Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

@Xith
Ne verujem da ti fale brzine,nego da previše očekuješ
Ako si kupio polovan bajs bolje taj prodaj ili zameni za hibrid bez amortizera

I evo samo da javim za pedale. Bile su kod njih dve nedelje i dva dana, pošto mi se niko nije javljao otišao sam danas da vidim sta je. Kažu izgubili su papirić sa mojim brojem pa nisu mogli zvati 🤡🤡 , kada ih je primio rekao je da su ok, sada je rekao da su bile zategnute (no shit Sherlock zato sam ih i doneo). Naplatili su mi servis 500 dinara iako su u garanciji, jer garancije nema na pokretne bla bla budalaštine njihove. To sto je on uradio na toj koja se sama zategla je da je otpustio preload više nego što treba to sam mogao i ja, ali stvarno ne mogu vise da se zezam sa njima.

Oni najviše vole da čuju samo sebe i svoj glas, ja vam preporučujem da ih zaobilazite u širokom luku za kupovinu delova, jer većina drugih radnji se bori da zadrži svoje kupce ne da ih otera.

Poslednja izmena:
zamenis te prednje, ako nije izjedna sve spojeno. ako ima spider, i na njemu chainrings vidi samo koji je bcd pa po tome trazi nove vece, prednji menjac samo pomeris polozaj i gledas da ako je bio 10T razlika na starim ne predje 10T na novim. Recimo 42 i 32…
koji je bicikl u pitanju? velicina tockova i kakve gume ima?
Ako je klasican 26” mtb sa kramponima nece ti pomoci toliko veci chainrings, mozda koji km brze, vise bi doprinele neke glatkije gume, pretpostavljam da zelis brze ici po asfaltu? a mtb nije pravljen za to :)

lanac bi mozda trebao novi ako je veca razlika (za 40T mozda cak i ne bi trebalo, nisam siguran, za 2 zuba vise sigurno ne treba, za 4 mozda zna neko strucniji) treba vise linkova

Za dubl menjače, i 16 zuba razlike nije velik problem.
Čak i kod tripl menjača, sa 12 zuba razlike nema nikakvih problema, a može se u praksi provući i sa 14.

Treba obratiti pažnju na oblik kaveza menjača spram veličine prednjeg lančanika, pogotovo ako se uzima puno veći najveći lančanik (više od 4 zuba razlike u veličini ako je stari pasovao taman kako treba).

Hajde jedno pitanje oko prepravke pogonskog dela...
MTB je u pitanju, 2x10 brzina, 36-26t je napred (Shimano FC-MT500-2), 11-42 pozadi (Shimano Deore CS-HG500) - hteo bih malo veci lancanik napred od postojeceg od 36t zbog jos malo brzine, nesto tipa 40/42/44 recimo.
Kako u praksi funkcionise promena lancanika, sta je sve potrebno da se promeni? Srednji menjac? Lanac?

Hvala! :)

Uz gore navedeno, ako ostaješ na dublu, sigurica je uzeti duži lanac (ili da uvek paziš da ne prebaciš u kombinaciju veliki-veliki, kako se ne bi oštetio zadnji menjač zbog prekratkog lanca).
(optimalna dužina lanca - ukrajanje)

Ako prelaziš na tripl, trebaće i novi menjač, i novi prednji šifter, možda i duži kavez menjača (vrlo verovatno ne, MTB sa takvim pogonom verovatno nema kavez srednje dužine već dugački, SGS).

Neka dopune kolege ako sam nešto propustio pomenuti. :)

Nesto majstorisem, pa naleteh na bas dobar video o suspenziji. Vredi pogledati:

Treba mi ovo da bih mogao da stavim rogove na korman:
Imate li ideju gde da kupim?:)

Ima i u nekoj radnji u Budimpešti, moraću da pošaljem nekog da vidi ima li na stanju.
Dropbar 44cm wide, ovo 60. Razlika ogromna.

korman treba da je sirok koliko i ramena, da nema nikakvih bolova.
sve sire je za mtb teren :)

Meni je danas lockout bio upaljen po trotoaru, i bio veliki ivicnjak... hop i BAM, i sad lockout ne radi :rolleyes:
*** nije bas bicikl pao sa 10m, tako da me bas iznervirao FOX Float 32 Rhythm, koji vazi za kvalitetniji amort.
Idem sutra u Planetbike servis, da vidim sta ce da kazu...

Sad izmerio širinu ramena, 56cm :), bliže je 60 nego 44.

Za drumski korman, meri se širina ramena od kraja do kraja kostiju - tj. zanemari mišiće pri merenju.

