Da li su i email adrese bile enkriptovane ili samo password ?
Samo lozinke.
Koji su rizici ukoliko je nasa email adresa pronadjena na tom pwned sajtu?
U smislu, rizik je jedino u kontekstu koriscenja iste sifre gde je i sifta exposed, da neko ne bi pristupio nasem nalogu... ali samo njihovo imanje nase email adrese ne bi trebalo da predstavlja problem po nas?
Tako je.
Desice se jednom u nikad ali desice se, zato ukljuci 2FA i promeni sifru, posle si miran.
👍
Par relevantnih pitanja:
- Da li su korisnici ikada od 2019. do danas obavesteni o curenju ove baze?
- Da li su korisnicke sifre od tog curenja 2019. tada bile resetovane od strane administratora?
- Da li i pored oba negativna odgovora mozemo da smatramo da "Trenutni Benchmark forum, ovaj koji danas koristite, nije kompromitovan." iako su sifre ostale iste i te danasnje sife velikog broja korisnika su pojavile na internetu u plain text formatu?
- Da li je guranje ovog problema pod tepih od 2019. do danas profesionalno?
Unapred hvala @
kUdtiHaEX
Ako mislite na sledece:
to nisu odgovori na moja pitanja. Prvi deo daje nejasni izgovor zasto se neka "azuriranja" nisu desila. Azuriranja cega? Baze, pluginova, verzije software-a, operativnog sistema? Pojma nemomo... Mi se danas nalazimo 3 godine posle incidenta, i sifre gomile korisnika su iste kao u trenutku curenja. Ako je trenutna platforma znacajno modernija, zasto po modernizaciji, ili bar danas, nije isforsiran reset lozinki za sve korisnike?
Ako ste videli konkretne odgovore, ja vas molim da citirate, posto
jedina objava admina na ovu temu koju sam ja nasao pocinje neistinitom tvrdnjom da
"danasnji forum nije kompromitovan" i pritom propusta da primeti da je veliki deo
trenutne baze
sada dostupan na netu jer gomila korisnika nema pojma da su im iscureli podaci.
Moje pretpostavke su da se akcije iz prva dva pitanja (koje su inace stavke 1. i 2. u bilo kakvoj incident administraciji IT sistema) nisu desile, jer kao korisnik foruma nisam bio deo obavestenja i moja sifra jeste iscurela. Posto sam korisnik foruma duze od oba korisnika koji magicno citaju odgovore izmedju redova, jos jedan detalj: Od
[email protected] sam do sada dobio ukupno 221 E-maila, izmedju ostalog 29.11.2019 u 10:28 sa naslovom: "Danas je 20 godina Benchmarka", koji je bio poslednji sa navedene adrese. Nijedan o navedenom incidentu. Moguce da se modernizacija desila posle toga, ali i dalje ostaje otvorena pitanja:
- Zasto korisnici do danas nisu obavesteni o incidentu i zasto na svim nalozima nije setovan flag za obavezni reset?
- Zasto administrator to ne uradi bar sada 11.12.2022 (ako se vec nije setio ranije) kako bi time sprecio dalju zloupotrebu iscurelih korisnicih podataka koji su na internetu a korisnici van ovog thread-a pojma nemaju o tome?
Da ja ne bih nagadjao o ovoliko "zasto" i "sta se ceka" jos jednom molim za konkretne odgovore i akcije administratora.
Izbegavanje odgovora, citiranje ili "necu da kazem" su takodje validni odgovori, ali je u redu da znamo kako se ovaj forum administrira.
Hvala
Sem email adrese, svi podaci korisnika su javni. Profil svakog korisnika je javno dostupan, svi postovi su javno dostupni. Samim tim, negativan uticaj na korisnike je nepostojeći - forum ne sadrži bilo šta što već nije javno vidljivo ili veoma osetljivo poput brojeva kreditnih kartica, lične karte i sl. Da, procurele email aderse i lozinke nisu prijatna stvar ali sa druge strane niko ne bi trebao da koristi istu lozinku svuda i za sve servise, to je jedno od osnovnih pravila.
Korisnici nisu obavešteni jer ja nikad nisam uspeo sa sigurnošću da utvrdim da li je baza zaista kompromitovana ili ne. Zbog načina na koji je hostovan forum (istorijski dostupnih logova) bilo je nemoguće utvrditi da li se nešto desilo ili ne, jer kad su se pojavile naznake da se to desilo sve te informacije više nisu postojale. Te naznake su bile u formi uvećanog prisustva bot naloga na forumu koji je u tom momentu koristio odavno prevaziđene sisteme zaštite, pa to može da se tumači na bilo koji način. Ja nisam iskreno primetio da se 5-10-50.000 naloga odjednom povampirilo i počelo da spamuje, to bi svakako bila crvena zastavica. Takođe, niko nikada od članova mi nije poslao poruku koja bi signalizirala da nešto nije ok - u smislud a primaju više spam poruka, da su primeili da im je nalog modifikovan ili bilo šta drugo.
Naravno, da je to bilo utvrđeno ne postoji nijedan razlog zbog kojeg korisnici ne bi bili obavešteni, jer nema razloga da se to ne desi. Zato i imamo diskusiju u kojoj se ja trudim da transapretno odgovorim na sva pitanja.
Što se tiče tvog pitanja vezanog za ažuriranje i na šta se to tačno odnosi - vBulletin 4 koji je korišćen u tom momentu je već bio daleko iza poslednje dostupne vBulletin 4.x verzije i nikada nije bio ažuriran. Ažuriranje se nikad nije desilo zbog integracije koja je postojala između sadašnjeg sajta i tog foruma, a koja je omogućavala korisnicima foruma da komentarišu vesti na sajtu. To nikad nije radilo kako treba, uvek je zadavlo glavobolje i zbog načina na koji je integracija izvršena - modifikacija vB4 koda direktno - ažuriranje nije bilo moguće jer bi te modifikacije nestale. Da li je to mudro - pa naravno da nije, ali hajde da ne ulazimo u to zašto je to tako urađeno. Greške su se desile.
Da li ima potrebe svim korisnicima sada resetovati lozinke i da li postoje naznake da se javno dostupne informacije aktivno eksploatišu? Ja nisam primetio bilo kakve anomalije u ponašanju korisnika u smislu da su registrovani korisnici počeli da postuju sadržaj koji bi mogao da se okarakteriše kao spam, a koji je posledica kompromitovanog naloga. Od momenta kad smo prešli na XenForo i batalili sve prethodno, broj takvih slučajeva je 0. Imajući u vidu da je baza sada javno dostupna, to bi bila svakako pametna ideja, zato i stoji obaveštenje da korisnici resetuju svoje lozinke.
I na kraju, da odgovorim na besmislene aluzije o guranju problema pod tepih - niko ništa nije namerno gurnuo pod tepih. Pretpostavke su majka *****a, tako da molim te da ne pretpostavljaš bilo šta.
Ako ću da budem savršeno iskren, neadekvatno održavanje, nedostatak pažnje i brige je doveo do toga. Osoba koja se duži niz godina bavila time se odavno time više ne bavi i Benchmark je jedno vreme plivao kao brod bez kapetana. Sama titula administratora foruma ne znači ništa bez kompletnog pristupa infrastrukturi koji sam ja uspeo konačno da obezbedim u 2020. godini. Informacija da je baza procurela kao i informacija da je neko kontaktirao administraciju na mail koji niko ne gleda je nova za mene kao i za sve vas ovde.
Da li sve to opravdava Benchmark? Naravno da ne. Ali sigurnosni propusti se dešavaju i nisu ništa novo niti bilo šta dramatično. Mnogo ozbiljnije institucije su doživele vrzo ozbiljna curenja podataka koja zaista imaju negativan uticaj na one čiji su podaci iscureli.
Poenta je da se iz toga nešto nauči i da se preduzmu mere da se to više nikada ne desi tj. da se učini sve da se % šanse svede na najmanju moguću meru. Da li smo mi to uradili - naravno da jesmo, kada je forum u pitanju situacija je miljama ispred onoga gde je bio do februara 2021. godine jer se redovno održava, adekvatno je obezbeđen i vrlo se aktivno nadgleda.
Ja razumem da su pojedinci ljuti i da osećaju/misle da je sve ovo neko hteo da sakrije. Ovo je vrlo neprijatna situacija za medij kakav je Benchmark koja nije trebala da se desi. Ali, niko ništa nije sakrio, objasnio sam potanko sticaj okolnosti koji je doveo do ovoga i u svemu tome nema ničega više, nikakve zavere niti senzacije. Cela situacija je "textbook" primer kako to sve ne treba da se radi 🤷♂️ i srećom više se ne radi.
EDIT: svima je setovan flag da moraju da promene lozinku. Takođe, kada smo migrirali na XenForo svi korisnici su morali da reaktiviraju svoje naloge, a dobar deo njih i da promene lozinke, toga sam se sada setio.