Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

#219s - Izola i Kopar
Evo mene posle dužeg vremena. A nemam baš šta da dodam. Nastavak obilaska slovenačke obale od prošle godine. Posle Portoroža i Pirana na redu su Izola i Kopar. I jedna divota između njih. Da nam je tako nešto po celoj Srbiji ne znam da li bih silazio sa bicikla. Osim na ovako kišne i hladne dane, idealne za prisećanje kako je leto divna stvar.

 
Ajde pomoć od iskusnijih , zanima me koje masti koristite za održavanje bajseva? Za kamere u glavama, head setu, za instalaciju BB itd
 
Ja koristim ovu i nemam zamerki. 20191003_190026.jpg

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Ove uzeh pre godinu, dve kada sam servisirao prednji amort... fino rade posao:

IMG_20191003_193835.jpg
 
Hmm hte bih da zamenim viljusku, stari v-brake da bacim na suspenziju koja ima nosac i za disk i za vbrake, medjutim na suspenziji nema celog nosaca vec samo drzac i plasticni ukrasni sraf u njemu, a ni srafovi nisu istog precnika, neka ideja da li i gde naci odgovarajuci adapter/sta vec da trazim?
9319fde75379bd361a9cf3e23e766643.jpg
d8d8db2bca918dd861fcedc5f2b3af9a.jpg


Sent from my LM-G710 using Tapatalk
 
Pare nisu problem, para nema :D

Sta znam, kad sam uzimao bilo mi je bitno da cujem neku preporuku a ne znam koju od ove dve masti su bas bili nahvalili... i cena garant nije bila tako kako zvuci to sto kazes, inace sigurno ne bih uzimao. :)

Neko recimo odradi bleeding kocnica sa original shimanovim mineralnim, a neko se snalazi sa zamenskim uljima... :wave:
 
Za ležajeve da, za amortizere ne, stradaće gumice i ostali osetljivi delovi.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Ne za viljušku naravno, to sam naručio ulja i sram butter sa bike discount, fore je to bagatela [emoji16] nego sam hteo da vidim da li da plaćam one masti po Planet bajku od po 1000 dinara ili da uzmem dobru litijum mast i to je to
 
Dobra je litijumska mast, pakovanje od pola kile i miran si jako dugo.
Za lanac i sajle najbolje teflon(ptfe) sprej.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk
 
Dobra je litijumska mast, pakovanje od pola kile i miran si jako dugo.
Za lanac i sajle najbolje teflon(ptfe) sprej.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk
Moze preporuka. Moram odrzavam lanaci.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
 
Slicno je to sve za tu namenu, farbare/uradi sam, skuplji su, oko 500din, trazis teflon sprej za suvo podmazivanje i to je to, za lanac je svaki ok.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk
 
Moze preporuka. Moram odrzavam lanaci.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Ova je za preporuku :

https://fam.co.rs/art/301/mazive-ma...ive-masti-s-nano-aditivima/for-extreme-2.html

Koristio sam je dok nisam kupio ovu fensi :D

EDIT : Cek, za lanac? Za lanac sam izbacio sprejeve iz upotrebe, neprakticni su mi i nerentabilni. Uzmem ulje u bocici. Gledam da bude "Dry lube" jer manje lepi prasinu ali svakako praktikujem da cistim lanac s vremena na vreme.
Ovo sam imao do skoro, sada sam kupio neko prvo koje sam nasao jer mi je trebalo hitno.

http://probike.rs/Ulje-za lanac-za-bicikl-Motip-dry
 
Poslednja izmena:
Realno za lanac samo ulje, probao sam par sprejeva, što za bajs, što sa motocikle, i uvek se lanac čuje. Kada se sve lepo opere i pomaže sa uljem to je pesma
 
Tu famovu mast sam zakacio link da je u wobiju 260din 400g ta kolicina ce ostati i unucima cak i ako kapiju budes podmazivao sa njom :)

A to ulje ti je skuplje nego motipov teflon sprej:
https://uradi-sam.rs/nitro_150/teflon-sprej-500ml.html

meni nekako najlakse sa sprejom tako da vise nista i ne probam.

Ovaj sprej je suv i moze da se opere vodom, tako da kad se isprljas voda i sapun skidaju tu masnocu pa kada peres bajs nasapunjas i lanac i kad isperes vodom sve si opr`o :D
Ali ono sto je lose je sto lanac posle nekg vremena sa njim postane suv, mastan, i prljav...
Ja to resim tako sto na takav lanac naprskam novu kolicinu spreja, ona to nekako raskravi i provlacenjem kroz krpu se taman podmaze i ocisti i resetuje ga na pocetno stanje

A kad se jako mnogo u*ere onda radi uljani razredjivac :)
 
Meni ne smeta bucniji lanac, efekat podmazivanja je slican/isti za moje potrebe i nacin voznje. Sa teflon sprejom su mi noge cistije, bajs je cistiji. Lako se nanosi, nerentabilan jeste ali s obzirom koliko mi dugo traje boca ne bunim se.
 
Ma ne koristim sprej nego ulje samo iz razloga sto sprej hteo ne hteo leti na sve strane... Sad sa drumasem pa tek bih morao da pazim na kocione povrsine, na mtb-u barem oko toga nisam brinuo ali zato ako ne drzis neku krpu ili nesto prolazi kroz lanac i ide na pod. Sa uljem mogu ko gospodin covek da podmazem lanac i u sobi ako hocu (sto i radim ponekad :D )

Sto se pranja tice, naprskam akru na laanc, u masinicu za ciscenje lanca i na kasetu pa provrtim i isperem i to je to. Ako me ne mrzi, u nekoj autoperionici smrkom direktno odozgo prskam na lanac, kao kad ga podmazujem, i skine svu prljavstinu.
 
Poslednja izmena:
U pravu si za prskanje....

ja to radim tako sto lanac postavim na najmanji na kaseti, a sprej ima malu cevcicu i prskam pravo na njega pa prilicno precizno to obavim, ali sigurno ne kao ti sa uljem.
 
Hoću sestriću da zamenim krš kineske v-brake kočnice, ubih se od stalnog podešavanja a ne vozi baš svaki dan.
Doduše kad vozi, malo divlja onako klinački, ali ovde je selo, ravno i tako to :)
Našao neke komplet shimano v-brake, alivio ako se ne varam i avid sd-5 koje i sam imam. Avid je skoro duplo skuplji što meni novčano ne odgovara a ne znam da li je i toliko bolji, nisam imao prilike da i vidim te shimano u upotrebi (deluju ok onako odokativno u prodavnici). Drugi sestrić ima Tektro (i ovaj ih je vozio dok nije prerastao bajs i dobre su).
Da mu uzmem taj shimano ako bar malo valja ili Avid u svakom slučaju, nije toliko zbog para, nego su blentava deca, ume da ode bajs dok kažeš skeks pa da se ne jedem mnogo ako shimano radi posao.
 
Mene sa skoro 100 kila i Shimano Altus V-brake zaustavlja i radi dobro. Alivio je za klinca i više nego dovoljna.
 
Slazem se sa kolegom iznad. Sustina je u paknama. Uzmes neke iole kvalitetne, ima da ga zaustavljaju samo tako. Fabricke su isto ok, malo tvrde za moj ukus pa ne "grizu" kao rabe ili baradine, ali kad se stisne kocnica blokiraju oba tocka bez problema.
SD-5 jesu primetno bolje, ali vrsice i Alivio posao.
 
Ma klinac ima 14 godina, nosi 46 ili 47 i tu je visok kao ja, jedino ga još šijem u kilaži sa mojih okruglih 100 :)
Znam za pakne, to sam planirao naknadno. Za cenu SD 5 mu dodajem i shimano ručice sa njihovim bužirima i sajlama.
Ove što ima na nakamuri (ništa ne slušaju kada kupuju) su krš neviđeni, da sam zabrinut. Bitno mi je da kada se našteluju ne mrdaju i da nemam osečaj da će da puknu ako jače pritegnem. Ne smem da tvrdim ali kao da je pretežno plastika. Užas od bicikla, alu ram i stave prepotopsku čeličnu šipku sedišta sa onim adapterom i naravno čelični volan. Izgubili fiskalni, crkao prednji menjač (ne znam čak ni dali je tourney), ugradio mu altus i peva mali dok šalta. Gume izdržale dva meseca... tinejdžeri :)
Hvala ljudi!
 
Ubio vetar danas....
3effcbc8815893205e6c9a2e455458b2.jpg
2f8e5b859e4666d17061ba932322ba8b.jpg


Sent from my SM-G970F using Tapatalk
 
Juce napravih lepih 50ak km. Cekao sam da prodje vetar i prosao je, onda dosla kisa pa se smorio, medjutim brzo nakon toga je doslo i sunce, pa je pala voznja do Avale.
Usput evo par fotki novog bajsa, srecan sam kao malo dete sto opet mogu da vozim. :)
 
Kako ide uzbrdo?

Послато са LEX820 помоћу Тапатока
 
 
Kako ide uzbrdo?

Послато са LEX820 помоћу Тапатока
Sto se rekumbenta tice ovo je najbolji pogon za brdo (Moving bottom bracket front drive, Cruzbike patent). To je jedan od glsvnih razloga zasto sam uzeo Cruzbike a ne neki drugi brend. Gubici u prenosu su isti kao na obicnom bajsu - nema dugackih lanaca i plasticnih cevi kao na vecini drugih rekumbenta. Posto se koriste i ruke u "pogonu", moguce je podici se tj odmaknuti ledja od naslona i povecati potisak na pedale, nesto slicno stajanju na obicnom bajku.
Za sada su pali Avala i Brestovik, Avala slicnom brzinom kao na MTBu kada sedim, Brestovik nisam davno vozio pa se ne secam starih vremena. Obican bajs ce definitivno biti brzi kada se stoji, ali posto to nisam ni na obicnom bajsu gotovo nikad radio, ne smeta mi - penjem se istom brzinom i to je to.

Sve dok izvucem brdo, ja zadovoljan. Malo mi je prenos jaci u odnosu na ono sto sam navikao iako je pozadi najveci zupcanik na kaseti 42, ali posto je 1x11 ipak je najsporije jedno 20% brze tj teze nego na starom MTBu za istu velicinu tocka. Ranije je bilo 22-32, sada je 38-42. Nije neki problem, samo cu morati da guram bajs gde sam ranije terao inat i mucio se da izvucem pedalanjem :)
 
Сајлонац, стаза као за тебе, батали те друмаше. Или крени друмашем на овакве стазе. ;)

 
Nazad
Vrh Dno