Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Onaj je bio bolji,
ali mislim da bi ti i taj bio odgovarajući.

Mana kod njega su microshift menjači i mehanički diskovi.

Za 500eur bi mogao da kupiš specialized a ne trgovačku robnu marku

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Potpuno si u pravu.

pogotovo ovaj BMC :)

U cemu je razlika kod bicikala koji imaju diskove i onih obicnih (gumenih) kocnica? Je li zbog lakseg odrzavanja, ne tako cestog menjanja.. je li one kocnice kada kazu 'hidrulicne' rade na isti princip kao ove na diskovima samo sa ih pokrece to ulje to jest ta hidrulika a dok obicne kocnice sa diskovima samo 'sajla' ili kako vec...
Ako te mrzi objasnjavati mozes i neki link mi proslediti ako smatras da ti je lakse jer se ne razumem bas nesto kd tog kocionog sistema bicikala...

kad budes morao da zakocis sa rim brakes po mokrom samo ce ti se reci :D

Ima više prednosti upotrebe kočnica sa diskom, bilo da su hidraulične ili mehaničke. Prvo, veća je zaustavna sila, a posebno u uslovima snega i leda, kao i blata, kada su disk kočnice mnogo bolje rešenje. Imaju ravnomernije raspoređenu kočionu silu, pogotovo kada je mokro, sneg ili blato. Hidraulične disk kočnice same podešavaju položaj paknova i zato se paknovi ne moraju često štelovati usled trošenja. Zatim, kod njih nema habaja felne prilikom kočenja jer se troše samo paknovi i diskovi. Njihov najveći nedostatak je što prilikom kočenja prave veliku silu na viljušku i žbice točka, tako da sama viljuška i nabla točka mora biti dobro profilisana da izdrži veću kočionu silu. Valjda si razumeo... :)

Ja bih samo dodao da rim brake radi ok i na mokrom, to vise zavisi od paknova. Ostalo jeste ovako kako je Dany napisao.
Medjutim da mogu uvek bih birao v-brake u odnosu na ostale. Sila kocenja kod kvalitetnih v-brake nije iza mid-level diskova sa hidraulikom (npr LX/XT paralelogrami vs m6000 hidraulika), a odrzavanje v-brake po mom misljenju mnogo lakse i jeftinije - ako se ne menjaju tockovi.
Sad trenutno imam Avid BB5 mehaniku, u odnosu na LX Deore paralelograme to je dupe i tv. Diskove stalno treba nesto da cackam da ne bi cesali/da bih hvatali kako treba jer su paknovi mnogo osetljiviji na potrosnju i samim tim hod rucice se stalno menja. Da ne pricam o struganju i skripanju za ukupnih 108-110kg (mene i bajsa) sa 160mm diskovima na asfaltu, pa to je blagi uzas. Od pocetka su lose, koce one, ali to nije ni blizu tako dobro kao paralelogrami.

Ovo sve kazem, a za jedan bajs cekam da stigne m6000 hidraulika, za drugi uzeo ultegra r8000 flat mount hidrauliku :d Jebaga ramovi nemaju nosace za bilo kakav rim brake...

Inace pre par dana vozih svoj prvi brevet, 300km Svilajnca, prelepo iskustvo, preporucujem svima.

Hvala na pomoći - potpuno sam se deprimirao.
Ništa ne valja (sem onog od 600e) :) , ili je malo, ili matoro, ili skupo...

U vezi kočnica već je odgovoreno, u mom slučaju ja samo ne volim yet another level of complexity sa disk kočnicama.
Onaj luft na volanu sam rešio, razlabavilo se. Dust cap je polomljen na žalost, ne znam čime da ga zamenim.

Poslednja izmena:
Ne kupuje se bajs za 3 dana, naročito ne polovan[emoji3]
U ostalom imaš bajs pa nije takva frka...

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Hvala na pomoći - potpuno sam se deprimirao.
Ništa ne valja (sem onog od 600e) :) , ili je malo, ili matoro, ili skupo...
evo jos jedan interesantan, samo ne pise odakle je prodavac https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/specialized-sirrus-32

Onaj luft na volanu sam rešio, razlabavilo se. Dust cap je polomljen na žalost, ne znam čime da ga zamenim.
vidi u nekoj prodavnici bici opreme sigurno imaju toga, mozda moze da se zameni za male pare ili cak i za dz.

Poslednja izmena:
Dobar Sirrus, ali u Zaječaru. Plus na Cikloberzi stavio samo kurirske službe. Izgleda ne može da se pogleda...
Što više gledam oglase, to sam sve više sumnjičav prema prodavcima. ( :

Sirrus se i meni svidja.

Tapatalk from Poco loco

Taj sirus je već pominjan. Samo što ga sada nudi preprodavac, naravno skuplje.
Edit - ipak je isti lik u pitanju, samo što je na CB-u podigao cenu.

Čudo niko ne komentariše "jeftinu" meridu. Zbog boje (crvena)?

Poslednja izmena:
Sirrius nije prodao pa je podigao cenu? :)
Merida je meni mala plus ima pretanke gume.

to je onaj fazon, stavi nesto na prodaju, javi ti se milion njih, pa konta da se ***** i stavio malu cenu :d

salim se, ne znam gde jos prodaje, videh da je ovo svez oglas na CB.

Trebalo bi da može bilo koja 40mm univerzalna a ima i varijante sa "šlicovanim" rupama pa pokrivaju od 20-40mm širinu.

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka
Da, kupio sam polovnu sa 40mm rasponom i pasuje taman. A kada sam pitao u PB i još gore, u servisu neposredno pored, gledali su šrafove sa znakom pitanja iznad glave. Ja ih pitao, je l' to neko standard, a oni, ne, to mora da je tipski samo za tog proizvođača!?
Nego drugo pitanje, kakvu da stavim na moj MTB? Nema nikakvo mesto predviđeno za nogaru a vidim da mi treba. Dosta sam ga izgrebao naslanjanjem. Bitna stavka, diskrecija. Ne bih da smeta i bode oči.
8535363955b50d5930bf2ea550d910af.jpg

Kada ima prostora naslonim kako treba. Obicno nema prostora ili cak ni oslonca + necu da rizikujem da ostetim parkirane automobile (bandere su izmedju)... u zgradi naslonim upravljac na zid ali desi se da se ekvilibrijum poremeti... Uglavnom, neki predlog za diskretnu a funkcionalnu nogaru?

Diskretne su samo one koje idu ispod vertikalne šipke, u sredini bajsa.

ne znam sta ce na mtb nogara :) ili ga naslonis uz nesto ili ga polozis na pod. bespotrebno dodaje tezinu :D

Na svom MRB-u imam nogaru i mnogo mi znači. Nikakvo naslanjanje ne može da ti pomogne kada nemaš na šta da ga navališ.

tanke gume su prednost a ne mana :)
Upravo, za vožnju po putu ne može da se poredi

meni su sva tri interesantna, a ako uzmes u obzir cenu merida postaje najinteresantnija.
Baš, shodno ceni...

nego cudo niko nije prokomentarisao cannondale?
Lično im nisam uopšte naklonjen. I visoka je cena.

U, friško. Lep, extra. Čini mi se daje imao već sličan u ponudi, ako ne i isti model.
Admir je OK lik. Njegova roba (poreklo)...drugo je pitanje :)
Jaksi bi verovatno odgovarala veličina.

Poslednja izmena:
Mnogo mi je ružan giant, a i za broj veći. Merida za broj manja. Idemo dalje.

Edit - oko kočnica. Večeras, klinac iz kraja vozi Cube, 29" sa debelim gumama, sve XT oprema, disk kočnice. Cvile kako god da ga pomeriš. Umnogome kvari utisak.
Inače, ta merida je 500ak evra nova, to je osnovni speeder model. Tako da cena jeste ok ali ništa spektakularno.

Poslednja izmena:
Dobro nemojte da ste takvi sektaši, ovo za nogaru. Treba mi da naslonim bicikl u gradu. Kad vozim sam, ne treba mi ali ako vozim sa nekim u društvu ili sa decom, onda stanem 10x i svaki put treba da jurim neko drvo ili banderu + da je vodoravno + da nema ništa pored šta mogu da oštetim... ili da ga iz nekog trenda polegnem!?

Vrh Dno