Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

60 meseci je garancija za taj model. Nemoj da uzimaš bez takve pisane garancije.

Nisam mogao da nađem nikakve podatke o tom pcie adapteru koji si naveo, da li postoje neka ograničenja u protoku.

Napisaću šta je bilo, i koliko ga čita. Ovo je više "da se zakrpim" do nove nadogradnje. Definitivno se više isplati kupiti M2. nego SSD. I brže, i manje košta. Ima mnogo veći izbor M.2 kod nas u odnosu na SSD.

Napisaću šta je bilo, i koliko ga čita. Ovo je više "da se zakrpim" do nove nadogradnje. Definitivno se više isplati kupiti M2. nego SSD. I brže, i manje košta. Ima mnogo veći izbor M.2 kod nas u odnosu na SSD.

I M.2 je SSD, samo što se oni dijele na NVMe i SATA. :)

Uzeli bi za firmu jedno 40-ak SSD diskova 2.5". Kancelarijske masine. Kapaciteta do 250GB
Preporuka za neku best buy varijantu?

Dok ovo pišem ode jedna Adata SU650 na vječna lovišta, posle pola godine. Bukvalno za svaki SSD koji znam da je crkao, bio je bez dram chipa. Ne kažem da neće i ovi drugi da riknu ali šanse su mnogo manje.

Ne razmatrati ništa ispod KC600.

Ko ima slobodan pcie x16 slot ili dodatni m.2 na ploči ne treba uopšte da razmatra 2.5 ssd. Za iste pare nvme i par stoja za adapter. Em brži, em bez *******cija sa kablovima.

Dok ovo pišem ode jedna Adata SU650 na vječna lovišta, posle pola godine. Bukvalno za svaki SSD koji znam da je crkao, bio je bez dram chipa. Ne kažem da neće i ovi drugi da riknu ali šanse su mnogo manje.

Ne razmatrati ništa ispod KC600.
Nije to do dramless diska, nego do krš AData diskova. I ja znam za 3 slučaja AData SSD-ova da su crkli. 2 SU630 i još jedan AData, ali nisam video tačan naziv jer je bio zacementiran prašinom (samo sam naziv video na brzinu).

Patroit Burst, Kingston A400, ne mogu se sjetiti je li bio koji Patriot P210 ali ova prva dva su vodeća kod nas u servisu što se failure prijava tiče

Patroit Burst, Kingston A400, ne mogu se sjetiti je li bio koji Patriot P210 ali ova prva dva su vodeća kod nas u servisu što se failure prijava tiče
Ništa čudno. Na početku pristupačnih SSD apgrejdova (pre nekoliko godina), A400 se prodavao kao nezdrav, jer je bio prihvatljive cene, dok je npr 850 EVO bio duplo i više skuplji. Koliko ih ima, očekivano je da ih najviše ima na reklamacijama. Pride, A400 jeste lošiji SSD od samog starta, ali za dobar deo populacije tada cenovno jedini prihvatljiv.

Ovo oko ssdova mi je totalna konfuzija.
Zanima me jel je okej kupovina 1tb samsung 980 ili 970 evo plus (ista cena oko 110e iz DE)

Inace imam plocu asus z170-a

Help

Taj 970 Evo Plus definitivno

Na netu nadjoh specifikaciju maticne, kaze speeds: pci-e 3.0 x4, sata 3. Hoce fercerati to bez problema na maksu, 3500/3000?

I zasto 970 a ne 980

Taj 980 je osakaćen, nema dram chipa mada sam čuo i da se pofino grije, 980 pro je već druga priča.

Na netu nadjoh specifikaciju maticne, kaze speeds: pci-e 3.0 x4, sata 3. Hoce fercerati to bez problema na maksu, 3500/3000?

