Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Mislite matična ploča ima samo SATA konektore za diskove, u tom slučaju bi trebalo da može, mada adapter izgleda nema standardne otvore za montiranje u 2,5" ležište za diskove.

Ako ima SATA konektor na ploči i neko ćoše u kućištu da ga pričvrlji, poslužiće.

Ako ima SATA konektor na ploči i neko ćoše u kućištu da ga pričvrlji, poslužiće.

Kućište je neko CM malo. Ima kasetu za 3 SSD a. Sve je kvalitetno napravljeno samo što je mikro.

Slot za grafiku, nema ništa sa tim, čak i da je slobodan.

Kako nema. Pa lakše mi je da ubacim adapter za NVME u slot za grafiku, nego da dodatno kao sada šrafim u fioku 2,5. Na sreću ovaj WD nije šampion brzine. Mislim da SATA konekcija može da limitira brzinu, za razliku od PCI e 16.

"Slot za grafiku" bi trebalo da bude mini PCIe a u zavisnosti na broj slobodnih PCIe linija može NVME da radi punom brzinom (PCIe x4) a na SATA adapterom samo do SATA brzina (oko 550/550).

Kako nema. Pa lakše mi je da ubacim adapter za NVME

Vidim da sam džaba pisao i pojašnjavao.

Ti imaš M.2 SATA SSD. Još jednom SATA.

Ti ne možeš imati NVMe na M.2 SATA SSD. Još jednom SATA.

Čak i da imaš neku rabotu, kojom možeš staviti M.2 SATA SSD u bilo kakav PCI-E slot, to raditi neće, jer moraš odnekud dovući SATA interfejs. Bilo SATA kablom (koristeći SATA ploči), bilo posebnom aktivnom komponentom, recimo da to ASmedia1061, koji uzima PCI-E liniju da omogućio dodatni SATA interfejs.

Na brzinu, jedna slika, radi razumevanja, šta bi činio tvoj "adapter" za M.2 SATA SSD:

71ThzVuivGL._AC_SX679_.jpg

Dakle, imamo ASM1061 kontroler, sada zamislimo da je umesto dva SATA porta na slici, jedan M.2 slot koji ima jezičak za M.2 SATA SSD, još jednom SATA. To je "adapter" koji je, "sve na jednom mestu", bez kablova za SATA interfejs. Ali takav "adapter", ne znam da li postoji.

Na brzinu, jedna slika, radi razumevanja, šta bi činio tvoj "adapter" za M.2 SATA SSD:

ovo, da je slot za grafiku slobodan

Capture3.PNG
Kao u temi

Meni ne trebaju SATA portovi, to imam. Ako je došlo do neke greške to je u razumevanju m.2 i nvme

m.2-nvme-vs-m.2-stata.png

Moja je greška što sam napisao

Pa lakše mi je da ubacim adapter za NVME u slot za grafiku, nego da dodatno kao sada šrafim u fioku 2,5.

Mada koliko vidim ima i takvih adaptera. Na istom i za m.2 i za NVMe.

NVME je protokol za SSD na PCIe x4, ima ih direktno na PCIe slot (x4 minimum) ili ma M.2. Ona gornja slika je adapter sa PCIe x16 na M.2. oni su bez ikakve konverzije signala i struje.
M.2 je samo socket koji dolazi u 2 verzije u zavisnosti od uređaja koji se kači na njih, ne mora obavezno samo SSD. Ima za njih svašta kao recimo WiFi i/ili BT a ima za SATA konector.

Koji SSD od 250GB bi preporučili za low end laptop? Mislio sam da uzmem Crucial BX500, ali nema DRAM.

2.5. Laptop se koristi za puštanje muzike i filmova, vesti i YT. Ništa veliko, zato vagam da li je uopšte potreban DRAM.

Tehnicki nije, ali evo ja sam pre par dana u jedan laptop sa i5 6200u i 8GB RAM zamenio Kingston A400 za Samsung 850 Evo i laptop je progledao. Ranije je znao da zabode na par sekunde. Doduse ja sam zahtevan korisnik, uvek imam tonu tabova koje zaboravim da zatvorim, mada to je znalo da se desi i bez browsera otvorenog, pri recimo video pozivima sto je bas smaralo. E sad, kapiram da je deo toga daleko vise prouzrokovan od toga sto je A400 uzasan proizvod nego od nedostatka DRAM-a.

Da li se isplati doplatiti za Samsung 870 Evo 250GB u odnosu na Crucial BX500 256? U laptopu je ubogi Intel N5000 procesor, ne verujem da mu treba 870 Evo SSD :D

Da li se isplati doplatiti za Samsung 870 Evo 250GB u odnosu na Crucial BX500 256? U laptopu je ubogi Intel N5000 procesor, ne verujem da mu treba 870 Evo SSD :D
Koliko košta jedan, a koliko drugi?

Razlika u ceni je 1650din, ili Samsung je skuplji za 50% od Crucial BX500 od 240GB.

Razlika u ceni (u dinarima) nije velika, ali je ulaganje diskutabilno. Ni Samsung, ni Crucial neće nadomestiti onu brzinu koja nedostaje tom procesoru.

Da uzimam za sebe, verovatno bih uzeo Samsung. Ali sam u sličnim situacijama stavljao Crucial MX (bolji i skuplji) ili BX (manje dobar) ili Silicon Power. Od Silicon Power sam odustao nakon par slučajevima sa kvarovima (potpuni prestanak rada ili "zamrzavanje").

Nije SSD za mene, za rođaka je, zato kalkulišem.
Ma sve je bolje nego HDD, posebno 2.5" ali ako je za OS onda je bolje, makar i nešto skuplje sa kešom. Ja sam stavio Kingston A400 u matori HP dual core laptop i živnuo je i sa W10. ali samo zato što sam imao "rezervni" inače bi uzeo nešto bolje. Isti takav imam i u glavnom systemu, služi samo za privremeno zadržavanje download-a ali nije primetno spor za to.

KINGSTON 500GB M.2 NVMe SNVS/500G SSD NV1 series​

U radnji na B košta 5.000,00 (sa pogađanjem na mail). Besplatna isporuka

Tip SSD
Format M.2
Kapacitet diska 500GB
Interfejs PCI Express NVMe 3.0 x4
Sekvencionalno čitanje 2.100MB/s
Sekvencionalan upis 1.700MB/s
Ostale karakteristike
Serija NV1 series
Fizičke karakteristike
Dimenzije 80mm x 22mm x 2.1mm
Debljina 2.1mm
Masa 7g
Reklamacioni period
Reklamacioni period 36 meseci

KINGSTON 500GB M.2 NVMe SNVS/500G SSD NV1 series​

U radnji na B košta 5.000,00 (sa pogađanjem na mail). Besplatna isporuka
Ne kontam po čemu je ovaj Kingston nvme bolji od KIOXIA 500GB NVMe M.2 LRC10Z500GG8 kad zaslužuje preporuku?
Cena je maltene ista 5k sa pogađanjem vs 5,5k bez pogađanja.

EDIT: Izvinjavam se izgleda da Kioxia više nigde nema na stanju...

Nazad
Vrh Dno