip-cores/encryption/sha-256/index.html

dakle ovaj chip daje: 7.75Mbps/MHz. 1 bitcoin hash je 512bit, ispada 15.5Khash/MHz

Maksimalna dostizna frekvencija za 90nm proces je 500Mhz po specifikaciji na sajtu, dakle za 110nm proces bi bila ~350MHz. To nas dovodi do ~5.55MHash/s po ovom jednom core-u.

Povrsina core-a na 90nm je 0.051mm^2, na 110nm procesu to postaje 0.0762mm^2.

Izracunali ste vec da je brzina jednog chip-a ~283MHash. Sa ovim gornjim podacima ispada da jedan chip sadrzi 51 jezgro. Dakle povrsina jednog cipa bi bila ~3.88mm^2. To prema formuli za prinos po waffer-u daje ~7850 cipova po waffer-u precnika 200mm. Tipicno je prinos 85%, 15% su pokvareni, dolazimo do 6700cipova po waffer-u.

Waffer ovog precnika kosta oko 1000$. Dakle prozivodna cena cipa je oko 15centi
Naravno ovo bi ispalo skuplje na tako male kolicine kao sto je recimo 20 wafer-a (najavljenih 600masina). Sad koliko skuplje je veliko pitanje, na koje ja ne znam odgovor. Ali probacu da saznam.

Ukratko, AVALON je mogao prosto da kupi ova jezgra grupisana u cip i da ih tako prodaje. Nikakav poseban ASIC dizajn nije bio potreban. "Samo" je bilo potrebno napraviti stampane ploce i kontrolere. I naravno softver za sve to. Taman jedan fin projekat od 6-8 meseci za manji tim Ja se osecam glupo sto mi nije palo na pamet da se moze spojti po 50 jezgara u jedan cip i onda nalepiti 200 cipova na plocu.
"

I još da dodam da je smatram da je velika šansa za prevaru ali ako nije onda će odlično proći oni koji će dobiti ovakve uređaje iz prve ture (a da su ispravni :D)

Poslednja izmena:
Sto se tice avalona oni su dosta uradili od onoga sto su najavili ali sad je situacija takva da prica pocinje polako da im visi. Ako su pre dve ipo nedelje krenuli da pakuju po 12 uredjaja dnevno kako su objavili sada bi to vec trebalo da bude lako primeceno po snazi mreze. Pre izgleda da su ovih par primeraka u stvari prototipovi koji su posluzili da se kupi vreme do prave serije. To objasnjava i zasto nisu hteli da objave nikakve dokaze pre navodnog lansiranja. Ovako su postigli da mogu da doziraju asic hype kako im odgovara. Kada ce krenuti isporuka u pravom smislu, ostaje da se vidi.

Njihov jedini interes, ako im je namera legalan biznis i ako su to u mogucnosti, je da sto pre isporuce sto vise uredjaja naruciocima kako bi stvorili dominantnu poziciju a btc asic decentralizovali sto je vise moguce. Interes kupaca je da sto pre dobiju uredjaje i pocnu da ih koriste dok su najisplatljiviji. Sve van toga se svodi na teorije zavere koje su ovde veoma popularne.

Sto se tice vrednosti uvek je bilo onih koji su tvrdili da ce za nesto vrednost da raste i onih koji su tvrdili da ce da pada. To sto ljudi vole da predvidjaju i da se prave pametni nema nikakve veze sa onim sta ce se desiti. Onaj ko stvarno ima neko znanje i iskustvo da moze nesto da predvidi nece to ostavljati po forumima da bi privlacio paznju vec ce to iskoristiti da uveca svoju vec enormnu banku, ako mu je to jos uvek interesantno.

Sto se tice avalona oni su dosta uradili od onoga sto su najavili ali sad je situacija takva da prica pocinje polako da im visi. Ako su pre dve ipo nedelje krenuli da pakuju po 12 uredjaja dnevno kako su objavili sada bi to vec trebalo da bude lako primeceno po snazi mreze. Pre izgleda da su ovih par primeraka u stvari prototipovi koji su posluzili da se kupi vreme do prave serije. To objasnjava i zasto nisu hteli da objave nikakve dokaze pre navodnog lansiranja. Ovako su postigli da mogu da doziraju asic hype kako im odgovara. Kada ce krenuti isporuka u pravom smislu, ostaje da se vidi.

