Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Nadam se da nije. :)

Skoro sam naručivao sa Ali Ekspres: Cusu 512 GB za 20-ak $, a sad treba da mi stigne Cusu 1 TB za 40-ak $. Ne reklamiram, samo poredim cene.

Šta mislite o ADATA XPG GAMMIX S70 Blade modelu? Ima model od 8TB za manje od 60.000 dinara pa se razmišljam da ga uzmem.

Sasvim standardno za SATA,

Pisalo bi ovde
1731626567917.png

1 tb za 2500, ne mož boljeo
:D
U mom slučaju 1 TB za 1680-1850 dinara po SSDu, zavisn od toga jel računamo one dve gluposti što sam uzeo na Temu da bi dobio kupone.
Biće zanimljivo ako budu lažnjak :LOL:

Šta mislite o ADATA XPG GAMMIX S70 Blade modelu? Ima model od 8TB za manje od 60.000 dinara pa se razmišljam da ga uzmem.
Ja imam taj model, doduse samo 1TB, nisam imao nikakvih problema sa njim do sad. Brz je, mada je sporiji od KC3000. Nemam primedbe za sad..pu pu..
Malo je topliji od Kingston-a (7-9c), doduse nalazi se odmah ispod GPU pa je i zato veca temp. Stavio sam onaj jeftini kulercic sto se lepi preko i temp mi je sad manja (35c idle).

Da li je best buy i dalje Kingston SNV2S/1000G za nekih 6300din kod nas za storage i igre ili da gledam i neke kineze Ali/Temu? Bitno mi je da je m.2 da nemam kablove samo...

kc3000 najjeftiniji koji nađoh je 10600din... Ako sam nešto propustio reci, mada ja nmg nađem za te novce....

Kingston SNV2S/1000G je odlican disk ako si normalan user (write mu opadne dosta posle xx GB upisa odjednom ali ostalo radi ok)... daleko kvalitetniji od kineskog rebrand smeca

Kakav je generalno Adata XPG SX8200 PRO? Vidim da je bila oko njega neka kontroverza u pogledu zamene kontrolera pre nekog vremena.

Ja sam se dvoumio između SNVS2 od 4TB ili KC3000 od 2TB. Cijena je bila slična

Odlučio sam se za KC3000zl, čisto jer je na sintetičkim testovima duplo brži

Pozdrav, pa da i ja nešto pitam ovde...

Imam sada jedan noviji korektan laptop, Fujitsu E5512, i7-1255U, 32GB...
...ali stigao sa nedovoljnim SSD-om od 512GB.
Model SSD-a je Samsung MZVL4512HBLU-00BL7. Specifikacije SSD su OK, tehničar jeste, ali eto, mali je...

Dakle, uzimam neki od 1TB, izbor je širok, plaća firma pa cena nije da je jako bitna (ali naravno, ne treba mi ni neka ultra egzotika).

Pitanje je, da li oni neki bolji, Samsung 990Pro npr, može da pravi problem sa pregrevanjem unutar laptopa.
990 Evo Plus npr, evo kaže Bench da se nešto manje greje nego odgovarajuće konkurencija.

Dakle, dva su pitanja
1. Šta od aktuelnog vredi sada uzeti na mesto spomenutog fabričkog
2. Generalno, koliko treba obratiti pažnju na grejanje SSD-a kada ga stavljamo u laptop?

Pozdrav, pa da i ja nešto pitam ovde...

Imam sada jedan noviji korektan laptop, Fujitsu E5512, i7-1255U, 32GB...
...ali stigao sa nedovoljnim SSD-om od 512GB.
Model SSD-a je Samsung MZVL4512HBLU-00BL7. Specifikacije SSD su OK, tehničar jeste, ali eto, mali je...

Dakle, uzimam neki od 1TB, izbor je širok, plaća firma pa cena nije da je jako bitna (ali naravno, ne treba mi ni neka ultra egzotika).

Pitanje je, da li oni neki bolji, Samsung 990Pro npr, može da pravi problem sa pregrevanjem unutar laptopa.
990 Evo Plus npr, evo kaže Bench da se nešto manje greje nego odgovarajuće konkurencija.

Dakle, dva su pitanja
1. Šta od aktuelnog vredi sada uzeti na mesto spomenutog fabričkog
2. Generalno, koliko treba obratiti pažnju na grejanje SSD-a kada ga stavljamo u laptop?
1. KC3000 je sasvim dovoljan (ne treba ti PCIe 5 posebno ne za LapTop iz razloga dole)
2. Treba, LapTop je to nema tu dobrog hlađenja za NVMe te ima da trotluje, zato izbor odozgo.

P.S.
990 Evo Plus je na PCIe 5 samo x2 što mu ionako dođe isto što i PCIe 4 sa x4 - otuda manje i grejanja...

Mislim da ploča i ne podržava PCIe 5.
KC3000 zaista deluje prst-u-pekmez.

Ok, dakle toplotna disipacija jeste bitna, logično, jel?
Sledeće pitanje jeste, generalno, a iz kojih podataka da vidimo koji se od dostupnih SSD manje ili više greje?
Ukapirao sam da su PCIe 5 i dalje previeš topli da bi imalo smisla stavljati ih u laptopove.

Ali kod ovih PCI-e 4, baš nešto i nije da se nalaze podaci o zagrevanju u tesnim prostorima.

Oni high-end najbrži/najbolji/najskuplji, razumemo da su oni pretežno za desktop mašine, sve sa hladnjacima na eSeSDeovima?!?

Samo po testovima po netu.

Kontroler je tu bitan, NAND čak i voli da bude malo topliji...

Da li je Adata legend 960 max 2TB ok izbor za sistemski disk? Vidim da može da se nađe za nekih 13-14 hiljada, što mi deluje kao ok cena. Koristio bih ga trenutno uz MSI B450 Tomahawk Max poloču, sa idejom da ga prebacim u neku narednu konfiguraciju u budućnosti.

Jedno, možda glupo, pitanje. Da li moram da vodim računa o dimenzijama m.2 diska, u smislu debljine i širine, ili su svi isti (bar kad je širina u pitanju)? Vidim da ovaj Adata ima heatsink i sa donje strane, pa ne znam da li će možda biti problem da sa te donje strane (uz matičnu) možda nema dovoljno prostora. A što se širine tiče, ne mogu da steknem utisak da li heatsink ide mnogo u širinu preko diska, pošto su na Tomahawk max odmah kod mesta za m.2 disk JSPI1 pinovi, pa da ne bude da ne može da se namesti disk jer je heatsink preširok pa ih kači.
Gledam i Kingston Fury Renegade, koliko vidim njemu je heatsink samo sa gornje strane, a na gore nema ničega na matičnoj što bi smetalo, ne znam samo što se širine tiče.

Širina je uvek ista kao i distanca do ploče., jedino postoje 3 dužine

Širina je uvek ista.

Debljina zavisi od prikačenih hlađenja, ali osim onih "extreme heat disipation" modela sa kojekakvim naprednim hladnjacima, ne bi trebalo biti problema na većini laptopa i desktop ploča.

Dužina ima čak 5 standardnih, ali defakto su ove tri u sredini "standardnije", tj. zaista postoje tu i tamo, (ove 2230 i 22110 nisam nikada video nigde u ponudi)...
...a onda dalje, računaj da je 2280 najstandardniji, gotovo svi normalni modeli SSD su u toj dimenziji, i pašu u 99% laptopa i ploča.

Untitled.jpg

Prvi broj 22..., je širina u mm.
Drugi broj (...30, ...42, ...60, ...80 i ...110) je dužina u mm.

Edit:
Interesantno, postoji da se kupi 2230 kod nas: https://gigatron.rs/ssd/corsair-mp600-core-mini-2tb-pcie-40-gen4-x4-nvme-m2-ssd-681732
A ponuda 2242 uopte nije tako mala k'o što sam mislio: https://gigatron.rs/racunari-i-komponente/komponente/ssd?Format=!attr_valM.2 2242
2260 nema gotovo nigde

Jednom sam video laptop koji ima 2242, fabrički.

Poslednja izmena:
2242 ide u Mini PC.

Nazad
Vrh Dno