Taman da legnem, kad ono...
Da, koristim tu lampu. A za test si me nasmejao upravo zato što je meni jedan od bitnih uslova kod izbora aparata bio odličan video. Nisam ni ja koristio GoPro za to, jer se ne bi videlo baš ništa, sve i da lampu uperim u objektiv. Aparat je SONY DSC-HX9V. Podešen na najveći kvalitet videa, mislim da je 28 Mbit. Stvarno je odličan. Inače, test nije u tunelu, nego u šumi. Hm, možda ipak ne snima tako dobro?

Snimio bi lepo i čistinu, samo bi bilo manje impresivno ako nemaš mnogo šta da osvetliš. To je ona varka testova koju sam pominjao.
Btw, moram da kažem da nisu svi vozači ludi. Po meni je ludaka sve manje, samo su sve luđi. S druge strane, problem je što i mi biciklisti mislim da često imamo prevelika očekivanja od vozača automobila. Kao da očekujemo da svako ume da vozi kola kao što mi umemo bicikl. A u stvari, većina vozi kola onako kako većina vozi i bicikl - ne baš naročito sigurno. Činjenica je da ima pomenutih ludaka, koji će namerno da ti naprave problem kada te vide na biciklu, iz nekog svog besa. Znam da su obično ubeđeni da im biciklisti prave gužvu na putu. Ili autobusi. A uglavnom je to neki ludak za volanom koji ostane u raskrsnici, skreće iz ili u zabranjenu traku, itd. Ipak, dosta je nezgodnih situacija koje se dešavaju zato što je umeće vozača daleko ispod onoga što biciklisti uglavnom očekuju. Npr, ja mogu prilično dobro da držim pravac na biciklu. Recimo, vozim po beloj liniji sa strane ili preko Ostružničkog mosta na onom uskom prolazu između bankine i ograde. Ipak, kao i većina biciklista, tako i većina vozača leluja dok vozi, više ili manje. Takođe, kao što ima biciklista koji se uspaniče čim vide leptira na 50 metara, ima takvih i među vozačima. Ili, biciklisti koji se zablenu u nešto ili zapričaju, pa ne primećuju dobro. Isto je i sa mnogim vozačima. Daleko od toga da ih pravdam. Auto i bicikl nisu isto i nesiguran vozač može lako da ubije nekoga. No, poenta je da, recimo, prolaženje biciklom pored automobila ispred nije nešto što treba olako, jer kod vozača može da izazove paniku. I to što ima desni retrovizor ne znači da te je video na vreme. Elem, svako ko učestvuje u saobraćaju mora biti svestan realnosti i da neće sve biti onako kako zakon kaže da bi trebalo. Zato treba uvek biti pažljiv. Svako treba da se potrudi da bude predvidljiv svima ostalima, a sam da očekuje neočekivano. I bez nervoze. Ulica je mesto gde treba ostati čitav. Protesti i teranje inata su za plato ispred skupštine. Btw, koliko je ljudi ovde odbilo da sedne u auto sa prijateljem koji je nekom prilikom koristio telefon u toku vožnje? Ili seo za volan posle "samo jednog piva"? Napravio se pametan da preskoči gužvu skretanjem gde nije dozvoljeno? Parkirao na trotoaru? Ako u takvim situacijama ne insistiramo na poštovanju zakona i zdrave pameti (barem zarad bezbednosti), ne možemo ni kad smo na biciklu. Odnosno, nema efekta. Isto kao što ne možeš ni kuče jednom da hvališ kad mazne sendvič, a drugi put da ga klepiš.