Za ravan korman, pogotovo za MTB (ako se vozi van asfalta), spusti se u sklek, kako ti je najlakše raditi sklekove (neko širi ruke više, neko manje - kako je tebi najzgodnije, najprirodnije), pa izmeri rastojanje od spoljnog dela leve do spoljnog dela desne šake (najširi razmak).

edit: sto se tice bike fit

stigla top tube torbica danas iz UK :)

68ktz9.png

Poslednja izmena:
rodilo :)

Može savet, momci?
Imam Polar Mirage pro, matori, na njemu su gume 26 x 2,1. Kupio bih uže, pošto gotovo isključivo vozim po asfaltu.
Molim za preporuku, i da li uz preporučenu gumu mora i unutrašnja. Hvala!

ako pare nisu problem
sa ovima neces imati problema oko busenja i trajace godinama

ili neku od ovih

unutrasnje ako nisu izbusene, a pretpostavljam da nisu, nema potrebe da se menja

edit: po meni je guma najbitniji deo bicikla, i tu ne treba da se stedi :)

Poslednja izmena:
nema potrebe ici toliko usko na mtb biciklu, plus mozes nizi pritisak da vozis, prijatnija voznja. zavisi i koliko je sirok tocak.
evo recimo novi XC mtb sad vec idu na 2.4" za trkanje, drumski bicikli 28-30mm za trkanje. nije sto uze to bolje :)

moze da ide uzbrdo, a nije skup

svaki moze da ide uzbrdo, samo je bitno ko ga vozi :)

i ovaj ide lepo uzbrdo :)

Pazite kada kupujete lubrikante u radnji kupio sam nrg dry lube da isprobam jer ne zelim da ulazim u meni omraženu radnju da kupim jnf koji inace koristim, bacio sam racun i tek danas vidim da mu je rok istekao skoro pre godinu dana, ajde sto je istekao rok nego ocigledno je los jer nece da se razlije po lancu. Mislim necu umreti za 1100 dinara ali eto, i to im je stiglo od uvoznika.

Jel kupovao neko onaj Crivit "Bike Computer" u Lidlu ovih dana?
Kako vam se pokazao?

Ahahaha
Onaj ko nije došao na jutarnje otvaranje nije ni mogao da ga kupi.

Da bi se nešto pokazalo, treba da prođu sedmice ....

Pa ne baš... Ja sam ga kupio popodne a nisam ni znao da ga imaju, slučajno naleteo.
Nego imam problem sa komunikacijom magnet-senzor-računar pa me je zanimalo da li još neko ima sličnih problema..

Ja sam gledao pumpu ali me nesto nije uverila, mada su je hvalili ovde. Suvise mi je kabasta jer mislio sam da je drzim u autu. I onaj dugacki gumeni izvod za pumpanje mi deluje da moze lako da se probusi/pokida, a nema zamene da se kupi. Obicno pumpe imaju isti deo koji kad se potrosi kupi na najlonu za 200 din. Pa sam odustao?

@Sc8eR
Heh, ja obiđoh dva lidla u Pančevu, cimnuh moje u Nišu (isto dva lidla) - cvrc.

A to za probleme - nije iskustvo kako se pokazao već kakva im je kontrola kvaliteta :) Obično je kod tako jeftinih modela srazmerna ceni :D
Proveri da li sve lepo stoji na svom mestu i po propisu, da li baterije ne mrdaju, i u potvrdom idi da ti vrate pare.

Edit:
@joojant200
Dobra je pumpa, uzeo sam je ranije za svakakve namene (bajsevi/lopte/dušeci/auta). Jeste kabasta, i mora da bude sa takvom specifikacijom/namenom. I jeftina shodno tome.

@Sc8eR
Heh, ja obiđoh dva lidla u Pančevu, cimnuh moje u Nišu (isto dva lidla) - cvrc.

A to za probleme - nije iskustvo kako se pokazao već kakva im je kontrola kvaliteta :) Obično je kod tako jeftinih modela srazmerna ceni :D
Proveri da li sve lepo stoji na svom mestu i po propisu, da li baterije ne mrdaju, i u potvrdom idi da ti vrate pare.
Pa hteo sam zapravo da pitam da li je neko imao problema, možda sam se loše izrazio :)

Kod mene je problem što nekad očitava brzinu kretanja a nekad ne - bez nekog pravila.
Probao sam da menjam poziciju senzora, probaću da promenim i mesto na kojem je motiran računar ali nisam optimista...

Inače OK stvarčica za taj novac. Đeri svašta nešto (uključujući i temperaturu) lako se postavlja i skida sa nosača...

Jesi bio u ponedeljak ili u cetvrtak? :)
Odmah u ponedeljak. Rekoše mi da su ih rasprodali u prvih 15 min (nisu ni bile neke količine). Htedoh da ga uzmem za sekundarni bajs ... kenzo...

@Sc8eR

Uglavno tako jeftini modeli i imaju navedene probleme. Cena je stvarno povoljna.

Nazad
Vrh Dno