Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Otkljucavanje stvarno treba da postane refleks, ne zelis da se preturis ko Bajden.
Sto se plocica tice, samo je bitno da ih pravilno namestis, ima tutorijala po netu, ali znas i sam da ni to nije sveto slovo ako ti vise lezi drugi polozaj.

Well, fck it...
Pogledajte prilog 523549

Danas ne stižem, sutra uveče ih montiram i ide prva vožnja.
Zaista nije loša ideja probati ovaj lock/unlock na trenažeru, a ne u saobraćaju.

Još jednom hvala @IONE, kao da si mi pozajmio SPD-SL pedale na probu 🙂

Poslednje pedale sam šrafio pre 20 godina, a pločice na sprinterice nikada. Jel treba na nešto da obratim pažnju?
Welcome to the dark side 😀 . Sprinterice izgledaju vrhunski!

Leva pedala je kontra navoj, imaj u vidu.
Kad šrafim pločice, povučem ih maksimalno unutra (ka biciklu) da bi stopala bila razmaknuta. Na fizik sprintericama pločice povučem maksimalno ka peti, na šimano i dekatlon negde između srednjeg položaja i tog krajnjeg položaja ka peti. Ako nisi siguran, položaj bliže peti je manji rizik za kolena (neko od YT bike fitera je to pominjao, ako su lagali mene, lažem i ja vas 🙂 )
Što se tiče rotacije, crvene pločice koje si dobio imaju solidno veliki float, teško ćeš da promašiš. Ja gledam da ne moram previše da izvrćem nogu na van, da bih se lakše otkačio. Velika je šansa da ćeš bar jednom da padneš u saobraćaju, ali to su padovi u mestu, uglavnom bezazleni (najčešće je povređen samo ponos 😀 ). Kad smo kod otkopčavanja, imaš sa donje strane pedale šraf za podešavanje otpora, za otkopčavanje.

Ako su pedale nove, trebalo da imaš neki liflet ili uputstvo koje kaže kako da ih aktiviraš. Iz glave, moraš da instaliraš Assioma aplikaciju na telefon, povežeš pedale preko BT, aktiviraš ih i podesiš dužinu kurble i možda još nešto. Moguće da će ti za prvo paljenje trebati punjač.
Kad negde putuješ i voziš bicikl kao prtljag (na nosaču ili u koferu, nebitno), pedale možeš da prebaciš u travel režim i tada se neće aktivirati na vibracije. Ali onda nemoj da zaboraviš punjač, jer u travel modu neće da se aktiviraju bez punjača, nećeš moći da ih probudiš drugačije. Ovo bi morao da uradiš za avio transport, a za par sati kolima ovo ne radim.

U zdravlju ih koristio i mnogo kilometara prešao!

• Like
Reagovanja: PJ
@PJ lepe sprinterice, ja takodje volim bele.
Posto su bile, i koji je model?
meni trebaju nove

Sve to podesi na trenazeru, mnogo je bolje nego da to cinis na ulici.

Stavi u srednji polozaj polozaj 0 pa pomeraj kako ti bude odgovaralo, vec na trenazeru ce se pokazati gde treba da pomeris.

Oprugu na pedali nemoj da zatezes, bolje da bude labavo nego zategnuto, nemoj ni pomisliti da ce noga ispasti.
Ako plocice ne podesis dobro osetices bol u kolenu, da znas odmah do cega je.

Ako osećaš bol u kolenu, obavezno malo pomeri plocicu

Bol unutra - pomeri plocicu spolja

Bol spolja - pomeri plocicu unutra

Aplikacija za pedale se zove Favero assioma.
Favero je proizvodjac
Assioma je model pedala

koliko se secam osim registracije nista se ne podesava sve podesi i kalibrise automatski.

Hvala svima na savetima 🙂

Sprinterice su Road Comp Boa, bukvalno jedino što je bio moj broj, mada sam svakako želeo bele. Oprema što svetlija, zbog sunca, dres uvek fluo žuto/zeleno, kada me neko razvali u saobraćaju, da budem siguran da me je video i da me je udario namerno.

Sad imam još jednu dilemu, stvarno ću da se banujem iz ove teme.

Navishop izbacio popust za Flux 2 i NEO 2T.
S obzirom da sam se definitivno odlučio da ću koristiti trenažer, a ovaj Flux 2 svakako moram vratiti drugaru, gledam da uzmem jedan od gore navedenih dok je akcija u toku.

Razlika u ceni nije mala, ali ajde da kažemo da nije ni presudna. Na Flux 2 mi za sada smetaju dve stvari:
- povremeno kao da preskoči pedala, kao da pola kruga okrenem u prazno. Čitajući reviewove, shvatio sam da je to boljka modela. Ne mogu da kažem da je kritično, ali do sada mi se na svakoj vožnji dužoj od 30 min desilo bar jednom. Nije da se dešava svako malo, ali dovoljno da sam primetio.

- vožnja nizbrdo jeste lakša, ali je potpuno nerealna u odnosu na pravu vožnju. Odnosno, nema faze odmora na rolling hills.

Od ostalih razlika, pretpostavljam da je sistem prenosa sa magnetima dugotrajniji nego ovaj sa kaišom, a ako sam dobro shvatio, i ove dve stvari gore su posledica baš tog sistema prenosa?

Što se buke tiče, rekao bih da je moj lanac/prenos bučniji od trenažera, tako da je to svejedno. Same specifikacije oba modela su meni svakako overkill, tako da to isto nema veze. Ona vožnja "po džombama" kod NEO 2T je verovatno zabavna da probaš i to je.

Osim obe dve stvari koje sam naveo da mi smetaju kod Flux 2, a ukoliko su zaista rešene na NEO 2t, da li ima još neka bitna stvar, koja bi prevagnula na stranu skupljeg modela?

Možda neću da ti olakšam, ali baci pogled i na Elite trenažere u PB. Obično su jeftiniji od Garmina, čak i kada je Garmin na popustu. Onako na prvi pogled, Elite Avanti po specifikacijama izgleda bolje od Flux 2. Pročitaj šta dcrainmaker ima da kaže o oba (nisam stigao da pročitam) i/ili pogledaj njegov YT review, a možda i GPLama ima nešto na YT. Možda i PB izbaci neki popust u sledećih mesec-dva, jer trenažerima sezona polako prolazi.
Skuplji trenažeri agilnije reaguju na promenu snage kod intervala, pogotovo ako skočiš sa 150 na 400+ watti. Moj Elite Suito treba 5+ sekundi da dobaci do 500W, a to pravi razliku kod kratkih sprint intervala. Meni nije bilo vredno par stotina evra da bi taj prelaz bio brži, sprint i napolju radim retko (samo kad me pojure seoski džukci 🙂 ). Dodatno, niža klasa nema pravi powermetar nego neku vrstu relativno dobre aproksimacije snage. Ja sam davno merio razliku između pedala i trenažera, razlika postoji i menja se sa snagom (na nižim snagama moj trenažer laže u jednom smeru, na višim u drugom, oko 200-250W je relativno tačan).
Što se tiče "real-feel", rolling hills u zwiftu mi nikad nisu bili realni, ali nisam probao bolje trenažere, moguće da je i to bolje, jer obično imaju veći/teži zamajac.
Na kraju, obrati pažnju da li uz trenažer dolazi kaseta (obično ne), pa uzmi u obzir da te čeka i taj trošak. Idealno je da imaš identičnu kasetu i na trenažeru i na točku, ali nije obavezno, sve dok razlika nije baš prevelika (zbog dužine lanca). Ako ćeš poseban bicikl za trenažer, onda je ovo nebitno (možeš i neki bicikl sa 9-10 brzina za trenažer, samo ti treba i takva kaseta na trenažeru, ali dobićeš je valjda uz bicikl)

Drugar od kog sam pozajmio trenažer je u fazonu da mu treba tek za nekoliko meseci, pa sam se ja nekako opustio od traženja, a ovaj NaviShop mail me je povukao.
Vidim da za 110.000 može da se uzme Elite Justo 2, specifikacije deluju baš kao totalni overkill. U Planet Bike, kad sam išao po sprinterice, vidim jedan bicikl namonitran na Elite trenažer, kaže prodavac, može da se proba, reko super, kad moša, ram bicikla je S ili XS.

Narednih dana ću pogledati neke uporedne testove. Izgubio sam entuzijazma da gledam više sati materijala za nabavku nekog uredjaja, jer me ubijaju u pojam sa review-ovima od 45min, gde su sve mogli da kažu u manje od 10, ali mora od nečeg da se živi.
Pustiću DC, dok budem vozio.

Za NEO 2T sam video da se ljudi žale da ne može svaki ram sa disk kočnicama da se stavi. Istini za volju, ja sam moj jedva postavio i na Flux 2 tj skinuo sam jednu od podloški sa osovine, da bih uspeo da uhvatim prvu lozu navoja na osovini I onda sam ga zavrtanjem pritegao, ali kočnice zaista stoje na mikron od trenažera.
Justo 2 je kao state of art za metriku, ali nema taj downhill efekat. Ako ne preskače, opraštam mu downhill.

Za Flux 2 sam kupio novu kasetu, 11s 11-34, identičan model kao što mi je na zadnjem točku. Drugar svoju novu nikada nije montirao, pa mi bilo glupo da uzimam njegovu 0km kasetu, kad mi je već dao trenažer.

Justo 2 dolazi sa 12s 11-34. Kako bi se tu ponašale moje šamaraljke?

Samo da prijavim, danas nije bilo suđeno. Zapekla desna pedala. Levu sam nekako skinuo, ali za desnu ipak mora duža poluga od ovoga što imam. Navoj na levoj fabrički čist. Ni mikron masti.

Nekoliko video snimaka sam pogledao, da ne ispadnem glup u društvu, da vrtim na pogrešnu stranu.

i ja koristim Motorex. odlicni proizvodi

Sinoć je već bilo kasno, reko' neću ništa više da diram, sutra. Pola sata kasnije, prolazim pored, reko' idem još jednom, brute force, pa šta bude. I odvrnem. Namazao osovine i nisam pretegao pedale. Nemam ovde moment ključ, već na osećaj. Imamo neku Shimano calcium based mast, prakitčno isto što i taj Motorex.

S obzirom da je već bila poršla ponoć, samo sam seo da nekoliko puta probam pedale. Kačenje i skidanje će biti manji problem nego što sam očekivao. Ne shvatam uopšte šta uradim da ih zakačim, a one samo kliknu. Skidanje je uvek jasno. Sada sledi traženje pozicije za pločice.

pa stanes na pedalu 😀

Svidjaju mi se pedale, svidja mi se veća aktivnost kvadricepsa.

Ajmo, još jedan post u vezi sa trenažerima i taman izlazimo napolje 🙂

Pre neko veče sam praktično bio krenuo po Avanti i dobijem link, pojavio se na berzi Wahoo Kickr Core 2 sa ZWIFT Cog & Click.

Wahoo dolazi sa kasetom (koja mi nije potrebna) i sa ZWIFT Cog & Click, za koji nisam siguran da mi je potreban, ali je i sa tim dodacima, 200eur jeftiniji. Polovan.

Ukoliko se ne koristi Zwift aplikacija, koliko ima smisla koristiti njihov Cog?

Flux 2 koji trenutno vozim nema lateralno pomeranje, ali pri (mojim skromnim) sprintevima se bicikl ljulja, nije neprijatno, ne znam kako bi bilo na većem power output. Avanti ima one stopice koje omogućavaju to pomeranje.

Anyway, ove sedmice to moram sa rešim, pa je svaki savet dobro došao.

Imam utisak da već ozbiljno smaram temu ovim pitanjima, pa samo da se malo operem, da znate da nisam horder kolekcionar opreme, according to Strava, trenutno imam streak od 227 sedmica treninga trčanja. Dakle 4 godine i više od 4 meseca nisam imao sedmicu bez bar jednog trkačkog treninga.

Ja ne bih razmišljao stopice vs cog (oba bi mi bila višak) nego polovno (i HU garancija) vs novo i domaća garancija. To su već tvoje procene/sklonosti ka riziku najbitniji faktor.
Ne znam mnogo o cog-u, ali pretpostavljam da se ponaša kao single speed "kaseta" ako ne voziš Zwift. Virtuelno menjanje brzina mu dođe kao promena otpora. Po meni, marketing BS. Jedina realna prednost koja mi pada na pamet je ako imaš više bicikala sa različitim brojem brzina. Recimo ti imaš 12sp, a žena/dete 11sp, pa svi koristite isti trenažer sa cog-om, nema potrebe da menjate kasetu.
Ljuljanje levo desno sa tim stopicama bi mi pre smetalo nego koristilo, ali pošto nisam probao, a ljudi prave čitave skalamerije (rocker plates), možda taj efekat i vredi nečemu.
Umalo da zaboravim, ako nisi već, kupi ventilator što pre, to će da napravi mnogo veću razliku od stopica ili cog-a, a košta smešno. Bilo je za par hiljada i onih sa daljinskim za promenu brzine, korisno kad radiš intervale (mada nije neophodno). Ako imaš 200+ evra viška, ima wahoo i pametni ventilator koji ubrzava na osnovu pulsa/snage 🙂

Moj Suito od septembra 2020 je radio 230 sati i prešao virtuelnih 5730km uz 38990m visinca (naravno, virtuelnih). Po sezonama je to ovaj broj vožnji (do 31.12 + od 1.1 za svaku sezonu):
2020/21: 55 + 33
2021/22: 43 + 6
2022/23: 1 + 19
2023/24: 1 + 0
2024/25: 19 + 13
2025/26: 26 + 15 do danas
Obzirom da sam u ovih tri nedelje januara nakucao 15 vožnji, druga polovina ove sezone bi mogla biti "najplodnija" prolećna polusezona do sada. Ako ne crkne trenažer (danas je baš brljao) i još bitnije, ako ostanem relativno zdrav...

• Like
Reagovanja: PJ
Kada sam shvatio da mi Justo 2 ne donosi ništa posebno, video sam da za tu razliku u ceni mogu da uzmem ventilator Elite Aria.
Pre neko veče sam za sat vrmena potrošio (natopio) 3 peškira Koja sam stavio na dohvat ruke.

Ovo za više bicikala, na jedan Cog je zapravo informacija koja mi je korisna. Ne zato što imamo više bicikala koji će ići na trenažer, već zato što mi nije palo na pamet kao prednost 🙂

Da dodam i jednu manu cog-a: to što koristiš konstantan odnos broja zupčanika, znači i da zamajac ne utiče toliko na "road feel". Šta tačno mislim: kad se IRL na brdu penješ, to radiš na malom lančaniku napred, velikom nazad. Točak se sporo okreće (ideš sporo), a recimo da ti je power 250W. Istih 250W možeš da voziš na ravnom, napred na velikom lančaniku, nazad na 14 (relativno mali u odnosu na 34), točkovi se brzo okreću jer ideš 35 km/h.
Kad prestaneš da pedaliraš IRL, na brdu staješ u roku od odmah, na ravnom ideš još par stotina metara.
To isto repliciraš na trenažeru, a veliki i težak zamajac replicira taj road feel. Sa kasetom na trenažeru, zamajac će u najsporijoj brzini (34/34) da se okreće mnogo sporije nego kad voziš 50/14 i mnogo brže će da se zaustavi u 34/34 nego sa 50/14, na taj način emulira RL. Sa cog-om, zamajac zavisi samo od kadence, njegov uticaj se drastično smanjuje na road feel.
Sve je ovo teorija, nisam probao cog, pa možda i grešim, bilo bi lepo da se javi neko ko jeste probao.

Ekipo, da li je neko nekada vozio ovakav tip bicikla sa ovom opremom i kaisem umjesto lanca, 8 brzina. Da li bi to bilo OK za grad gdje nije bas sve ravno nego ima malo gore-dolje

Da li neko ima ideju zasto guma Schwalbe Marathon Plus MTB 29x2.10 nema da se kupi ni za lek u Srbiji?......ima gomila drugih Schwalbe guma,ali za ovu dimenziju tocka od 29" ni mukajet...

Mogu da je kupim na nemackom ebay (iz nemacke),ali da li je neko nekada kupovao spoljne gume za bicikl iz inostranstva?.......mislim,ako nije nekako spakovana,nego u svom "prirodnom" okruglom obliku,pitam se kako ce to se dopremi iz Nemacke za Srbiju,da se nekako negde ne osteti ili sta vec u transportu?

naravno da je spakovana, ne dolaze gume u formi kako ih stavljas na tocak.
uzete na bike24.com

IMG_3642.jpeg

Pa nema je ni od proizvođača a ni kod mnogih, samo tamo gde su veći lageri (dovoljno bogati da prave velike zalihe)

Danas se uglavnom prodaju gume bez žice (imaju Kevlar umesto žice) pa se pakuju u kutije otprilike 15x15x30cm.
Edit: nalazim da pominju na nekim mestima da je u ponudi "wired tyre", ona možda ima žicu i u tom slučaju ne znam kako je pakuju.

Poslednja izmena:
Nisam siguran,ali mislim da Schwalbe Marathon Plus ima zicu u rubu gume,pa ne bi mogla da bude tako spakovana...

Pa nema je ni od proizvođača a ni kod mnogih, samo tamo gde su veći lageri (dovoljno bogati da prave velike zalihe)

Ocigledno onda u Srbiji nigde nisu veliki lageri.....a secam se da je bio taj model da se kupi kod nas pre godinu dve.......sta onda,"uvezli" su par (desetina) komada,prodali i to je to,nema vise zauvek?

O da, čest slučaj kod nas
Meni sestra iz germanije donela tako dve spoljne guume, ovde nije imalo ni za lek

Nego, nemoj da se zalićeš ni da naručuješ. Te što su ostale velika je šansa da su made in china
Nije da imam nešto protiv njih ali se žale da je kvalitet daleko od ranijih nemačkih varijanti. Potraži neku alternativu - Continental Ruban, Smart Sam Plus ...

E da, ima žicu

Poslednja izmena:
Pa sta je onda neka alternativa,tj da guma ima dobru zastitu protiv busenja kao sto ima taj Schwalbe Marathon Plus u dimenziji 29"?....vidim da postoje samo oni i Continental sa par modela,ali oni nekako "bojazljivo" reklamiraju svoju zastitu protiv busenja,za razliku od Schwalbe....

A i pun net pozitivnih iskustava sa Schwalbe tipa "kupio sam tu gumu i presao ko zna koliko hiljada km bez ijednog busenja"...

Ja ne volim gume sa jakom protekcijom jer su mnogo tvrde. Po meni je ovo najbolja zaštita od bušenja. Lagano je, odlično radi, a često za novčiće može da se kupi baš jeftino.
I just found this on AliExpress:
2 pcs Bicycle Tire Liner Protection Pad Puncture Proof MTB Mountain Bike Tire Stab Pad Anti-rolling Inner Tube Tires Mat 29 Size

Pa sta je onda neka alternativa,tj da guma ima dobru zastitu protiv busenja kao sto ima taj Schwalbe Marathon Plus u dimenziji 29"?......
A i pun net pozitivnih iskustava sa Schwalbe tipa "kupio sam tu gumu i presao ko zna koliko hiljada km bez ijednog busenja"...
Ma kao klinac sam vozio više od 15 god i poniku i potom mtb pre nego što sam uopšte prvi put ikada probušio gumu. Nije da sam birao terene i vreme
Dok sam u okolini Pančeva tri puta probišio za jedan mesec. Bem ti ono američko trnje i tanke gume na trekingu

Ne znam što su prestali da proizvode ovaj model ni da li će opet. Šta da ti kažem, snalazi se sa onim što se nudi

Nema to veze sa "bogatstvom", već sa procenom onih koji se bave nabavkom.

Ako je guma koja se više prodaje - onda su većinski pogrešili.
Ako je guma koja se slabo prodaje - onda su samo ti bogati pogrešili.

Naše prodavnice uglavnom nemaju dovoljan lager, jer nemaju dobar uvid u tržište. Lager planiraju ljudi koji imaju uvid u stanje na tržištu isključivo preko svog prometa. I onda kažu, "ovaj artikl nemamo na stanju, treba da dopunimo, prošle godine smo prodali 2 komada, naruči sada jedan komad". Da bi se ispostavilo da su ga u dva navrata naručivali po jedan komad i da se odmah prodao, ali nabavka ide 2x godišnje, pa ga zapravo veći deo godine nema na stanju. A prodali bi, recimo, 6 ili 8 komada.

Radim u hobi prodavnici, da nema segmenta planiranja lagera (i malog procenta kupaca-kret3na), naš posao je čisto zadovoljstvo 🙂
Bez obzira na jasne greške koje pravim, veoma sam ponosan kako upravljamo lagerom.
Imam neke poznanika u sličnom tipu prodavnice, dešava se da im trećina finansijskog lagera bude zarobljena u artiklima sa retencijom preko 2 godine.

Nazad
Vrh Dno