Šta je novo?

Biostar 965PT?

PAZNJA SVIM KUPCIMA Biostar 965PT ploce!!!!
Ploca "ne voli" memorijske module sa Infineon cipovima! Pomenuti cipovi se mogu naci na nekim primercima Transcend DDR667 1GB modula i Kingston VR DDR667D2N5/1G 1GB modulima. Otvorite cetvore oci prilikom kupovine ;)

NAjbolje se slaze sa NCP i take MS Provereno

Meni na biostar 965pt ploci sa celeronom 352 , transcend 1gb 667 memorija nece da radi preko 720-730 a i tada moram da podignem voltazu na 2.1 sa default 1.8. Ne znam da li je puno podici memoriju na 2.2 , da ne sprzim nesto?

neces, slobodno je digni na 2.2, ako treba i dzamperuj ;)

e, da! obavezno flashujte plocu, zato jer novi flash donosi neuporedivu bolju kompatibilnost sa raznim memorijama.

Poslednja izmena:
neces, slobodno je digni na 2.2, ako treba i dzamperuj ;)

e, da! obavezno flashujte plocu, zato jer novi flash donosi neuporedivu bolju kompatibilnost sa raznim memorijama.

E vidi sad ovo, kod mene Kingmax Mars kada dizem napon na mem sve bolje i bolje radi (jedino sto je 2x512MB :( ), a Transcend 2x1GB i ovaj Kingston "s*ru" vec na 2V, dakle sve preko def. napona je losije nego na def. naponu. Recimo sa Kingstonom na 1.8V napravi u pola cuke 10-15 gresaka u memtestu, a na 2V za isto vreme napravi 10000!!!! na 2.1 jos gore, a na 2.2V samo budu "brljotine" po ekranu memtesta, ni da makne. Kingmax radi i kada je dzamper u polozaju mem. overvoltage ;)
Vidim ja da cu da kupim 2x1GB Kingmax DDR800, za svaki slucaj ;)
Posle ce jos neko da me ubedjuje ovde da su DDR2 mem sa Infineon cipovima dobre. E ne da nisu dobre nego je i PQI "cudo tehnike" za njih ;)

Poslednja izmena:
Ja imam bas Kingston 2x1GB, ne znam koji su cipovi, nisam gledao, moguce da su ti Infineon. Da bi radili na ovom biostaru na 800mhz, morao sam da stavim 2.2v...vrteo sam orthos blend test i nema gresaka...

Ja imam bas Kingston 2x1GB, ne znam koji su cipovi, nisam gledao, moguce da su ti Infineon. Da bi radili na ovom biostaru na 800mhz, morao sam da stavim 2.2v...vrteo sam orthos blend test i nema gresaka...

Hajde molim te, ne bilo ti tesko, pogledaj koja je oznaka na cipovima, pa javi ;)
THX u napred!
:wave:

Poslednja izmena:
gorane, mozda ce zvucati glupo ali da li si siguran da ti je memorija ispravna?

Naravno :) Ispravna 100%
Transcend je radio ddr800 u AM2 ploci, pa je ubacen u 965PT i cvrc, nista, a onda vracen u AM2 plocu i naravno opet ide na 800. Kingston ista prica. Resio sam da uzmem Kingmax Mars ddr800 2x1GB i da resim problem.

Oznake na ovim mojim modulima su:
s39290
0635 s03
D6408TEBGGL 3U

Evo malo sam jos testirao, hoce memorija i na 860, ali mislim da joj je to limit, jer vec na 870 nece da boot-a. Drzim je na 840 za svaki dan, latencije by spd, cak sam joj i napon spustio na 2v, a fsb termination sam malo digao sa 1.2 na 1.4 (ostali naponi su na def.). Evo slike blend test-a iz orthos-a.

Prilozi

• OC.JPG
    OC.JPG
    147.9 KB · Pregleda: 122
Evo malo sam jos testirao, hoce memorija i na 860, ali mislim da joj je to limit, jer vec na 870 nece da boot-a. Drzim je na 840 za svaki dan, latencije by spd, cak sam joj i napon spustio na 2v, a fsb termination sam malo digao sa 1.2 na 1.4 (ostali naponi su na def.). Evo slike blend test-a iz orthos-a.

