Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

ne znam sto se toliko tripujete oko 50btc.. ja licno sve masine drzim na mtred-u.. dogodi se da stucne nekad.. al zato mi u bkp pool stoji eclipsemc.. tako da nema cimanja..

a sto se tice asic-a.. toliko bure i oluje oko necega sto jos niko nije video.. a i cinjenica kad su svi trazili da vide o cemu se radi, dobili su slike za koje se ispostavilo da su montaza, ili slike necega sto nema veze sa asic-om :)

dok su se drugi poplasili pojave asic-a, ima nas koji smo i dalje kupovali i ulagali u postojeci hardver.. Sad nekoliko meseci kasnije, mogu da kazem da se rizik isplatio ;)

Drugar bi kupio nešto bitcoina, pa ako je neko zainteresovan da direktno proda sa manjom provizijom neka mi se javi na PM.

ne znam sto se toliko tripujete oko 50btc.. ja licno sve masine drzim na mtred-u.. dogodi se da stucne nekad.. al zato mi u bkp pool stoji eclipsemc.. tako da nema cimanja..

a sto se tice asic-a.. toliko bure i oluje oko necega sto jos niko nije video.. a i cinjenica kad su svi trazili da vide o cemu se radi, dobili su slike za koje se ispostavilo da su montaza, ili slike necega sto nema veze sa asic-om :)

dok su se drugi poplasili pojave asic-a, ima nas koji smo i dalje kupovali i ulagali u postojeci hardver.. Sad nekoliko meseci kasnije, mogu da kazem da se rizik isplatio ;)

Reci im risime koliko imas kartica u pogonu da se uplashe. xaxaxaxa

ko i zashto da se uplashi?
ima ih ali krljave 6770 msi zujke, kojima riknjavaju ventovi pa moraju da se podmazuju :D

imao ih je i moj drugar 34 komada, smorio se samo tako sa njima.

realno, trebalo bi on da se uplashi, s obzirom da si ti veliki optimista i zagovornik ASIC-makina, kad ih bude prodavao, ima na nos da mu izadju :D

Poslednja izmena:
Ne treba da se uplasi niko, to si u pravu ... Ali krljave 6770 pa i neka su, on je opremu i te krljave isplatio i kad i ako prsne gpu mining moze da ih baci ako hoce, Risim je napravio kes a i dalje pravi, imao je musmule i usao je dosta kesa, sta je tu problem.

PS: Ima tu u pogonu i drugih karti.

Bravo Djole samo kopaj.

Nema razloga da se iko iceg plasi ovde, mi smo svi jedna zejednica i tako treba da se ponasamo. :)
Mozemo da diskutujemo ko sta ima od hw ali ne i da se hvalimo njime.
Svako ima pravo na svoje misljeje i pravo da ga iznese ali nema pravo da osporava tudje.
Jos jednom cu reci da smo mi zajednica, ovo je samo jedan vid druzenja. ;)

demios jedan veliki smajli za tebe :d

kad vec spominjes te 6770 msi, imam ih oko 80 kom.. crkle su mi dve (ne daju sliku). Otplatile su se oko 90% od onoga sto je ulozeno, i onda sam 40 tih 6770 prodao drugaru po 70% od cene koju sam ja platio pre 5 meseci. On ih sad izrabljuje, i onda kad mu neka od njih crkne, salje na reklamaciju i posto nemaju adekvatnu zamenu (nude losije modele tipa 7770 i slicno) radi se finansijsko razduzenje. Pa sad ti vidi :) Znaci karta se bukvalno otplatila, jos malo zaradila, i zbog lose izrade od strane proizvodjaca, ja dobijem nazad u dinar isto koliko sam je platio..