Njihov jedini interes, ako im je namera legalan biznis i ako su to u mogucnosti, je da sto pre isporuce sto vise uredjaja naruciocima kako bi stvorili dominantnu poziciju a btc asic decentralizovali sto je vise moguce. Interes kupaca je da sto pre dobiju uredjaje i pocnu da ih koriste dok su najisplatljiviji. Sve van toga se svodi na teorije zavere koje su ovde veoma popularne.

Sto se tice vrednosti uvek je bilo onih koji su tvrdili da ce za nesto vrednost da raste i onih koji su tvrdili da ce da pada. To sto ljudi vole da predvidjaju i da se prave pametni nema nikakve veze sa onim sta ce se desiti. Onaj ko stvarno ima neko znanje i iskustvo da moze nesto da predvidi nece to ostavljati po forumima da bi privlacio paznju vec ce to iskoristiti da uveca svoju vec enormnu banku, ako mu je to jos uvek interesantno.

1) svi su ovde da bi rekli svoje misljenje I culi tudje. Ako te ne zanima tudje pa ne citaj forum onda...

2)Slazem se sa ovim da avalon samo prolongira rok za isporuku asica.Kad pominjes nagadjanja I teoriju zavere zar I ovo receno ne ulazi u isto...

3)Toliki post a u njemu receno "da je u interesu kupaca da sto pre dobiju asic ". Mudro zboris...

Poslednja izmena:

avalon je dominantnu poziciju stekao činjenicom da su prvi isporučili asic; i time se već obilato koriste, pa tako imamo kašnjenja u isporuci, koja se po meni veštački stvara samo kako bi se izvukla što veća kinta od pre order-a. naravno, svega toga ne bi bilo da neki drugi proizvođač ima štogod da isporuči, kao što nema.

naravno da je u interesu kupcima da mašine puštaju sad, ali malo ili ništa se oni u ovoj igri pitaju. oni su na dnu lanca ishrane. :D

što se tiče prognoziranja vrednosti - slažem se. ljudi vole da projektuju, maštaju, ali realno stvari idu drugačije. isto kao što se kod avalona stvara (dodatna) veštačka potražnja za asic-om, tako se to radi i sa BTC-om. realna cena BTC-a po meni je ispod 10 $, a sve ono iznad te cene je rezultat berzanskih spekulacija i malverzacija onih koji poseduju na hiljade novčića (recimo, jedan od mehanizama za podizanje vrednosti je dogovoreno bidovanje onih koji recimo imaju mnogo novčića: prvi lik recimo ponudi za 5000 BTC-a cenu od 20.5$, drugi za 2500 BTC-a ponudi 20.6$, treći,...tako se vrednost polako penje na gore, zbog veštačke potražnje, a ponuđači uprkos kupovini novčića po nepovoljnim cenama svejedno zarađuju, jer troškove pokrivaju novčićima iz šteka, kojima naravno vrednost raste).

ja nisam ulagao u hw, niti nameravam, i ne zanima me uopšte da li će BTC dostići 25 $ ili će pasti na 15 $ ili 9. sasvim ću fino zaraditi od igranja na berzi, ma koliko koštao BTC.

Poslednja izmena:
E to igranje na berzi je mnogo pametnije ali malo rizičnije nego kopanje mesecima čini mi se ;), jeste ima (a ranije je bilo mnogo veće zarade kad je diff bio dosta manji) zarade od kopanja ali kupovina za 12$ a prodaja po 21$ (primer samo) je prava stvar. Da ne spominjem one koji su kupovali kada je cena bila 3-4$...

Rade li kod vas mineri kako treba . Meni od jutros non stop offline. Koristim program sa 50BTC-a

i još nešto. to su "teorije zavere" samo onima koji ne razumeju igru, koja, da se razumemo, nije čista.

tržište BTC-a nije zakonski regulisano, ne postoje nikakva regulatorna tela, što će reći da je u toj igri sve dozvoljeno. treba toga biti svestan.

i sve, ali apsolutno SVE u vezi BTC- a se zasniva na spekulaciji (projekciji, proceni), tj, na tome koliko ljudi veruju u BTC. na to se sve svodi - na poverenje. logično je da su oni koji su verovali u BTC kada je koštao 4 $ danas najbogatiji.

