Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Kad hocu da mi BTC-E posalje novac na racun u Intesi, jel idem na SEPA? Ako ne, kako najlakse da pretvorim bitcoine u opipljive eure?

Poslednja izmena:
Kada si uplatio i koju nasinu? Ja sam dobio ovu od 30Gh pre tacno 30 dana i donela mi je 1 BTC za to vreme. Otplatila se.
Sad bi trebala nesto i zaraditi bar dok ce ne pojave monarsi a posle u muzej sa njom :)

Ma beze veze...uzeo one dve od po 5GH pocetkom maja ove god. a na nalogu jos stoji "pending payment" iako sam im platio preko paypala..imam dokaze o uplati, videcu sta ce se desiti dalje...
Jesu li ti naplatili carinu i pdv kod nas kojim slucajem?

Slaninica je napisao(la):
Kad hocu da mi BTC-E posalje novac na racun u Intesi, jel idem na SEPA? Ako ne, kako najlakse da pretvorim bitcoine u opipljive eure?
SEPA je samo za racune u EU. Kako mi nismo u EU valjda je jasno da ne saljes tako. Ustvari, neces slati uopste sa btc-e jer je minimalna provizija 150$.
Kupi BTC, posalji na bitstamp. Tamo ces morati prvo da verifikujes nalog. Primices coine, prodaces za vise para i prebacices sebi na devizni racun. Eto.

Jel sa SEPA racunom evropljani najnormalnije ubacuju pare na btc-e?

Ok, spreman sam na to, nego rekoh da pitam, mozda su zatupeli u medjuvremenu na carini :D

kolko se sada ceka da legnu pare sa bitstampa na devizni?

A jel postoji neka mogućnost prebacivanja novca sa mtgox na bitstamp, pošto vidim da je razlika bitstamp-mtgox ~100$, a to je opet ~8000 dinara po btc minusa.
Jel uopšte rade isplate sa mtgox-a? Ne bih da mi tamo bude zaglavnjeno sve što imam?

Odgovoricu umesto njega posto sam prosao kroz to... da, placaju se carina (mene su zacepili 10%), i naravno PDV.

na iznos iz inostranstva se plaća i carin i pdv??
Jel mi se više isplati da prebacim sa mtgox-a na francuski račun? Jel mora račun biti na moje ime? Ovo pitam pošto imam drugaricu u fr kojoj bih poslao keš ako je moguće, i ovako treba nešto da mi pazari u fr :)

na iznos iz inostranstva se plaća i carin i pdv??

Da, za osnovu obracuna se uzima fakturisana vrednost. S tim sto su carinici, bar ovi sa kojima sam ja bio u kontaktu, bili dosta dobro upuceni u funkciju i cene ASIC-a itd tako da ne bih nikome preporucio da rizikuje sa nekim muljanjem u tom smislu.

Poslednja izmena:
Ja isplatio u subotu i danas mi legle (bitstamp)

Poslednja izmena:
A da pitam nesto, na osnovu cega birate korespodentske (ako sam se dobro izrazio) banke?
Ja imam na mom papiru iz banke nekih 7-8 kodova raznih banaka, u junu sam povukao nesto para i izabrao jednu bez nekog pravila... Ne znam u cemu je stos?

Aaaaaaa, ja već utripovao da lupaju pdv na novce iz inostranstva :)

Naravno da ne :). Medjutim, za prihod iz inostranstva bi (formalno-pravno) trebalo da platis dazbine drzavi, ukljucujuci porez i doprinose.

Banka (u Srbiji, gde imas devizni racun) bi trebalo da ti trazi informaciju o razlogu uplate, posto su banke u obavezi da informacije o deviznim uplatama dostavljaju NBS. Poreska uprava MFIN za sada ne obraca paznju na manje uplate/prihode koje gradjani primaju u devizama, sto ne znaci da se jednom nece setiti, u kom slucaju imaju prava retroaktivno da ti obracunaju sve za koliko si ostetio drzavu + gonjenje zbog utaje poreza. U praksi, ovakvi slucajevi se resavaju pogodbom sa tuziocem.

Druga mogucnost je da otvoris kao nerezident racun u inostranstvu, u kom slucaju ti je malo komplikovanije da novac transportujes u Srbiju (ako govorimo o vecim iznosima).

Pa ti vidi koji rizik ti se vise dopada :).

Koliko iznosi to "mala uplata"? Par hiljada dolara?

Koliko iznosi to "mala uplata"? Par hiljada dolara?

Dosta mojih kolega prima mesecno oko 1000-2000eur na devizne racune u domacim bankama, i nisu imali problema do sada. Stvarno ne znam gde je "crvena zona", ali je moje iskustvo da je nekoliko hiljada USD/EUR ok.

Mozda je ovde neko primao vece uplate, pa neka se javi.

Do 10.000 eur ne treba da prijavljujes, miran si. Pa nasa cela ekonomija se drzi jedva na parama gastarbajtera i njhovog slanja para. Kad bi i to krenuli da regulisu, totalno bi otisli u offsajd.

U pravu si, samo bih da dodam da se moj komentar odnosio na prijem para od pravnog lica na racun osobe koja je rezident u Srbiji.

Da li to znaci da vec 3. januara 2014 mozemo da povucemo novih 10 000? :D

sa minimalcem od 20 k dinara - mesečnih neoperezivih 10k eura mi deluju realno.

Ne secam se kako tacno ide, ali postoji i onaj dodatni godisnji porez ako ti prihodi prelaze odredjenu vrednost? Ipak je 10.000EUR mesecno 120.000EUR godisnje?

Opet, ne pricam o gastarbajteru koji je rezident u Nemackoj pa salje pare porodici, vec o rezidentima u Srbiji koji prime uplatu od pravnog lica.

Nazad
Vrh Dno