Šta je novo?

Bioshock (PC)

@goran.a

ne postoji savrsena revolucionarna igra niti ce postojati. (po mom misljenju). Doom1 mozda moze da zadovolji kriterijume koje si naveo :D

Postoji. I to ne jedna, evo ih barem nekoliko:
Civilzation 1 (mislim da je jedina igra sa (opravdanom) ocenom 100 (tj 10) u SK, mada nisam siguran, Baldurs Gate 2, Fallout 2, Starcraft, Diablo 1... To su bile revolucije, sve ostalo je replika replike. A Qzma je 100% bio na nechemu dok je pisao opis jer niti igra ima bolju grafiku od konkurencije (mislim pre svega na Oblivion/Gothic/sl), niti nosi ista originalno u sebi.

Nema sunjanja kao u FarCry-u, nema jeze kojom odise FEAR, nema igrivost Unreala/Quakea... Sve u svemu, BioShock je igrica koja se kiti tudjim perjem sa nacifranim interfejsom i pipe-maniom. Realna ocena ne bi smela da bude preko 80. Ako nikada u zivotu niste igrali Pipe maniu, dodajte jos 5, ako jeste - oduzmite 5 poena.

Rekoh ovo i ostadoh ziv ,)

Poslednja izmena:
Vala baš. Preteruješ opako, a i smaraš sa "revolucionarnim legendama", pri čemu je pola od navedenih igara bilo samo fino odlično balansiran i sređen koncept koji se i do tada mogao 100x videti u PC igrama. Ako ti se igraju samo revolucionarne igre - imaš izbor, ti sagradi na Kosovu crkvu, ne vodi joj temelj od mermera, već od čiste svile i skerleta, sva će tvoja izginuti vojska, ti ćeš Kneže s'njome poginuti.

pa revolucionarne igre koje je on spomenuo i jesu to, sve sto valja iz njihovog zanra one su imale savrseno ukomponovano i izbalansirano na jednom mestu + ponesto svoje (pogotovo sa aspekta vremena kada su se te igre pojavile, mada i dan danas te vrle igre imaju sto mnoge druge ne)... dzabe nekoj igri neki revoliocionarni feature kada ostatak od 80% igre suckuje big time...

Poslednja izmena:
Iskreno, mene je smorila igra... Juce sam mogao da je igram punih 10 minuta.

Kod mene je obrnuto, igra mi je sve zanimljivija što je više igram.

Mislim da to ima veze sa pristupom - ko samo jurca po nivoima i želi da dođe do kraja što pre, Bioshock nije za njega.

Ja igram lagano, obilazim sve prostorije, hakujem sve što se može hakovati, tražim tajne odaje (a ima ih puno) i tek kada sve obiđem idem dalje.

Ne kažem da je igra revolucionarna, ima tu od svega po malo, ali mislim da je sve savršeno ukomponovano.

As previously stated, join the club...:)

Otprilike. Ko Je igrao npr Baldur's Gate, a nije citao knjige uz put...

Vala baš. Preteruješ opako,

U chemu sam preterao? :trust: Nisam nigde napisao da Bioshock nije dobra igra, vec samo da ne zasluzuje epitete koje joj dodeljuju (tj. nije sjajna kao neke koje sam gore naveo). A i ocena koju sam predlozio nije ispod 50, vec u rasponu od 75-85 u zavisnosti od afiniteta ,) Da li sam naveo neki argument koji nije na mestu?

A crkvu na Kosovu necu da komentarishem :d

Da, naveo si da se igra kiti tuđim perjem, sa nacifranim interfejsom (?) i integrisanom pipe-manijom. Ako se tako posmatra, svaka se igra kiti tuđim perjem. Pride, pominjao si da je igra prazna, dosadna itd. itd. Nema šunjanja kao u Far Cry-u - da, ali u Far Cry-u nema poboljšavanja karakteristika preko tonika i bacanja magija pomoću plazmida. Nije jeziva kao FEAR - FEAR nije ni bio jeziv, a u FEARu nemaš nikakvu priču, nema igrivost Unreala/Quakea - tačno, ima igrivost Bioshock-a. A ukoliko osoba X nije zadovoljna viđenim, uvek se može vratiti na Civilizaciju 1, Fallout 2, Diablo i ostale igre naznačene kao revolucionarne...Nisi govorio o igri kao solidnoj igri koja ne zaslužuje ocenu 98 (što govori i pola ostalih), već si govorio o njoj u kontekstu "Dajte, ubedite me da ga ne deinstaliram, jer ovde nema revolucije, pa je zato baš dosadno".

