Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Simpatična ideja za klip, mada nisam sklon verovanju u ono skakanje preko motke, dok bajk nastavlja samostalno u savršenoj ravnoteži. No, apropo one petlje (oko 5:30), beše snimak lika koji je to pokušavao na nekom bike događaju. Tačnije, više njih je pokušavalo, a jedan je poginuo kad je pao na glavu. Ipak je trebalo da naglase da je izuzetno opasno, ovako se stiče utisak da je laganica i da svako treba da proba.

Inače su foru sa šinama ukrali od Rajana Liča. Koji je to radio na pravim šinama (valjda u Pragu), a ne nekom setu u studiju. Čudi me da su takvu glupost napravili, jer niti je Mekaskil neki paćenik kome je potrebno da krade, niti bih očekivao da se Red Bull zadovolji kopiranjem drugih. Tja.

Odlican filmic,muzika odlicna.
Koliko se samo oni polome dokle ne urade to sto im treba.

Nego, Džoni, ideš li na one Dane mađarske kuhinje u Skorenovcu? Ja bih rado otišao, pa da uslikam i usnimim malo bolje ona usputna mesta na Magistrali umiranja od dosade, ali kakvo je krenulo vreme... Što reče srđoni, biće dobro ako i sneg ne padne.

Druga subota u oktobru. Naravno, zvati jedno 5 dana ranije da se to proveri (ako se uspe iko dobiti u njihovoj mesnoj zajednici - ja protekle 2 godine nisam uspevao, a to je taj telefon). Obično skoknem do Skorenovca nedelju dana ranije, provozam se, raspitam se i tako budem siguran. Mada, postavljaju i po Banatu tj. Pančevu plakate kad se održava manifestacija.

Nego, da odgovorim Caniću. :)
Idem, al' samo ako ne bude kiše (temperatura kakva god da bude, nije problem - samo kiša).

Proklinjem što nije danas bio lep dan,da odem da ubijem noge,da se izduvam pred početak faksa

Hehehe. :d

Ne prelazim Pančevački most kad je buđavo vreme, jednostavno je mnooogo teško i ekstra nebezbedno, a da ne pričam da ću po prelasku mosta izgledati k'o iz obora da sam izašao (prljav, mokar, kako ja tako i bajs).

Iskreno, da imam stazu u okolini, možda bi' vozio i po kiši ako me na'vata negde (stavim oluke i teram :p). Ali ovako, dovoljno je nebezbedno prelaziti most kad je suvo, a kamoli tokom ili posle kiše.

PS: Može da se tera po kiši sa kabanicom. Nema tu neke nauke, jedino je problem ako ti kiša ide u lice, pa pada na naočare i smeta ti u vožnji. Za dužu vožnju po kiši, trebaće ti i neke kamasne (da ne promrznu prsti).

Poslednja izmena:
@bahati
Vozio sam ja po kisi, vozim i dalje ponekad.
Kao sto dzoni kaze, kisne kamasne su obavezne, sem ako neces da ti noge budu stalno natopljene (ja to licno ne volim zato sam i kupio kamasne). Sem toga kabanica, providne naocare i teraj.
Jedini razlog zasto ne vozim u zadnje vreme po kisi jeste zato sto me mrzi da cistim bajs posle svake voznje, a posto ni po kisi ne vozim puno sporije (cak mi je interesantnije zbog gomile vode) tu se nakupi svega i svacega. Oluci, kakvi god, ne pomazu kad ima dosta vode niti kad se vozi preko 20. Nesto sto bi totalno obavilo tocak bi pomoglo, ali to je blago neizvodljvo (i ruzno).
I da, voznja po kisi = prljanje. Komplet kisno odelo sa kamasnama moze ovo da ublazi i do 90% jer ostaje samo lice prljavo, ali svejedno, nije prakticno :)

@dzoni
E to me zanima - bezbednost. Zasto je manje bezbedno? Vidljivost? Vozacima se automatski prepolovljava IQ cim padne prva kap? Ovo drugo tvrdim kao vozac kola, ali efekat je usporen saobracaj. :D Sto bi trebalo da je ok iz perspektive bicikliste?

@dule
Provalio sam da blatobrani imaju problem sa velikom brzinom i velikim barama. Jednostavno stignes vodu koja se izbaci sa strane dok je jos u letu...

Ub - Šarbane - Liso polje
Evo melema za ovo buđavo vreme. ;) Povratak iz Uba sam planirao potpuno drugačijim putem i odlično sam izabrao (i ćorava koka...). U brda(šca), kroz selo Šarbane, pa malo sumanutog offroad-a kroz visoku travu. :) Iako je verovatno bilo glupo otežavati povratak, kad sam već umoran, to je bila jedna od najboljih vožnji. Ima svega - dobro rsapoređenih uspona i ravnih delova, dinamike, prelepe prirode, starinskog šarma srpskih sela, offroad vožnje, čak i fantastičnog spusta. Pojedinačno, ništa od toga nije epohalno, ali se tako nekako lepo sve uklopilo na toj jednoj vožnji, da bih rado vozio opet. Pogotovo što sad znam put kroz Liso polje. :) No, više o tome drugi put. Za sada se prepustite laganom uživanju u ubskoj okolini. "Blago njima", pomisliće Džoni u svojoj ravnici. ;)

@Bahati Pa i nije ti potrebno tuđe iskustvo da bi znao zašto je opasno. 1) Vidljivost jeste smanjena. I tebi, i vozačima. Nervoza je 100 puta veća. I niko te ne očekuje na ulici. Moraš da budeš daleko uočljiviji, ma da svetliš kao jelka. 2) Kad vidiš baricu, nemaš pojma da li je rupčaga ili samo barica. Opet, zaobilaženje svega je opasno zbog vozila. 3) Postoji opasnost da te vozilo u prolazu odjednom zaspe velikom količinom vode koja bi mogla i da te obori. 4) Svuda će biti i vode i blata, točkovi vrlo lako proklizaju. Možeš da padneš pod nečije točkove ili na ivičnjake, bandere, oštre ivice raznih trafika, betonskih ograda ili na one metalne stubiće. Npr. 5) Usled nervoze i obaveznih zastoja, vozači će da te obilaze u rizičnijim manevrima, a sa klizavim točkovima lakše gubiš ravnotežu. 6) Kod svakog izleta u neku travu/blato, velika je verovatnoća pada. 7) Ako ne voliš da si mokar, bićeš i ti nervozniji. Ako ti je i hladno, reakcije i procene će da ti budu usporene i neprecizne. Teže registruješ čak i očigledne prepreke. Maltene, kao da si pijan. Itd, možeš i sâm da dočaraš. :)

Van grada je bolje u smislu manje saobraćaja i gužve, ali se zato brže vozi, pa se lakše gubi kontrola, a jači su i udari vode kad projuri auto pored tebe. Naravno, manje je opasno ako se samo laganica provučeš trotoarom do obližnje pijace. Ali ne verujem da si na to mislio. :) Naravno, NBG ima više zabačenih mesta i delova gde si skroz izvan saobraćaja, pa bi moglo da bude skroz ok, ako hoćeš prosto da obrneš 2 kruga po kraju, da se izduvaš.

P.S. Matthias se uopšte neće složiti sa mnom. :D On će da ti kaže da je vožnja po kiši nešto najlepše, čista poezija. Ali, on je Novosađanin, tamo je i kiša drugačija. :)

Pa necu se ni ja bas sloziti sa tobom u potpunosti :)
Udari vode kad prodje auto pored tebe... Ne znam da li se salis ili nikad nisi vozio po pljusku, ali sem prljavstine koju podignu vozila, nista se ne razlikuje nego kad te obidju po suvom. Ne gura voda vec vazduh, a to je isto kao i kad je suvo. I zbog ovog talasa prljavstine isto ne pomazu oluci, sta vredi da ostanem cist od mojih tockova ako sleper pored nabaca 10x vise prljavstine nego bicikla za 10km :d
Dalje, proklizavanje guma. Ovo sam i ja cuo da ljudi pricaju, ali predpostavljam da su to vecinom ljudi koji voze drumase. Jer ja na MTBu, sa oba para guma (i cst i schwalbe) nikad nisam imao problem ili nekontrolisano klizanje. Sa Schwalbe sam skoro vozio 50+ nizbrdo po pljusku sa potocima vode na putu, krivine itd... Nista, vozim isto kao i po suvom, mozda malo opreznije kad se naginjem u krivini i to je to. Ono sto jeste drugacije pri vecim brzinama jeste odziv kocnica, ako vozis v-brake. Ne hvataju pri prvom stisku kao kad je suvo, ali povecanje pritiska na rucici resava taj problem :)
Bare i rupe. Generalno voznja po kisi treba da se praktikuje putevima i stazama koje su ti poznate. Samim tim ces znati sta je bara, a sta rupa.
Blato/trava. Sve dok se drzi asfalta nema problema :)
Obelezavanje - ovo se podrazumeva, i ako imas bljeskalicu i/ili sigurnosni prsluk, videce te vecina, onaj mali procenat koji nece, nece te videti ni u po bela dana.

Bahati mani se voznje po mokrom. Rizik od problema je visestruko veci. Od kada me riba sa Unom naterala da se bacim u jendek ne upraznjavam vise to. Opasno rizicna radnja.
Dule mislim da malo preterujes sa ubedjenjem da je mala razlika izmedju normalne voznje i po kisi. Razlika u bezbednosnom smislu je mnogoooo veca.

Poslednja izmena:
O cemu vi diskutujete...kakva bre kisa pa nista se ne vidi po kisi jedino ako nemate naocare sa brisacima 8)

@gedza
Pa bezbednosni aspekt nisam ni doveo u pitanje, ali opet navodim svoja iskustva. Koja ne mora da znaci da su tacna niti primenljiva na druge, svako je svoj gazda :)

O cemu vi diskutujete...kakva bre kisa pa nista se ne vidi po kisi jedino ako nemate naocare sa brisacima 8)

Ko da ste od secera je6em mu misa :d

Jedva cekam kisu i sneg da usvinjim bajs kako dolikuje :) Samo moram da kupim kod kineza neku crnu/zelenu jaknu sa kapuljacom, ostalo imam al mi bedak da upropastim jakne koje inace nosim.

Mene kisa i oblacno vreme uzasno smaraju ali samo kada im nije vreme, znaci u prolece i leto. To me nekako namraci pa mi se i ne ide u voznju. Od oktobra do kraja marta nekako znam da ''mora'' da bude tako strokavo vreme pa se ne nerviram :)

Danas izlazim iz Maksija i vidim malog Roma na nekom BMXolikom biciklu, pa se setih vas kišoljubaca. :D Od blatišta se bicikl nije ni video. Ne znam kako su se točkovi okretali.

@Dule Kako kažeš, prenosim svoja iskustva, da ih razmenjujemo. Samo moram da ti pomenem da je voda teža od vazduha. ;) Bre, mnogo si neozbiljan. :) Već kad pešačim, pa me zapljusne, itekako se oseća udar vode. Osetim razliku u upravljivosti i ako po suvom prođem kroz baru, pogotovo ako je bilo i ulja ili blata. (šta ćeš, dobro poznajem svoj bajk) Btw, ja vozim kramponke, ne smem da zamislim kako je po mokrom (i blatnjavom) sa slik gumama. Pamtim i novosadsku Kritičnu masu, kad smo jedva i točkove okretali pod težinom vode. :D (ali jes' bilo neponovljivo iskustvo; ili se bar ja nadam da neće da se ponovi ;)) A rekoh da je drugačije ako ćeš samo 2 kruga po svom kraju. Ali, smrzavanje, kvašenje i blatnjavljenje, plus pranje bajka (na toj istoj kiši?), zarad malo vožnje po poznatom kraju...

GoPro 3+ (ili 3-)
Umesto očekivane Hero 4, predstaviše Hero 3+. To je moj otac uvek lepo govorio - "jedu g(...)". Ništa od očekivanih 30 fps u 4k ili 120 fps u 1080. Poboljšanja više kozmetička, a ni sami nigde ne daju poređenje snimka 3 vs 3+. Po meni su najveća mana još manje dimenzije, jer je i sa Hero 1 često nezgodno rukovati, a nemam velike šake. Sve su uradili samo da bi opet komplet promenili kućište i dodatke. Ističu da i baterija traje 30 % duže, ali još nisu na nivou Hero 1!? U 720@60 traje 1:55 sati, a na Hero 1 blizu 2:30! Pa bolje da su zadržali dimenzije, pa povećali bateriju. Stvarno mi nisu jasni. I to sve ako se ne koristi wifi ili smartapp. Uz to, ističu "puno" "novih" montirača koji su skoro svi do jednog gluposti. Mislim, zamislite kad su u reklami naveli i kačenje na "bejzbol" kapu okrenutu naopako!? Tu se vidi koliko su bez ideja. Jedino donekle simpatično jeste fleksi držač dužine 30ak cm. To bi mi dobro došlo da postavim kameru na nešto veću visinu na bajku, mada je pitanje da li bi izdržalo sve vibracije i potrese.

Sve u svemu, mućak. Sramota.

Mislim da trebas u protest da se odreknes svoje GoPro i das je meni :d

Za kisu, pa smrzavanja i kvasenja nema ako imas adekvatnu odecu, bar se ja nijednom nisam smrzo na kisi, problem je to ciscenje bajka, zato i ne vozim sad jer me mrzi posle da cistim :)

Nice try. :D

Btw, u pravu si za kišnu opremu, nego teško je to zamisliti kad se smrzavaš i kijaš dok kucaš poruke. :)
A deder, koliko košta sva ta oprema? Kabanice, windstoperi, patike, kamašne, rukavice, dres, one tako mačo i kul zimske helanke... :D

Ja moram neke windstopper kamasne da nabavim, ove za kisu nisu za suvo vreme jer noga ne dise u njima.

@cane
Kosta manje nego xt/fox bajs :p

Uspavao se jutros i kako bih stigao sa malim zakašnjenjem na posao, uhvatih se bajsa :D Ujutro i nije bilo većih problema, retka sitna kišica, ali sam ipak sporo vozio zbog nedostatka zadnje blatobrana. U povratku, pola puta sam prešao bez frke kada je krenula da sipa ta sitna kišica potpomognuta vetrom. Ipak, slabo sam se namočio i stigao fino kući. Ništa strašno.

A vozio sam i na minus 10, i po pljuskovima, tako da mi ovo nije neki problem. A bajsu ne smeta, ionako je krš :d

prashinar :
A bajsu ne smeta, ionako je krš

To je to! :d Dobritna kombinacija za zimu. Inace pre oko 2-3 nedelje mi stiglo obavestenje da moram sto pre da uplatim 500e (st.kred) pa sam jednostavno morao da dignem ruke od svega, i polovnog i planet bike/popust opcije :wall:

E zato sad stari bajs na manji servis, gume za zimu i plasticni blatobrani.. i prljanje do kraja zime :)

http://www.vrelegume.rs/vesti/alfa-romeo-4c-bicikl-bicikl/

Poslednja izmena:
Vrh Dno