Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

jašta

Takođe, i ja čitam da je već sada skoro cena po gigabajtu oko 0,5eura. Što znači da bi u roku od mesec-dva cene trebalo da budu prepolovljene. Ja ću sačekati još koji mesec za kupovinu ssd-a.

Ako se nastavi trend jačanja dolara nećemo se mi od tih pojeftinjenja nimalo ovajditi.

Juče stigao Mushkin Deluxe MX 120GB i rezultati su sledeći: (vidi slike)

Ajmo sada komentari.

Kao referencu ću zakačiti rezultate WD6400 AAKS, koji mi je do danas bio sistemski disk.

P.S. U trenutku testa je OS bio na Mushkinu, WD je služio kao Swap disk.

Prilozi

• Mushkin SSD MX.png
    Mushkin SSD MX.png
    48.6 KB · Pregleda: 144
  • SSD info.png
    SSD info.png
    91 KB · Pregleda: 111
  • WD6400AAKS.png
    WD6400AAKS.png
    49.1 KB · Pregleda: 131
1. as-ssd od ssd-a
2. sta tu ima da se komentarise, trabant i bmw, oba iz D ali... samo pogledati 4K kolonu i sve ti se samo kaze, ostalo je samo jos vise slaga i krema ...

Šeta što niko kod nas ne uvozi Mushkin Chronos Deluxe sa toggle NAND-om.

Takođe, i ja čitam da je već sada skoro cena po gigabajtu oko 0,5eura. Što znači da bi u roku od mesec-dva cene trebalo da budu prepolovljene. Ja ću sačekati još koji mesec za kupovinu ssd-a.

SSD-ovi jesu dosta pojeftinili, ali ovoliko - nema sanse. Niti da ce pak to skorije biti... pa tek su stigli/probili onu - do juce - magicnu cifru od €/GB.
A jos da dodatno cene bude prepolovljene za mesec-dva... nema sanse.

Ne znam odakle ti uopte taj info o pola evra po gigabajtu, voleo bih da vidim koji je taj SSD, makar bio jedan jedini...

Bilo je o tome reči u nekoj vesti na Benchu.

Dobro bre, moze li koji linak ili jos sam treba da rovarim? :p

jakako

Pa ja čitao juče ili preključe na početnom benčmarkovom sajtu za te cene.

Poslednja izmena:
Pa ja čitao juče ili preključe na početnom benčmarkovom sajtu za te cene.

Aha, nadjoh... to mu dodje ovo:
http://hardware.benchmark.rs/hardware_vesti/padaju_cene_ssd_diskova

Samo pazi, to se odnosi samo na OCZ Petrol konkretno (a to bas i nje SSD koji bih uzimao za sebe, dodao bih)... a osim toga, pregledom cena na cuvenom geizhals-u jos uvek ne dolazim do magicne cifre od po' evra po GB-u ;)
Po kapacitetima, to izgleda ovako:
64GB - od 54 evra pa navise
128GB - od 90 evra pa navise
256GB - od 130 evra pa navise (ovo je jos i napriblizniji toj famoznoj 0.5€/GB floskuli ;)... ali opet nije skroz :p)
512GB - od 451 evra pa navise

Dakle, kao sto vidis - prilicno sareno... a i nije bas po' evra po gigabajtu, sem za vec pomenuti kapacitet od 256GB, koji je najblizi tome ;)

Ja nisam vise mogao da cekam ta diskutabilna pojeftinjenja, pa sam uzeo danas Samsung 830 od 128GB. Prvi utisak kada sam otvorio kutiju je bilo cudjenje kako je ssd mali. Svaka cast Samsungu na dizajnu, mnogo lepo parce hardvera.

Svi su tol'ko mali :p
(a ima ih i manjih - 1.8", standardni SSD-ovi... kao i jos ona mSATA cudesa :))

mSATA su svi sporiji, bar mi se cini, dok 1.8" ima i u "full speed".

Toshiba je najavila 19nm NAND SSD-ove. Samo svi dziberi nikako da izbace vece kapacitete :(

SSD SATA3 256GB Samsung 830 Series PC Upgrade Kit MLC, 520/400MBz MZ-7PC256B/WW - ovaj naziv (poluopis) stoji kod onih radnji koje prodaju Samsung 830 od 256 GB od skoro po nesto povoljnijoj ceni. E sad, jasno mi je da se radi o bulk pakovanju (ono B; za razliku od D za desktop i N kao notebook upgrade kit, sto smo vec apsolvirali), ali ono sto me zbunjuje je ovo naglaseno MLC iz naziva modela.