I zasto 970 a ne 980
Naravno da će da radi, meni je bez problema radio na B360 matičnoj.
I, kao što si i sam shvatio, 970 EVO pre nego 980, a sa 980 PRO ne bi imao nikakve benefite jer imaš pci 3.
Mada, veruj mi, sve je to kozmetika, osim ako se ne baviš nekim ozbiljnim poslom sa velikom količinom podataka (obrada videa, fotografija visoke rezolucije, CAD, projektovanje...) jedino tada se oseti razlika između generacija, ali ni ona nije ni približno tolika u realnom radu kao što to brojke i testovi govore. Tako da mirne duše možeš uzeti i Kingston A2000 dajem desnu ruku da nećeš primetiti ni promil razlike između 970EVO i njega u realnom radu.

Forza horizon 5 mi ubi p300 hdd, a imam vec 850 evo od 250 giga popunjen. Treba mi brzi storage svakako. Uskoro prelazim na alder lake pa mi je ovo pocetak upgradea

Forza horizon 5 mi ubi p300 hdd, a imam vec 850 evo od 250 giga popunjen. Treba mi brzi storage svakako. Uskoro prelazim na alder lake pa mi je ovo pocetak upgradea
Pa, taj 850 bi mogao da upotrebiš kao sistemski disk i samo sistem na njemu, uz par sitnijih programa. Tu nećeš osetiti dobitak/gubitak toga što je SATA disk. Pa i kad Windows 11 uvede DIRECT STORAGE funkciju to će ionako važiti za NVME i nesistemske diskove, tako da tu nećeš izgubiti sa sistemskim 850 evo.

Znam da je off, ali da li bi mogao da napišeš 2-3 rečenice o tome? Šta je zapravo to?

What Is DirectStorage?​

DirectStorage is a storage API that aims to reduce game load times and texture pop-in by eliminating data streaming overhead. In other words, DirectStorage makes sure the GPU receives game data faster without jumping through a lot of hoops.

Every time a game needs to load files without DirectStorage, it must request compressed data from RAM. This compressed data then goes to the CPU for decompression before becoming available to the GPU for rendering. However, DirectStorage removes this need for CPU decompression.

As a result, whenever a GPU requests data using DirectStorage APIs, a huge amount of compressed data moves straight from the RAM to the GPU (VRAM). The GPU then decompresses the data and renders it on screen.

In short, DirectStorage makes gaming a lot faster by virtually eliminating load times and reducing texture pop-in.

Pa, taj 850 bi mogao da upotrebiš kao sistemski disk i samo sistem na njemu, uz par sitnijih programa. Tu nećeš osetiti dobitak/gubitak toga što je SATA disk. Pa i kad Windows 11 uvede DIRECT STORAGE funkciju to će ionako važiti za NVME i nesistemske diskove, tako da tu nećeš izgubiti sa sistemskim 850 evo.
Posto je u pitanju NVME protokol za pristup disku, on teoretski ima velike prednosti u odnosu na AHCI protokol koji se koristi sa SATA diskovima, ali ne znam u praksi koliko to znaci za sistemski disk.

1013920_PhisonSSDControllerWP_032421.jpg

Koliko sam razumeo to ne bi trebalo da ima ikakav uticaj na sistemski disk i da je bitno ODAKLE grafička povlači igre, te da je Windows tui samo da usmerava. Ako ne grešim onda nema ni najmanjeg problema da Samsung 860 bude sistemski, a da se igre pakuju na NVME i tako se iskoristi taj feature.
Možda i grešim, ali bar sam tako razumeo ono što sam čitao do sad o toj tehnologiji.

Valjda je m.2 interfejs (način povezivanja), a nvme protokol (pcie) i sata magistrale prenosa podataka?

Upravo tako, m.2 je običan interfejs, recimo može i wifi kartica da bude u m.2 formi.

M.2 može da bude u PCIe x4 ili x2 sa NVME protokolom. I od toga zavisi brzina.

Poprilicno dobar popust za 2tb kc2500, tj trenutno je na popustu po ceni od 21739 rsd. Ne znam da li ovde sme da se napise ime radnje, pa cu samo reci da ime pocinje na C. Ne pise do kada traje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno