Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

U modi su 11 i 12.
12 za mtb, 11 za drum.
Napred 1 za mtb i 2 za drum.

Pa to je ok,bitno da imam jedan "menjac".

ma to ovi u Kini :) nije to jos stiglo do nas :)

Drugari, da javim.

Definitivno prelazim na drumaša.

Problem je sledeći, za nekih 850 evra budzet, naravno polovni bajk, teško da mogu da nadjem pogon sa preko 50 zubaca i da, uglavnom je net na primer KP preplavljen GRX odnosno gravel modelima.

Našao jedan bajk, za 820 evra, čist drumaš, čekam odgovor prodavca za broj zubaca, nema disk kočnice što kod mene nije presudno samo teže mada im je bolja zaustavna moć.

Nije ti sada sezona. Podivljaju oglasi pred leto.
Prednost potencijalne kupovine sada je što možda ubodeš bolju cenu kod nekoga ko prodaje svoj bajs.
Prednost za leto je veći izbor, ali ima dosta preprodavaca koji prodaju krš koji na papiru izgleda dobro.

Nije ti sada sezona. Podivljaju oglasi pred leto.
Prednost potencijalne kupovine sada je što možda ubodeš bolju cenu kod nekoga ko prodaje svoj bajs.
Prednost za leto je veći izbor, ali ima dosta preprodavaca koji prodaju krš koji na papiru izgleda dobro.

Bicikl koji sam našao za 820 evra je proveren, čovek se bavi tim poslom i plus je dobar serviser te znam da će bajs da leti.

Ne idem ispod ultegre i 2x11.

Za ovaj novac samo sam našao kod ovog čoveka za kog znam da je proveren i ima što ja tražim samo da mi naravno još da informaciju koliko zuba ima.

Inače ovo je bajs.

Prilozi

• Screenshot_20250214_160114_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20250214_160114_KupujemProdajem.jpg
    656.3 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20250214_160106_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20250214_160106_KupujemProdajem.jpg
    574.3 KB · Pregleda: 53
Već predugo zvocam da je za tebe drumas😎

Ovo je za 820eur top Bajs, ne vidim lepo koja je ultegra 6800 ili r8000

Pogon ako je stariji može biti najcesce 50/34
Ili noviji 52/36

Već predugo zvocam da je za tebe drumas😎

Ovo je za 820eur top Bajs, ne vidim lepo koja je ultegra 6800 ili r8000

Pogon ako je stariji može biti najcesce 50/34
Ili noviji 52/36

U pitanju je R6800.

Da, čak sam i našao sasvim slučajno čoveka koji tera drumaša koliko i ja na teking bicikli. 😁

Naravno, njemu je lakše.

odlican, samo probaj uzivo

odlican, samo probaj uzivo

Teško. Mora da prvo pošalje. Inače je XL što meni paše. L je definitivno mali bajs za mene.

Još da dodam da bickl uzimam sad ali da ga neću odmah voziti.

Ugojio sam, na rigoroznoj dijeti sam te ne želim kao bucko da sednem na ovaj prelep bajs, naravno pod uslovom da bude moj.

Biće mi novina da "šamaram" brzine.

pa ne znam, kod drumskih bicikala ne postoji M, L XL... mislim postoji, ali ne znaci da ti odgovara XL i da ti je L mali. sve je u dimenzijama, zato moras probati. to se ne salje kurirom

ja ne bih tako kupovao. neka ti posalje link od proizvodjaca bas taj model, pa vidi dimenzije. inace ces samo sebi stvoriti probleme ako bicikl ne odgovara tvom telu

i pogotovo nije mali novac u pitanju

edit: ja sam po moj bicikl isao u Kraljevo (iz NS), probao uzivo i kupio, iako mi je covek poslao sve dimenzije i informacije na email

Bolje napiši koliko si visok, xl kod drumasa je baš veliki ram.
I veličine su uglavnom izražene u cm, ali bitnija je geometrija

pa ne znam, kod drumskih bicikala ne postoji M, L XL... mislim postoji, ali ne znaci da ti odgovara XL i da ti je L mali. sve je u dimenzijama, zato moras probati. to se ne salje kurirom

ja ne bih tako kupovao. neka ti posalje link od proizvodjaca bas taj model, pa vidi dimenzije. inace ces samo sebi stvoriti probleme ako bicikl ne odgovara tvom telu

i pogotovo nije mali novac u pitanju

edit: ja sam po moj bicikl isao u Kraljevo (iz NS), probao uzivo i kupio, iako mi je covek poslao sve dimenzije i informacije na email

Trenutno imam bicikl koji je L, treking i on mi se deluje da je mali.

Ja sam 187cm te mogu da biram izmedju L i XL i ovog puta biram XL.

bolje manji ram, sto mozes nekako kompezovati sa kormanom, stemom i seatpost. velik ram, nema kompenzacije :)

ali kako hoces, tvoj novac

bolje manji ram, sto mozes nekako kompezovati sa kormanom, stemom i seatpost. velik ram, nema kompenzacije :)

ali kako hoces, tvoj novac

Na trekingu ako te baš zanima, imam lulu za podešavanje ugla i koliko god da sam se igrao, kažem ti, nekako kao da mi ram bio mali.

Evo sad istražio malo po netu, mogu lagano na XL.

Edit: Moguće da je onaj bajs XXL da se zeznuo i napisao 60 ram, moguće da je 61.

ok

Na kontu unutrašnje mere noge, ne mogu tačno da izmerim ali se kreće od 84 do 87, opet to znači XL.

Poenta je da nije svaki XL isti.
I to kada napišu 60cm, a onda pogledaš crtež bicikla i tabelu, nijedna dimenzija nije 60cm 🙄

Ti brojevi i slova su samo referenca.

Prošle godine u ovo vreme sam kupovao bajs, prema merama, gledao sam L ka XL, kada sam otišao da probam, završio sam sa L, ali od ovog modela bi i M bio prihvatljiv za mene.

Kad smo već tu, što se menjača tiče, nemoj da ti Ultegra bude breakpoint. Ako nađeš dobar ram, da ti odgovaraju dimenzije i geometrija, 105-ica će da radi isti posao, samo sa nešto više grama u odnosu na Ultegru. A kako ti već imaš velika odstupanja u telesnoj masi, nije da ćeš da primetiš razliku :)

Evo sada se ubijam da nadjem svoju veličinu i sve ide na XL.

Ovaj Stevens Xenon je definitivno 60-ica.

Na njihovom sajt sa mojom visinom može i 58 i 60.

Takodje svuda nalazim da je više XL za mene i sam osećam da je Xl za mene.

Ja sam 186 i vozim 56cm ram (gravel). Ovo nije preporuka da uzmes takav ram, samo ti kazem sta ja vozim :D
Drumas ima drugaciju ergonomiju od mtb i treka pa ti moze izgledati da nisi u pravom polozaju. Kada sam prvi put seo na drumasa, imao sam osecaj da lezim. Glava napred i nize nego inace, nije bilo prijatno jer osecam kao da cu da se prevrnem, a ako stanem na kamicak, pravo glavom u prvu prepreku. Naviknes se.
Takodje dodatno aktiviras centralne misice, trbusnjake i donja ledja.

Evo drugari, ipak sam istražio.

Što se tiče stevensa, samo 58. Na sajtu imaju size chart, uneo svoje mere i pokazuje lepo 58.

Takodje i cube cross race mi preporučuje 58.

Tako da umesto univerzalnih mera, gledaću mere proizvodjača, tj šta oni predlažu.

Gledam drumaše i nema ih toliko, umesto toga, gravel koliko hoćete.

Da li je okej 46/36 crankset za drum?

pojavice se oglasa kada krene sezona, za jedno mesec-dva, sada je jos zatisje

broj zubaca zavisi od tebe, koliko snage mozes da isporucis :) napred sve preko 50 trebaju dobre noge za one najmanje pozadi

Vidi, kakve sam prošle sezone uspone savladao, ne znam da li mi treba 50 napred.

Na treking bajsu mi 38/28.

Možda mi najbolje paše 46 napred.

drumasi su "dugacki" i zbog toga im je geometrija bitno drugacija od druge vrste bicikla
tako da na njima nema puno smisla gledati "visinu" drumasa koja je bitna za ostale vrste bicikla vec treba gledati "reach", tj dohvat tj dimenziju top tube.

Cak i mali drumski ramovi imaju reach od 50+ cm sto je odprilike dimenzija M ramova MTB i treking, jer se kod njih sedi uspravnije.
uvek je bolje manji ram, nego za broj veci kao sto je @illidan idan vec objasnio, ako se promasi to ce biti patnja.
Manji broj ces moci da vozis, veci ce te naterati da odustanes.

Najbolje da probas neki bilo koji drumas koji u opste ne mora da ti odgovara ali znaces velicinu top tube i imaces predstavu koliki ram ti treba, sve preko 61cm je za veoma krupne momke.

Gledam drumaše i nema ih toliko, umesto toga, gravel koliko hoćete.

Da li je okej 46/36 crankset za drum?
meni je to malo, to je gravel pogon za gume sa kramponima.
ako idu drumske gume od 25mm idi bar na 50/34

Poslednja izmena:

drumasi su "dugacki" i zbog toga im je geometrija bitno drugacija od druge vrste bicikla
tako da na njima nema puno smisla gledati "visinu" drumasa koja je bitna za ostale vrste bicikla vec treba gledati "reach", tj dohvat tj dimenziju top tube.

Cak i mali drumski ramovi imaju reach od 50+ cm sto je odprilike dimenzija M ramova MTB i treking, jer se kod njih sedi uspravnije.
uvek je bolje manji ram, nego za broj veci kao sto je @illidan idan vec objasnio, ako se promasi to ce biti patnja.
Manji broj ces moci da vozis, veci ce te naterati da odustanes.

Najbolje da probas neki bilo koji drumas koji u opste ne mora da ti odgovara ali znaces velicinu top tube i imaces predstavu koliki ram ti treba, sve preko 61cm je za veoma krupne momke.

meni je to malo, to je gravel pogon za gume sa kramponima.
ako idu drumske gume od 25mm idi bar na 50/34

Odustao sam od XL.

Evo sada jurim L drumaša, 50-34. Neverovatno kako ih nema na oglasima ili ih ima ali su ubitačno preskupi.

Gravel bicikli su preplavili oglase što znači da su ljudi kupili pa posle prodavali.

P.S. Da li kupiti bicikl iz 2017 sa grupom Shimano 105 gde je bicikla kupljena nova i vožena nekoliko puta?

Nije se mešto menjalo pa da bude neka drastična razlika sa grupama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno