Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To je "pleh"

tourney je malo jaci pleh

To je toliko slabo, da kad bajs padne na pedalu iskrivi se cela kurbla
a kurbla cesto bude od plastike.

Trenažer TacX Flux 2 Smart

Zagađen vazduh, pa nisam otišao na trkački trening. Vozio trenažer. Pored otvorenog prozora 🙄

Anyway, svaka aplikacija traži zasebnu kalibraciju. Nakon kalibracije kroz Garmin Edge, rekao bih da su podaci ispravni ili bar približno dobri i da Edge može da upravlja trenažerom.

Stavio sam 150W, krenuo i dok vrtim preko, sve je OK, ali čim padnem ispod, postaje mi preteško. Tako da sam spustio na 100W i 35min sam vozio average 138, sa pikovima do 239. Poslednji minut sam dao sve od sebe i jedva da sam dotakao 200.
Subjektivni effort i ono što vidim na ekranu mi povremeno nije u korelaciji. Juče, povećam kadencu, power raste. Danas, povećam kadencu, power malo raste, pa padne, pa padne, pa padne i onda opet raste. A ja sve vreme dodajem broj obrtaja na istom stepenu prenosa.

Anyway, moje dosadašnje vožnje biciklom su bile čisto zadovoljstvo zbog višesatnog boravka napolju. Trenažer nema dodirnih tačaka sa tim, ali verujem da ću struktuiranim treninzima značajno podići kondiciju. Počeo sam da gledam i TV 😄

Pobrisao sam sve rekorde i effort zabeležene u prethodne dve vožnje, pre potpune kalibracije. Da mi ne kvare stats.

Ako ti zadaš target power 150W, treba da vrtiš konstantnom kadencom i otpor bi trebao da bude relativno konstantan, a power output koji vidiš na ekranu da bude blizu zadate vrednosti. Ako kreneš da usporavaš kadencu, tvoj power output pada i trenažer povećava otpor da bi sa nižom kadencom generisao isti power. Subjektivno, tebi postaje teško, a ako si umoran, ti ćeš da još usporiš kadencu, a trenažer će još da poveća otpor i ulaziš u petlju, na kraju dolaziš do momenta kada je preteško da nastaviš. Zato, čim primetiš da postaje teško, malo pojačaj kadencu i postaće lakše. Ako vidiš da ne ide, smanji target power. Naravno, trenažer nije savršen i ti nisi savršen, nemoj da očekuješ power output zakucan na 150W, to će neprestano da ide gore/dole, ali prosek će biti u okolini 150W. Možda pomogne ako staviš na ekran 3s power i 10s power uporedu, ovaj drugi će mnogo manje da skače.

Alternativno, nemoj da fiksiraš power dok ne vidiš šta to je komforno. Prebaci trenažer u resistance ili grade mode i podesi fiksni otpor trenažera, a onda možeš da menjaš brzine menjačem bicikla da bi ti bilo lakše ili teže (isto kao IRL). Tako možeš da utvrdiš koji ti je power OK za lagane vožnje, a šta će da podigne puls i koliko. Ako si siguran da si zdrav, možeš da odradiš step test da utvrdiš okvirno gde ti je FTP (ali ponavljam, samo ako si zdrav, ide se do max pulsa). Onda će 60-70% od FTP da ti bude kao long run trening, čista zona 2.

Kao što na trčanju imaš target pace za threshold ili VO2Max, tako i na biciklu imaš target power i odgovarajuće treninge:

Base (zona 2) - 55-75% od FTP, poželjno da voziš 90+ minuta, može i kraće kad je dan nakon teške vožnje.
Sweet Spot intervale, 85-95% FTP, dužina intervala 8-20 minuta, odmor između je oko pola od trajanja intervala, ukupno da bude 20-60 minuta rada
Threshold intervali 95-100% FTP, dužina intervala 6-20 minuta, odmor između intervala je oko 65-75% vremena koliko traje interval, 15-45 minuta rada po treningu (kreneš sa 3x6min, pa 4x6, pa 3x8, pa 3x10, 4x8, 3x12... dok ne dođeš do 4x15 ili 3x20. Kad možeš 3x20, ponovi FTP test, verovatno ti je FTP veći)
VO2Max intervali 110-120% FTP, dužina intervala 4-5 minuta, odmor koliko i interval. Kreni sa 4x4min, ako možeš da uradiš 6x5m na 120%, porastao ti je FTP ili imaš jak karakter 🙂

Generalni plan: uglavnom Z2 sa jednom ili max dve vožnje nedeljno koje su threshold ili VO2Max. Pre/posle teške vožnje, obavezno lagan dan ili dan odmora. I naravno, polako povećavati load, svaka treća ili četvrta nedelja da bude easy week, sve ono što verovatno već znaš sa trčanja.

