Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Ma dobro, razumem da uvek može da sve može da se pokvari, ne postoji neko pravilo koliko će trajati, samo eto danas sam od nekog čuo kako su za izbegavanje, u smislu ko ima sreće preguraće dugo.

@Zeha

uzeo sam ga pre par dana, nisam želeo ništa da pitam, jer, kako si ti rekao cena je bila presudan faktor, samo eto možda je neko do sad imao problema i slično. Svakako sam odlučio da ništa ne čuvam na njemu, već na HDD-u. Sve stoji ovo što si rekao, kad malo bolje razmislim nema potrebe da razmilšljam zbog garancije, nije smak sveta i da se 3x pokvari u garantnom roku. :)

@Jontra

Ok, hvala i tebi, neću da verujem svima oko toga, niti ima smisla. Kvalitet je niža - srednja klasa, ali svakako za te pare nema bolje.

Ok je A400, oko 1-2% reklamacija.

Sent from my iPhone using Tapatalk

WD Blue WDS250G2B0A ili 545s u istom kapacitetu koji je bolji i zasto?

Intel je Intel a WD (Blue) je tek relativno"odnedavno" na Ssd sceni. Osim toga WD uglavnom predstavlja srednji stalez u ssd hijerarhiji.

Ne mogu da verujem da je Intel 250 planuo u roku od 2h od pojavljivanja na lager radnja E....Uzas pa koliko su komada imali na stanju.

Koliko god da ih ima za te pare nema konkurencije pa zato i nestane.

Napisi im preko mejla da ti rezervisu pa da te zovu kada stigne sledeci kontigent.

Ne mogu da verujem da je Intel 250 planuo u roku od 2h od pojavljivanja na lager radnja E....Uzas pa koliko su komada imali na stanju.
Malo su ih imali...
Planuo jer je dobar ssd, a nije skup.
Pravo pitanje je ZASTO nisu imali vise komada, odnosno sto su tako malo narucili. ;)
Odgovor na to bi mogao biti da se ocekuje dalji pad cena "pa im se ne isplati" uzimati vecu kolicinu, boje se da ce ih odvec dugo prodavati, cena slicnih modela pasti i onda ce im onda taj Intel biti preskup i zaglaviti u skladistu... samo slutim.

Poslednja izmena:
Malo su ih imali...
Planuo jer je dobar ssd, a nije skup.
Pravo pitanje je ZASTO nisu imali vise komada, odnosno sto su tako malo narucili. ;)
Odgovor na to bi mogao biti da se ocekuje dalji pad cena "pa im se ne isplati" uzimati vecu kolicinu, boje se da ce ih odvec dugo prodavati, cena slicnih modela pasti i onda ce im onda taj Intel biti preskup i zaglaviti u skladistu... samo slutim.

Sasvim logicno razmisljanje....
Isto tako je i "ovdje".... u radnji odakle narucujem. Vec se sad moze vidjeti pogolema lista ssd-ova koja nije vise dostupna a niti ce biti. Jer su u pitanju uglavnom modeli ispod 500Gb.
Neko je na forumu rekao da ce padanje cijena biti 4 puta godisnje.Pa ako bude i dva puta, opet ce se ici na "manje" zalihe.
No, ja cekam 4Tb kao i Alfa...to bi trebalo biti krajem ove godine ili sredinom sledece.

@Catridze
Samo ti nastavi...da sto prije "padnu" ;-)

Nemoj da brineš. Roba koja je popularna i brzo plane, se obično najbavlja brzo, po još popularnijoj ceni ;)

Prosli put im je izmedju dve nabavke novog lagera,dok sam jos razgledao sta cu ,proslo cini mi se vise od nedelju dana.A kad pozoves call centar kazu ne znamo kad ce biti i da li ce uopste biti....

Mozda ovi skuplji modeli Samsung i NVME, ovo ostalo se ne isplati sa KP.

Intel skuplji na KP nego u radnjama...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Da li neko moze da mi objasni zasto je taj Intel bolji od npr. Crucial MX500 serije? Da li je u pitanju drugaciji NAND ili sta? Pitam zato sto mi treba jedan SSD od 1TB, a Intel koliko vidim nema kod nas u ponudi te modele u velicini od 1TB, dok Crucial MX500 1TB kosta u prodavnicama oko 140 evra, sto mi deluje kao prilicno povoljna kupovina. Takodje i Crucial i Intel daju 5 godina garancije.

Ja mislim da je 860 evo>Mx500>Intel 545s
Uzmi sta ti vise odgovara, nema greske ni sa jednim od modela

WD Blue WDS250G2B0A ili 545s u istom kapacitetu koji je bolji i zasto?

Intel 545s, vec sve receno. Zalosno je da jedan brend kakav je WD nije uspeo da se bolje pozicionira u SSD segmentu.

Ko jos kupuje SSD kod nas... KP znaci odmah i jeftinije!

Kakav bot-like komentar. Cuj jeftinije - a garancija vedra nebesa a? 5 godina garancije za SSD ovako dobijamo u prodavnici. Unbeatable.

Intel skuplji na KP nego u radnjama...