Pored gore pomenutog modela, u pogonu su: 5830, 5850, 5870, 5790, 5770, 6770, 6850, 6870, 6950 i 6970. Nemam ni jednu kartu sedme serije. Saberi oduzmi oko 60 ghs u pogonu ;)

a to sto se tice asic-a, i nekog plasenja, to je za devojcice :D
to je isto kao kad bih ja rekao da imam u ponudi auto koji ide na vazduh, ali moras prvo da mi platis 10k jura, pa da sacekas nekoliko meseci, dok mi proizvodjac iz Indije isporuci, pa onda ako stigne, ali AKO stigne, ja cu ti isporuciti, eventualno cu te zavlaciti jos neki mesec, i na kraju vratiti novac :D

Moje vidjenje: da sam ja plasirao pricu ASIC-a, ja bih sav novac koji mi je dat na raspolaganje (preorderi), ulozio u gomilu gpu-a koji ce za to vreme (rok isporuke opreme) da se otplati, a onda cu se napraviti lud, i ispati krajnje fer i korektan i ponuditi povracaj novca, jer sam dizajn mikrokontrolera za federgejznicu nije dobro osmisljen, dolazi do pregrevanja buksni na karaklema konektoru, pa s toga sam proizvod ne radi stabilno.. :d za to vreme (recimo da je ulozeno milion evra - preorderi) ja pazario opreme za personalne racunare (ploca, proc, memorija, napajanja, grafike..) i onda kad je sav hardver sam sebe otplatio, ja vratim (potencijalnim kupcima asic-a) novac, a meni ostane pun magacin hardvera :D

tako da.. to sto je mige zagovornik asic-a, ne znaci da treba da se ja i bilo ko drugi plasimo toga.. jednostavno treba da pratimo desavanja na trzistu, a samim tim i momenat kad cemo zaradjene coine da konvertujemo u realan kesh sa kojim moze da se pazari u komsinoj samoposluzi :) Mige je zasluzan za moj ulazak u istu tu pricu sa gpu mining-om (obecana vecera u skorijem periodu) :) .. s tim sto je jedina razlika izmedju mene i mige-a, bila ta, da sam ja nastavio sa ulaganjem, a on stao kad je neko proturio pricu asic-a..

Naravno, ako se pojavi ASIC ili nesto slicno, stavice se na papir, i preracunati sta i kako.. isto kao kad sam usao u pricu sa grafama.. tako da, samo napred, i radi dok moze. Onda kad ne bude vise moglo, ili ne bude isplativo, videcemo vec nesto drugo :)

Poslednja izmena:
demios jedan veliki smajli za tebe :d

kad vec spominjes te 6770 msi, imam ih oko 80 kom.. crkle su mi dve (ne daju sliku). Otplatile su se oko 90% od onoga sto je ulozeno, i onda sam 40 tih 6770 prodao drugaru po 70% od cene koju sam ja platio pre 5 meseci. On ih sad izrabljuje, i onda kad mu neka od njih crkne, salje na reklamaciju i posto nemaju adekvatnu zamenu (nude losije modele tipa 7770 i slicno) radi se finansijsko razduzenje. Pa sad ti vidi :) Znaci karta se bukvalno otplatila, jos malo zaradila, i zbog lose izrade od strane proizvodjaca, ja dobijem nazad u dinar isto koliko sam je platio..

Pored gore pomenutog modela, u pogonu su: 5830, 5850, 5870, 5790, 5770, 6770, 6850, 6870, 6950 i 6970. Nemam ni jednu kartu sedme serije. Saberi oduzmi oko 60 ghs u pogonu ;)

a to sto se tice asic-a, i nekog plasenja, to je za devojcice :D
to je isto kao kad bih ja rekao da imam u ponudi auto koji ide na vazduh, ali moras prvo da mi platis 10k jura, pa da sacekas nekoliko meseci, dok mi proizvodjac iz Indije isporuci, pa onda ako stigne, ali AKO stigne, ja cu ti isporuciti, eventualno cu te zavlaciti jos neki mesc, i na kraju vratiti novac :D

Moje vidjenje: da sam ja plasirao pricu ASIC-a, ja bih sav novac koji mi je dat na raspolaganje (preorderi), ulozio u gomilu gpu-a koji ce za to vreme (rok isporuke opreme) da se otplati, a onda cu se napraviti lud, i ispati krajnje fer i korektan i ponuditi povracaj novca, jer me sam dizajn mikrokontrolera za federgejznicu nije dobro osmisljen, dolazi do pregrevanja buksni na karaklema konektoru, pa s toga sam proizvod ne radi stabilno.. :d za to vreme (recimo da je ulozeno milion evra - preorderi) ja pazario opreme za personalne racunare (ploca, proc, memorija, napajanja, grafike..) i onda kad je sav hardver sam sebe otplatio, ja vratim (potencijalnim kupcima asic-a) novac, a meni ostane pun magacin hardvera :D

tako da.. to sto je mige zagovornik asic-a, ne znaci da treba da se ja i bilo ko drugi plasimo toga.. jednostavno treba da pratimo desavanja na trzistu, a samim tim i momenat kad cemo zaradjene coine da konvertujemo u realan kesh sa kojim moze da se pazari u komsinoj samoposluzi :) Mige je zasluzan za moj ulazak u istu tu pricu sa gpu mining-om (obecana vecera u skorijem periodu).. s tim sto je jedina razlika izmedju mene i mige, bila ta da sam ja nastavio sa ulaganjem, a on stao kad je neko proturio pricu asic-a..

Naravno, ako se pojavi ASIC ili nesto slicno, stavice se na papir, i preracunati sta i kako.. isto kao kad sam usao u pricu sa grafama.. tako da, samo napred, i radi dok moze. Onda kad ne bude vise moglo, ili ne bude isplativo, videcemo vec nesto drugo :)

...SAMO... :happy:

@chachanin
http://www.bitcoinbalkan.com/forum/...te-u-hardver-za-mining?limit=12&start=12#3133

ovo je okacheno pre 5 meseci. e sad, aj srachunaj kako to moze da se isplati za to vreme?
ja mislim da je relano da je otplatio oko pola.
i shta ti to znachi moze da ih baci? ako ih posle 9-10 meseci otplati, zarada mu je u sushtini taj HW.
ako baci posle tog perioda, nishta nije zaradio.

edit
@risim
zashto smajli, extra ortak je u pitajnu, lichno sam video svojim ochima brojne te karte zaribale, pa iskreno ne verujem bash da su kod tebe gotovo sve radile perfektno bez greshke, pogotovo imajuci u vidu pakleno leto.
isti taj kolega koji je i mene uvukao u tu prichu je i uzeo te 6770 karte, i uzeo ih je sa istih mesta kao i ti, pa mi sad objasni kako to on podmazivao do sada svaku jedno 3-4x i vishe ne moze, a tebi pa samo crkle dve od 80?
svaka mu je proshla kroz tu torturu i na kraju je morala reklamacija, dok traje zamena i podmazivanje i smaranje, ta grafa ne kopa vec smrdi napolju, a ti gubish vreme i novac smarajuci se oko toga.
takodjer, nemamo svi uslova da te skalamerije drzimo u nekim izolovanim prostorijama samo za to. npr ja to drzim u gajbi, gde bih vrvatno odlepio od tolike buke, jer za trenutnih 3.5ghash mi treba 17 tih zujalica, a o struji i da ne prichamo.
tako da, za mene, i moju varijantu su krljave u svakom pogledu. imao sam ih probe radi 2 i reshio sam ih se posle 20 dana.
ovo shto sada imam, jeste skuplja varijanta 20% ali 3-4x kompaktnija, 4x tisha i troshi jedno 3-4x manje struje. tako da, te varijante sa toliko tih karti je samo ako imash industrijsku struju ili ako je ne placash.
ja sam na zalost bio ogranichen gore navedenim razlozima pa sam digao ruke od gore pomenute varijante i opet, da sam imao vishe love, ishao bih na jache karte i to serije 7, 7950 ubica :D.

takodjer, nemamo svi uslova i varijanti da neko tako otkupi pola hw-a posle nekog perioda niti mozda kad i ako rsne btc vec sve mora u oglase, pa se mora i to ubaciti u rachunicu, kad sve te silne karte krenu da se prodaju.
haos ima da nastane.

ni ja ne verujem preteran u asic i dalje ulazem ali oprezno, kalkulishem i polako dizem hash, da imam love na bacanje moozda bih uleteo sa brdo karata, ali ne bih zajmljivao pare za to ni u ludilu, gledajuci kolegu kako se prevario.

