Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Da. G7 sa Android verzijom 5.1.1.

Poslednja izmena:
Isti problem sam imao sa P8... To je njihov agresivni ram menadžment. Gasi aplikacije koliko sam primetio čak i kada ih zaključaš. Do te mere me je nervirao da sam na po 10-15 min vožnje gledao u telefon i palio ST ponovo ako ga je ovaj ugasio. Doduše posle sam provalio da to radi ako imaš poziv u međuvremenu. Obrati pažnju da li je i kod tebe takva situacija. I da.. Nema veze da li je ST ili strava, gasi je obe.

Imao i ja sa xiaomijem i stravom. Samo je u nekom trenutku zatvori/izbaci iz memorije. Kod mene je problem rešen zaključavanjem u memoriji ali sam viđao po netu da nije uvek to rešenje. Postoji i neki tutorijal kako naterati stravu da radi sa miui-em. Možda funkcioniše i sa sports trackerom i Huawei telefonima jer valjda i na njima neki miui-like 'sistem'.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Radi strava sa miui bez problema samo je dodaj na listu aplikacija sa permisijima i zaključaj.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Mene buni jedino ovo to sam vec rekao:
"Npr druge aplikacije su drzale rutu (Road Bike Pro i Google Fit), a samo ova je gubila."
Overio sam u opcijama "Protected apps" power-intensive za ovu aplikaciju (bilo je not protected), a npr Fit je imao tu opciju ukljucenu. Mozda ce to resiti probleme. Kada bolje razmislim verovatno je to-to, jer sam imao slican problem sa nekim programom za bateriju i dok ga nisam tu overio nije dobro radio posle odlaska u sleep. Javljam kada proverim konstataciju.

Poslednja izmena:
Izgleda da je to bilo resenje. Isprobao sam ga u setnji i sve je bilo ok. Sada mi je onaj program za kontrolu trosenja baterije u prigusenom stanju dao upozorenje koliko trosi taj program kada je ekran ugasen.

razlicite aplikacije imaju razlicite permisije, zato ih OS razlicito prepoznaje i ubija.

Potvrdjujem da su svi problemi sa aplikacijom za pracenje GPSom reseni i bili su do permissiona za tu aplikaciju. Sada radi kako treba.

Sto se tice ove akcije valjalo bi da se sve to podrzi na gradskom/drzavnom nivou mnogo jace i da se ljudima olaksa u svakom mogucem smislu mogucnost prevozenja bicikla. Da sam ja neka vlast za pocetak bih ukinuo porez na sve sto je vezano za biciklizam. Tu bi ustedeli na zdravstvu vise nego sto bi uzeli na porezu za to, a ljudi bi bili zdraviji.

Poslednja izmena:
Ovih dana planiram da menjam gume na MTB-u, do sada su na njemu bile Ritchey Z.E.D. Race u dimenziji 26x1.9. Vozim pretezno drumom, ali je tu i makadam i off-road. Kakva su vam iskustva, sta je pametno uzeti kao neko prihvatljivo resenje koje trpi i povremene off-road izlete?

#176s - Od Lovrečice do Umaga
Završna epizoda snimanja skoro kompletne zapadne obale Istre, od Pule do Rovinja i to baš što je više moguće prateći liniju obale.
Sada ostaje još malo vožnji po brdima, a za kraj još malo Trsta.

@mirza Mnogo volim te akcije brižnih za bicikliste u kojima i kamerman i svi učesnici stoje i ćaskaju na sred staze. Blago nama.

Btw, mene je GPS program izludeo na vožnji pre neki dan. Srećom, cela vožnja je bila propast :) pa i nema mnogo veze. Krenuo od kuće Ibarskom magistralom , prošao Rušanj i posle skretanja za Lipovicu (i Ripanj) vidim da je samo povukao liniju od kuće dotle. Rek'o kako je ***** mogao da ne uhvati signal i to toliko dugo, nerviram se, restartujem, nastavim dalje i posle parsto metara vidim opet isto. Da skratim, na kraju shvatim da je program ostao podešen za šetnju, a u tom modu seče ukoliko se ide prbrzo. I to sam čak i ranije primetio i jeste zgodno kad mi se desi da ostavim program uključen, a neko dođe po mene kolima, npr. Međutim, em što ne postoji podešavanje za to, em što se dešava samo u tom jednom modu, pa naravno da sam zaboravio. Posle je sve bilo ok. U stvari, nije ništa bilo ok, vožnja propala zbog blatišta od "puta", ali sve je bilo ok sa praćenjem pozicije i rute. Inače, uređaji umeju da izgube signal (desilo mi se par puta tokom obične šetnje), a u pokretu ga obično jako teško ponovo hvataju.

Hvataju oni odlicno gps narocito noviji telefoni, bolje proveri ovo o cemu smo pisali na prethodnoj strani, mozda je to resenje tvog problema.

Upravo tako, cak i 3-4 godine stari flagship uredjaji imaju odlican i stabilan GPS prijem.
Cane verovatno i dalje koristi Lumiu/W10m, rekao bih da je vreme da se prebaci na pravi smartfon ili bar na L950/XL koje imaju bolji cipset od low-end Lumia (samim tim i bolji GPS) a i sve ostalo je bolje. Osim cinjenice da su OS i ''kvalitet'' aplikacija isti.

Poslednja izmena:
Mislio sam uoipšteno, uključujući i uređaje za kola. A imam WP telefon koji ništa ne gasi sam od sebe. :) Ipak, povremeno se dešavalo da izgubi signal. Recimo, kad je jako oblačno.
Hsv očigledno smatra da pravi smartfon treba da nervira vlasnika. ;)

Poslednja izmena:
Hsv očigledno smatra da pravi smartfon treba da nervira vlasnika.

Gresis, pravi smartfon treba da bude sve ono sto W10m uredjaji nisu :)

Dobro znam kako rade L550/640, ok su za nezahtevne korisnike ali to je sve, ne mogu da ih preporucim.
Ali 'ajde da se fokusiramo na jacinu i preciznost GPS signala, tu pomenute Lumie i low-end androidi nemaju sta da traze cak ni pored android flagship uredjaja iz 2014. :)
Jednostavno je cipset, uz kvalitetan softver, srce svakog smart uredjaja.. a low-end modeli tu i dalje debelo zaostaju cak i za premium uredjajima od pre 3 godine. Naravno nije uvek tako ali svakako treba birati modele iz srednje i vise klase i kada su ''mtb-smartfon'' funkcije u pitanju.

Poslednja izmena:
Gresis, pravi smartfon treba da bude sve ono sto W10m uredjaji nisu :)
U redu ako sam izvukao pogrešan zaključak o terminu "pravi smartfon", ali kako ne koristim nijedan w10m uređaj ne bih znao šta to oni nisu.
Nego, sad zaključujem da "pravim" smarfonom smatraš samo telefone koji su iznad modela "za nezahtevne korisnike". ;) Samo toneš sve dublje. :D

Inače, moj telefon podržava i gps i glonas, obično veoma brzo uhvati poziciju, a uz malo vremena čak i u stanu, u zgradi. Iz mog iskustva, hardver je odličan (gubljenje signala je veoma retka pojava), a problemi dolaze uglavnom od loših programa. Sa RunTheMap nikakvih problema, sve pohvale. Nisam baš ni siguran šta bi to bio "zahtevan" korisnik kada je u pitanju jedan telefon, ali nije ni važno. Uglavnom, ja sam zadovoljan. Zahtevno ili nezahtevno. :) A da li neki uređaji (pogotovo noviji) imaju kvalitetnije delove za pozicioniranje, pa sasvim je moguće, čak i za očekivati. Jedino ne vidim zašto bi ih to činilo "pravim" smartfonima, a sve ostale... nepravim.

Izvlacis pogresan zakljucak jer ''pravi smartfon'' danas uopste nije skup.

L550/640 smatram uredjajima za ''nezahtevne korisnike'' mada su posle poplave jeftinih 'droida i te Lumie izgubile smisao :)

Na kraju si sam dosao do sustine WP/W10m problema - broj i kvalitet aplikacija. A upotrebljiv smartfon cini kombinacija dobrog hardvera i odlicnog softvera/odlicnih aplikacija a takav ''combo'' ne zahteva previse novca.

Imam L550, ne bih je koristio kao primarni telefon ni da mi neko placa 200e mesecno :)

Po nekom mom iskustvu cak i najjeftiniji kineski androidi hvataju odlicno signal (doogee od 50$), ali recimo vidjao sam jeftine lg i sony koji imaju krzavo iscrtane rute sto govori u prilog ovome sto hsv.stoned govori i ako ja nisam imao takvih problema.

Za windows telefone je vecina vec ovde rekla da je najveci problem u kvalitetu i nedostatku aplikacija za tu platformu i za to nema resenja.

Android telefon je puno bolji izbor za koriscenje gps-a na telefonu.

Poslednja izmena:
@hsv Nisi razumeo. Ubacio si se omalovažavanjem uređaja koji koristim, a da nisi ni znao šta tačno koristim. Uveo si termin "pravi" smartfon, što je samo tvoja odrednica koju koristiš kao opšteprihvaćenu, a da nisi rekao šta ona za tebe predstavlja (još uvek). Sada uvodiš i termin "upotrebljiv" smartfon. Ako pogledaš i temu na Benčmarku, videćeš da puno ljudi upotrebljava WP telefone. Možda iz nekog razloga tebi nije upotrebljiva platforma (npr, tvoja banka nema program za WP), ali onda tako i kaži. To se zove diskusija, inače je "flame".

@bakara Android i iOS svakako imaju mnogo veći izbor programa, iako je eto RunTheMap WP "ekskluziva" i meni je bolji od bilo čega što sam probao za Android. Desi se. Za kvalitet hardvera bih rekao da je isti, a ako poredim kvalitet OS-a onda Android nema šta da traži, iz mog iskustva. No, ono najvažnije, što se tiče krzavosti, rute sa Android tableta su jako krzave u svim programima, a na WP je sve kako treba u RunTheMap. Možda taj tablet ima lošiji gps hardver, ali nemam šta da zamerim ovom telefonu i programu na njemu. Naravno, kada preko potrebnog programa nema za platformu onda nema ni rešenja. :)

U stvari, baš me zanima šta to zamerate gps hardveru na L640? Možda je nešto za šta nisam ni svestan da može mnogo bolje. Za softver je komplikovano, jer zavisi kome je šta potrebno od podataka.

Ne znam ko nije razumeo ali dobro, jasno mi je odavno da si prilicno tezak :)

Kakvo omalovazavanje sunce ti? :) Znam odavno da koristis L640 (imali smo vec slicnu polemiku i to bas ovde u temi) a posto svakodnevno imam dodir sa takvim win uredjajima znam koliko su ograniceni a cesto i neupotrebljivi.

Nema tu nikakvog omalovazavanja, pre ravno godinu dana si se zalio na ocajnu ST aplikaciju za winfon, na povecano trosenje baterije i ocajno kesiranje na toj presvetoj L640 koja je bolja od androida :)

canejr
Sports tracker
Posle dosta dosta korišćenja, mogu da kažem da je očajan program. Bar verzija za Windows Phone. Užasno puno troši bateriju i ima neki gadan problem sa curenjem memorije. Maltene samo još jedan program ako otvorim kada je ST aktivan, već dobijem poruku da nema dovoljno memorije. Hike&Bike, koji sam koristio pre toga, nema taj problem. Sa ST sam se nekako bio ustalio, jer me je mrzelo da ručno prebacujem trekove na neki sajt, ali otkako je ST ukinuo mogućnost logina bez praćenja, ionako ne mogu više da pristupim tim podacima, a pritom nemam svoje kopije. Katastrofa.

Treba li pomenuti koliko sve aplikacije rade bolje na iOS-u/androidu? Koliko su bolje napisane, koliko su azurnost i podrska bolji.

I naravno i tada si dobio savete da batalis win telefone a tu nema nikakvog ''omalovazavanja'' jer vec za 100-120e danas moze da se kupi ex-flagship uredjaj koji je daleko bolji izbor za svakog rekreativca, sportistu a i uopste za svakog korisnika a sve sto sam napisao je obican savet ''kolegi'' koji dosta vremena provodi na 2 tocka.

A bakara se, kao i pre neki dan, slozio sa takvim stavom:
bakara
Haha pa nije cane hteo da me slusa da kupi android phone, a sve sam mu ovo bio ispricao

canejr
U stvari, baš me zanima šta to zamerate gps hardveru na L640? Možda je nešto za šta nisam ni svestan da može mnogo bolje. Za softver je komplikovano, jer zavisi kome je šta potrebno od podataka.

Slab cipset, samo 1Gb rama i OS koji zajedno sa svojim marketom zaostaje nekoliko godina za iOS/Androidom. Sve to negativno utice na korisnicko iskustvo i pored toga sto su baterija, ekran, zvuk i kamera ok za tu klasu kojoj L640 pripada.

Znam da su mnogi pobegli sa raznih android krseva na WP uredjaje koji su radili dobro (posebno u periodu 2010-2014, realno u tom periodu je veliki broj androida imao probleme) ali je od pre 3 godine situacija drasticno drugacija.

Sve sto sam napisao je bio samo savet da za mali/umeren izno$ mozes znacajno da unapredis iskustvo prilikom koriscenja smartfona za vreme mtb voznji. A sve to sam ''provukao'' uz malo sprdnje na racun nesposobnosti Majkro$ofta :) Nisam sad neki olos pa da se sprdam sa necijom materijalnom situacijom i sl.

Poslednja izmena:
Dve bitne stvari: 1) ST već tada nije više podržavao WP, a bio je očajno urađen i 2) ST je očajan na svakoj platformi. :)

Reklo bi se da zameraš telefonu od pre par godina što ne koristi tehnologiju i standarde iz ove. :) Ili meni zameraš što nisam prešao na novi hardver ili što mi novi hardver nije potreban? :)
Meni ovaj telefon radi... korektno. Htedoh da napišem "odlično" pa shvatih da to nije normalno. Ovo je telefon. Ima određene mogućnosti. To radi. Nema mesta oduševljenju. Kao kada bih pisao hvalospeve zato što mi bojler greje vodu. Novo mi nije potrebno, jer je sve to isto sran*e, usled očajnih i zatvorenih platformi. I jeftini telefoni su daleko jači od 286 mašina, a upotrebljivost im je svima nula, čak i za najosnovnije stvari. Na svakoj platformi. Andorid mi je katastrofa upravo sa aspekta tog "korisničkog iskustva", a vidim to i kod drugih. Ko god prvi put proba mobilni uređaj sa Androidom ne može da se sastavi. Mislim da je WP interfejs sa pločicama prava stvar, a i sve opcije su daleko logičnije, bar meni. Ipak, o novom uređaju vredi razmišljati tek kada na njemu bude neki "pravi" OS. Koji god, ali da nije ovo mobilno đubrence. Pa prikačim to na monitor i pokrenem Fotošop ili Premijer, ako je potrebno. Vrtim ceo Ofis. Da mogu da blokiram kolačiće i da kontrolišem koje podatke neko sa mog uređaja može da pokupi, zašto i kada. Itd, da ne idem predaleko. Danas telefoni imaju memorije i rezoluciju kao desktop mašine, a koriste se za... Za šta? Fejsbuk? Jednostavno, to što ti pominješ kao nešto novo i "pravo" meni je kao da kažeš da valja samo nova Milka čokolada, sa suncokretom i kuvanim jajima, a da je stara sa lešnicima neupotrebljiva. Valjda zato i jesam težak. Ne pratim marketing nego tražim suštinu. U današnje vreme. A možda sam samo omatorio...?

Ko god prvi put proba mobilni uređaj sa Androidom ne može da se sastavi. Mislim da je WP interfejs sa pločicama prava stvar, a i sve opcije su daleko logičnije, bar meni. Ipak, o novom uređaju vredi razmišljati tek kada na njemu bude neki "pravi" OS. Koji god, ali da nije ovo mobilno đubrence. Pa prikačim to na monitor i pokrenem Fotošop ili Premijer, ako je potrebno. Vrtim ceo Ofis.
ko ne moze da se sastavi, pa android sprave koriste i mala deca i to bez da im pokazes kako se rukuje.

Da mogu da blokiram kolačiće i da kontrolišem koje podatke neko sa mog uređaja može da pokupi, zašto i kada.
Ako si pratio Gedzin problem upravo je imao problem sa tim sto nije dao dozvolu programu da pristupa odredjenim resursima telefonima.
Kada je to odobrio tek tad je program proradio.

Znmaci na androidu je to vrlo dobro reseno i ako imalo vodis racuna nema aplikacije koja moze da radi nesto sto nisi dozvolio.
Winphone je pre svega hendikepiran aplikacijama, recimo strava je decidno izjavila da nece izbacivati aplikaciju za windows phone, viber nema video call itd...

Poslednja izmena:
Mator si Caniću,mator... Ranije bi post lepo bio bar tri do četiri puta duži a gle sad ovo... :p

Aj da malo "razvodnim" situaciju:
u prodavnicama Uradi sam naleteo sam na teflonski sprej za podmazivanje po, cini mi se, dobroj cenii. Motipov PTFE (teflon) spraj od pola litra (velika boca) je 469,00 dinara. To je bas ovaj:
http://www.motip.com/products/motip/industry/professional-technical-solutions/ptfe-spray/
Ko podmazuje lanac na ovaj nacin mislim da je dobra kupovina. Vidjao sam da za ove novce prodaju male bocice od 100ml. Evo spiska prodavnica:
http://uradi-sam.rs/o-nama/

Mogli bi kada neletite na nesto povoljno, sto bi i drugima bilo mozda potrebno, da objavite ovde kao info, pa onaj kome zatreba moze povoljno da dodje do toga. Ja sam pokusao u par navrata, ali slabo ko razmislja na slican nacin (secate se onih SRAMovih spojnica za lanac 9-ofaz i 10-ofaz po 60 dinara).

Poslednja izmena:
Dobra cena. Ja sam motul ovakav sprej platio oko 1000 din. Isto velika boca al duplo skuplje, a kako mi je pri kraju mogo bi da probam ovaj :)

Canejr objasnio, i ja sam tvrdoglav ali ovo je visa faza :)

Ja koristim motip teflonski sprej al je moja ambalaža nešto drugačija možda zato što traje već godinama :)
A i tada je bila slična neka cena.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Može na pm preporuka za pouzdanog prodavca sa cikloberze? Treba mi jedan city / treking bicikli, alu ram, 200+- eura. Pouzdan u smislu da je bicikli bez mana, poturanja drugih / starih delova itd. Može na pm i odmah preporuka za bicikli i prodavca.
Hvala.

Vrh Dno