Upravo :d

Hvala za informacije. Mislim da za moj nacin koriscenja nece biti neke razlike izmedju Intela i Cruciala. Ne radim cesto operacije na velikim fajlovima, a i kada treba tako nesto da se uradi nije problem ako malo sistem zasteka (posto ce se to retko desavati). U sustini, najveci problem mi je to sto Intela nema kod nas u velicini od 1TB, tako da ce i Crucial da obavi posao :)

Mx500 je odlican model, isti ili za nijansu bolji od 860 evo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

250 i 1tb modeli su malo bolji kod samsung 860evo, ali i cena je jaca. Na 500gb je bolji intel.

O man, ovo sa SSD-ovima na našem tržištu je ludnica,
Rikne mi SSD, 840 EOV (diskutabilno) pre 3 dana (više o tome ovde), možda i nije otišao SSD već je windows nešto shebao jer kad sam ga nakačio na komp na poslu i instalirao onaj samsungov sw kaže 93% health!!!
Uglavnom, pala mi ideja da bi mogao da odradim neki mali update kompa pa bi mogao da dodam i novi ssd. Prvo sam mislio da bi verzija sa 2 x 120GB u miroring režimu mogla da budu interesantno rešenje jer 120GB bi mi bilo sasvim dovoljno + sigurnost ako se nešto ###be ali onda rezmišljam, ako je windows kriv onda se ista stvar iskopirala na oba harda i opet ne bi mogao da pokrenem win ni sa jednog ssd-a, batalim tu ideju i rekoh, idem na 256GB.
Vratim se par stranica nazad, kraj 2018 godine i krenem da čitam, naletim na one priče o Intelu za ispod 5K, rekoh, taj, uzimam, kad ono posle 10-tak stranica ispade to bila ponuda za crni petak i toga više nema, štaviše ne da nema ponude već nema ni intelovih hardova od 256GB, bummer.
ČItam dalje, ljudi su podeljeni između Kingstona, i Crucial-a, povremeno se pomene Samsung 860 evo kao najskuplja opcija (uz upade Transcenda ili SanDisc-a), ne zna čovek šta da uzme kad se ni jedan ne ističe kao dobra kupovina u odnosu na ostale.

Samsung 860 EVO ~ 8000 din a samo 250GB dok je
Intel 545s ~9000 din ali 512GB, a onda ako poredimo sa
Samsungom 860 EVO ali 500GB ovaj izađe skoro pa 12000 din što je poprilična razlika u odnosu na Intela!

pa mi nekako taj intel od 512GB izgleda kao "najbolja" opcija iako mi i ne treba toliki kapacitet, samo me čudi što je tolika razlika u odnosu na samsung-a istog kapaciteta?
Garancija od 5 godina ipak deluje primamljivo...

Rant/
Btw, nekad su stvari bile jasne, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024 megabajta/gigabajta i svi su se toga pridržavali a danas da bi našao ssd od oko 512GB moraš da gledaš 480GB, 500GB, 512GB i 525GB kategorije, wtf! /rant...

Poslednja izmena:
heheheh true true :) To za kapacitete je kao ono sa cokoladom od 100 gr, smajivali na 90, pa 80 a ima i 75gr ... vizuelno sve gotovo isto! Al' unutra mucak ;)

Uzmi Intel ako mozes da nadjes taj 512G... ili 256G ako isto ima. Nema tu mnogo price, best buy se gleda kvalitet / cena i kraj. Naravno i 5g garancija je sjajna stvar tu.

Evo meni Intel 545s sluzi kao ZFS SLOG (dedicated ZIL). :)

Meni za Win10 dovoljan Kingston od 120GB. Za 2500 dinara pa koliko traje. Pop**dio sam kad sam izvadio crknuti HDD koji sm platio 6500 dinara pre 3-4godine i na njemu video 'recertified'. Na moju nesreću, firma gde sam ga kupio više ne postoji.

EWE je to uvozio a ni drugi nisu bili bolji. Prodavali reparirane diskove, secam se da sam sa Pecom komentarisao o tome. Bilo je 2011-2012-te, covek uzeo nov hard disk, ja ga licno otvorio iz kesice i ugradio, sredio sistem i covek uzeo. Onda je sutra dosao i rekao da sam mu prodao polovan hard disk koji ima 5 godina rada po Sentinelu. Popizdeo sam tad jer niko nigde nije naveo da je u pitanju refabrikovani disk.
Samo u Srbiji.

Da, sada takvi mogu da se nađu ali je i cena u skladu sa tim, a tada su ih prodavali kao nove po punoj ceni. Đubrad pokvarena.

Djalf, cek, 5godina rada ima po Sentinelu i TI si ocekivao da je NOV disk? Nesto sto se garnat ne proizvodi vec 2-3 godine?
Ajde neko neuk (mada cim taj zna da vidi Sentinel nije neuk :)), ali neko ko prodaje hardver je morao da ocekuje da ce to biti mator disk (ne refabrikovan, ali sigurno ne nov).

Jos ako je stvarno 5 godina RADA, taj disk nije mogao dugo biti u proizvodnji.

@djalf, pricao sam ranije da ima i treci kontroler kod tog ssd. Nije ni phison s11, ni sm2258xt. Ne mogu 100% reci, jer ne znam: ili maxiotek, ili realtek, ali je bzvz.

Nazad
Vrh Dno