Poslednja izmena:
@demios

Nisam mislio bukvalno da ih baci, lose sam se izrazio, mislim kad otplati opremu (skoro je vec otplacena) sve je ostalo plus) i ne mora puno da razmislja da li ce puci GPU mining...

Isto sam i ja kad je MIGE poceo da kopa medju prvima ovde nisam ulagao iako mi je rekao sta i kako jer sam imao porodicnih problema, pa sam poceo pre dva ipo meseca i tad sam trebao da uzmem jos duplo nego sto sad nisam ali sam se pribojavao asic-a jer sam sa Migetom pricao oko toga, niko nije znao hoce li ili nece puci GPU mining, sad se kajem sto nisam tad jos usao...

Cak i sad ozbiljno razmisljam da li ulagati u jos jednu makinu sa dve 7950...

SLAZEM se da svi ovde treba da budemo tim i da se pomazemo...

@risim: sa tolikim mašinama i kartama mora se uleteti u crvenu tarifu za struju kod EPS-a, pa je onda čista zarada dosta manja... A ako neko drugi plaća tu struju, onda ti ustvari tog drugog izrabljuješ i preko njegove grbače zarađuješ?

Lično rudarim tek od pre mesec dana, onako rekreativno, i to samo preko noći. Trošak neznatan pošto se struja troši u znatno jeftinijoj nižoj tarifi a čista zarada trenutno oko 15-tak evrića mesečno, tek da se amortizacija karte sama otplaćuje...

Poslednja izmena:
Moj kolega koristi angazovanu snagu i generalno sa tom varijantom bi mu bilo daleko isplativije nego meni. Placa fiksno svaki mesec bez obzira dali iskoristi to ili ne.

vidi ovako.. sve grafe mi rade na max 60% dok je napolju bilo 42c+.. al naravno da ne moze da radi tako na sobnim uslovima.. obezbedio sam optimalne uslove.. kad je napolju kuvalo na 45c meni je u prostoriji bilo oko 23-25c.. do 30 max.. dok sad recimo mi neke grafe vrte i na 40%..

tako sam uspeo da prodjem sa svega dve crknute grafe..
e sad, ako hoces pre da otplatis opremu, onda moras malo da se iscimas.. malo da se smaras sa kinezima, da nesto od opreme dovlacis direktno iz kine.. da ides na varijantu extendera za grafike kako bi obezbedio bolje hladjenje itd.. ima dobra tema da se napise o tome.. al treba malo vremena :)

svu opremu drzim u pogonima gde su samo masine i slicna oprema, pa tako imam i industrijsku struju i svasta jos po nesto :)

I DA, moguce je otplatiti za taj period ako se malo iscimas :D

@cacanin
znam koliko su te karte koshtale u nabavci, koilko je koshtao setup sa 4 te grafe i nikako ne moze da se isplati pre 9-10 meseci,
teorije nema, ukoliko se ide sve regularno, tako da, pricha za 5 meseci otplaceno, te ni jedna nije zezala, iskreno, deluje mi neverovatno.
naravno, ova tema je otvorena da jedni drugima pomognemo, a vodjen sam time da je i taj drugar nesebichno meni u startu pomogao i dao neki pochetni info, potom sam sam trazio i rachunao,
i na kraju mi je chlan mirza82 nesebichno setapovao preko teamwiera (bile neke komplikacije pa je trajalo par sati) gui miner i eto tako, u duhu svega toga, sam mislio da nastavim i pokrenem ovu temu.