Bojim se da nisu neki drugi cipovi unutra tj. neki (a)synchronous MLC turili unutra umesto toggle NAND? Znam da verovatno nije tako, ali sve je moguce. Ne bih da potegnem kes pa da posle skontam da ovaj disk nije poput ostalih... takodje vidim da mahom na netu u opisima izostaje cache memorija kao prisutna, dok je to uglavnom navedeno za njegovu bracu iz D i N serije... Sta mislite? Ima li neko neki link sa review-om ovog modela, neku potvrdu da je identican prethodnicima istog kapaciteta?

Ja bi samsung u svakom slučaju. Ti mushkini imaju problema sa pouzdanošću iz nekog razloga. Što se tiče cene, biće jeftiniji, ali će morati da se sačeka makar 6 meseci i više, pogotovo što je OCz, sa pomenutim modelom dostigao tu granicu, mada treba videti kako se pokazao u praksi ...

@Wavrinka od ta 3 uzmi smugsmug pod obavezno, ona druga dva zaboravi u poredjenju sa 830-kom

SSD SATA3 256GB Samsung 830 Series PC Upgrade Kit MLC, 520/400MBz MZ-7PC256B/WW - ovaj naziv (poluopis) stoji kod onih radnji koje prodaju Samsung 830 od 256 GB od skoro po nesto povoljnijoj ceni. E sad, jasno mi je da se radi o bulk pakovanju (ono B; za razliku od D za desktop i N kao notebook upgrade kit, sto smo vec apsolvirali), ali ono sto me zbunjuje je ovo naglaseno MLC iz naziva modela.

Bojim se da nisu neki drugi cipovi unutra tj. neki (a)synchronous MLC turili unutra umesto toggle NAND? Znam da verovatno nije tako, ali sve je moguce. Ne bih da potegnem kes pa da posle skontam da ovaj disk nije poput ostalih... takodje vidim da mahom na netu u opisima izostaje cache memorija kao prisutna, dok je to uglavnom navedeno za njegovu bracu iz D i N serije... Sta mislite? Ima li neko neki link sa review-om ovog modela, neku potvrdu da je identican prethodnicima istog kapaciteta?

Toggle-Mode NAND je takodje vrsta MLC celije.

Ja bi samsung u svakom slučaju. Ti mushkini imaju problema sa pouzdanošću iz nekog razloga. Što se tiče cene, biće jeftiniji, ali će morati da se sačeka makar 6 meseci i više, pogotovo što je OCz, sa pomenutim modelom dostigao tu granicu, mada treba videti kako se pokazao u praksi ...

@Wavrinka od ta 3 uzmi smugsmug pod obavezno, ona druga dva zaboravi u poredjenju sa 830-kom

hvala ljudi, za sada je Samsung 830 best-buy koliko mi se cini.
Spominju mi ljudi i Intel seriju, mada ne mogu da nadjem Intel veci od 160GB (Samsung ima 256 za 225evra). Cak i ako nadjem Intela, bice dosta skuplji.
Koliko vidim, bas i nema nekih alternativa :)

@nesha Procitaj ceo post barem.
Objasnjavam coveku da ga ne buni MLC u Samsung 830 MLC, tj. da su svi MLC.

@ t.o.

Da, da. Znam da jeste, ali sam se da izvines u*** da nije neka zezancija kad ga tako naglasavaju u samom nazivu i to mahom svud po netu. Ali kontam sad da nije. Vidim da si ti to shvatio kao i vecina na netu - odnosi se na toggle. Lazna uzbuna... Fala na odgovoru i ohrabrenju. :)

Definitivno best buy ovog trenutka, a ja nikako da nadjem kintu da ga uzmem. :(

Ja prezadovoljan, zvucim kao reklama ili da me placaju ali nije tako :)

Jel moze neko da mi kaze kolika je razlika metnuti SSD koji je za SATA 3 na SATA 2 plocu.Sigurno ce raditi sporije nego na SATA 3,ali koliko ce se otprilike brzine razlikovati?
Druga stvar-vidim da savetujete ovde Samsung,ali zar nije bolje uzeti OCZ za 20-30e vise?

Jel moze neko da mi kaze kolika je razlika metnuti SSD koji je za SATA 3 na SATA 2 plocu.Sigurno ce raditi sporije nego na SATA 3,ali koliko ce se otprilike brzine razlikovati?
Druga stvar-vidim da savetujete ovde Samsung,ali zar nije bolje uzeti OCZ za 20-30e vise?

Nećeš primetiti razliku, ona je merljiva jedino kod sekvencijalnih operacija kakvih ima malo u realnim uslovima korišćenja.

Na koji OCZ model misliš, svi osim Vertex 4 su slabiji od Samsung 830 drajva.

Nisu svi osim V4, brži je i ovaj moj V3 MI.
@Steve1985 potraži moj post o mom disku i videćeš odgovor tj. razliku SATA2/3.

Nazad
Vrh Dno