Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Nisi ispao glup uopste. Sve si tacno napisao. Treba mi sad ASIC od 60gh i platio bih ga puta 5 . Ali sad...

Evo nesto interesantnije od asic suvoparne i neverending price:
Isplate sa mtgoxa u evrima direkt na banku prolaze(provereno) i kostaju nesto ispod 20eur.
Kartice u mom rudniku pocinju posle 4 meseca da gube snagu polako,u dva slucaja sam morao da spustim klokove za 30tak mhz inace mi puca drajver,verovatno degradacija.
Zna li neko koliko kosta kilovat industrijske struje ili kako se izracunava cena?

degradacija, zbog cega se javlja ???

Evo ovako, reci cu ti ono sto ja znam.
Ako tebi masina trosi 1KW ti cim ukljucis masinu ona povuce 1KW i tebi se automatski uracuna 750din angazovane snage. Ako ukljucis i klimu u isto vreme koja trosi 1KW ode cifra odmah za jos 750din. Ako koristis jedno po jedno ostace ti 750 din. Poenta je da ti racunaju peak kao angazovanu snagu i 1KW/h kosta 750din. Nakon toga ti mozes da archis struju vise manje koliko hoces jer je cena KW jako niska. Ne znam tacno cenu, malo sam stao sa daljim informisanjem na tu temu.

Prebacivanje sata sa trofazne na "mernu grupu" kosta oko 320e sa novim digitalnim brojilom i svom papirologijom. Ali dobra stvar je da nakon toga ti mozes otici kod sebe u elektrodistriduciju bilo kada i traziti da ti prebace na trofaznu bilo kada u mesecu i oni ce ti napraviti presek. Znaci mozes da setas kako hoces i kad ti je cef. Info sam dobio od 2 razlicita coveka koji koriste mernu grupu. Jedan mi je kolega koji to koristi godinama i koji je to platio 1000e pre par godina a drugi je presao na mernu pocetkom zime
i rekao mi je koliko sada kosta. Cenu kilovata nisam saznao, nisam nasao ni na sajtu EDB-a. Minus je da struja mora da se placa u Masarikovoj koliko sam razumeo, jedan od njih dvojice mi je bas to rekao.

S kojim driverom ti puca? Ja sam primetio da mi je 13.1 nestabilniji od 12.10 i isto sam morao da spustim mrvicu klok ili da dizem napon. Primetio sam istog trenutka kad sam instalirao 13.1.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo kresnem nekiog malog potrosaca da mi otkuca tih 750 din i onda popalim sve rudare i placam koliko potrose po nekoj niskoj ceni do kraja meseca i onda pogasim pa opet...
Drajver je 12.10 i prestao sam da cackam bilo sta masine samo kopaju 24/7 nista nije dirano vec dugo i sad dva komada nece vise na 1150 bed 1120.Nevidim razlog da krene drajver da puca kad je radio par meseci, jedino u sta sumnjam je hardver,degradacija zbog silovanja ufulu duze vreme.

Ako si im dizao napon moguce je, ipak rade full load 24/7, mada probaj 13.1 driver jer ko zna.... mozda su gremlini a mozda I nikada nisu stvarno bile stabilne na 1150 pa sad resile da puknu :)

Cudno je to ako su degradirale da se desilo istovremeno ako sam dobro razumeo.

Poslednja izmena:
Ne, nisi razumeo. Verovatno nisam dobro objasnio. Nebitno je u tom smislu sta ces prvo ukljuciti i kojim redosledom. Ali ukljucis li slucajno 5 velikih potrosasa sve u isto vreme onda drz se dobro.

primer 1: TA pec 4KW, bojler 1KW, Sporet 1KW, masine koje rudare 1KW ukljucis li sve to na makar 1sec sve zajedno tebi ce uracunati 7KW angazovane snage sto dodje 5250din u startu.
primer 2: Ako nocu ti gori samo TA pec a preko dana koristis bojler sporet i masinu angazovana snaga ce to biti 3000 odnosno 4KW koliko ti TA pec trosi

Racuna se maximum u toku meseca koji povuces u nekom trenutku.

Ako ne znas kako funkcionise merna grupa mozes jako dobro da se ispeces. Znam ljude koji su trosili 7.000 struju i koji su presli u nekom trenutku na mernu grupu i posle su placali 15.000 a jos ih je EDB tada vezao ugovorom na 2 godine. Doslo ljudima da placu ali niko im nije kriv kada se ne pridrzavaju osnovnih stvari da ne pale velike potrosace sve u isto vreme.
Znam i neke koji imaju kotao na struju u kuci i koji su uveli posebno brojilo samo za kotao i prebacili ga na mernu grupu. Jedino tako ljudi mogu da se ogreju.

Racunao sam da mi klima potrosi oko 4500din ako bi radila ceo mesec bez prekida. Sa mernom grupom to ne verujem da bi preslo 1500din (750din angazovana i jos 750 za potrosene kilovate). Merna grupa je savrsena za one koji imaju konstantne potrosace koji rade stalno. Mi kada bi sve masine bacili u neki stan sa mernom grupom struja bi nas izasla smesno u odnosu na sada. Kada bi se cak deset nas kopaca dogovorilo da prebacimo masine u neki iznajmljeni stan progledali bi svi. Mogli bi da placamo stan i struju po mnogo manjoj ceni nesto sto individualno placamo samo struju na 10 mesta.
Ja da imam neku vecu farmu rado bih stavio celu farmu u drugi stan koji izdajem inace i prebacio bi struju na mernu grupu i kopao bi po jako jeftinoj struji. Sada mi je zarada premala da bih razmisljao o toj opciji uopste.

Evo nesto interesantnije od asic suvoparne i neverending price:
Isplate sa mtgoxa u evrima direkt na banku prolaze(provereno) i kostaju nesto ispod 20eur.
Kartice u mom rudniku pocinju posle 4 meseca da gube snagu polako,u dva slucaja sam morao da spustim klokove za 30tak mhz inace mi puca drajver,verovatno degradacija.
Zna li neko koliko kosta kilovat industrijske struje ili kako se izracunava cena?

Aj napishi step baj step transfer ako te ne mrzi.
Ja se kuckam sa nekim likom iz podrshke njihove i kaze lik da ne rade direkt transfer njihva banka, vec to rade preko
poljske banke i njihvog rachuna tamo. Da li je to ta varijanta? Reche lik 2000jena koshta. Nasha banka uzima josh neshto?
Ja sam napravio mali boo boo...pa sam u dolare razmenio...pa mora prvo da se konvertuje u eure...

@demios
Nema nikakve pameti.Na gox-u ides na bank transfer ukucas podatke koji se traze :swift,iban ,ime i broj deviznog racuna i to je to.Verifikacija racuna prolazi za dva dana (moj slucaj),a isplata za tri.S tim sto sam ja imao baksuz da su imali neki delay bas u to vreme kad sam ja vrsio isplatu pa sam ih kontaktirao na mail i uz izvinjenje dobio odma sutra novac.Isplatio sam 570eur na goxu a leglo mi je na banku 552,8eur i to je to.Ja sam u unikredit banci mada ne vidim razlog da i u bilo kojoj drugoj bude drugacije jer su sve ustvari strane banke.Menjaj ubuduce u eur jer i djole kaze da je u dolarima bilo komplikacija.
@sajber
Onda znaci upalim rudare i oni povuku 2KW i to me kosta 1500din i za mesec dana mi potrose oko 1600kw puta cena kilovata (kako cujem 2,1din).

Poslednja izmena:
Auuuuu ono je ipak bajato, 2006 god, prevideo sam datum na dnu. My bad.
Lepo meni ljudi kazu 750 kinti a ja magarac, nije mi odmah bilo sumnjivo sto je niza cena.

Sećam se pre jedno mesec dana kada je cena bila 13-14$ rekli smo biće odlično ako/kada dođe na 18$, a ovo je sada "previše" dobro :D, sada će sve više uključenih mašina biti a mogao bi i neki neki pad cene u skorije vreme..

Ako sam dobro razumeo kresnem nekiog malog potrosaca da mi otkuca tih 750 din i onda popalim sve rudare i placam koliko potrose po nekoj niskoj ceni do kraja meseca i onda pogasim pa opet...
Drajver je 12.10 i prestao sam da cackam bilo sta masine samo kopaju 24/7 nista nije dirano vec dugo i sad dva komada nece vise na 1150 bed 1120.Nevidim razlog da krene drajver da puca kad je radio par meseci, jedino u sta sumnjam je hardver,degradacija zbog silovanja ufulu duze vreme.

Koji napon si stavljao?

Safirka 1187,msi 1131 (def 993).Safir je radio sa jos jednom istom bukvalno bez stucanja od 10og meseca do pre neki dan kada je pocela da zakucava drajver(ne celu masinu) i spustanje na 1120mhz joj pomoglo da nastavi dalje.Msi je premestana 100 puta tamo vamo jer sam imao jednu polu ispravnu koja nije htela da saradjuje kao druga/treca u kompu pa sam probavao sve i svasta,ali eto sad vise nema sanse na 1150mhz vec "samo" 1120mhz.

@demios
Nema nikakve pameti.Na gox-u ides na bank transfer ukucas podatke koji se traze :swift,iban ,ime i broj deviznog racuna i to je to.Verifikacija racuna prolazi za dva dana (moj slucaj),a isplata za tri.S tim sto sam ja imao baksuz da su imali neki delay bas u to vreme kad sam ja vrsio isplatu pa sam ih kontaktirao na mail i uz izvinjenje dobio odma sutra novac.Isplatio sam 570eur na goxu a leglo mi je na banku 552,8eur i to je to.Ja sam u unikredit banci mada ne vidim razlog da i u bilo kojoj drugoj bude drugacije jer su sve ustvari strane banke.Menjaj ubuduce u eur jer i djole kaze da je u dolarima bilo komplikacija.
@sajber
Onda znaci upalim rudare i oni povuku 2KW i to me kosta 1500din i za mesec dana mi potrose oko 1600kw puta cena kilovata (kako cujem 2,1din).

ma razmenicu ja u eure nije to problem, nego zashto mi je lik rekao da im savetuju da ne rade transfere u srbiju?
da ignosrishem to onda? i naravnom otvoricu devizni rachuna lepo u toj banci gde i ti imash rachun.

shto se tiche pucanja grafa, ja imam teoriju.
nije to do degradacije vec verovatno ovi nashi spushtaju napon, mozda i Hz strujne mreze....mooozda....
meni se redovno loshije sve klokuje u zimskim danima, ne samo grafe.

Poslednja izmena:
Kolike su ti bile emperature

ako pitash mene, za temp ne mogu bash da budem siguran jer je niza ambijentalna.

Btw i meni se od pre 3 dana čudne stvari dešavaju, noću glavna karta prestane da radi a druga radi ok, interesantno je vidim ujutru u afterburneru da je zauzeće bilo kao EKG, gore dole u istim intervalima dok preko dana toga nema. Kao da su dobili mali strujni šok noću :) Znači ceo dan radi (naravno ranije je radila mesecima na istom naponu na 1100MHz na ~1085mV)..

moj savet je da spustite grafe malo, max na 1100mhz, 1000-1050. meni tako rade vec mesecima, bez da shtucnu.

Ignorisi ga slobodno,nesto on tu tebe nije skontao.Vidis moguce da si u pravu,jer te dve safirke rade na cm500w sto je vec na granici pa mozda ono malo zaza dali sto je pocelo da izdise ili sto na ulazu dobija prljaviji napon.Ista prica i za msi ona i jos jedna je na chif600w.Trebalo bi probati na drugom napajanju ali necu jos dok moze da radi na tih 1120.
Temperature su kod mene ok,ispod 75 jer je sve na promaji u otvorenom stanu :)

Poslednja izmena:
ja sam govorio da lichno nikada ne bih rizikovao sa takvim napajanjima pogotovo shto su u pitanju grafe od 250-300e, e sad da li je do njih ili do slabije ulaznog napona...
meni je sve preko 70-72 mnogo za svaki dan. moje su obichno od 68 do 72c max.

Generalizovao sam malo,vecinom su bas tako od 68-72.I to kad sam ja tamo pa pozatvaram prozore da se ne smrzavam :)

Pad napona je stvarno veliki. Ja znam ranije, kad god mi zmirne sijalica tak trenutak refleksno skinem oko s monitora i znam da kad vratim pogledm imam sta da vidim. Masina zabola.
Otkad imam Corsair to mi se nikada nije desilo, ne znam kako ali prepegla to. Verujem da je to jako izrazeno sa napajanjima ne bas vrh kvaliteta.

Moje tri rade na 1000-1100MHz i sljakaju savrseno, jedini problem imam s netom, SBB modem kuca stalno. Nekoliko ljudi se zali na to poslednjih mesec dana.

Edit: Prsao 50btc, zato i imamo uspone i padove stalno.

Poslednja izmena:
kod mene su seasonici u ocz i pc power and cooling, tj isto ocz varijanti :D od 650-750w i nema zime. ovaj od 750w gura i tri grafe, relax, ali to je billo samo 15-20 dana.
ako zabodu grafe zabodu zbog preteranog kloka, od kog sam realno digao ruke, skontajuci da koliko makine vremena bleje dok ja skontam da su zabole, vishe izgubim, nego da lepo rade konstantno na nekom rock stabilnom kloku. plus su tishe, manje se troshe ventilatori, manje se pate naponska i chip i all around meni je bolje da mi to shto duze i shto stabilnije radi.
gore dole 5-10% kloka vishe napravi shtete nego li koristi....moje neko vidjenje za ovih 5-6 meseci rudarenja.

+ sto podizanje napona i veci klok znaju da potrose mnogo mnogo struje od def podesene voltaze i max stabilnog clock-a koji moze da se postigne sa istim def naponom .
Primer moja 7970 Gygabyte def napon je 1174mv i clock 1000MHz moze da ide do 1200MHz(722.4MHash-a) sa 1181mv za bitcoin i tada mi kompletan racunar trosi 320W dok sa podesavanjima GPU na 1250MHz(752.5MHas-a) i 1243mv za naponsku trosi oko 450W i greje se kao nenormalna i naponska i gpu pa sad izracunajte sta je bolje i kako je bolje podesiti ;)

Poslednja izmena:
Koje su mogucnosti team viewera? Jel mogu sve da konteolisem remote ako krene da baguje. Komp za mining bi mi bio na 10 km od mene, tako da bi tesko isao svakodnevno.

Nisam gotovan pa necu da sve isprobam sam, samo nemam trenutno kod mene dva kompa a ne bi da cimam druge da im instaliram :D

Vrh Dno