Šta je novo?

Bios nema usb flash opciju, kako podici windows xp

ucitelj

Poštovan
Učlanjen(a)
03.09.2015
Poruke
785
Poena
80
Imam neki stariji netbook pc sa intel atom procesorom (bez cd roma flopija) , windows xp koji je na njemu nece da se podigne, instalirao bih ponovo svezi xp ali u bios meniju mi nigde ne nudi instalaciju sa usb flesa.
Pitanje je kako apdejtovati bios da vidi fles ?
 

Prilozi

  • IMG_0062.JPG
    IMG_0062.JPG
    394.3 KB · Pregleda: 109
  • IMG_0063.JPG
    IMG_0063.JPG
    334 KB · Pregleda: 79
Napravio sam takvu usb flesku ali u opcijama biosa nemam da izaberem pokretanje sa nje
 
Kako nemaš? Pa šta ti je ova opcija "3: USB KEY" na drugoj slici?
Pozdrav
 
Zapravo treba da odabere USB HDD.
 
Sve sa USB stavi na vrh i ako si dobro napravio flešku radiće ti.
Ako nisi probaj Ventoy:
samo formatiraj flešku po njegovom uputstvu i iskopiraj ISO imidž na nju
 
Koristio sam Novicorp wintoflash, inace ovo dole "excluded from boot order" ne moze da se prebaci gore, probacu kasnije i ovaj Ventoy
 
Treba da napraviš ispravan boot disk što je pitanje da li si učinio, budući da ti Sandisk flešić vidi kao hard disk.
Potrebno je takođe i da HDD opcija ne bude na vrhu liste za butovanje, već ispod USB HDD opcije. Piše ti kako se to menja (change values na dnu).
Treća i najbitnija stvar je da ti hard disk uopšte nije izlistan, proveri to bez utaknutog flešića jer ako ti je hdd pokojni ne možeš instalirati sistem.
p.s. Nema smisla pitati za pomoć i terati po svome, a ti kako hoćeš.
 
Probao sam sam sa 2 programa da pokrenem instalaciju prvi wintoflash (prve 2 slike) gde mi izbacuje ovaj ekran i kada biram bilo nesto sa njega vraca me na pocetni ekran ili izbaci ovu poruku na plavom ekranu (slika 2), i drugi Ventoy gde instalacija krene kako treba ali posle izvesnog vremena mi izbaci ovaj plavi ekran sa trece slike?
 

Prilozi

  • IMG_0065.JPG
    IMG_0065.JPG
    332.4 KB · Pregleda: 55
  • IMG_0064.JPG
    IMG_0064.JPG
    413.6 KB · Pregleda: 48
  • IMG_0066.JPG
    IMG_0066.JPG
    288.2 KB · Pregleda: 58
Ajde ovako da ispričam moje slučajeve kada u firmi naiđem na HP Vectra računare iz 2002. godine sa 256 MEGABAJTA SDRAM memorije... Da li se iko seća toga ili EDO RAMa?? :)

Nijedan od tih računara ne razaznaje fleševe kao dodatne stvari, već mora da se uđe u BIOS i gde se namešta koji je primarni HDD (svaki BIOS je različit po tom pitanju) namestiti da fleš bude primarni HDD. Prilikom sledećeg pokretanja instalacija Win XP kreće i sve se odvija najnormalnije, pa i u onom trenutku kad dođe do toga na koji disk instalirati sistem onaj disk na koji treba da se instalira je krajnje normalno vidljiv. Naravno, imam sve potrebne drajvere na raznoraznim bekapima, tako da sa instalacijom WinXP nisam nikada imao problem.

Onako, usput, ne bih da te uplašim, ovaj plavi ekran što sam prekopirao može da znači da ti je crkao HDD, USB fleš ili RAM memrija. Nikada se ne pojavljuje kada je softberski problem u pitanju. Bar ja za 20+ godina nisam naišao na takav slučaj, ali ne mora da znači, čovek se uči dok je živ.
 

