Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Prilikom unovcavanja BTC-a, na bitcoinsi.com pod opcijom "Vaši podaci" ima dve opcije: "Računi virtuelnih valuta" i "Računi u banci". Da li ih je potrebno definisati (koje podatke treba unetu pod opcijom "Računi virtuelnih valuta"?) ili te opcije nije potrebno popuniti jer kada se ode na opciju "PRODAJ BITCOIN Kao EUR MT.Gox kod" opet mi zahteva Broj racuna, Broj banke, Poziv na broj?

2. Sto se tice prebacivanja novica sa btcwarp.com na mtgox.com sam razumeo.
3. Koji je postupak prebacivanja BTC-a sa 50btc.com na mtgox.com ?
4. Da li je moguce prebaciti u isto vreme i novcice sa btcwarp.com i sa 50btc.com na mtgox.com pa ih posle odjednom sve prodati? Da li je to uopste moguce ili mora posebno da se prodaju posto vidim da im se cene razlikuju od servera?

Prilikom unovcavanja BTC-a, na bitcoinsi.com pod opcijom "Vaši podaci" ima dve opcije: "Računi virtuelnih valuta" i "Računi u banci". Da li ih je potrebno definisati (koje podatke treba unetu pod opcijom "Računi virtuelnih valuta"?) ili te opcije nije potrebno popuniti jer kada se ode na opciju "PRODAJ BITCOIN Kao EUR MT.Gox kod" opet mi zahteva Broj racuna, Broj banke, Poziv na broj?

4. Da li je moguce prebaciti u isto vreme i novcice sa btcwarp.com i sa 50btc.com na mtgox.com pa ih posle odjednom sve prodati? Da li je to uopste moguce ili mora posebno da se prodaju posto vidim da im se cene razlikuju od servera?

ne treba da popunjavas, ako neces, nista
mozes onaj deo u vezi sa bankom da popunis pa ne moras stalno kad prodajes da unosis podatke vec sam povuce odatle

3. Isti je postupak kao i na ostale servere. Payouts>Add Destinations, upises adresu sa Mt.Gox-a za primanje, to ti je ista adresa koju si vec upisao ne neki drugi server.
4. Da, moguce je.

3. Isti je postupak kao i na ostale servere. Payouts>Add Destinations, upises adresu sa Mt.Gox-a za primanje, to ti je ista adresa koju si vec upisao ne neki drugi server.
4. Da, moguce je.

Otisao sam na Payouts>Add Destinations i sad tu imam 2 opcije: "Value" i "Comment". Pod "Value" predpostavljam da pisem USD odnosno u mom slucaju EUR, a u "Comment" stavljam onu adresu sa Mt.Gox-a za primanje? Ili gresim? :)

Uh sto si ti neki komplikovani Marko. :p
U value upises adresu koju si dobio od Mt.Gox-a, ali nemoj novu da trazis od Mt.Gox-a, nego upisi vec tu koju imas, koju si stavio na neki drugi server ranije.
Comment ostaje prazan.

Sta cu kad mi engleski slabo ide, a ovde sve cas ovamo cas onamo kucaj podesavaj pa se zbunim. A pre par sati sam otisao da banke da ih pitam koji je to "Kod banke" i "Poziv na broj" za moj racun i oni nemaju blage veze. :lupko: Tako da cu upisati samo Broj racuna pa ce valjda proci isplata sa tim...... :trust:

Ajd sto ti ne ide engleski, nego i ne citas sta pise na srpski, al nema veze, tu smo mi da ti pomognemo.
Poziv na broj uopste nije bitan i tu nista ne upisujes. sve lepo pise tamo na sajtu menajcnice.
Kod banke, tu se misli KOD koje banke imas racun :D, tu upises ime svoje banke.

da li je neko probao dali utice na brzinu rudarenja na jakim kartama 7970/6990 da li su u pcix 16x/8x/4x slotu?Prvenstveno me zanima jer je tesko naci povoljnu plocu da ima 8/8, a kamoli one 16/16 su paprika,povoljne su samo one 16/4.Takodje ako neko od iskusnijih moze da kaze koliko jako napajanje treba (realno) da bi se rudarilo sa tri 7970?

