Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

E svašta… Da li ima neka alternativa za Stravu, tj negde gde mogu ubaciti rutu pa je koristiti? Konkretno .gpx da ubacim i da koristim kao navigaciju?

garmin recimo

Napravili su dobru vezu sa Garmin Connect aplikacijom. Više nije potrebno koristiti Strava routes aplikaciju na Edge uređajima već Connect automatski povlaci rute sa Strave i startuju se preko Garmin Courses. To dalje znaci da jednom učitanu rutu sa Strave ili Segment svaki sledeći put Garmin upamti i sacuva kao svoju rutu/segment tako da i da Strava ovo prebaci u premium only ko ima Garmin moći će da koristi.

Naravno, preduslov je da imate neki Garmin a samim tim Connect. Nije community kao na Stravi ali funkcije daleko iznad Strave.

Koliko detaljno i čime brišete i čistite bicikl posle vožnje po kiši? Malopre sam ušao u kuću, odmah obrisao ceo bicikl suvom krpom, kad se prosuši naprskaću WD-40, ali ne znam da li treba da uradim još nešto i da li da eventualno koristim nešto drugo umesto WD-a.

sta ce ti wd-40?

operes, obrises sve, i ono ako mislis da treba da se podmaze lanac podmazes ga

Da naprskam/podmažem lanac kad se osuši sve lepo. Čitao sam na dosta mesta da može da se koristi za to, a nemam ništa drugo ovde trenutno.

kupis wet chain lube ili neki all season :)

ako dobro obrises nece mu nista biti :)

Nakon kiše ??? Stvarno misliš da će mu nešto biti ?

Svoj prvi mtb (čeličan btw) sam mazio i pazio nekoliko meseci, više nego poniku koju sam terao kao klinac. Nakon toga sve manje ... a onda došao u stadijum da ga samo operem od blata kad se to desi i niti brišem niti podmazujem (uzgred, ta ponika je pregurala mnoge ludosti iz mladosti, i mnooogo više nego mtb)
Evo ga i dan danas koristim za kratke vožnje po gradu a ponekada i duže, da kažem da sam ga prilagodio city vožnji. Ponika nažalost skuplja prašinu na tavanu.
Ni jedan ni drugi nemaju nikakvu koroziju niti je neka komponenta nastradala od vlage.

Ni Specy ni Focus koje sada koristim nemaju bolji tretman.

Čitam mnoge diskusije na temu održavanja bicikli, divim se koliko ljudi bacaju pare ... :d

500700.jpg

Ovi rogovi imaju cepic/kapicu? nesto mi je zagonetno :)

Imaju na vrhu i sa strane, kada se montira ubaci se čep sa strane. Premda na ovom desnom bočni čep čudno izgleda, kao da je ubačen naopako.

Juce mi pade i puce rog :( onaj alu jednodelni. Videcu sta ima lokalno jer su postarine podigli ne isplati se. Ne znam ima li ih slucajno kod kineza? :)

Ja sam ove poručio na Aliju i očekujem ih uskoro

Rogovi

Poslednja izmena:
samo 110 din?? koliko se ceka na aliju

Ima i poštarina nisi video. Izađu 3.28€ a sad čekanje može oko 20 dana idealno pa i do 2 meseca... Uglavnom prosek je mesec dana.

Aha, kod nas su takve izmedju 5 i 8e

Nisam nešto ispratio cene kod nas, poručivao sam više stvari...

Zanima me za ovih par godina koliko ja vec ne vozim biciklu da li je uvedena obavezna kaciga prilikom voznje iste ?
Znam da pre nije bila obavezna, medjutim prijatelj me juce ubedjuje da je obavezna kaciga, pa jel uvedeno u medjuvremenu ili on nesto umislja ?

Pa ja znam da nije bila, ali eto on nesto izgleda pobrkao..
Dotakli smo se teme, jer sam negde nacuo da ce predlogom novog zakona o saobracaju ( izmena koja treba da stupi sada negde na prolece valjda ), za elektricne trotinete biti obavezna kaciga.. onda mi je nerealno da to ne uvedu i za bicikle, jer ono sokocalo ne mozes da teras vise od 30 km/h ( sem ako nije nesto budzeno itd ), a bicikla moze da ide 70 km/h nizbrdo a drumasica jos vise, pa nema mi logike da uvedu obaveznu kacigu za nesto sto ide 30 km/h a ovo sto moze do 3 x brze nista..

Da su ljudi iole pametni dobrovoljno bi nosili kacigu.
Mene zanima preporuka kod koga voziti na servis u blizini medaka?

Dotakli smo se teme, jer sam negde nacuo da ce predlogom novog zakona o saobracaju ( izmena koja treba da stupi sada negde na prolece valjda ), za elektricne trotinete biti obavezna kaciga.. onda mi je nerealno da to ne uvedu i za bicikle, jer ono sokocalo ne mozes da teras vise od 30 km/h ( sem ako nije nesto budzeno itd ), a bicikla moze da ide 70 km/h nizbrdo a drumasica jos vise, pa nema mi logike da uvedu obaveznu kacigu za nesto sto ide 30 km/h a ovo sto moze do 3 x brze nista..
70km/h može biciklom ali kao što si rekao u specijalnim uslovima i ti koji tako voze nose kacigu i bez da ih neko primorava.
Mislim da je problem kod trotineta veće ubrzanje i generalno lošije raspoređeno težište.

Što se tiče obaveznog nošenja kacige u gradskij vožnji, ja sam protiv. Holandija ima verovatno najveći broj biciklista po glavi stanovnika pa nisu uveli obavezno nošenje.

Bicikle obično voze sportisti, ljudi koji iole znaju da se ponašaju u saobraćaju i svesni su okoline, trotinete obično voze loši pešaci, znači neko koga mrzi da hoda, a ne pada mu na pamet da vozi biciklu, jer je to teško i nepraktično, tako ja barem profilišem bicikliste i trotinaše. Naravno ima izuzetaka i na jednom i na drugom mestu, ali moj lični utisak je da su većina vozača trotineta u stvari loši pešaci, pa valjda zakon hoće da ih zaštiti da se ne povrede :)

70km/h može biciklom ali kao što si rekao u specijalnim uslovima i ti koji tako voze nose kacigu i bez da ih neko primorava.
Mislim da je problem kod trotineta veće ubrzanje i generalno lošije raspoređeno težište.

Što se tiče obaveznog nošenja kacige u gradskij vožnji, ja sam protiv. Holandija ima verovatno najveći broj biciklista po glavi stanovnika pa nisu uveli obavezno nošenje.

Ja nisam nikada nosio kacigu, ali nikada... vozio sam po ravnom 40 km/h regulare gde god da je ravno i povozito to jest nema velikog otpora vetra moze da se ide..
Po meni bicikla daleko brze ide od tog trotineta koji je 25 km/h navodno zakljucan fabricki, znaci pricamo o voznji po ravnom, 30 km/h moze voziti bilo koja mladja osoba koja ima imalo kondicije..
U sustini i ja sam protiv kacige, treba ljudima omoguciti mogucnost izbora, planiram nekad da kupim elektricnu, kada bi ostali ovakvi zakoni i propisi, medjutim ako uvedu neke registracije, cuda luda i slicno onda svakako ne dolazi u obzir.. mislim na dodatni harac i trosak da se puni drzavna kasa, a da biciklista treba da poznaje elementarne propise po meni treba.

Nazad
Vrh Dno