Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Druže, za taj novac imaš polovne bicikle sa mnogo boljom opremom.

Jeste da je novo, novo ali ne isplati se.
Sve ja znam to, ali ja treba da zapucam negde 200+ km da pogledam da vidim da li odgovara itd. Gubim vreme i sve ostalo. Ja ovde u prodavnici se dvoumim kamoli negde sa strane da odem i da gledam 🤣

I ja hteo da napisem da je mozda bolje polovnjak al reko da ne pametujem :p

Kupi POLAR SHADOW. Mislim da nećeš pogrešiti i fino ćeš se navozati. Cene polovnjaka su već postale sramno visoke, kupovina nesigurna.

Ne bi trebalo da eksplodira, ali je razvučena više nego što treba, znači tanji su zidovi, pa će više da pušta vazduh. Ali obzirom da se 38mm pumpa na manji pritisak, ni to neće biti toliko izraženo. Svakako kontroliši pritisak svakih par dana, bar dok ne utvrdiš koliko često joj treba dopumpavanje.
Takođe, imaš nešto veće šanse da se probuši jer je tanja nego što treba.
Što se tiče širine spoljne gume, da si vozio 23, pa prešao na 28, mislio bi da je 28 vrh 😁. Dodatno, ima primetne razlike i u udobnosti između različitih guma iste širine. Možda bi ta Schwalbe 28mm bila udobnija od Kende 28mm. Pogotovo važi ako uporedimo i skuplje gume. Prelazak sa nekih Lugano na GP5000 u istoj širini sam osetio i na udobnosti.
Ali svakako su 38mm udobnije od 28mm, tu nema diskusije. Najbitnije da tebi odgovaraju. Na kraju, nekada se mislilo da su 18-19 mm gume najbrže, sada kažu 28-30, a za koju godinu možda budu 38 mm najbrže. Možda ideš ispred vremena 😁.
Испробаћу, па ћемо видети. Јавићу утиске после неког времена, биће корисно за форумаше. 😁
Искрено, то уопште не пратим, научио сам да је све индивидуално. Имам другара који вози само сингл спид бицикле из неког разлога. Вози тако и брдовите предеке, неколико пута умре за време вожње, али воли то, па му сад ти објасни да је супер кад можеш да пребациш у лакшу брзину. 😁

Identičnu gumu sam pazario ove godine (stare su morale da se menjaju) i zadovoljan sam. Takođe treking bike. Jako lepo se kotrlja na ravnom i udobna je na neravninama. Nakon više od 700km nisam primetio nikakve promene na gaznoj površini. Jedino u oštrim krivinama pri većim brzinama imam dozu nesigurnosti, nekako mi ne prijanjaju valjano. To je možda i dobro s druge strane gledišta - da se smirim malo :).
Јеси плаве узео? 😁 Ја сам их сад узео јер су за хиљаду динара јефтиније од црних, а бицикл ми је плав, па се уклапају. Нисам их још испробао на некој дужој рути, али мислим да ће се и ту показати одлично. Само да ме унутрашња не изда.

Danas ću da pogledam kada se vratim sa posla.

Mislim da mogu čak i gravel gume da stavim na moj bicikl. No, prvenstvo ću voziti drum ali ima ovde baš lepe gravel ture van saobraćaja pa eto, samo zamenim gume. Jeste da će biti zezanja oko menjanja guma ali šta da se radi.

To je prvi korak. Sledeći je da kupiš drugi set točkova, a zatim sledi poseban bicikl 😁. Naravno, samo ako ti se gravelisanje svidi.

Primetio sam, da imam blage trnce u stopalu što znači samo jedno, da nisam skroz izašao iz kočenja od pre dve nedelje i da je upaljen nerv. No, nije opasno, samo čudan osećaj. Zato sam imao jake bolove u stopalu u nedelju. Danas ću ići nekih 40 km, manje više, malo brdskih ruta ali kratkih nažalost.

Ne kupujem drugi bajs, ne treba mi. Gravel ture mogu biti jednom u šest meseci, neću zbog toga menjati tj dokupiti nov bicikl. :)

Ne mogu da editujem poruku.

Iskočila mi dok sam gledao nešto na net, reklama za ove patikice. Po meni lepše od fizika i što mi se prvenstvo svidja jeste što je super provetrena cipela.

Krutost je 9 od 12 što će meni odgovarati.

Trenutno na mojim cipelama što imam, krutost je tek 6.

Uzeti ili ne? Tika taka. x)
1747911540858.png

Ја сам размишљао да узмем исте, ал сам прочитао у пар рецензија да су баш уске.

Pa piše razlog tome, široko stopalo, malo veće od normalnog. :) Ko ima uže kao ja, ne pravi problem.

ti ces ih nositi, tvoj je novac, mora tebi da se svidja. i tako imas 14 dana fore da vratis ako ti ne odgovara, kupujes online

Ljudi kupio sam. Mozda cu neke da razocaram uzeo sam ovo
1000011221.jpg

zasto bi ikoga razocarao, kupujes sebi da ti uzivas u biciklu :)

dugo da uzivas u njemu :)

@voki88 zašto bi bilo koga razočarao? Jedino ako si ga kupio da stoji, to bi moglo da bude razočarenje.

@MilanBre Još da rešimo te zdravstvene probleme, pa na miru sa se vratimo na režime ishrane u toku vožnje 😄

Kad smo već kod ishrane, ovi moji penzioneri ne posustaj, subota, vozi se do Sremskih Karlovaca, na festival kuglofa, a u nedelju do Barande, na gulašijadu 😄

Sa njima uvek ima neka ruta, jedino što je sa njima uvek celodnevni događaj...

Hvala puno. Da stoji nece to budite sigurni. Razocarenje sam spomenuo iz razloga preporucili ste mi shadowa ali sam ipak uzeo ovaj Forester pro. :D

pa ono, oba bicikla su ok za sta su predvidjeni.
bolje ici na krutu vilu, nego na amoritzer koji je tu visak, koji samo dodaje tezinu biciklu. amort ti treba ako ces voziti po planini, za sta nijedan od ta dva bicikla nije :)

ali ti ces ga voziti, ako je tebi bolji nije bitno sta drugi misle

Poslednja izmena:
I meni je delovalo kao udobnija opcija. 👍
Jedino je malo debilno sto prodaju treking bicikli bez blatobrana i svetala.
Sta ces bar sam dobio zvonce i nogicu haha
pa ono, oba bicikla su ok za sta su predvidjeni.
bolje ici na krutu vilu, nego na amoritzer koji je tu visak, koji samo dodaje tezinu biciklu. amort ti treba ako ces voziti po planini, za sta nijedan od ta dva bicikla nije :)

ali ti ces ga voziti, ako je tebi bolji nije bitno sta drugi misle
Jeste i meni je suvisno amortizer ali mi je nekako polozaj sedenja bolji.

@PJ Evo, lečim trenutno upaljen živac, znam neke trikove. Sva sreća pa mi ne pravi prevelik problem. Sutra možda drmnem jedan bromezepan.

Što se tiče ishrane, nema zezanja. Ja jesam na dijeti ali kada krenem jače ture, mora kvalitetan obrok sat vremena pre a onda u toku vožnje, na svakih 15 km nešto pojedem. Voda jedna flaša, druga flaša ceo limun iz nutribuleta. Usput gde god mogu, dopunim vodu i naravno, ponesem šta treba da ne ostanem bez elektolita.

Zacrtao sam neke rute za ovo leto, nisu teške kao dok sam bio u Timočkoj krajini ali su dosta rizičnije zbog gustog saobraćaja i magistrala.

Bilo bi mi lakše da se vratim u formu da imam još nekog da ide sa mnom.

@voki88 Da te služi i da ove godine predješ bar 1k minimum.

Savet oko amortizera, kod uspona ga zaključaj, tj neka ti uvek zaključan ako peglaš asfalt. U slučaju gravela, zavisi od broja rupa ali na usponu, obavezno zaključaj.

Poslednja izmena:
Здраво, браћо. Данас сам тражио у радњи унутрашњу гуму 700x38c, а продавац ми је дао 700х28/32, рекавши да ће се уклопити без проблема, јер се шири. Е сад, гума се јесте уклопила, али ме интересује да ли могу, без бојазни да ће пући, да је пумпам по мерама које стоје на спољашњој гуми?
Већ је време за прво оглашавање. Прва озбиљнија вожња и... браћо, не стављајте мање унутрашње гуме. 😁

Пробушила се баш та задња гума, а заборавио сам алат, па сад чекам да другар дође по мене. Ето. 😁IMG_20250523_142403124.jpg

barem uzivas u prirodi :)

morala je vise da se istegne da popuni, samim tim lakse se busi :)

Већ је време за прво оглашавање. Прва озбиљнија вожња и... браћо, не стављајте мање унутрашње гуме. 😁

Пробушила се баш та задња гума, а заборавио сам алат, па сад чекам да другар дође по мене. Ето. 😁Pogledajte prilog 493128

Nema boljeg načina nego kada naučiš na sopstvenom primeru.

Ja se ne sećam da sam nešto skoro kupio u prodavnici, tj poslednje je bilo prednje i zadnje svetlo, sve ostalo preko neta.

Uzmeš obim točka i po njemu gledaš unutrašnju gumu.

Ti koji imaju problem sa nameštanjem gume koja taman staje u ram, ne znaju za zlatno pravilo a to je da se unutrašnja guma malo napumpa pre postavljanja na točak zajedno sa spoljašnom.

Kada sam sada stavljao nove gume, unutrašnje i spoljašne, prvi put sam radio na tako uskim gumama ali jednostavno, sve je lakše kada se unutrašna guma napumpa malo.

I kao što rekoh, ne slušaj prodavca da može ta i ta mera ako nema mera koja tebi treba, lepo se zahvali i idi iz te prodavnice.

P.S. Lep ti bicikl.

Пробушила се баш та задња гума, а заборавио сам алат, па сад чекам да другар дође по мене. Ето. 😁Pogledajte prilog 493128

Da ne bude sada "smo ti rekli", već da se zahvalim što si podelio iskustvo, pa da iz prakse znamo da postoji razlog za oznake na unutrašnjim gumama. I prenosimo dalje.

Gde bi vi stavili airtag a da se ne primeti?

Ja bi stavio na najočiglednijem mestu, iznad senzora kandence.

Inače da nije zaustavljen, kako bi prošao granicu sa tim biciklama? Jel se uopšte gleda serijski broj pa da po njemu mogu da vide da li je bicikl ukraden?

Vrh Dno