Šta je novo?

Benchmark test: ASUS Eee Pad Transformer TF101

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: ASUS Eee Pad Transformer TF101

Pre samo nekoliko godina, mnogi su sa podozrenjem gledali na nekakvu "slabu Atom platformu" i najave tajvanskog ASUS-a da će predvoditi revoluciju u eri računarstva, koja će se bazirati ne na tome da korisniku isporuči što više snage, već onoliko snage koliko mu treba. Danas, par godina kasnije, imamo priliku da vidimo još jedan model na tržištu. On nije prvi uređaj ovakvog tipa, ali jeste po mnogo čemu osoben i mogao bi imati potencijal da potpuno promeni percepciju vezanu za ovaj tržišni segment u očima krajnjih korisnika. Upoznajmo Eee Pad Transformer TF101, najnoviju kreaciju kompanije ASUS, i pogledajmo šta je to što nas toliko intrigira kada je ovaj tablet (i ne samo tablet) u pitanju...

EeePad_65_s.jpg

Bilo je samo pitanje vremena kada će ASUS nastupiti na tržištu tableta. Tajvanski proizvođač je neko vreme koketirao sa različitim platformama, ispitivao tržište, mogućnosti, opcije. Sada nastupa, i to sa kakvim modelom – sasvim je sigurno da isti nikoga neće ostaviti ravnodušnim, zahvaljujući prilično impresivnim karakteristikama, ali i inovativnim pristupima. Kompanija je odabrala da startuje jednim veoma posebnim modelom, koji se izdvaja od većine konkurenata po jednostavnoj mogućnosti – stiže sa postoljem u koje je integrisana tastatura (i još ponešto, što ćete videti u tekstu koji sledi), na koje se može “nakačiti” sam tablet i tako pretvoriti u – Android laptop. Imajući u vidu značajno veću autonomiju ovakvih naprava u odnosu na konvencionalne računare, na ovaj način možete zaista dobiti mogućnost celodnevnog rada. Verovatno je jasno otkuda onda naziv uređaja?

Ipak, daleko od toga da je to jedina stavka kojom se Eee Pad Transformer može podičiti. Isti stiže sa mnoštvom noviteta i relativnih, tolikim da se prosto ne zna odakle početi. Dakle, ovo je tablet sa odličnim IPS ekranom (izuzetno važno, a tako puno se zanemaruje), moćnom Tegra 2 mobilnom platformom, sa Android 3.0 Honeycomb operativnim sistemom (već se priprema podrška za Android 3.1), koji se može pretvoriti u mašinu za ozbiljniji rad time što se priključi na postolje, a sve to za prilično prihvatljivu sumu od 55 hiljada dinara...Treba li nabrajati dalje?

http://mobile.benchmark.rs/tableti/test_asus_eee_pad_transformer_tf101

Niko nije nista reko u testu oko gps funkcije.

To i mene zanima dali radi igo8 ili garmin .Google maps mi nije od koristi.Volebi da na tastaturi ima opcija za optiku i za kakav ssd disk tada to bio oravi transformers.
Dali mu usb na tastaturi moze posluziti za usb 3g modem recimo.
Kakavi su ti utisci nakon testiranja.
Kakao izlazi na kraj sa 1080p fajlovima citam da ima velikh problema zbog neopostojanja plejera koji je optimizovan za tegra platformu.

Poslednja izmena:
Ima li problem sa dekodiranjem 5.1 zvuka?

To me je zanimalo, da li pusta zvuk iz fajlova sa ubacenim 5.1 zvukom. Poznato je da npr. Samsung Galaxy Tab 7" ne moze da reprodukuje 5.1 zvuk. Retko ko ce pustati zvuk sa tableta na 5.1 zvucnicima, ali ce cesto ljudi naletati na ovakve video fajlove.

Jel se varam ili u opisu nema ni jedne jedine fotografije uredjaja iz prve ruke vec su sve asusove marketinske fotografije?

Ma jok, na ovoj drugoj slici Filip ga drži u ruci, vidiš kako je zadovoljan kako Transformer radi :d

Samo jedna primedba na Filipov review o tome da se tablet najčešće drži uspravno - za ova dva meseca koliko imam tablet ni jednom ga nisam okrenuo u 9:16 poziciju, osim kada sam isprobavao neke ebook readere. To je jedina situacija u kojoj ima smisla držati tablet uspravno, u svim ostalim slučajevima nema smisla ta pozicija - igrice su pravljene za 16:9 odnos, kucanje u uspravnom modu je jako teško jer je virtuelna tastatura onda preuska i teško se pogađaju slova, filmovi, internet - sve je prilagođeno "normalnom" držanju... Tu me zanima koliko se takvim držanjem (a bez tastature) zatvaraju zvučnici koji se na asusu nalaze sa strane?

Nego je Filip izgleda bacio oko na iPad i njegov 4:3 odnos stranica ;-).

Jel se varam ili u opisu nema ni jedne jedine fotografije uredjaja iz prve ruke vec su sve asusove marketinske fotografije?

U danu za koji smo planirali slikanje uredjaja obavesteni smo da moramo hitno da ga vratimo zbog prezentacionih aktivnosti - pa smo morali review da pustamo sa press fotografijama. BTW, po mom misljenju, bolje dobre press fotke nego redakcijske

U danu za koji smo planirali slikanje uredjaja obavesteni smo da moramo hitno da ga vratimo zbog prezentacionih aktivnosti - pa smo morali review da pustamo sa press fotografijama. BTW, po mom misljenju, bolje dobre press fotke nego redakcijske
Mislim da je "više u bench duhu" i da su redakcijske slikane nekim mobitelom ili drugim tabletom :d nego press fotke. Verujem da ljudima to bode oče jer ovako imaju osećaj kao da ga niste ni držali u rukama u fazonu boranije tipa ITsvet koja vam nije ni do kolena...

Slažem se, poneka fotka ličnim fotoaparatom je veoma poželjna, tek toliko da se vidi da je to nekom prošlo kroz ruke. Press fotke jesu lepe, ali kao što kaže Adam K, više je u Bench duhu napraviti neku realnu fotku uređaja, ovako je bezlično. Naravno, ako je bila stiska sa vremenom da se uređaj hitno vrati, to opravdava nedostatak istih.

Rezervisao, a u sredu ako daje dobar feeling i u rukama nosim kuci. Ima par mana ali mi deluje trenutno najbolja varijanta za moje potrebe...

Zar u redakciji nemate ni jedan normalan fotoaparat kojim bi moglo da se obavi to fotkanje?

Pokušaću da odgovorim dok u međuvremenu ne dođe Peca, nadam se da neće zamerati.

Već neko vreme treba da stigne DSLR Canon 550D baš za ove potrebe fotkanje hardvera koji testiramo. Ja se snalazim sa svojim digitalcem Canon A470, očajnički pokušavajući da izvučem da te slike zapravo liče na nešto. Jedino Bojan ima nešto kvalitetniji fotoaparat i svoju mini foto laboratoriju tako da je on tu u prednosti :) . Ne znam koje je opšte mišljenje, ali meni su slike jedan dosta važan deo testa, koje ga fino zaokružuju. Po meni su testovi sa dosta slika, koje lepo prikazuju ono o čemu se u tekstu piše, dosta prijatniji za čitanje od onih samo sa suvim tekstom. Ta forma pasus ili dva pa slika meni izgleda kao sasvim solidan način predstavljanja nečega, a ubacivanje lično napravljenih slika pored ovih press verzija je po meni dobitna kombinacija.

Kad si već pomenuo redakciju. To funkcioniše na malo drugačiji način, jer testiranje radimo u svojim domovima, a međusobno komuniciramo mejlovima. Peca je imao u planu da uzmemo jedan poslovan prostor gde bi smo svi radili zajedno, a ja mislim da je to jedna fenomenalna ideja i dosta bi povećala produktivnost. Rad od kuće jeste primamljiv kada pogledate, ali ovako bi sav testirani hardver i opremu za testiranje imali na jednom mestu, ideje bi se mnogo lakše razmenjivale, jednostavno bi bilo lakše. Takođe postoje određene distrakcije kada radimo od kuće, a u poslovnom prostoru toga ne bi bilo. Eto toliko, da ne dužim, a kad si me već podsetio, a može i Peca da iznese svoje mišljenje o ovoj stvari, kad smo se već dotakli toga preko foruma :)

Poslednja izmena:
@Benchmark: pozajmiću Vam ja svoj D40 + Pro Lenses sledećeg puta kad budete pravili review neke fine spravice, kao što je to Transformer. Na primer, ASUS SLider :)

Evo malo za golicanje slikica...

Prilozi

• 002-3.jpg
    002-3.jpg
    36.1 KB · Pregleda: 63
  • 001-17-2.jpg
    001-17-2.jpg
    38.4 KB · Pregleda: 73
@Gizmor:

Ja sam mislio da Bench kao ozbiljna firma vec ima svoj poslovni prostor, no dobro. Svaka usteda je dobrodosla u ovoj krizi, ali kao sto si i sam pomenuo, lakse je i produktivnije kada postoji centralizovan ekosistem. Nadam se da cete i to ubuduce resiti.

Sto se mene licno tice, ja mrzim press slike u testovima. Jednostavno su preterano doradjene i sluze samo za paljenje mase.

Trebalo je da uradimo slike, tj. trebalo je i ja da ga propustim kroz ruke, a ne samo Filip da se igra njim ;), ali kao što Peca reče, morali smo da ga vratimo ranije nego što smo mislili i jednostavno nije bilo vremena.

Jedan sempl, 4 zemlje, mnogo redakcija. Moralo je sve biti po ubrzanoj proceduri. Transformer sad dobija i update na Android 3.1, pa mozemo probati kasnije da organizujemo i dodatno testiranje. Za sada ne mogu prognozirati kad bi Transformer mogao ponovo biti na raspolaganju redakciji Bencha, ali slobodno dajte predloge sta bi voleli da procitate.

Ja sam mislio da Bench kao ozbiljna firma vec ima svoj poslovni prostor, no dobro. Svaka usteda je dobrodosla u ovoj krizi, ali kao sto si i sam pomenuo, lakse je i produktivnije kada postoji centralizovan ekosistem. Nadam se da cete i to ubuduce resiti.

Pa valjalo je spasavati firmu prilikom pocetka krize 2008. - tih mesec-dva pocetka krize je bilo izuzetno tesko. Mnoge firme koje su bili nasi partneri godinama pre toga jednostavno su se povukle iz svih medija

Iako smo 5 godina pre toga normalno funkcionisali kao kancelarija - bilo je pitanje, da li neko da izgubi posao zbog toga sto cemo glumiti ludilo kao "ozbiljna firma"? Svi smo zajednicki odlucili da se dislociramo na rezervni polozaj, da niko ne ostane bez posla, da zbijemo redove. Rezultat, preziveli smo, ispravili greske u znatnoj meri, reorganizovali se i nastavili dalje. Izmedju dodatnih deset ili petnaest testova i kancelarije - ja biram ovo prvo

na svu srecu, krajem leta se vracamo ponovo na staro, u novi poslovni prostor. Da zakljucim, "ozbiljna firma" je ona koja zivi i radi uspesno, ne ona koja nestane preko noci. Ta odgovornost je na meni i ja se trudim da vucem poteze koji su po ovu firmu ispravni

Najbitnije je da svi posetioci Benchmark sajtova nisu primetili da je u Benchmarku bilo preseljenja i problema kroz koje su prolazile i dalje prolaze mnoge IT firme. Kvalitet sadržaja je ostao na istom, tj čak je podignut nivo. Zbog toga, apsolutno se slažem sa Pecom da je jedino pametno i odgvorno rešenje bilo da se smanje troškovi, iako u ovoj zemlji Srbiji gde je šminka i kubikaža najvažnija, to ume da bude pogrešno shvaćeno.

Po meni, pravi potez za Benchmark.

Idemo dalje, da se vratimo na temu ovog Transformera, jel' da ... evo ga u prodaji konačno. Da vidimo sad kako će srpski kupac da reaguje na tu kubikažu, ili će kad se plaća iz svog džepa ipak pre$#gio od 100 jura da preuzme primat :)

Da zakljucim, "ozbiljna firma" je ona koja zivi i radi uspesno, ne ona koja nestane preko noci. Ta odgovornost je na meni i ja se trudim da vucem poteze koji su po ovu firmu ispravni

Najbitnije je da svi posetioci Benchmark sajtova nisu primetili da je u Benchmarku bilo preseljenja i problema kroz koje su prolazile i dalje prolaze mnoge IT firme. Kvalitet sadržaja je ostao na istom, tj čak je podignut nivo. Zbog toga, apsolutno se slažem sa Pecom da je jedino pametno i odgvorno rešenje bilo da se smanje troškovi, iako u ovoj zemlji Srbiji gde je šminka i kubikaža najvažnija, to ume da bude pogrešno shvaćeno.

Slazem se sa svime sto je receno.
:wave:

Idemo dalje, da se vratimo na temu ovog Transformera, jel' da ... evo ga u prodaji konačno. Da vidimo sad kako će srpski kupac da reaguje na tu kubikažu, ili će kad se plaća iz svog džepa ipak pre$#gio od 100 jura da preuzme primat :)

Prodavace se verovatno i jedan i drugi. Onaj od 100 eura lakse verovatno. Sve zavisi ko za sta gleda. Trenutno kod kineza nema nekog odgovora na ovakav model tako da je za drugacije kupce. Tako da ja odoh po svoj primerak.
Kad se pojave kinezi slicniji po hardveru i sa 3-om na sebi bice neizvesnije. I ja bih se razmisljao verovatno.

"ozbiljna firma" je ona koja zivi i radi uspesno, ne ona koja nestane preko noci.
Veoma lepo receno. Na zalost mnogo domacih privrednika vise zeli da izivljava svoje snove i da se prostire preko svojih mogucnosti sto i jeste razlog propasti ogromnog dela it trzista kod nas.

Ovo tema treba da se stavi kao topic sa najvećim offom na benchu:d

Nazad
Vrh Dno