Brzina PCI-e slota uopste ne utice na brzinu kartice u ovoj primeni, cak ni za igrice ne kalira vise od 10%.

BTC-i su prebaceni u Evre pa u dinare, poslat zahtev za upatu i podizanje para, kada stigne uplata (nadam se sutra dok jos radi banka :D ) javljam se sa izvestajem i utiscima.
Hvala svima koji su mi pomogli da sredim sva podesavanja i ukapiram postupak "obrade" btc-a. :banana:

Uplata ide od danas za sutra, sem vikenda naravno, mislim da cak i ako u petak podnese zahtev u subotu ujutru mu lezu pare na racun.

da li je neko probao dali utice na brzinu rudarenja na jakim kartama 7970/6990 da li su u pcix 16x/8x/4x slotu?Prvenstveno me zanima jer je tesko naci povoljnu plocu da ima 8/8, a kamoli one 16/16 su paprika,povoljne su samo one 16/4.Takodje ako neko od iskusnijih moze da kaze koliko jako napajanje treba (realno) da bi se rudarilo sa tri 7970?

Slotovi su nebitni da li su x16 ili x1 jer pomocu adaptera takozvanog extendera možete da iskoristite pci-x1 za običnu grafiku.
Tako da recimo to izgleda ovako

i može se lako nabaviti za 10e a mnogo znači jer je dužina extendera 14-15cm i savitljiv je pa možete napraviti lep razmak između grafika i izbeći pregrevanje istih

Dalje dosta ljudi se odlučuje za 6770 jer je cena prihvaljiva a kad na jednu ploču zakačite 4x6770 imate oko 800Mh/s(dobro OCovana 6770 daje 200Mh/s, neke i 210) što je mesečno oko 106$ po trenutnom kursu bitcoina, ovo je cena bez troškova struje.
Na ovom linku imate kalkulator koliko mega hasha pravi koliko bitcoina on automatski povlači kurs i difficult.
Ako ste tanki sa novcem i ne možete da priuštite besno napajanje od 150-200e, poslužiće i 2 LC Power od 600w samo prespojite crnu i zelenu žicu, pa jedno napajanje neka gura 2 grafike jedno 2 grafike i ploču, kombinacija ima koliko želite.
Softver za mining...trenutno svaka preporuka ide za Linux BAMT(Big A miner thing) koji radi sa USB flesha od minimum 2gb i specijalizovan je za korišćenje u svrhe rudarenja. Ima pristup preko mreže kao neki ruterOS, a možete i preko Putty programa da pristupite i resetujete ili nešto drugo odradite. Dobra stvar je što ovaj linux omogućava razne egzibicije sa naponom i klokom grafike(može dosta memorija grafike da se spusti radi smanjenja zagrevanja, dok pri tako niskim klokovima na windowsu pucaju drajveri) dok je loša strana što neće da radi sa 7850 grafikom, za 7970 na internetu može da se nađe sređena verzija da radi dok čekamo da izađe novi BAMT trenutna 5c verzija radi sa ATI grafikama 5 i 6 serije bez problema. Naravno sve ovo može i na Windows 7 operativnom sistemu ali uz jako bitne napomene i ograničenja:

1. Windows 7(ili openCL na Windowsu) dozvoljava rad samo 4 grafička čipa znači 2x6990(pošto svaka grafika ima 2 GPU čipa) je puna kapa ili 4x6770. Linux nema ovaj problem odnosno bodete grafika koliko imate slotova na ploči.
2. Čak ni najpouzdaniji softver za OC poput Afterburner-a ili Trixx-a ne dozvoljava spuštanje takta memorije na svakoj grafičkoj karti dok kod linuxa to može, a ne zaboravite da memorija na grafičkoj ne igra nikakvu ulogu i da je bitan samo core klok i njegov maximum.
3. Ovo sam zaboravio a može biti jako bitno. Na Windows OS postoji propust koji se manifestuje u tome što se zauzeće procesora diže na 100% kad se rudari sa više grafika na jednoj ploči. Kod Linuxa ovog problema nema.

