Šta je novo?

Hardver Best buy/value GPU Q1 2023

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pwl

Cenjen
Učlanjen(a)
29.01.2014
Poena
180
Pozdrav, sta mislite da je best buy GPU u ovom trenutku? Najbolji perf/$ ratio.

Listajuci druge teme sticem utisak da je ovo neki suzeni izbor:
  • 6800 XT
  • RTX 3060 Ti
  • 6700 (XT)
  • 7090 XTX
  • RTX 3080
Dakle, gledajuci i low i mid i high end grafe sta je trenutno best buy?

ili ->
  • cekati na mid range lineup AMD 7xxx i Nvidia 4xxx ?
  • cekati ove izlistane modele da im padne cena za mesec (i po)?

Ne valja ta specka gde si gledao. 300 je bez metalnog dela gde se kace SSD/HDD, ovako je 290.
Onda sto se tice 6800, a da su krace od 290mm samo referenti model, onda Gigabyte Gaming (OC) koji bi se jedva ugurao i to je to. Ne znam da li ima jos neki model, a da je kraci od 290mm.

U njegovo kućište staje GPU do 290mm tako da taj Figher otpada.
Kao sto već rekoh, može da stane referentni 6800 kao i Gigabyte Gaming (OC) model.

Zameni kućište da ne bude ograničen faktor kod izbora i cene karte.Ionako nije ništa posebno,a takodje i cenovno.
Pa kad staviš na tas nije ni isključeno da ce kucište biti free..

Cooler master Q300L

Vidim da podržava do 360mm grafičke samo mi je to još 6k :)

Kućište koje iole mi lici na nesto za te pare.

Jer ne mogu da nadjem 6800 te manje modele ni kod dobavljača, a na kpu cene novih samo šure.

Za 6000 imaš FSP CMT212A, za 6700 Antec NX410, Raijintek Ponos (proveri samo da je mesh verzija) ili Thermaltake S200 TG ARGB, za 7000 imaš MSI MAG Forge 100R...

A' su gadna kucista :D

Jel ni ono thermaltake ne valja? :unsure:

Meni u toj klasi do 50-ak evra OVO ne izgleda lose ili vec pomenuti Antec NX410.

Cooler master Q300L

Vidim da podržava do 360mm grafičke samo mi je to još 6k :)

Kućište koje iole mi lici na nesto za te pare.

Jer ne mogu da nadjem 6800 te manje modele ni kod dobavljača, a na kpu cene novih samo šure.
Do 55e (u EU) meni 2 modela deluju ok - CM Q500L i Adata XPG Valor Air...
Eventualno Endorfy Ventum 200 (ali ne znam ima li poljaka kod Alze/u Srbiji)

@Djilkosh_Ns Steta sto je novo Cooler Master Qube 500 Flatpack 11000 din

3025737-l0.webp
3025752-l0.webp
3025785-l0.webp

Po keni trenutno najbolje kućište (barem kad je m-ATX format u pitanju) je Asus A21, koje sam nedavno i kupio. Lepo izgleda, ima odličan airflow i može bukvalno sve (360mm AIO, visoki CPU kuleri, dugačke grafe, mmm SVEeee 😄) da stane u isto.

Usled bezobrazluka na KP 4 prodavca sa 400 i 410e cenama javljaju da je cena 445e.

Iznerviram se i potegnem neke vezice i uzmem za 450e sa fiskalnim računom. Iako nisam prevashodno hteo da dam toliko za grafiku, al ajde. Kućište uzeo Versu H18 za 3.000 tako da sam prošao super. Sad cu da se manem svih ostalih da dušom danem za praznike sa novom GPU :) i sa budem miran jedno 3 godine sa GPU-om koliko meni treba možda čak i 4, pa ćemo videti kakva će biti osveženja tada :)

P.S. 300e ide na rate na intezu kreditnu :)

Pssstt... :D

Da nije Alan Wake-a, ja verujem da ne bih kupio grafiku, ali on me zeznuo opasno...

Da ovi sa KP preteruju, razumem 10ak evra razliku ali i ja sam pitao za par kartica, sve je 50e u plusu... Skoro se izjednačili sa domaćim...

6800 SWFT, Merc je bio skuplji 100e.

ja sam uzeo na kraju istu grafu - 4070 Ti, da se igram par nedelja, pa ako bude novi SUPER drasticni bolja (jaca za iste pare) videcu da bacim na oglase ovu. Ako bude skuplja onda cu vrv ostati na ovoj jer mi radi posao odlicno.
A ono sto je mozda i bitnije - uzeo sam crni Fractal North i na dupe sam pao kako je dobro kuciste! :)

Koju grafu preporucujete za oko 400e? Video sam da hvalite 6700XT, i meni je pala za oko, a zanima me koje su joj mane i koje su jos dobre kupovine za slicne pare.

PSU je SEASONIC G12 GC-Series 750W, 80+Gold
CPU i5-13500
2x16GB RAM

Mislim da to moze da gura bilo koju grafu u tom cenovnom rangu :D

Imaš budžet isto kao i ja, premalo za 7700xt, previše za (već matoru) 6700xt ;) 6800(non XT) su bezobrazno poskupele ,za 400 evra imaš sumnjive polovnjače bez ikakve garancije,iz rudnika 99%... Malo nade daje to što vidim na iPonu da spadaju cene 7xxx serije pa možda i dođe 7700xt na nekih (meni prihvatljivih) bar 420evra. Takođe se očekuje početkom januara 7600xt koja bi mogla biti egal sa 6700xt a govorka se i o 16GB memorije...

400€ novo ili polovno? Kod nas ili preko KP?
Polovno svakako ne, a nije mi bitno da li KP ili radnja. Imam popust u Gigat na vecu cenu 20% sto mu dodje slicno kao BCG, ali daju na 24 rate preko Intese sto mi odgovara.

A recimo Gigabyte GeForce RTX 4060 WindForce OC ?

Poslednja izmena:
Ona je u rangu sa 7600 koja je 250evra... Ne znam da li je nVidia uopšte za razmatranje sa ovakvim cenama... Kome je RT bitan po svaku cenu,ok ali to sa 4070 modelom pa na više,na 4060 je RT čisto da ga ima...

Gigabyte GeForce RTX 4060 WindForce OC
Ja sam krenuo od ove i onda kad sam video koliko kosta i kad dodam jos malo imam 6800, rekao sam sebi da necu da bacam pare na zelene sa 8GB VRAM (koji sad imam u 6600 btw) i 128bit magistralu u kraju 2023 i pocetku 2024. Jeste DLSS bolji i sve, ali koliko vidim da AMD-ov FSR pravi cuda sa RTX 30 serijom, mislim da ce tek sa 6800 da pravi dar mar :)

Nazad
Vrh Dno