@risim
podeli sa nama onda te tajne, ako nije problem, ili si ondak doshao ovde samo da se pohvalish o kolichini mhash-a ;)
evo hocu i ja da otplatim ulozenu lovu do januara-februara :D

Poslednja izmena:
Ne mora da se uleti u crvenu. Nadjete neki lokal koji ima industrijsku struju ili ugovor pokriva troskove struje. Ko je citao na bitcoin balkan forumu zna da je Risim ulozio i u jace osigurace i kontrolu opterecenja istih, a ugovor za lokal pokriva struju. Morate da se snadjete, uvek postoji neka varijanta, toliki BG a vi ne mozete da izgrbavite neku firmu sa industrijskom strujom, pa nemoguce da ne poznajete nikoga ko radi u nekoj proizvodnji ili velikoj firmi gde se 10-15gh ne bi ni osetilo kroz racun za struju.

pa onda naletis na kombinaciju gde pazaris 100 komada na veliko pa ustedis na kolicinu :) ne moze da bude ista cena tebi na jednu-pet karti ili meni na 50-100kom.. surovo ali istinito.. ja sad imam najmanje tih 6770, i koristim ih samo kao dopunu za napajanje koje ne moze da potera 4 x 6950, al zato 2x6950 i 2x6770 ili neku slicno slabiju tera bez problema..
tako da, nisi u pravu.. al dobro.. nismo ovde da bi se prepucavali, vec da b razmenjivali iskustva, i samim tim unapredili vec postojece, eventualno kreirali nesto jos mocnije i isplativije

Ne mora da se uleti u crvenu. Nadjete neki lokal koji ima industrijsku struju ili ugovor pokriva troskove struje. Ko je citao na bitcoin balkan forumu zna da je Risim ulozio i u jace osigurace i kontrolu opterecenja istih, a ugovor za lokal pokriva struju. Morate da se snadjete, uvek postoji neka varijanta, toliki BG a vi ne mozete da izgrbavite neku firmu sa industrijskom strujom, pa nemoguce da ne poznajete nikoga ko radi u nekoj proizvodnji ili velikoj firmi gde se 10-15gh ne bi ni osetilo kroz racun za struju.

Dakle neko drugi plaća struju (bila to i velika firma svejedno), i taj da ima troškove (a da to verovatno i ne zna) a zarada tebi, to je izgleda poenta... Da se ovakav setup napravi kući u recimo nekoj slobodnoj prostoriji, uletelo bi se brzo u crvenu tarifu i zarada bi bila mnoooogo manja a period otplate duži.

Poslednja izmena:
Dakle neko drugi plaća struju, neko drugi da ima troškove (a da to i ne zna) a zarada tebi, to je izgleda poenta... Da se ovakav setup napravi kući u recimo nekoj slobodnoj prostoriji, uletelo bi se brzo u crvenu tarifu i zarada bi bila mnoooogo manja a period otplate duži.

nisi u pravu
tj u pravu si ako mislis u kucnoj radinosti da napravis nesto mocno..

ja sam poceo kuci, i posle par dana uvideo da nece moci tako da ide.. i da je to klempa za dzep..
zato sam i trazio neku proizvodnju gde imas industrijsku struju, gde postoji uredjaj koji se zove maxigraf, koji meri pikove u povlacenju struje..

25kw na sat, mozes da prodjes sa oko 1000e racun za struju.. a izracunaj koliki bi ti bio racun da si to vukao kuci..
naravno ne vucem svu struju sa jedne lokacije.. imam ih na razlicitim lokacijama po manju kolicinu.. al naveo sam primer maxigrafa na 25 kw.. i da, niko drugi ne placa struju za mene.. gde god mi se sad nalazi oprema, bilo je sledece: dajte na uvid zadnjih 3 racuna za struju, sve preko toga ja placam.. tako da.. svi zadovoljni.. :D

Ma kapa dole, jasno je da si dobro sve osmislio i da si se profi bacio na rudarenje kao biznis...većina nas ovde to radi rekreativno, po kućama, pa stoga je neki maksimum 2 mašine sa po dve-tri karte... više od toga ne ide, em zbog prostora, em zbog struje itd... Hvala na objašnjenju.

