Njihov jedini interes, ako im je namera legalan biznis i ako su to u mogucnosti, je da sto pre isporuce sto vise uredjaja naruciocima kako bi stvorili dominantnu poziciju a btc asic decentralizovali sto je vise moguce. Interes kupaca je da sto pre dobiju uredjaje i pocnu da ih koriste dok su najisplatljiviji. Sve van toga se svodi na teorije zavere koje su ovde veoma popularne.
avalon je dominantnu poziciju stekao činjenicom da su prvi isporučili asic; i time se već obilato koriste, pa tako imamo kašnjenja u isporuci, koja se po meni veštački stvara samo kako bi se izvukla što veća kinta od pre order-a. naravno, svega toga ne bi bilo da neki drugi proizvođač ima štogod da isporuči, kao što nema.
naravno da je u interesu kupcima da mašine puštaju sad, ali malo ili ništa se oni u ovoj igri pitaju. oni su na dnu lanca ishrane.
😀
što se tiče prognoziranja vrednosti - slažem se. ljudi vole da projektuju, maštaju, ali realno stvari idu drugačije. isto kao što se kod avalona stvara (dodatna) veštačka potražnja za asic-om, tako se to radi i sa BTC-om. realna cena BTC-a po meni je ispod 10 $, a sve ono iznad te cene je rezultat berzanskih spekulacija i malverzacija onih koji poseduju na hiljade novčića (recimo, jedan od mehanizama za podizanje vrednosti je dogovoreno bidovanje onih koji recimo imaju mnogo novčića: prvi lik recimo ponudi za 5000 BTC-a cenu od 20.5$, drugi za 2500 BTC-a ponudi 20.6$, treći,...tako se vrednost polako penje na gore, zbog veštačke potražnje, a ponuđači uprkos kupovini novčića po nepovoljnim cenama svejedno zarađuju, jer troškove pokrivaju novčićima iz šteka, kojima naravno vrednost raste).
ja nisam ulagao u hw, niti nameravam, i ne zanima me uopšte da li će BTC dostići 25 $ ili će pasti na 15 $ ili 9. sasvim ću fino zaraditi od igranja na berzi, ma koliko koštao BTC.