Prilozi

  • 2.JPG
    2.JPG
    288.2 KB · Pregleda: 67
Stavio sam winpe od Sergea Strelca u njemu ima dosta nekih programa za dijagnostiku, testirao sam memoriju i hard sa nekim od njih i navodno je sve ok
 
A da pokrenes neki drugi os mozda sedmicu cisto da vidis da li je softverska greska? Mozda neki linuks? Mozes prvo i live da probas pa onda da vidis dalje.
 
Nisam dugo to radio, godinama :)
Probao si sa onim opcijama da dođeš do dos-a (drži se F8 ako se ne varam i last known good configuration). Mislim da je tako nekako ponekad uspevalo, ako nije win xp baš otišao u bananu.

Ostalo mi je u glavi da smo koristili flešku napravljenu sa rufusom. Mora da se prikaže ime USB-a koje dobije kada je praviš u bios-u pa to ide kao prva opcija.
Našao neke linkove na brzinu:

Mali off, zašto ne probaš Chrome OS ako je podržan. Imam stari laptop sa XP koji i dalje radi dosta običnih stvari, chrome mi nekako sličan, možda i malo moderniji.
 
Do pre izvesnog vremena xp koji je na njemu se podizao meni regularno daje meni gde mogu da biram safe mod i last known good configuration ali windows nece da se podigne. razlog sto hocu bas xp da instaliram je taj sto bih ovaj racunar korisatio samo za neku opelovu dijagnostiku opcom koja je i predvidjena za xp a baterija na ovom netbooku je solidno dobra.
Druge sisteme mogu da probam ali generalno meni treba xp ili eventualno sedmica gde takodje hoce da proradi opcom
 
U Windowsu PE sam resio da formatiram hdd i posle tog formata nece da se pokrene instalacija xp koja se do tada pokretala naime izbacuje mi ovu poruku
 

Prilozi

  • IMG_0068.JPG
    IMG_0068.JPG
    246.4 KB · Pregleda: 43
Sve sa USB stavi na vrh i ako si dobro napravio flešku radiće ti.
Ako nisi probaj Ventoy:
samo formatiraj flešku po njegovom uputstvu i iskopiraj ISO imidž na nju
Samo da se zahvalim za Ventoy, prva liga!
 
@ucitelj možda crkava flash ili ti je loš "izvor" za instalaciju XP-a ili oba
 
Koristio sam stariju i noviju mini sd karticu sa adapterom, healt ssd-a pokazuje 100% u ovim programima za test
 
Ne vredi na oba kartice i sa jednom fleskom mi uvek izbaci ovu poruku izvor xp je dobar
 

Prilozi

  • IMG_0067.JPG
    IMG_0067.JPG
    340.6 KB · Pregleda: 17
Mislim da je kod tebe problem što instalacioni disk koji si napravio ne sadrži drajvere za tvoj SATA kontroler osnosno čipset (pošto je kontroler nekad u čipsetu a nekad poseban čip). Ovo je bio čest problem sa novim hardverom.

To može da se reši na više načina:
1) ako imaš u BIOS-u opciju da isključiš native SATA ili AHCI, onda SATA disk može da radi kao ATA (ja bi ovu opciju preskočio)
2) da se tokom instalacije pritiskom na F6 učitaju drajveri (nisam siguran da može sa bilo kog uređaja osim flopija, ali probaj pa vidi)
3) da potražiš neki drugi instalacioni disk sa SATA drajverima
4) da sam integrišeš drajvere (ja sam koristio nLite program za to; ako ga već koristiš možeš da dodaš i sve druge drajvere i da izbaciš šta ti ne treba iz instalacije, kao i još neke opcije u Windows-u)

za 2) a verovatno i 4) imaj u vidu da će ti verovatno trebati da raspakuješ instalacionu datoteku, ako je ceo drajver samo jedan setup fajl.
 
Greška lepo kaže:
"The INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE bug check has a value of 0x0000007B. This bug check indicates that the Microsoft Windows operating system has lost access to the system partition during startup."
Što u prevodu znači da ili je particionisanje loše ili je problem do hard diska na kome instaliraš XP. Znači digni sistem sa nekim partition managerom pa proveri particije i diskove sa Strelecom ili slično.
 
Nazad
Vrh Dno