@masterokrata
za pochetak morash imati love dovoljno da uletish u prichu da bi ti uopshte bio potreban lokal. o chemu ti to? kao da pola nas ovde ima 100 somica u shteku i da ne znamo shta cemo sa njima.
i sam sam imao neke sulude ideje i ispade da prodam chak gajbu i da ulozim u to, ali sam se dozvao pameti :D
a i lokali najbolje da isto koshtaju u bg-u i u unutrashjnosti, a da li si razmishljao o tome da ti neko obije taj lokal i odnese sve shto imash u njemu?
da necesh mozda i nekog chuvara da placash i da ugradjujesh video nadzor? sve je to lepo i super kad imash love, imao sam i ja razne ideje kad bi bilo vishe para, ali ovo ovde se pricha shodno mogucnostima.
plus, ta industrijska struja nije toliko jeftina koliko sam skontao, bolja je varijanta imati na odvojenim brojilima, i kopati do crvene zone...(drugarova rachunica, da se ogradim, ako je drugachije, ispravite me)

@risim
ortak je uzimao, lepo sam rekao 34 komada, sumnjam da ti na 64 ili 100 komada mozesh imati josh neki suludi rabat kad svi znamo koji su smeshni procenti zarade u celoj prichi, tako da, iskreno teshko da si ih placao ispod 65-70e, a on ih je direkt od uvoznika placao, ako me secanje ne vara oko 7800rsd ili tada mozda oko 75e.
palo mi je na um da si ih razdvajao extenderima i kad vratim film, par meseci je drugar duze kopao sa njima od tebe, ali sve jedno, njima je radni vek u takvim okolnostima jako ogranichen i pitanje je koliko ce josh dugo kod tog lika kome si ih ti prodao.
tako da, lichno, meni, u mojim uslovima (i cenim u uslovima vecine koji ovde rudare) te karte, nisu bash najsjajniji izbor za ovo, all around gledano, a ne samo e/mhash odnos.
ja tebe razumem, imash kintu i odradio si kako si odradio, ali morash sagledati i sa drugachijih aspekata, nemamo svi mogucnosti kao ti. rachunice i sve se razmimoilazi totalno.

Poslednja izmena:
Mige kad mi je prvi put ispricao kako i sta i gde.. oko bitcoina, klasicno mi je bilo nerealno i nestvarno.. ispunjenje decackih snova :D

Ladno imas komp, koji ti pravi parice :D zvuci kao iz nekih scifi filma, gde dexter ispod kuce ima nekakvo postrojenje i sve ludilo i cool :D

i ja sam, kao ti M_M, poceo sa par grafika, i tamo zaradio neke $$.. i sve to mi je bilo smesno do onog momenta kad sam uradio isplatu, i momenat kad mi je od banke stigao sms da imam priliv sredstava na racunu :D znaci ne opisiv osecaj.. ja sam `83, i do sada jedino vece ushicenje mi je bilo kad sam dobio cerkicu ;)

posle prve isplate, zainteresovao sam se kako i sta, gde je jeftinije a da se uzme kvalitetna oprema i tako redom.. onda kad sam dobavio prvu opremu, gledao sam kako obezbediti sto duzi zivotni vek te opreme koja ce raditi 24/7.. i kao sto rece Milan77 (sa bitcoin foruma): "PROMAJA JE KEVA"

i stvarno je tako.. obezbedi kontinualno cirkulisanje vazduha i oprema nema razloga da stucne (osim kad zabode adsl, ili nestane struje) :D zato sam presao na sbb.. ali i kod njih ume da stucne (cigni se istripovali da je visak namotaja na banderama od bakra pa sekli.. kad ono medjutim, u pitanju opticki kabl)..

onda kad napravis optimalne uslove, gledas kako da smanjis troskove na sve moguce nacine. Ja nemam ni jedno napajanje koje je preko 730w (smart t.take). Kombinujem jedno kvalitetno t.take i neko solidno jeftinije od 450w.. Tako dobijes stabilnu pricu gde recimo kod mene, Termaltake 730W smart + Termaltake 450w teraju 4 x 6950, ili recimo 4 x 5850 a da pri tom budu hladna kao tastin pogled :D bitna je i pasta kojom premazujes chipove.. svakih par meseci ugasis sve, izduvas na kompresor ventove, promenis paste.. i mora da sluzi..

generalno ima cimanja, ali je i zarada jako primamljiva, cak sta vise, za nase uslove full.. kao i u svakom poslu, moras nesto da ulozis, ako mislis da se otplati ;)

@risim
ortak je uzimao, lepo sam rekao 34 komada, sumnjam da ti na 64 ili 100 komada mozesh imati josh neki suludi rabat kad svi znamo koji su smeshni procenti zarade u celoj prichi, tako da, iskreno teshko da si ih placao ispod 65-70e, a on ih je direkt od uvoznika placao, ako me secanje ne vara oko 7800rsd ili tada mozda oko 75e.
palo mi je na um da si ih razdvajao extenderima i kad vratim film, par meseci je drugar duze kopao sa njima od tebe, ali sve jedno, njima je radni vek u takvim okolnostima jako ogranichen i pitanje je koliko ce josh dugo kod tog lika kome si ih ti prodao.
tako da, lichno, meni, u mojim uslovima (i cenim u uslovima vecine koji ovde rudare) te karte, nisu bash najsjajniji izbor za ovo, all around gledano, a ne samo e/mhash odnos.
ja tebe razumem, imash kintu i odradio si kako si odradio, ali morash sagledati i sa drugachijih aspekata, nemamo svi mogucnosti kao ti. rachunice i sve se razmimoilazi totalno.

nisam ja ni jedno prilikom naveo da sam na 6770 ustedeo.. ustedi se kad robu vuces od bagravog kineza, koji ti trazi 100% avansnu uplatu za bilo sta.. i onda te naravno ne ispostuje u potpunosti 100%, jer se uvek nadje neki od artikala da ga u momentu nema pa ce ti nadomestiti nekim drugim..

druga stvar.. ja sam poceo sam 3-4k jura ulaganja.. svu zaradu ulagao u jos i jos hardvera, i onda stao kad sam dostigao neki nivo.. znaci od sve ove price jos nisam video dinara u dzepu, gde bih sad sebe pocastio nekim laptopom, autom ili necim slicnim.. svu u hardver :type:

malo dodas zarade i od trgovine, malo na ustedi u nabavci opreme (ploca, napajanja itd..) i nakupi se dosta..

naravno da sam dolazio na neke sulude ideje, al sto ti kazes, dozovem se pameti na vreme :p ako mogu tako da kazem, jedino mi je krivo sto nisam iskoristio priliku u aprilu prosle godine kad sam u rukama imao pricu bitcoina i nije me zainteresovala.. ko zna sta bi sad imao i kako bih razmisljao :D

da, ali shta radish u sluchaju reklamacije? vracash kinezu? ako je tako, koliko chekash na reklamaciju? ili je mozda varijanta da si ih dobio lupam, za 55-60e sa dilom da neam garancije?

opet da, ali ondak, koliko sam skontao, ti si u toj prichi barem godinu dana?, shto je super, i razumem te, i ja bih vrvatno, da sam krenuo ranije i kad bih video da to lepo ide ulagao josh, ali u ovom momentu, sa migetom kao asic partibrejkkerom :D
je suludo ulagati preveliku kintu, kad ono, ***, mozda to na kraju se i pojavi sa zakashnjenjem i mozda ne bude bash onako kako su prichali, ali sve jedno, mozda sve to rsne....a ja sma ulozio da kazem, skoro sve shto sam imao (oko 2 soma)
druga stvar je shto ja imam plan da od btc-a finansiram sebi nostrifikaciju shugave srpske diplome koja koshta boga oca, pa sad, trenutno, od veceg ulaganja nema nishta, pa i da imam mozda neki vishak love chak....
a te priche, e da sam krenuo ranije....***, ako je nekome proshlo hw kroz shake to sam ja, samo kad se setim 5970 koje sam se jeeedva reshio pre dve godine, a i tada je kopanje bilo popularno, nije mi jasno kako je tada nije neko capio tj kako tada niej bila popularna, ali eto, da sam je pustio pre eto tih ravno 2 godine da kopa samo ona, do sada bih imao lepu svotu novca....ali ***...nema nazad, shta je tu je...

naravno, trange frange i da se ushtedeti, ali mi i dalje malko deluje neverovatno da moze za manje do pola godine da se izvede sve to.
moja rachunica je bila uzeti sve (ili skoro sve ili barem smao grafe) u radnji lepo sa garancijom i da sam miran.
kad se u to ubaci ostatak hw-a, i dr troshkovi, mesechno ostaje ugrubo oko 10% na ulozeni novac.
u prevodu, treba ti 10 meseci vremena da to idealno sve radi bez zastajkivanja i da taj hw postane tvoj, tj da onih ulozenih lupam 10000e, postane tvoje u obliku tog HW-a koji manje vredi za barem 30-50%.
e sad, ako koristish napajanja polovna, ploche neke lesheve i proceve bez garancije, po dva napajanj kineza na jednu makinu i dr, pa da se ide sa vecim rizikom...mozda i uspe nekako, plus da se ne menjaju novchici na mesechnom nivou,
vec da se shteka i cheka, pa docheka pravi trenutak (opet rizik) za prodaju, plus tada ti treba zaliha love da platish struju....tako da...sve ima svoje.

Poslednja izmena:
kako se ko snadje.. misljenja su razlicita, kao i ukusi.. a o njima se ne raspravlja :D

kako god, ja sam na par foruma podelio neka svoja iskustva.. i naravno pokupio dosta korisnih saveta i predloga od drugih ljudi koju su u poslu.. i onda ukapiras da nije bas sve tako.. i meni je matematika bila 10 meseci u startu.. a onda se malo upustis u problematiku :)

ploce, procesori, memorije, napajanja, fleshevi.. svi su novi sa garancijom od 2 do 5 godina.. velika vecina grafika mi je u garanciji, tako da je mali procenat grafa koje su van garancije.. u svakom slucaju sve to shljaka :)

Bili podelio sa nama tu matematiku, sem ako nemas nekih drugih ciljeva u ovoj temi? ;)

da, ali shta radish u sluchaju reklamacije? vracash kinezu? ako je tako, koliko chekash na reklamaciju? ili je mozda varijanta da si ih dobio lupam, za 55-60e sa dilom da neam garancije?

Ima u Beogradu par jako dobrih majstora i makar "vama" koji ste to pretvorili u biznis, ne bi trebalo da bude problem da idete na servis čak i ako imate garancije, jer je brže i pouzdanije. :)

pa...ne bih se bash slozio sa tobom, pre svega, jer mene ne zanimaju te 6770 i slabije karte, vec samo skuplje, a neshto mi se nosi karta od 300e nekom tamo majstoru...

pa...ne bih se bash slozio sa tobom, pre svega, jer mene ne zanimaju te 6770 i slabije karte, vec samo skuplje, a neshto mi se nosi karta od 300e nekom tamo majstoru...

To je problem i da hocemo sad je tesko do karti doci a da nisu serije 7 i sta raditi da li ulagati u grafe npr 7950 koje kostaju oko 280 eura...

Djole je u odlicnoj prici i treba da zaradjuje i samo on zna kako radi i koliko ali je trebalo imati petlju i uleteti toliku kolicinu novca.

E pa ti si ih sad sve izjednačio sa onim "majstorom" iz Nušićeve ulice... Nisu svi kao dotični, ili gori od njega kojih je pun Limundo...

Nazad
Vrh Dno