Pa da Samsung cipovi, a ne smrdljivi Infineon :smash: :smash: :smash:

x3220 Q6600 Kentsfield
Hyper 6+ (na max obrtaja)
Kingmax Mars 800 DDR2 1x1GB
965PT
LC Power 6550G

Trenutno radi na 3.2GHz(8x400) (jos uvek se testira 2.5 sata quad-prime-a do sad) , vdrop je znacajan ( u biosu setovano 1.375V a realno pod ful opterecenjem pada na 1.312V i tako i ostaje).

Temp jezgara je od 68 do 75 pod full loadom, da li je to ok za ovaj sistem i ovaj kuler obzirom da je kentsfield i koje su temp pogodne za every day computing?

Btw koja ploca sa 965 chipsetom ima najmanji vdrop (fabricka nemodovana naravno) ?

Poslednja izmena:
S obzirom na to da kentsfield trosi 120-130W, to su solidne temperature za orthos (prime mucenje), u svakodnevnom radu to ne bi trebalo da prelazi 65C. Sto se vdrop-a tice, asus je cuven po prilicnom vdropu, a vidim da ni drugi nisu imuni na to, tako da ne znam koja ploca ima najmanji.

U pitanju je drugov xeon 3220 (kentsfield) na def voltazi od 1.275V deklarisan na 105W ....

Vdrop me ne brine sa obzirom da je MB oko 100e, jer u leru mi je voltaza 1.36V a pod opterecenjem pada na 1.312V, ipak je ovo 4 jezgra, prosao 13 sati quad-prime na 3.2GHz sa vec pomenutim voltazama ...

Poslednja izmena:
105w je potrosnja na default-u, a ovo je ipak oc na 3.2GHz tako da verovatno trosi 125W.

To znam, interesovale su me temp....

Ma do 70 bi trebalo da je ok. Pitanje je koliko ploca zapravo "iskreno" pokazuje temperaturu. Evo recimo P5B Del wifi pokazuje da moj E6300 ima i 80 stepeni (radi na 3.5Ghz na 1.4v, sto sa dropom izadje na oko 1.31 pri opterecenju) ali je i ploca i sam kuler proca tek topao na dodir (a radi tako i po 12 sati dual prime).

Zato je najbolje meriti coretemp-om, mislim da su to najtacnije temperature samog jezgra.

Mereno je core tempom i hyper 6+ je mlak na dodir, pipao sam bazu kulera i heat pipe-ove i takodje mlako, kontam da je ok ...

@Diviner
Znaci asus ima pozamasan vdrop, znas koliko ne volim asus pa sad mogu da se nasladjujem, hi hi, nhf :)

Poslednja izmena:
Mereno je core tempom i hyper 6+ je mlak na dodir, pipao sam bazu kulera i heat pipe-ove i takodje mlako, kontam da je ok ...

to sto ti je kuler mlak znaci da dobro provodi i rasipa toplotu. ako ti temperatura procesora naglo pada pri slabljenju opterecenja, to znaci da ti je sistem za hladjenje efikasan. kada bi kuler bio inertan i bio i ostao zagrejan npr na 60-ak C, pad temperature procesora bi bio spor.

to sto ti je kuler mlak znaci da dobro provodi i rasipa toplotu. ako ti temperatura procesora naglo pada pri slabljenju opterecenja, to znaci da ti je sistem za hladjenje efikasan. kada bi kuler bio inertan i bio i ostao zagrejan npr na 60-ak C, pad temperature procesora bi bio spor.

Tako je kao sto kazes, brzo pada temp posle pada opterecenja ...

Brzo pada i raste iz razloga sto sonde koje se nalazu unutar novijih procesora reaguju tako (brzo). Meni je neshvatljivo da se temperatura u roku od samo 2 sekunde moze popeti za 10-15 stepeni, koliko se penje kada opteretite proc koji je do tada bio u idle nekim zahtjevnim testom. Ili je sonda integrisana bas na mjesto gdje se generise najveca temperatura (fpu jedinica, l2 kesh), mada mi opet nije jasno kako moze tako visoku temperaturu da generise (pa valjda masivnost kulera i konvekcija treba da sprijece takav skok), ili se temperatura mjeri na osnovu protoka struje (sto je najvjerovatnije).