Verovatno ljudi gledaju na igru kao na obican shooter, a Bioshock to nije ni izbliza. Jeste napucavanje losije nego u FEAR/FC i ostalim "suvim" shooterima ali je sasvim podnosljivo. Pride imamo gorepomenuta unapredjenja i plazmide + sjajna i nesvakidasnja atmosfera 50-ih. Kad sve sve to sklopi u jednu skladnu celinu dobijamo vrlo zanimljivu igru. Od mene ocena 90.

Na svu srecu pa game reviews rade ljudi koji su uglavnom rastereceni od kompleksa "dlake u jajetu" i fallout-a :p Mislim, jedno je necije totalno subjektivno misljenje zasnovano na preferncijama u zanrovima i samoj radnji, a drugoje subjektivno-objektivno misljenje zasnovano na sagledanju celine. Ja bi civilizaciji 1 (i 2) dao 10% posto mi je to toliki smor da bi se review sastojao od "sorry, no review here, game is too boring for me to do one" , ali zato ja ne radim kao game review-er :D FEAR mi je bio strasan i horror, isto koliko "chainsaw masacre" , dakle vristao sam od smeha u nekim "strasnim" scenama. Celoj igri ja bi dao ocenu 60% zbog AI-a i solidnog napucavanja. Bioshocku bih dao 92, eto iskreno, ima mana, ponekad je gubljenje i smor itd. Filipenku se ne svidja sto je to simulacija ludnice, meni je to bas extra :D Ovo sam pomenuo cisto da skrenem paznju na to da su ukusi razliciti ;)

Sto se horror efekta tice, recimo da me je stvarno bila jeza kad sam sisao sa onim batiskopom dole u rapture...Bioshock ima kvalitetnu dozu JEZE, a ne straha, a bolje kvalitetna jeza, nego lose isforsirano plasenje igraca kao u fear-u. Ovo je MOJE misljenje i utisak, nepokusavam da nabedjujem nekog...

:wave:

Poslednja izmena:
Jedine igre koja su kod mene stvarale jezu i strah su Undying i System Shock 2.

U SS2 posebno ono: "Silence the discord" :)

Poslednja izmena:
Nabavio sam napokon igru medjutim cim pokrenem setup prijavi mi gresku :

Error Code: -5001 : 0xffffec75
Error Information:
>SetupNew\SetupDLL.cpp (123)
PAPP:BioShock
PVENDOR:2K Games (http://www.2kgames.com/bioshock)
PGUID:E280923D-C5D9-4728-8C79-AC9A0DC75875
$12.0.0.49985
@Windows XP Service Pack 2 (2600) BT_OTHER 8.0

Nisam uspeo nista konkretno da nadjem na netu pa ako je neko imao ovaj problem i resio nek se javi :)...

As previously stated, join the club...:)

totalni offtopic:
Nesto se mnogo smaras u poslednje vreme :D.
Kada svi govorite tome kako me je ova/ona igra smorila, jeste li mozda razmisljali da vas generalno sve igre u poslednje vreme smaraju. To se zove u masinstvu i gradjevinarstvu ZAMOR MATERIJALA (mozga).
Barem je tako kod mene...
Ono sto hocu da kazem je da sam npr ja pre par godina igrao i prelazio milion igara (dovoljno je reci koliko sam vremena potrosio na prelazenje svih Tomb Raidera) a danas ne bih mogao sebe da zamislim da igram takvu vrstu igara, a samo kad se setim TR1, prvi pravi 3D prostor, koliko sam se primao na to... I tada sam imao uvek racunare (ukupno 3 bez ovog sada - 1997., 2001., 2003.) koji su ili bili prosecni ili ispod proseka u svojim vremenima kupovine, a sada sam kupio ovu zver, al izgleda dzabe...

By the way, mene Bioshosck nije smorio :p., ali sigurno ne mogu reci da u njemu uzivam kao nekada davno u Tomb Raideru 1 ili Doom 1 ili u skorije vreme u Syberia-i, e to su bila vremena (ne zbog igara vec zbog igraca ;)).

totalni offtopic:
Kada svi govorite tome kako me je ova/ona igra smorila, jeste li mozda razmisljali da vas generalno sve igre u poslednje vreme smaraju. To se zove u masinstvu i gradjevinarstvu ZAMOR MATERIJALA (mozga).
Ono sto hocu da kazem je da sam npr ja pre par godina igrao i prelazio milion igara (dovoljno je reci koliko sam vremena potrosio na prelazenje svih Tomb Raidera) a danas ne bih mogao sebe da zamislim da igram takvu vrstu igara, a samo kad se setim TR1, prvi pravi 3D prostor, koliko sam se primao na to... I tada sam imao uvek racunare (ukupno 3 bez ovog sada - 1997., 2001., 2003.) koji su ili bili prosecni ili ispod proseka u svojim vremenima kupovine, a sada sam kupio ovu zver, al izgleda dzabe...

By the way, mene Bioshosck nije smorio :p., ali sigurno ne mogu reci da u njemu uzivam kao nekada davno u Tomb Raideru 1 ili Doom 1 ili u skorije vreme u Syberia-i, e to su bila vremena (ne zbog igara vec zbog igraca ;)).
Razlika između mojih i tvojih shvatanja je u tome što ću ja možda reći da me je nešto smorilo/da ne mogu da igram/da sam se naigrao takvih igara i sl. ali apsolutno nikada ne bih mogao da kažem da su Doom ili Tomb Raider bolje igre od Bioshocka, zaraznije ili šta god, bez obzira što sam ih mahnito prelazio svojevremeno :) Naravno, uzimam u obzir efekat o kome govoriš, ali i obrazlažem uvek zašto je to tako. Na više mesta sam napisao - želim masovne okršaje, odlično napucavanje, dobar AI, široka prostranstva sa određenom slobodom u izvršavanju misija. Bioshock to jednostavno ne nudi. Ali je odlična igra. Možda ću je preći jednog dana, ali za sada ne osećam želju i to je to :)

Poslednja izmena:
instalacija bioshopa da bi radio :

1. Iskopiraj sve WinRAR arhive na racunar.

2. Raspakuj image

3. instaliraj preko deamon toola

4. Kad zatrazi disk,otvoriti "My Computer"

5. Iskopirati "instalacioni folder" na drugo mesto na disku.

6. Vrati se na instalaciju i potvrdi "ok"

napomena : izbrisa ce se instalacija igre,ali je to ok

7. Zatim "cut" i "past"- iskopirati "instalacioni folder"
gde je prethodno igra bila instalirana.

8. Raspakovati WinRAR arhivu "BioshockCrack" tj. crack na racunar.

9. Iskopirati ikonice "Bioshock" i "paul.dll" iz fodera "BioshockCrack"
u 2K Games\BioShock\Builds\Release\ ,na racunaru.

10. Pokrenuti ikonicu "secu.eg" iz foldera "BioshockCrack"
na racunaru i pritisnuti "ok" da se sacuva u registry.

11. Nadji na "Image"-u "dx redist" i "vs redist" folder i instaliraj oba.

12. Igra se moze igrati, uzivaj.

p.s.hvala svima koji su doprineli da skontam kao se instalacija vrsi.
pa evo i ja da pomognem drugima

totalni offtopic:

Ili što bi rekli boxeri, vreme je da okačiš joypad/stick o klin.
Meni se lično ne sviđa što su za hakovanje izabrali pipemaniu. Više bi mi se svidelo da umesto cevi sa vodom preusmeravas strujno kolo tako što prebacuješ žice, kalemove i kondenzatore, a to moras da odradiš pre sledećeg selfchecka koji masina odrađuje u određenim intervalima. Koliko se sećam u SS2, trebalo je prevezivati neke nodove, što je opet imalo smisla kod elektronskih uređaja.

ja bi samo da recem da mi se igra jako svidja a horor scena i presecanja ima na sve strane ... :)
inace svi vi sto kazete da je igra izbalansirana, probajte je na 7-oj seriji NV kartica :S: ... znaci U3 makina jedva radi u "pristojnoj" rezoluciji 10x7 ...