Poslednja izmena:
ne moze niko od nas sitnih (indijanaca :D) nishta 100% da predvidi i sve je to neki vid kockanja,
pa bilo to ulaganje u HW i kopanje, ili pak igranje sa berzom.
ali kao shto postoje brojne teme sa teorijama zavere i predvidjanjima vezano za izlazak pojedinog parcheta hw-a npr,
tako i ovde, ljudi (indijanci za pojedine) iznose svoja mishljnjenja\predvidjanja.
stoga, ukoliko snaga zaista ne skochi na barem konstantnih 30-35thash....od a-sisice nema nishta :D

Mišljenja i predviđanja se iznose sa nekom argumentacijom jer ako nje nema onda to nije mišljenje već hiromantija.

U igri bez pravila kao sto je bitcoin sve se svodi na predvidjanja jer bas nista ne mozes znati sigurno. Kao i na svakoj berzi predvidjanje je majka, pusti ljudi da teoretisu na miru. To se radi od pocetka teme i stvarno ne vidim razlog sto ti to odjednom toliko smeta.
Jeste, ceo bitcoin se sada sveo na pricu o avalonu i smara malo. Ti si siguran da je to gotovo i da smo za mesec dana prsli svi, drugi ne veruju u to jos uvek. I ta tvoja proca je cista teorija, nista vise, zasnovana na informacijama koje je avalon pustio. Ti polazis od toga da su to cinjenice. Mozda jesu ali mozda i nisu. Mozda oni i isporuce sledecu turu ali tek za 3 meseca. Ne znaci ni da sam ja upravu ali lepo je procitati i tudja misljenja da bi razvijali opcije u glavi za buducnost.

A najverovatnije nece ni biti,ja nikako ne vidim svrhu proizvoda koji nema buducnost u smislu povecanja potraznje/proizvodnje.Da pojasnim.Napravice 1000 komada i ko ce im dalje traziti asic kad nece biti dovoljne zarade na njima?S druge strane kad se ukljuce tih 600 to ce biti toliki porast diffa da nikome nece trebati 600-prvi.Cena sigurno nece ici na 150$ za btc.
To je sve jedna velika lazija i prevara i hajp da bi se naduvala cena.Moje skromno misljenje.

bash to.
kako moze neko da zna sa sigurnoshcu da je ovo iz avalona tachno 100%?
zbog chega je to chinjenica, a ostali bulazne samo i idu kod gatara :D?

Slazem se. Cela prica oko Asic-a se vrti na plasenje ljudi i kontrolisanja cene zarad necije zarade. Ipak je tu dosta novca na berzi koji se vrti. Istog dana kada je objavljena slika kartonske kutije iz kine cena je skocila sa 16 na 21$. Slucajnost?

Usput sam primetio da je Paradigma od tog trenutka krenuo da mraci temu :d (Nhf Paradigma ;) )

Sve dok par "civila" ne dobiju asic i potvrde da to radi, ovo je sve i dalje diskutabilno, za 60Gh/s je potrebno "samo" 100x7970=35000e samo za karte, i oni nude to za 1000 i kusur evra , bitch please :D.. ako vec stvarno postoji asic cip, zasto ih ne pakovati u uredjaje od po 1-2Gh i prodavati po ceni od 500e? sto je povoljnije od X x 7900 :D, i onda polako povecavati snagu i prodavati za tih 500e, tako bi asic cip ziveo 3-4 g. , a ne odjednom natrpaj na gomilu i prodaj po minimalnoj ceni... ako uredjaj stvarno radi, i napravljen je da bude ovoliko brz u jednom pakovanju (ona jedna stampana ploca navodno daje 20Gh/s) meni to govori da je sustina price centralizacija rudarenja i njegova laksa kontrola odnosno manipulacija broja iskopanih novcica i kurs se moze setati po potrebi, a ovi sto su uplatili unapred ce izvisiti, ipak vise mirise na prevaru nego na nesto realno, zbog ovih nelogicnosti koje sam izneo :D.

Poslednja izmena:
Rapture kad čitam tvoj post više mi liči na teoriju zabave nego na teoriju zavere. Možda zato što si ti u pitanju pa sam navikao na duhovite opaske.

Mišljenja i predviđanja se iznose sa nekom argumentacijom jer ako nje nema onda to nije mišljenje već hiromantija.

a bravo ti ga bravo :D

Ko ce samnom po pare da se Paradigma sad jede sto nije usao u pricu bitcoin-a, onda dok je testirao cpu-e i przio ih do iznemoglosti kako bi izbacio par slika vezanih za ghz klokove i temperature ? :D

i da, neko je spomenuo da su se ljudi sad poplasili i da niko ne porucuje opremu za GPU rudarenje.. Mislim da se grdno varate.. ja licno znam 3 coveka koju su zadnjih 15 dana pazario po 5k jura samo u gpu-ima.. Prica je jako zanimljiva, i to ne moze niko da ospori.. Cinjenica da skupa grafika koju je nekome kupio tata, eventualno mama, moze da se koristim za nesto korisno (sem zaludjivanja i igranja igara) je fascinantna.. Ja kada sam dobio prvi komp `98 sam mastao o mogucnosti da imam komp koji ce sam nesto da radi i da ti donosi neki dzeparac (klinarsko razmisljanje ali u tom momentu jako kreativno).. Sada imas mogucnost da napravis mnogo zanimljiv dzeparac, i vise od toga.. :D

Ne znam kako da protumačim ovaj tvoj post, naročito deo gde se meni obraćaš, koji je potpuno nebulozan. Ušao sam u bitcoin priču i gledam na stvar racionalno, nemam navijačkih sklonosti i nisam se izjašnjavao pro ili contra.

Poslednja izmena:
Rekoh ja da cena nece padati, cak sta vise ... 22$

a bravo ti ga bravo :D

Ko ce samnom po pare da se Paradigma sad jede sto nije usao u pricu bitcoin-a, onda dok je testirao cpu-e i przio ih do iznemoglosti kako bi izbacio par slika vezanih za ghz klokove i temperature ? :D

i da, neko je spomenuo da su se ljudi sad poplasili i da niko ne porucuje opremu za GPU rudarenje.. Mislim da se grdno varate.. ja licno znam 3 coveka koju su zadnjih 15 dana pazario po 5k jura samo u gpu-ima.. Prica je jako zanimljiva, i to ne moze niko da ospori.. Cinjenica da skupa grafika koju je nekome kupio tata, eventualno mama, moze da se koristim za nesto korisno (sem zaludjivanja i igranja igara) je fascinantna.. Ja kada sam dobio prvi komp `98 sam mastao o mogucnosti da imam komp koji ce sam nesto da radi i da ti donosi neki dzeparac (klinarsko razmisljanje ali u tom momentu jako kreativno).. Sada imas mogucnost da napravis mnogo zanimljiv dzeparac, i vise od toga.. :D

Djole sve si u pravu... I sam sam nesto malo ulozio pre neki dan, Sem jednog... :) !

Poslednja izmena od urednika:
Ne kopam ali redovno pratim temu (zanimaju me desavanja i tako to :p). Ono sto nikako ne mogu da razumem je logika da naprave ovakav uredjaj i da ga puste u prodaju, kad se pare bukvalno vracaju za nedelju dana. Sto ga nisu napravili za sebe, i lepo manipulisali trziste i maksimizirali profit? Druga stvar, zasto ljudi to uopste i kupuju, kada je ocigledno da ce se trziste preplaviti, diff otici gore, cena coina pasti, i po uredjaju se nece zaradjivati koliko u danasnjem odnosu ASIC hashrate/diff, nego mnogo manje, blize proporciji 7950 hashrate/diff (jer ce diff da ode gore sa snagom sistema i anulira bilo kakvu jacu zaradu od sadasnje). Ok razumem da nece svi preci na ASIC, ali opet, ljudi kao da narucuju to racunajuci koliko bi DANAS zaradili da imaju ASIC, a ne kakva ce zarada biti kad ga svi budu imali (jer kad bane ASIC masovno, svi sa karticama ce pogasiti i preostace samo ASIC kopaci, sto rezultuje tome da ce svi imati ASIC).

Nemojte biti strogi ako sam ispao glup :d.

@supreme
u pravu si jedno 99% a nije 100 samo zato sto niko zasigurno nezna sta ce se desiti sa ovom pricom na kraju ....

Nazad
Vrh Dno