Sto se tice ASUS-a...Hehe...ma vdrop je na svakoj ploci primjetan kada se radi o maksimalnim opterecenjima. A i mene bas briga za doticni, jer guram plocu na 500Mhz, memoriju Kingston 667 na 1Ghz (2 x 1GB) a proc na cijelih 88% brze, i sve to dual prime stabilno ;) . Samo eto nisam htjeo da se hvalim :)

Brzo pada i raste iz razloga sto sonde koje se nalazu unutar novijih procesora reaguju tako (brzo). Meni je neshvatljivo da se temperatura u roku od samo 2 sekunde moze popeti za 10-15 stepeni, koliko se penje kada opteretite proc koji je do tada bio u idle nekim zahtjevnim testom. Ili je sonda integrisana bas na mjesto gdje se generise najveca temperatura (fpu jedinica, l2 kesh), mada mi opet nije jasno kako moze tako visoku temperaturu da generise (pa valjda masivnost kulera i konvekcija treba da sprijece takav skok), ili se temperatura mjeri na osnovu protoka struje (sto je najvjerovatnije).

ako ti temperatura skace naglo 10-15C u roku od 2 sekunde to znaci da treba promeniti kuler, i to nema mnogo veze sa polozajem sonde unutar procesora jer je ona u svakom slucaju zalivena i okruzena takoreci monolitom - ako kuler nije efikasan, onda ce temperatura rasti munjevito, ali ce opadati sporo (kuler je vruc i treba mu vremena da se oslobodi nagomilane i sopstvene, i toplote koja je nagomilana u procesoru). ekstremni primer ovoga je procesor bez kulera koji se zagreje veoma brzo do crkavanja, a hladi se neuporedivo sporije nego sto mu je trebalo da se zagreje dok nije crk'o :d

medjutim, ako je sistem efikasan i dobro hladi, to znaci da je temperatura kulera uvek znatno niza od temperature jezgra pod najzescim opterecenjem sto omogucuje efikasno odvodjenje toplote, tako da se visak toplote (recimo pri padu opterecenja) odvodi iz procesora jako brzo, pa i temperatura jezgra jako brzo pada, zato je dobro da je kuler mlak, ali samo pod uslovom da je sve kako treba, da je pasta dobro naneta itd.

postoji i slucaj kada je kuler mlak, ali se procesor pregreva: to znaci da nesto nije kako treba, npr da kuler nije dobro nalegao ili se termalna pasta 'ukvarila' pa je termalna provodljivost od procesora ka kuleru losa.

takodje, u slucaju da je kuler vruc - to znaci da kuler ne postize da raspe toplotu dovoljno efikasno, i to takodje znaci da treba promeniti kuler.

naravoucenije:

- dobro je ako je kuler mlak a pritom temperatura jezgra pristojna i opada veoma brzo nakon opterecenja

- ako temperatura procesora munjevito skace za dvocifrene iznose i/ili sporo pada nakon pada opterecenja, hladjenje treba uprostojiti (polirati kuler, promeniti pastu, pa ako nista od toga ne pomogne treba staviti jaci kuler)

- ako je temperatura jezgra visoka a kuler vruc, to znaci da treba menjati kuler za neki jaci.

Poslednja izmena:
Sto se tice ASUS-a...Hehe...ma vdrop je na svakoj ploci primjetan kada se radi o maksimalnim opterecenjima. A i mene bas briga za doticni, jer guram plocu na 500Mhz, memoriju Kingston 667 na 1Ghz (2 x 1GB) a proc na cijelih 88% brze, i sve to dual prime stabilno ;) . Samo eto nisam htjeo da se hvalim :)

Ne znam kakvi su vdrop na Intelu, kod Amd mi je voltaza malo rasla sa opterecenjem a stvarno sam mnogo ploca promenio i licno radio na njima, ovo mi je prva kentsfield konfa sto sam sastavio (verovatno i zadnja :) ) a drugar se brine pa reko' bolje da pitam iskusne ljude.

Sto se hvaljenja tice, pa naopako da se hvalim sa 3.2GHz :) (spacemaster se voza na 4 za svaki dan ) , za par nedelja cemo utvrditi maximum za ovaj primerak a trebao bi vdrop mod da se uradi , pozdrav ljudi !

Super Talent ddr667 memorija (cudnog li imena) radi bez greske na 965PT. Radi i sa povisenim naponom i na def. naponu, sa 5-5-5-15 ili 4-4-4-12 tajminzima. Ko bi rekao. Cena... tepsija ribe :) :) :)
U utorak mi stize Kingamx Mars DDR800.

Poslednja izmena:
Stigao je najzad i taj Kingmax DDR800, 2x1GB. Ako neko hoce da proba, a iz NS-a je, memorije su slobodne do petka popodne. Hladno pivce :bottle: , testiranje... :crash:

Da li bi C2DE6600 dobro saradjivao sa Biostar 965PT?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno