Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

izvinjavam se sto se ovako ubacujem, ali planiram da pokusam ovo. sad trenutno nemam vremena da sednem da sve procitam i naucim, ali za jedno mesec dana bih izdvojio par dana da procitam kako sve funkcionise i da probam ovo. moje pitanje je kolike su sanse da sve to propadne u narednih mesec dana pa da ne stignem ni da probam? u tom slucaju bih se angazovao odmah. radeon 7950 je ok izbor?

Poslednja izmena:
Ed,tebi je zabranjeno da radis ovakve stvari....

Ako se zaista pojave svi ti ASIC-i, sledi propast za igrace "Graficara"... ako se ne pojavi, predstoji nam vrelo i toplo leto... :)

Nego, ja sam juce malo trgovao, prodao po 120evrica a posle kupio kad je bio onaj pad i jako sam lepo prosao... sad se brinem da se ne navucem na pravu berzu... :)

ptopast u kom smislu? da će jako puno vremena trebati običnom kućnom korisniku da iskopa 1btc? koliko sada treba vremena da se iskopa 1btc sa recimo 7850?

Da li se jos nekom desava da mu posle odredjenog vremena cgminer za jednu od kartica izbaci SICK i nakon nekog vremena DEAD, i prestane sa radom?

sta je sa mtgoxom? ne mogu da se registrujem, stalno dobijam 503 Service Temporarily Unavailable

nginx/1.2.1 ?

Po mom iskustvu ovo nije tačno, ja sam imao jedan priliv od firme u kojoj sam bio na praksi u Španiji, skinuli su mi oko 30e ako se dobro sećam, daleko od tih 30-35%, još sam u banci dao izjavu da mi je to plata sa prakse.

Tih 30e sto si platio su ti troskovi banke. Porez na prihode se ne naplacuje automatski.
Idi do poreske uprave i pitaj da li i koliko treba da platis porez na taj prihod.
Ili alternativno, nemoj da platis i nadaj se da ti nece stici prijava za utaju iz poreske (dal ce ona stvarno stici je druga stvar, ali nije bas tolika retkost da stigne :) )

ja ne vidim lak način da bitcoin prevedem u dinar koji mogu da uzmem u ruke. sad smo dobili pay pal, hoće li to malo olakšati postupak?

uzeću ovih dana jednu 7850 prvenstveno radi sebe, radi igara, pa ću da je pustim malo da kopa. nemam neki entuzijazam da ću nešto da zaradim, ali ajde da napravim 1 bit coin, pa ako uspem da ga prevedem u dinar onda ću nastaviti.

e da, jel se zapitao neko šta se u stvari kopa? za koga? koje podatke krckaju kartice? za šta se koriste ti podaci? jel to sve legalno?

ima jedna priča po kojoj se dešifruju podaci DEA. kolumbijci u zavisnosti od informacija koje se dešifruju i dobiju, tako pronalaze nove rute za šverc robe, a nama daju neku siću za naš deo posla.

Poslednja izmena:
e da, jel se zapitao neko šta se u stvari kopa? za koga? koje podatke krckaju kartice? za šta se koriste ti podaci? jel to sve legalno?

Ceo sistem je opensource, i nije slican Seti@Home pa da svi koji kopaju u stvari rade neke "korisne" racunice, za nekoga kome je to interes.

U Bitcoin svetu, kopanje je u stvari besomucno i besmisleno hash-iranje blokova u cilju da se dobije blok sa odgovarajucom hash vrednoscu (prvih X cifara hash-a je nula). Kad se to uspe, dobijaju se novcici.
Kako se diff povecava, tako se verovatnoca da se dobije odgovarajuci hash smanjuje, tj. kopanje postaje sve teze, jer se X (broj cifara) povecava.

Jos jednom: kartice vrte stalno jednu te istu racunicu, znaci ne radi se tu racunica za nekog pojedinca/firmu koji za to placa novac.
Kad se otkopa blok, samo se pojavi dodatnih 25 BTCa (trenutno), koji na trzistu/berzi imaju vrednost sami po sebi.

ima jedna priča po kojoj se dešifruju podaci DEA. kolumbijci u zavisnosti od informacija koje se dešifruju i dobiju, tako pronalaze nove rute za šverc robe, a nama daju neku siću za naš deo posla.
vrhunski :)

Poslednja izmena:
za fap fap ne uzimaš novac :d

kako god, ako ce neko da me juri za 100 evra kojim planiram da otplatim karticu koju kupim nek me juri, da bijem glavu oko toga necu vise. to je jedan od razloga sto se ranije nisam ukljucio u ovo

edit: hvala jox, znaci ne racunaju se nikakvi podaci, samo se otkopavaju neki virtuelni novcici koji se puste na virtuelnu berzu, ali mi nije jasno što bi ti neko isplaćivao pravi novac za virtuelni novcić.

Poslednja izmena:
edit: hvala jox, znaci ne racunaju se nikakvi podaci, samo se otkopavaju neki virtuelni novcici koji se puste na virtuelnu berzu, ali mi nije jasno što bi ti neko isplaćivao pravi novac za virtuelni novcić.

Jedini razlog zasto BTC ima neku vrednost jeste to sto ljudi veruju u Bitcoin, tj sistem koji stoji iza njega => Veruju da ce im se isplatiti ulaganje u BTC.
U prevodu, iz istog razloga iz kog i zlato ima vrednost koju ima (a koja je daleko veca od industrijske vrednosti zlata). Jednostavno, ljudi veruju da je zlato valuta "za sva vremena".

Naravno da nema ničeg nelegalnog u tome što se računa.
"Kopači" zapravo kreiraju kriptografsku osnovu za korišćenje novih bitcoin-a. Sve je objašnjeno za onog ko se razume u tematiku. Moram da priznam da sam ja samo zagrebao površinu.

Nazad
Vrh Dno