Šta je novo?

Benchmark test: Dell UltraSharp U2312HM

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Dell UltraSharp U2312HM

Kao što smo obećali, na test smo uzeli manju i jeftiniju alternativu Dell U2412M modela kojeg smo prethodno imali na testu, model Dell U2312HM. Glavna razlika između dva modela su proporcije ekrana i rezolucija, te jedan inč dijagonale manje, dok su estetski dosta slični. Model U2312HM poseduje e-IPS panel sa standardnom rezolucijom ekrana od 1920 x 1080 piksela (16:9), W-LED pozadinsko osvetljenje, 300cd/m2 osvetljenost i 1,000:1 statični kontrast. Iako sličan po mogućnostima, opcijama i dizajnu sa modelom Dell U2412M, ostaje pitanje njegovih performansi i rezultata u testovima. Nastavite da čitate ako vas zanima kako se model U2312HM kotira u odnosu na njegovog većeg brata...

nagrada.jpg

Mane ovoga modela su gotovo zanemarljive. Kao i kod Dell U2412M modela, moramo priznati da bi HDMI ulaz bio itekako poželjan pored DisplayPort ulaza, kako bi gejmeri mogli da kače svoju omiljenu konzolu na njega, ali ipak, to je donekle rešivo kupovinom DisplayPort na HDMI adaptera. Veće zamerke mu zaista nismo našli. Jednostavno, ukoliko tražite da kupite novi monitor u ovom cenovnom rangu, koliko god se trudili, nećete naći bolju alternativu od ovog modela. Dell je opet pokazao da je veoma konkurentan na tržištu, što će, pretpostavljamo, i cifre prodatih primeraka ovog modela dokazati.

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_dell_ultrasharp_u2312hm/

E ovaj test sam cekao, hvala sto ste ispunili obecanje od pre par dana :)

". Druga stvar koja je direktno i proporcinalno povezana sa aspektom ekrana je njegova niža rezolucija od 1920 x 1080 piksela, u poređenju sa 1920 x 1080 piksela koliko poseduje model U2412M."

U2412M ima 1920 x 1200 piksela

Hehehe, napisao sam dvaput istu rezoluciju - brain bug, mada po konstrukciji rečenice se vidi na šta sam mislio :) . Hvala, ispravljeno.

@Wavrinka

Nema na čemu, on je svakako bio u planu za test :) . Slobodno pišite šta bi ste od popularnijih modela voleli da vidite na testu, uzimamo želje u razmatranje, pod uslovom da su izvodljive :D

Ako mozes da nabavis Samsung S24A650.

Naravno da se vidi, al bolje da nema greske :)

Steta sto nije moglo da se uradi poredjenje sa u2311h, postoji na stranim sajtovima, al opet lepse je kad ima i kod nas.

Gizmor, šta je sa onim Samsungom S24A850DW koji si obecao da ces da testiras ?

Čekam Maxu da mi kaže da je dostupan za test :) . Vidiš da ga još nema po prodavnicama kod nas, tako da ga verovatno ni predstavništvo još nije dobilo.

@Geble

S24A650 je kod Maxe još uvek ja mislim, to moram da mu uzmem, ali zamisli, čovek nema kutiju u kojoj bi ga doneo :) . Mora neko da sedne sa njim u auto da ga drži u rukama. Videćemo da iskombinujemo nešto, ja nikako da nađem vremena.

Ja sam cekao 2 meseca da se pojavi kod nas S24A650D da ga uzmem, ali ga jos nema.
Uvoznik kaze da je porucen, ali jednostavno jos uvek ne stizu u ovaj kraj.

Можда непотребно и глупо питање, али да ли неко може из искуства да ми каже какав је за играње игрица... COD, battlefield, NFS... Видео сам и у тесту да кажу да је ок за такве ствари, али опет сам налетео на доста коментара на нету, како није препоручљив за играње због "Ghousting-a koji bi se javljao na nekim brzim scenama, ili zbog viskog odziva "...

Хвала унапред :)

Ljudi pomagajte idem sutra 99% da uzmem ovaj monitor (jedino ga necu uzimati ako taj jedan primerak sto imaju u radnji ima neki defekt, nadam se da nece imati), pa imam samo jedno pitanje. Da li se moze povezati PC sa ovim monitorom koristeci ovaj adapter Displayport M - HDMI F uz standardni HDMI kabel ? Graficka kartica mi ima HDMI i DVI cisto da se zna, ako nekoga zanima zasto ne bi povezao DVI na DVI, zato sto cu na DVI port monitora da povezem Xbox 360 koristeci HDMI na DVI adapter i prilozeni kabel sto dolazi uz sam monitor. Nadam se da bi ovako sve radilo.

OK uz pomoc google-a sam dosao do zakljucka da tako nesto nemoze, znaci ako graficka kartica nema DP out, kao sto moja nema onda jedan veliki CORAK, glupi Dell i jos gluplji DP, sta fali HDMI-u majku mu. Znaci nema sanse da povezem PC i Xbox na ovaj monitor digitalnim putem jedina opcija mi ostaje da Xbox povezem na DVI port, a da PC kacim preko VGA porta, pitam se kakva je slika tada, jer kacio neko uopste ovaj Dell preko VGA kabla ? Izgleda da cu morati da vijam onog LG IPS-a posto ima HDMI, a bas sam se naostrio na Dell-a, je*o ih ja :(

Poslednja izmena:
Preko VGA kabla samo ako moras.
Ne kontam zasto ne bi radilo preko DP/HDMI adaptera?

Drugaciji signali, nemoze da se poveze na DP port monitora nista sto nije poteko iz DP izvora, obrnuto moze recimo graficka ima DP izlaz a monitor HDMI, tu samo sibnes adapter i to je to.

Btw koliko losija moze biti slika preko VGA, jer neko probao uopste ili prica napamer :D

Ja nemam dva isto podesena u2312hm jedan pored drugog pa da mogu da ti kazem, a i da imam tesko je to objasniti, mora da se vidi svojim ocima.
Ali razlika bi bila primetna.

Stvarno odličan monitor... Kupio sam ga preključe u Gigatronu, zbilja ima odličan prikaz boja.

Međutim, i to ću reći, desilo mi se da sam imao probijanje lampe u donjem levom uglu, znači otprilike jedan trougao da tako kažem dimenzija otprilike 8x3cm, što svakako nije malo niti je sitnica. Naravno reklamirao sam ovo i dobo zamenu i za sada je sve ok. Ovaj drugi radi bez greške. Sad dal sam ja bio malerozan pa mi se zapao baš feleričan monitor to ne znam, ali to je situacija koju sam imao, a za koju sam opet znao da ne bi trebalo da se javlja kod ovog modela.

Jedina zamerka bi bio malo jači glow, ali to sam i očekivao pošto sam na nekoliko mesta pročitao review za ovaj model i svi su po ovom pitanju napisali isto.

Dakle po meni ovo je više nego odličan izbor i to naročito kada se uzme u obzir odnos cena kvalitet, i bez obzira na ovu situaciju koju sam imao sve preporuke za ovaj model...

citat iz testa
CheckeMon je na skroz crnoj pozadini prikazao jako blago, skoro neprimetno probijanje pozadinskog osvetljenja, ali osim toga boje su prikazivane ravnomerno i bez problema. Što se tiče bele pozadine, na njoj se može primetiti blagi glitter i sparkle efekat, koji je prisutan zbog Anti reflektivnog premaza, ali ne verujemo da će on uticati previše na upotrebu monitora.

prvi bold, možda kada se udaljite > 1m od monitora, inače je ips glow na crnoj boji itekako primetan, od ugla gledanja zavisi koji ugao monitora će biti srebrnast umesto crn
drugi bold, :laugh: ne zaista ovo samo neka dioptrija može opravdati, koji crni blagi efekat pa to bode oči svima koji dobro vide, evo slike koja opisuje taj efekat agresivnog antirefleksivnog premaza, može se opisati kao gledanje u monitor koji je obrisan pre mesec dana

iso.jpg

The left picture was taken with 100 ISO while the right one uses 3200 ISO. The right image is a pretty accurate depiction of how scenes with light colors and whites will look on monitors with aggressive anti-glare coating.

iz testa Asus PA238Q IPS

trebali ste uraditi neku sličnu sliku da bi ljudi znali šta kupuju, nekima će možda biti teško da se priviknu na ovu osobinu ips monitora

Uzeh ga i ja danas. So far so good. Zanima me koje su vam postavke. I sta znaci kalibracioni profil koji moguce skinuti sa mnogih sajtova ? Sta se radi sa njim i kako i ima li svrhe to raditi kad ga podesis manuelno preko komandi na njemu ? Nisam bas u toku sa kalibracijama monitora pa moram da pitam.

Postaviš profil boja u Windows-u, koji su oni dobili kalibracijom, u kombinaciji sa njihovim podešavanjima monitora, kako bi profil boja imao smisla. Problem je u tome što je svaki primerak monitora malo drugačiji, tako da nikada nećeš dobiti iste rezultate koje su oni dobili. Jedino pravo rešenje je da sam uradiš hardversku kalibraciju, mislim da zoveš nekog od ljudi koji to rade po kućama da ti kalibrišu.

Gizmo, ti se bese kalibrisao monitor za test ? Mozes li da napises ukratko koje postavke da probam da bi dobio bar priblizno kalibrisanu sliku ? Bar kontrast i dubinu crne da potrefim, jer i inace mi smeta kad sljasti pa ma koliko bio tacan po pitanju boja.

Piše u testu u delu Kalibrisan rezultat.

Ok. To je sto se tice monitora. A jel treba nesto na kompu da ispodesavam ? Boje u Win-u ili tako nesto ?

Stavi ovaj profil boja koji sam dobio kalibracijom, u kombinaciji sa podešavanjima koje si stavio sa sajta.

http://www.megaupload.com/?d=HOMAWX7U

Njega stavljaš u C:\Windows\System32\spool\drivers\color . Posle ga biraš u Color Management u Screen Resolution > Advanced settings. Obavezno štikliraj Use my settings for this device.

Poslednja izmena:
Hvala puno Gizmor. Sutra to odradjujem pa ti javljam kako je proslo. :)

PS A sto se tice promene onih profila sto postoje u monitoru:gaming, text itd... Jel nakon kalibracije to zabranjeno da se cacka, da li mora da ostane na standard ili moze da se seta tamo vamo, hoce li i ti profili biti kalibrisani ili je kalibrisan samo jedan od njih, recimo standard ?

Poslednja izmena:
Kako da proverim dal je aktivan trenutno ovaj profil koji si okacio ? gde se to gleda ? jel dovoljno sto sam ga obelezio za default profil ili ima jos neka caka ?

Ima caka, koju sam jedva provalio, jer kada ga samo oznacis kao default nista se ne desava. U color managementu, odeljku advanced, na dnu imas "change system defaults", udji tu i dobices gotovo identican prozor, idi opet u advanced i u dnu stikliraj "use windows display calibration". Trebalo bi da sada primetis razliku kada promenis color profile.... Meni posle ucitavanja ovog profila i promene RGB podesavanja na samom monitoru slika bude previse crvena, tako da ne pasuje izgleda na moj monitor, izgleda je jedino prava kalibracija resenje ipak, jer svi profili na netu su veoma razliciti...

Uspeo. Stvarno zakukuljeno podesavanje :( Ali meni sda deluje ovako na oko da je ok. manje bljesti, to mi je najvaznije. A boje deluju sad ok. Slazem se da hw kalibracija zakon ali sam ostao bez dinara. Dok ne legne plata ... A i ne znam cene jer nisam nasao u oglasima koliko kosta kalibracija. Kapiram da je skupo ...

Ja sam odustao od cackanja ovih profila jer mi nijedan jednostavno ne odgovara, vec sam podesio monitor odokativno, smanjio brightness na 20 i malo smanjio crvenu boju i tako mi se cini ok... Ako budem imao priliku da odradim kalibraciju ovde u Zrenjaninu nekad, mozda i uradim, (btw, ako neko zna nekog...) a do tada cu sam podesavati onako kako mi najvise odgovara...

Ima caka, koju sam jedva provalio, jer kada ga samo oznacis kao default nista se ne desava. U color managementu, odeljku advanced, na dnu imas "change system defaults", udji tu i dobices gotovo identican prozor, idi opet u advanced i u dnu stikliraj "use windows display calibration". Trebalo bi da sada primetis razliku kada promenis color profile.... Meni posle ucitavanja ovog profila i promene RGB podesavanja na samom monitoru slika bude previse crvena, tako da ne pasuje izgleda na moj monitor, izgleda je jedino prava kalibracija resenje ipak, jer svi profili na netu su veoma razliciti...

+1 za prenaglašenu crvenu, ovaj profil deluje mnogo prirodnije kod mene, samo sam stavio 15 za osvetljenje

Dell U2312HM - Calibrated Settings, Custom Color Mode

Monitor OSD Option

Adjusted Setting

Brightness

20

Contrast

75

Preset Mode

Custom Color

RGB Controls

92, 88, 98

Jel si ubacivao njihov profil softverski ili si samo podesio ove vrednosti preko OSD-a?

Nazad
Vrh Dno