Odličan post. Hvala.

U poslednja dva meseca sam radio 2 testa opterećenja, oba na traci, sa spirometrijom, jedan da utvrdimo laktatne pragove i izmerimo Vo2Max, drugi da uhvatimo VES (ventrikularne ekstrasistole) na koje smo sumnjali da mi zbunjuju HRM i uhvatili smo ih, dva puta, na skoro istom pulsu, u penjanju pulsa i nekoliko minuta kasnije u spuštanju pulsa. Ali nisu zbunile traku tog trenutka. Dobra stvar je da sam potvrdio apsolutnu ispravnost merenja pulsa od strane Polar H10.

Tako da, zdrav sam, osim ako ne vežem previše VES u kratkom roku 🙂

Trenažer je kod mene bar još mesec dana, večeras ću napraviti program treninga, da uklopim sa trčanjem, pa ako me bude držalo, kupujem, da imam uvek na raspolaganju.

Kao da sam letos ovo već pitao, ali ne nalazim poruke.
Da li je neko imao prilike da proba PD-RS500 vs PD-R8000?

Kapiram da Ultegra ima bolje materijale i da je lakša, ali nekako mi to nisu mnogo bitne stavke, bar ne ovog trenutka.

Ono što mi iz nekog teksta zvuči interesantno, PD-RS500 imaju lakši ulaz/izlaz. Kao, više su begginer friendly. Da li je to zaista tako?
Da ne bude samo marketing fora, zbog niže cene, pa gađaju rekreativce ili još gore, da same ispadaju u toku vožnje.

U početku bi ih koristio u sobi, silazak direktno na parket. A sad vidim da će nabavka sprinterica biti veći problem, jer ili su dostupne samo za online naručivanje ili uopšte nema brojeva. Ideju nemam da li mi je potrebna kao patika za hodanje, kao patika za trčanje ili nešto treće.

ako uzimas pedale za road bike onda i patike za road bike, ne za hodanje i trcanje

Možda sam malo konfuzno napisao, ne znam koju veličinu da naručim. Pošto posedujem obuću u rasponu od 2cm (prema deklaraciji, nije da sam ih merio), a svaki mi za nešto odgovara.

Možda sam malo konfuzno napisao, ne znam koju veličinu da naručim. Pošto posedujem obuću u rasponu od 2cm (prema deklaraciji, nije da sam ih merio), a svaki mi za nešto odgovara.
Ja sam naručio neke patike sa temua. Treba da stignu za koji dan, pa tad mogu da napišem iskustvo u vezi sa veličinom. Što se tiče road pedala, i ja sam skoro kupovao jer planiram da pređem na njih. Kupio sam R550 jer sam čitao neke komentare da su best buy opcija. Hvale i pd-6800 kao najbolje, ali nije ih puno bilo na oglasima.

• Like
Reagovanja: PJ
Kao da sam letos ovo već pitao, ali ne nalazim poruke.
Da li je neko imao prilike da proba PD-RS500 vs PD-R8000?

Kapiram da Ultegra ima bolje materijale i da je lakša, ali nekako mi to nisu mnogo bitne stavke, bar ne ovog trenutka.

Pisao sam ja...

PD-RS500 su krš pedale
Ako hoćeš jeftine pedale kupi look kroz classic, bukvalno su duplo bolje.

aha, pa nesto sto ce biti taman za stopalo, tipa 5mm vise od stopala, ne treba da bude loose.

ako bi da setas, onda mozda bolje SPD (XT imam vec vise od 5 godina rade kao prvi dan)
za full power control samo three point SPD-SL ne bih isao ispod ultegra modela, look ima ok modele ali isto nije cheap (keo blade)

Ако имаш широко стопало, а одлучиш да узмеш бициклистичке патике, буди врло пажљив. Већина брендова прави уске моделе, па онда буде болова и трњења стопала (уз остале лоше подешене параметре - висина седишта, позиција везова, висина и удаљеност гувернала...).

Ја сам имао дуго година тренирао пливање, па сам завршио с перајима, плус ми је једно стопало за број веће од другог. Узео сам Lake cx219, и много ми је било лакше у односу на неке декатлон патике.

Опет све ово зависи од тога да ли ћеш узимати спринтерице.

aha, pa nesto sto ce biti taman za stopalo, tipa 5mm vise od stopala, ne treba da bude loose.

ako bi da setas, onda mozda bolje SPD (XT imam vec vise od 5 godina rade kao prvi dan)
za full power control samo three point SPD-SL ne bih isao ispod ultegra modela, look ima ok modele ali isto nije cheap (keo blade)
Imaju i pd-es600. Road pedale sa kačenjem kao spd. Ni to ne zvuči kao loša opcija.

Pisao sam ja...

PD-RS500 su krš pedale
Ako hoćeš jeftine pedale kupi look kroz classic, bukvalno su duplo bolje.

Nije neka razlika u ceni, uzeću ove Ultegra.

Svakako bi bilo dobro imati opciju za lakšu šetnju, ali za početak bih uzeo nešto od ovih "brzih".

Ако имаш широко стопало, а одлучиш да узмеш бициклистичке патике, буди врло пажљив. Већина брендова прави уске моделе, па онда буде болова и трњења стопала (уз остале лоше подешене параметре - висина седишта, позиција везова, висина и удаљеност гувернала...).

Ја сам имао дуго година тренирао пливање, па сам завршио с перајима, плус ми је једно стопало за број веће од другог. Узео сам Lake cx219, и много ми је било лакше у односу на неке декатлон патике.

Опет све ово зависи од тога да ли ћеш узимати спринтерице.
Imam normalnu ili usku nogu.

Imaju i pd-es600. Road pedale sa kačenjem kao spd. Ni to ne zvuči kao loša opcija.
Ovo deluje kao interesantna opcija, nisam znao da postoji. Ali ipak idem na pločice u 3 tačke.

Vidim da su Scott broj 45, zapravo 29cm, tako da je verovatno to moj broj. Pancerice su mi 285mm, patike za trčanje 29.5, mada imam i 29. Nikada nisam nosio takvu obuću, pa mi je skroz bezveze da prvi put kupim online, na nevidjeno.

@PJ, ne kupuj pedala sada (ili kupi polovne). Kad se za mesec dana navučeš na power očitavanja sa trenažera, poželećeš power meter na biciklu i kada voziš napolju, a onda sledi kupovina Assioma pedala. Pitaj me kako znam 🙂
Edit: za sprinterice, bilo je i lokalnom dekatlonu. Moraš da naručiš, platiš, probaš, pa ako ne odgovaraju vratiš. Znam da je glupo, ali tako su mi rekli. Inače, šimano sprinterice uzimati broj veće od fizik, dekatlon su negde između.

• Funny
Da, fakat da volim brojeve. Ali zaista ne vozim dovoljno za Assioma, jer ako je Assioma, priznajem samo DUO 😬

Ne treba ti duo...
Bitna stvar, favero je look kompatibilan nije SPD

Kako završismo na powermetrima u pedali? 😱

Eno ima ih na berzi, polovnih. Mada, vidim da ima i jedna 4iiii u 175mm, moja dužina, za 190eur.

Hipoteticki, ako bih sada kupio SPD-SL i sprinterice sa 3 rupe, a na proleće Assioma koje su look, promenio bih samo pločice na sprintericama? Ili se razlikuje još nešto?

Merak nema cenu 🙂
Samo pločice menjaš u tom slučaju

• Like
Dobro je da nije objavljeno u nekom šire prihvaćenom mediju, inače bi sevnule neke ideje, a Planet Bike bi mogao da počne da prodaje i pancire

Tekst nije posebno zabavan, ali sam momenat da iz automobila u prolazu neko pripuca, u vazduh, dok voziš, mi je jeziva.

Беху скоро Favero assioma duo на попусту. Избацили су нови модел, па чисте лагер ваљда. Иначе, Favero duo, никако duo shi!

Stiglo danas sa Temu-a. Patike su broj 43. Inače nosim 43 (dužina stopala oko 26.5) i odlične su mi.

Prilozi

• IMG_20251225_165846.jpg
    IMG_20251225_165846.jpg
    135.6 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20251225_143348.jpg
    IMG_20251225_143348.jpg
    508.7 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20251225_170244.jpg
    IMG_20251225_170244.jpg
    250.9 KB · Pregleda: 21
  • IMG_20251225_170350.jpg
    IMG_20251225_170350.jpg
    446.2 KB · Pregleda: 20
  • IMG-c54658ed46f2fd1420174b0b1e9e9b17-V.jpg
    IMG-c54658ed46f2fd1420174b0b1e9e9b17-V.jpg
    134 KB · Pregleda: 23
Probaću kad malo ugreje. Sad je kod nas zimska idila, sneg do kolena! ❄️❄️❄️

Ja naručio Scott Road Comp Boa u PB, jedini model koji imaju, u otprilike mom broju, pa ćemo da vidimo. Samo, kakva je situacija sa isporukama, možda stignu posle Božića. Ima ih samo kroz Webshop.

Nego zašto dodjoh u temu (malo t, nema veze sa Kinom), večeras, na trenažeru, najveća muka mi je bio znoj na kormanu. Vozim malo bez ruku, ali navikao na položaj, pa se stalno hvatam, povremeno obrišem, međutim, toliko curi niz ruke, da je korman konstantno mokar. Na štanglu i prostirku sam stavio peškire, pa ih roknem na pranje, ali izgleda sa ću jedan morati i na korman.

Vozio novu trasu Beogradskog polumaratona, trka za april 2026. Average power 150W, bar sam izvozio brže nego što će neki Kenijac da ga istrči 😄
Skinuo KML sa zvaničnog sajta, konvertovao u GPX, ubacio u Connect, stigao do Mosta na Adi i popeo se na isti sa visinskom razlikom od 2m. Visinski profil ostatka staze deluje OK i zapravo sam pozitivno iznenađen kako trenažer menja opterećenje. Deluje mi da je downhill nešto manje realan, ali dovoljno dobro.

Kad još malo uhvatim štos, probaću i konkretnije uspone, neke moje vožnje sa Fruške Gore ili Avale.

Za sada imam utisak da je TacX dobra stvar za mene i razmišljam o kompletnom sobnom setapu tj da stavim i drugi ram i menjač. Stavio sam identičnu kasetu kao na točku, ali mi se najveći zupčanici ne gadjaju, za malo, a ne bih da podešavam menjač, jer ću onda da pokvarim sa onom kasetom na točku, za koju sam jedva uterao gde treba.

Imas one velike tange za vezbanje na trenazeru koje sprecavaju kapanje po bajsu. To sto curi niz ruke moras da brises redovno, nema druge.
Mozda da malo vise izluftiras prostoriju da se ohladi pa da obuces neke duge rukave.

• Like
nabavi i neki ventilator da duva u tebe

Naravno da su pogresni... to su verovatno tzv "virtuelni" wati
da mozes da vozis prosecnih 500wati ne bi pitao ovde kako se podesava trenazer 😏
Secam se da si mi rekao da ti je prosecnih 30km/h po gradu bilo mnogo, a ja ni pola od tih 500w ne mogu

Mani se garmina i trenazera, preporucio bih da koristis racunar sa nekim softverom i ANT+ prijemnik,
znaci racunar treba trenazeru da posalje koje opterecenje treba da dozira to je tzv ERG mode

eto zwift se verovatno najprostije podesava a mislim da ima 25km free za probu, a ako hoces da napredujes preporucio bih trainerroad on te nece pustiti da stagniras

Sto se tice multi konekcija za to je potreban ANT+ koristiti umesto BT konekcije

I ovde se cini da je pola ventila plasticno
Nije. Celi su metalni, samo pola je crno.

Nazad
Vrh Dno