Izbor poola je kao izbor obućara:d

Pool je u suštini server koji okuplja više rudara koji rade udruženim snagama da bi pre rešili takozvani blok i dobili nagradu koja se deli učesnicima u srazmeri snage njihovih mašina, na prostoj radnoj sistematizaciji oni korisnici koji imaju mnogo grafika bi bili visoko kvalifikovani radnici pa više doprinesu otvaranju bloka i naravno dobiju više novčića, dok bi oni sa manje radne snage dobili manje novčića. Rudarenje u poolu je extra stvar jer da rudarite sami možete čekati da otključate blok i po par meseci a opet vam niko ne garantuje da će te ga otključati. Naravno kao i sve na ovom svetu uvek ljudi izmisle neki način kako da opljačkaju nekoga na fin način tako se u svetu rudarenja pojavila jedna grupa ljudi koji su obični lešinari sa puno Mh/s i zovu se hoperi koji "skaču" od poola do poola i to pri kraju bloka i na taj način pokupe kajmak ljudima koji rudare npr par sati ili dana zavisi koliko se blok otegne. Postoje razni načini zaštite poolova od takvih likova, jer stalni korisnici se moraju zaštiti. Tako je na btcwarp, poolu od Bitcoinbalkan sajta (koji ima ozbiljan forum za sva pitanja oko upotrebe Bitcoina ili mininga) uveden novi sistem isplate koji je nazvan P2LS koji je podešen tako da hoperi dobijaju manju zaradu a da se taj ostatak deli na članove koji rudare od početka bloka. To je otprilike sve što mi je trenutno bilo u glavi i želim da kažem da je mining samo jedan deo celog Bitcoin projekta i svakako je potreban jer rudarenjem se održava cela decentralizovana mreža koja radi verifikaciju transakcija a blokovi su samo način da se nagrade ljudi koji podržavaju projekat radeći mining.

Poslednja izmena:
Kako u BAMT-u podesiti AMDOverdrive za ostale graficke kartice.

Setovao sam parametre. ali primenjuju se samo na prvu grafiku, a ostale tri rade na defaultu.

Graficke su iste i u pitanju su MSI 6770.

Trebalo bi preko config fajla da sve mogu da se podese. Taj AMDOverdrive je samo za jednu grafiku odnosno za više kad su povezane xfire mosticem. Samo tamo gde su grafike GPU1,GPU2, GPU3, sad ne mogu da se tačno setim ali kad otvoris config file ima tačno tekstualni vodič sa sve objašnjenjima za GPU0(to je prva grafika) i primerima i prema tome podesis ostale grafike. Za podešavanja za OC koja želiš da budu prihvaćena obavezno obriši "#"(taraba) znak ispred reda jer je to oznaka za komentare i svaki red koji ispred sebe ima # će biti ignorisan odnosno neće se izvršavati. Obavezno dodelite mašini fixnu IP adresu da ne bi dolazilo do zaglupljivanja, naročito ako imate više mašina za mining, jer smo primetili da ovo otklanja problem zaglupljivanja mašine. Nadam se da sam pomogao.

Poslednja izmena:
Kad podesim overklokovanje iz konfiguracionog fajla nece da mi startuje mining vec prijavljuje gresku i to na liniji 91, u mom slucaju linija gde definisem core_speed_0: 300

1. Da li ima razlike u performansama kada je karta primarna (video out) i kad nije, i kolika je razlika?
2. Osim navedenih pogodnosti, da li ima sustinske razlike u performansama izmedju bamt-a i npr cgminera (bolje iskoriscenje gpu-a i sl.)?

I jedna stvar koju sam primetio kod doduse 4670 da oc memorije ima uticaja na Hash rate.
Naravno 4670 ima veoma skroman memorijski protok, i jos je i memory-bound sto bi se reklo.

POZ

Zar se tebi isplati da radis bilo sta sa 4670? Jel imas 50Mhash-a? Mislim da je preslaba za takvu *******ciju

Ajmo opet, ne radim nista samo tesiram. :)
U ponedeljak uzimam 7850.

POZ

prijavljuje gresku i to na liniji 91, u mom slucaju linija gde definisem core_speed_0: 300
Dobro... možda ali veliko možda ta grafika neće da radi sa memorijom na 300 možda treba malo podići takt 350-400-500. Dok ne upoznate svoj harver malo deluje kao lov u mutnom recimo ako grafika ima dobar OC potencijal ne znači da će biti stabilna 24/7 nego polako spuštati klok dok ne sedne na stabilnost. Nekad čak pomaže i zamena mesta grafikama u slotovima.

1. Da li ima razlike u performansama kada je karta primarna (video out) i kad nije, i kolika je razlika?
2. Osim navedenih pogodnosti, da li ima sustinske razlike u performansama izmedju bamt-a i npr cgminera (bolje iskoriscenje gpu-a i sl.)?

POZ
Pa BAMT nema problema sa zauzećem procesora kod više grafika na istoj ploči, a daje koji hash više to su primetili ljudi koji imaju iste grafike na kombinovanim mašinama jer recimo ploča ne podržava BAMT pa su morali Windows da koriste. Padne hash rate i ako recimo posmatraš mašinu preko teamviewer ali se digne čim se otkačiš od računara. Moje lično zapažanje na WIndowsu je da treba staviti klasik sivu temu i isključiti pozadinu i onda daje opet koji hash više, a da ne pominjemo što mi 2 mašine sa Windows 7 rade sa 512mb ram memorije i sve je ok, malo duže traje dok ne krene da rudari posle restarta ali radi lepo kasnije.
E da još jedna napomena, kod 6950 i 6970 smo primetili da OC do jedne granice povećava hash a čim pređe tu granicu počne da daje lošije rezultate, kao da grafika ima neku zaštitu od preopterećenja ili nešto slično dok recimo 5 serija prosto zakuca ako preterate sa OC pa restart pa sve ponovo. Ura za 5tu seriju...

jedno pitanje :) da li treba prilikom payouta na 50btc da se za svako prebacivanje iskopanih coina dodaje nova adresa sa mtgox-a ili moze i ona koju sam dobio prilikom prve transakcije?Koliko vidim kada se klikne na addfunds na mtgox se periodicno menja ta adresa

Adresa se menja posle svake transakcije s tim da su i stare adrese validne.

Sto bi menjao payout adresu?
Nemas potrebe da ides stalno na add funds.

ok odem jednom na add funds tu adresu stavim kao defoult na pool i rock&roll :D

Gospodja u banci je ili jako lenja ili inace sve ide usporeno ali to se bas uklapa u klise o Crnogorcima ;D

Kod nas u CG kad stiže uplata iz inostranstva treba 3 dana. Makar mi je tako gđa u banci rekla.

Kod tebe je drugacije, jer ti direktno sa Mt.Gox-a podizes pare na svoj racun u banci, za to i treba 3-5 dana, dok mi idemo preko menjacnice.

Ne ulazim u poslovanje menjačnice ali čim je tako kratak rok liči da oni sopstvenim sredstvima isplate novac na dinarski račun a posle se jure sa Goxom i drugim čudima.

ja planiram da se vratim na warp. neki moji drugari jesu. Vratio se i singular sa skoro 50GHasha, planiramo da napravimo zavidnu snagu da se blokovi otvaraju u kontinuietu. Hoce li jos ko da se vrati ?

Ovi iz Butterfly Labs-a planiraju jos jace uredjaje za iste pare.

BitForce Jalapeno
4.5 GH/s @ 4.5W
BitForce Single SC
60GH/s @ 60W
BitForce MiniRig SC
1,500GH/s @ 1,500W

Opsirnije na ovom linku.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno