Šta je novo?

Benchmark Computing for Research - Folding@Home

kad bi nasli jedno odeljenje od 35 ljudi sa sestojezgarnim procesorima bili bi i u prvih pet.

ne bi, malo je to :)

Mozda misli na intel 990x sestojezgarce :)

i sa tim, malo je. najjaci timovi imaju mnogo vise od toga, recimo onih nekoliko ljudi na vrhu u Xtremesystems timu imaju i vise :)

Bitna je zelja... A to shto nemamo svako po 5k evra za komp, neka... Bice nekad :)

A shto se tice GPU crunchovanja, to moze da bude problem jer se vecina grafika bash dere kad se optereti, ali ajd da ne brzamo, videcemo kako ce to raditi :)

A pa ti imas AMD... to mnogo toga objasnjava :D

Nemam vise 3 :) a i ti imas 6core a ja samo jedan quadcore tako da ne znam ko je u goroj poziciji :)

Momci, jedno pitanje(sa nadam se, kratkim odgovorom)...
Sledece nedelje cu sastavljati novu PC masinu, posto ce dosta vremena provoditi u "folding" statusu, zaintrigirao sam se sta da sastavim.
Sa jedne strane, ja sam intel fan(ne i fanboy), pa generalno gledano bih radije isao na i7-2600k sa z68-ud3p plocom.
Dok sa druge strane sa podosta manje novca X6-1075t i bilo koja Gigabyte AM3+ ploca.
Sve ostalo je mahom isto, odnosno, sve ostale komponente bi bile iste.
Gigabyte amd 6770, silverstone napajanje i kuciste, WD Black hdd... itd.

Ono sto je glavno pitanje... da li 2600k pravi na default clock-u, dovoljno vise poena u odnosu na 1075T, da bi opravdao duplo vecu cenu? Jer ako pravi preko 30% vise poena, onda bih i uzeo Intel, ali ako je razlika do 25-30%, onda definitivno ne vidim poentu istog.

takodje, u jednom momentu, kroz koji mesec, amd ce verovatno da izbaci revizije ovih FX procesora koje ce imati smisla da se kupe, dok sa Z68 chipset-om, iako bio LGA1155, nema prelaska na Ivy Bridge.

Hvala na preporukama i savetima, unapred. :)

Mislim da ce na to pitanje najbolje da ti odgovori M_M , ako se ne varam on ima 2600k, pa moze da kaze koliko poena dobija.

@ays: ako ti je folding bitan a sastavljaš skroz novu mašinu, nema mnogo razmišljanja, 2600k "je tata". U foldingu, na default kloku je možda nekih 25-30% brži od 1075T, ali se 2600k tako lako klokuje (sa stock kulerom opušteno 4-4.1GHz za 100% 24/7, a sa 30e kulerom npr Hyper212+ na oko 4.3-4.4GHz 100% 24/7) i tada je dosta, dosta brži i od klokovanog 1075T. Na 4.5GHz za 24/7 rad, možeš da očekuješ oko 5-6000 WCG poena na dan. Moj RAC je trenutno oko 4200 poena, ali mašina mi u proseku radi "samo" oko 17-18 sati dnevno (isključena od 8-17h radnim danom, dakle radi ukupno 15h radnim danom i 24h vikendom, znači (5*15+2*24)/7=17.5h u proseku dnevno).

Takođe treba imati u vidu i energetsku efikasnost, tj. koliko el. energije utroši za određeni posao. Jednostvno, na istom taktu intel je 30-tak % brži i jedno 20% hladniji (manje troši) od 1075/1090T. I jedno i drugo znači za 24/7 rad. Evo primera sa techreporta, za cinebench rendering, ali slično je i za folding. Nije zanemarivo, struja nije jeftina (naročito ako uđete u plavu ili nedaj bože crvenu tarifu), pa možda nije svejedno da li vam CPU non-stop vuče dodatnih 40-tak W, tj. oko 1KWh za dan. I ne samo da potroši više nego i uradi manje. :( U svakom slučaju, 2600k je trenutno best-buy. Novi FX-8xxx procesori, ako sasvim OK po brzini za folding, dosta se više greju i troše struje u odnosu na 2600k pa nisu baš dobra kupovina... Kada ih AMD malo dotera, siguran sam, biće sasvim OK, ali i Intel će do tada imati Ivy Bridge i opet će biti u prednosti...

cine-power-total-energy.gif

Ovo konkretno znači da je za neki cinebench task, 2600k utrišio 19.9kjoula, a 1075T 28.6kjoula. Dakle, ne samo da ga je 1075T sporije završio (80sec vs 60sec za 2600k, ne vidi se na ovom grafikonu), nego je i znatno više energije potrošio... dupla šteta za AMD. :(

Poslednja izmena:
@M_M, hvala na poprilicno dobro obrazlozenju zasto uzeti 2600k. I savet prihvatam i tako ce najverovatnije i biti. Pogotovo jer sam uracunao i koliko bi me mesecno vise kostala struja, tako da... ta inicijalna razlika u ceni bi se jako brzo smanjila.

Nije me mrzelo, pa sam napravio kalkulaciju, koristeci se tabelom koju je M_M postavio i sa tabelama potrosnje struje sa bittech-a i tom's hardware, za procesore i koristeci se cenom struje po kWh sa sajta eps-a (uzeo sam cenu iz plave tarife), dosao sam do sledece racunice:

mesecni obracun od 30 dana i da 12h dnevno radi na 100%:
i7-2600k @ default => 12h * 180W = 2,17kWh * 30 dana = 64,8kWh * 6,6din = 427,7din + 18% (pdv) = 504,6 din

i7-2600k @ 4,2GHz => 588,8din (uzet prosek od 210W iz testova oba sajta)

AMD X6-1100T @ default => 661,6din (236W, proverio sam na jos par sajtova i uglavno varira od 220 do 240W za stock)

AMD X6-1100T @ 4,2GHz => 1396,2din (498W potrosnja uzeta sa bittech)

i7-2600k mp cena = 250e
X6-1100T mp cena = 150e

Ako se uzme u obzir koliko brze i7 odradi folding kalkulacije od X6, na osnovu tabele koju je M_M postavio, dodje se do zakljucka, da ako se komp koristi cesto za folding, da se razlika od 100e, "istopi" ili vam, nadoknadi u kracem vremenskom periodu. (mozda sam negde pogresio u racunici, ali mi generalno tako deluje...)

zaboravih da dodam: amd ploce, koja bi mogla da "podrzi" 4,2GHz overclock X6 procesora, bi bila, najmanje 100e, dok sa druge strane, za i7, je bilo koja p67/z68 ploca od ~100e dovoljna. Samim tim, tu nema nikakve razlike u ceni, kao ni za sve ostale komponente. Cak bi ta razlika od 100e, mogla da se umanje, jer je vise nego evidentno, da je potrebno jace(i skuplje) napajanje za AMD konfu.

Poslednja izmena:
Od sutra krece challenge , tako da palite masine! Illidan se vratio tako da se nadam da cemo podici malo ppd :)
Ays uzimaj taj 2600k dobro ce nam doci sad.

Pocinjem i ja od danas da radim ponovo. Recite koji chalange da znam koji project da ukljucim. ;)

Koji god zelis, posto idemo na poene :)
Ovaj novi projekat daje recimo dosta poena, ali vidim da na jednom od mojih racunara zadnju wu radi oko 40h! Nesto se cudno desilo.

Ladno mi se zab0 Boinc Manager. :( Smanjio sam sa 99 na 60% koriscenja proc i time juce kad sam radio nesto zahtevno sto mi je vuklo nesto ispod 40% procesora , a hteo sam i jedno i drugo :D Sad mi radi samo po jedan projekat i zauzece procesora varira od 30-56. Znaci stavim 100 i 100 ili 99 i 99 i isto :(

Slobodno (o)stavi na 100%... Boinc projekti rade na nižem nivou prioriteta, a ako neka druga aplikacija povuče, OS će joj dati CPU... proveri i sam. Čak i većina igrica radi sasvim normalno sa BOINC-om u pozadini...

Znam ali sam zbog temperature presao sa 100 na 99 posto sam izbacio 2 venta iz kucista zbog tisine i zamenio cpu cooler.
Radio sam nesto na Virtualnoj masini + boinc pa sam hteo da nadjem sweet spot za temp da bude 40-48c , a cpu da ima jos malo lufta tj da ne bude zakucan na 100 nego da ide do 80-90% :)

Pokupio sa F@H foruma:
1 x Phenom II X6 @ 3.2Ghz in Ubuntu 11.10 = 16-18k PPD
1 x Phenom FX 8120 @ 4.4GHz in Ubuntu 11.10 = 22,000-50,000 (smallest SMP to bigadv) PPD
2 x Phenom II X6 @ 3.5Ghz in Windows 7 = 12000-18000 PPD combined (Windows sucks)
Koliko mi se cini onda, na stock klokovima bi trebao da ima oko 18 000 ako se ne varam.
Ja sam sa b50 imao oko 13 000 ako se ne varam.
I dalje cekam neko da odradi WCG, da vidimo kako radi po projektima.
Pojavili se i kod nas 4100 i 6100, ali mislim da treba da padnu barem 20e da bi ih iko kupio.

On topic: Pojavili su se danas BETa WU-ovi, pa ko zeli, moze da ih radi, nisu losi.

Tomicu, kako si uspeo da drmnes 12000 poena??? :)

Presao 5 milki na GPUGRIDU :)

Auu ovaj clean energy napravi rezultat od 30MB, jel to treba tako? Nešto nisam ranije primetio tolike uploade.

nije uplodovao WUs neko vreme :D

Clean Energy je zahtevan projekat po svemu. Dosta pise i disku,a i veliki upload. Ja sam odradio nekoliko WU-a i za sad mi je taj projekat u drugom planu. Za sad mi je DSFL prioritet.

Nazad
Vrh Dno