. Nije jeziva kao FEAR - FEAR nije ni bio jeziv,

ma gde nije jeziva, kada igram u mraku, na velikom ekranu i odvrnutim zvucnicima, pa kad zacujem trupkanje po podu, a pola nivoa je u mraku... iskreno, bude mi frka, iako znam da je samo igra u pitanju :D Po meni je atmosfera u igri docarana extra!

Ili što bi rekli boxeri, vreme je da okačiš joypad/stick o klin.
Meni se lično ne sviđa što su za hakovanje izabrali pipemaniu. Više bi mi se svidelo da umesto cevi sa vodom preusmeravas strujno kolo tako što prebacuješ žice, kalemove i kondenzatore, a to moras da odradiš pre sledećeg selfchecka koji masina odrađuje u određenim intervalima. Koliko se sećam u SS2, trebalo je prevezivati neke nodove, što je opet imalo smisla kod elektronskih uređaja.

I mene smara ta pipemania (verovatno su je izabrali zbog "vodene" tematike same igre), mada je nemoguce preslikati hakovanje iz SS (koje je bilo mnogo zanimljivije) jer je dosta zavisilo od samih karakteristika lika koje ovde ni ne postoje.

ja bi samo da recem da mi se igra jako svidja a horor scena i presecanja ima na sve strane ... :)
inace svi vi sto kazete da je igra izbalansirana, probajte je na 7-oj seriji NV kartica :S: ... znaci U3 makina jedva radi u "pristojnoj" rezoluciji 10x7 ...

Ja sam je igrao na klokovanoj 7600GS, i imao TOP 20 frejmova u sekundi. O borbama i frejmrejtu da ne pricamo...
P.S. Ah da, 1024x768

Poslednja izmena:
Zavisi na kojoj od kartica iz 7xxx serije...Kod mene je igra radila sjajno.U3 makina ovde sljaka odlicno za razliku od R6, koji je bio zabrinjavajuci pocetak...Tamo je bilo 1024*768 i neke stvari na medium/low da bi se igralo kako valja.Bioshock sljaka na 1280*1024 u fullu sa 4xAF.I to bas dobro.

Poslednja izmena:
Pa nije bas tako strasno na 7600gt igrati. Namestio sam texture i actors na medium, ostalo sve na on sem force global lighting, vertical sync, real time reflections. Igram u 1260*768 i grafika je fantasticna, fps se krece uglavnom oko 25, zna da padne na 18-19 kod jako zahtevnih scena ali je vecinom 25-35.

jel' na kraju to "force global lighting" treba da bude on ili off zarad boljeg kvaliteta slike? :trust:

Ljudi da ne bi citao 33 stranice da li Bioshock ide na 2 dvd-a?posto sam kod jednog garija narucio igru,kaze da ju je nabavio i da ide na 2 dvd-a,2x 200din= 400din :S:

Ljudi da ne bi citao 33 stranice da li Bioshock ide na 2 dvd-a?posto sam kod jednog garija narucio igru,kaze da ju je nabavio i da ide na 2 dvd-a,2x 200din= 400din :S:

Na dva ide... ali postoji nacin da se prepakuje na 1dvd, al zasto bi gari to radio... haahah...

samo jos nesto da kazem: igranje ove igre (ili bilo koje igre) na 17" i manjim monitorima je prosto receno: krsh ! Jako volim kad neko sa 17" CRT-om pocne da prica o atmosferi neke igre i kako "to nije to" itd. Mislio sam da je moja 19"-ica ok, ali avaj, sinoc drugar doneo 22" wide, poterao Biosok i :zgran: Ala je ono dooobroooo :D Skoro pa skroz druga igra, a on je isto imao 17" LCD pre toga ;)

Vrh Dno