Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

I nista ne vredi dobra rukavica/kamasne ako je ostatku tela hladno. Sto je i logicno, organizam se brani hladnoce tako sto odvodi toplotu od ekstremiteta. Been there, done that.
Tako da, ili se komplet obuci toplo, ili ne voziti kad je hladno.

Vozite li bajs po ovakvom vremenu što volite ili ga koristite kao svakodnevno prevozno sredstvo?

Vozim zato sto volim, ali nikada ne krecem u pljusak...

To je poseban osećaj. Vozio sam i kišu i sneg i +38 (u hladu). Najgore je kada se natopiš vodom a hladno je. Ima dobrih jakni u sportofis-u za 5k. Za dole preporučujem nešto što će preći preko kamašni (ako kamašne idu iznad, gaće će spustiti vodu u obuću a onda ste stvarno ugasili).

40282-83a64778d64dbfcf4d.jpg

Ja bicikl tretiram kao hedonisticki objekat i ovakvu opremu nemam i ne vozim po vremenu u kome ne mogu uzivati. Mora biti suvo i minimum 10-12C pa navise. U zimskom periodu adekvatno ga menja stoni tenis. :)

Uf, moze bajs itekako da bude zanimljiv uz pravu odecu/odecu/opremu, ja npr. obozavam da vozim po snegu :) To sto nemam zdravlje da ga vozim je nesto drugo, ali ***. :D

+1 za Gedžu. Isti odnos prema vožnji bajsa imam i ja

Za vožnju zimi/po smrzotini i u debeloj odeći samo tri reči: udisanje hladnog vazduha. Jednom sam vozio po svežem vremenu, završio sa teškom prehladom. Hvala, ne, hvala.

+1 za Gedžu i od mene.

Jedno tehničko pitanje.
Ako bajs dolazi fabrički sa npr Acera oprememom, može li se izvršiti upgrade na npr Deore?

Može.

Ako je bajs nov sa kukom za menjač može da se prepakuje. Stvar je da znaš šta imaš i šta hoćeš.

Hoću da kupim bajs sa nižom klasom opreme za npr 200€, jer sam rekreativac koji prelazi 1000km godišnje.
Ako se u međuvremenu navučem na pedalanje, menjao bi delove za kvalitetnije komponente.
Zato pitam može li se menjati deo po deo, jer ako ne može onda u startu da kupim Deore pa na gore klasu.

Moze bez problema, ali moras znati ako je Acera 3x8, ne moze da se zameni sa Deore XT jer je on 3x9, jer onda moras i siftere da menjas.

Poslednja izmena:
@cvoruga
To je bre neisplativ posao...mani se toga.
Delovi se menjaju kad se potrose, nikako pre.
Osim ako imas viska para ;)

Poslednja izmena:
Ja bicikl tretiram kao hedonisticki objekat i ovakvu opremu nemam i ne vozim po vremenu u kome ne mogu uzivati. Mora biti suvo i minimum 10-12C pa navise

A sta ako nekome pod hedonizam spada i voznja po kisi, po snegu pa cak i na - 10c? :) Ne znam dal sam se par puta razboleo posle toga (a i ko kaze da me inace ne bi zakacio neki virus, to je normalno u toku zime).

Sto se mene tice, koliko god mi je uzivanje voznja bajsa u periodu april-oktobar (posebno u idealnim uslovima) isto toliko uzivanje, samo uz drugaciju atmosferu i ''percepciju'' svega predstavlja voznja po hladnom vremenu, zavejanim brdima. Ne volim bas da vozim zimi kada je sve sivo, golo i kada smog przi oci i pluca ali kada je vazduh cist i kad zaveje.. pa nema nista bolje, bar ne u tom periodu. Pa onda kad onako promrzo dodjes kuci na caj i neku klopu..
Kisu kad je hladno bas i ne volim ali u toplijem delu godine mi ne smetaju pljuskovi, kad se desi da poveze par dana sa onom dosadnom, sipecom kisom tad mi se ne vozi osim po gradu.

Ni ja nemam nista specijalno od opreme, polariz. naocare su mi prioritet, bez njih nikada ne vozim, cak ni kada je oblacno (zbog prasine, sljunka itd sto moze da spici u oko a i buba koje mogu da oslepe sto je poseba problem dok se spustas). Samo to i ranac sa vodom, hranom, pivom.. a zimi jakna, kapa, rukavice, trekking cipele, ''army'' pantalone.. i nema tu neke zime, jedino sto ne valja ako se oznojis posle velikih uspona na mrazu pa onda spust.. e to je vec los trip. I ja ubedljivo najvise volim suncano vreme (a ko to ne voli) ali kad vec imamo ovakve zime treba iskoristiti na pravi nacin.

Poslednja izmena:
Moze bez problema, ali moras znati ako je Acera 3x8, ne moze da se zameni sa Deore XT jer je on 3x9, jer onda moras i siftere da menjas.
Nisam to znao, hvala.
Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji :D .

@cvoruga
To je bre neisplativ posao...mani se toga.
Delovi se menjaju kad se potrose, nikako pre.
Osim ako imas viska para ;)
Nemam para za bacanje svakako ;) .
Nisam ni mislio da menjam delove koji rade i služe, nego baš to što si mi ti napisao, kad se potroše.

Onda mi ne preostaje ništa drugo nego da ganjam Deore u startu, da se ne bi cimao posle.

Ponesi novine za spust.

Ne kazem ja da sam bilo kakav parametar, vec sam izneo moj stav prema voznji. Daleko od toga da svi treba da razmisljaju i rade kao ja. Razumem ljude koji uzivaju i u stvarima u kojima ja ne, pa razliciti smo i tako i treba da bude. Naveo sam to vise kao info da razumete sto cu vas tokom zime redje posecivati ovde i necu se ukljucivati u price sa slicnim kontekstom, jer nemam pojma o tome.
Al su me danas neka dva insekta opalila po tintari na Adi. Jedan u celo (nije bilo toliko strasno), a drugi po obrazu pored usta. Ovaj drugi je bas zaboleo i pade mi na pamet da mi je uleteo usta garant bi mi stao u grlu ili bih ga progutao. Jos danas se zeznem i ne ponesem cvikere i bas razmisljam da me tresnuo po oko bilo bi bas problematicno. Ne znam ni sta je bilo, ali neki tvrdji insekti, bas je zabolelo ovo po obrazu.

@Cvoruga
Rekose ti ljudi, nikako ne radi tu glupost. Nemoj ni kupovati taj novi sa Acerom, vec dobar polovan sa Deore opremom, za slican novac.

@Espada
Imas brdo cetki u marketima za pokucstvo i mozda neke molerske (sve su reda velicine 20-200 dinara) koje ce ti isto obavljati posao prilikom pranja. Ja sam za par stotina dinara kupio nekoliko koje se koriste po kuci i meni obavljaju posao kada zatreba.

Ma nisam to ni rekao :) Samo savet da probate bar po Avali, to je najblize.. kapiram da je tesko da se nakani covek u tim uslovima da pedala ali najbolje je kad padne suv sneg kog nema previse na putevima, kad nema lapavice, gliba.. kad je tmurno kao da si u nekoj lsd bajci, tisina, cujes kako pucaju grane i zvuk ''snega'', ko dodatno izostri cula na jedan nacin eto jos zanimljivijeg tripa :d a naravno najbolje je kad je suncano u tim uslovima ali da bude blazi mraz, da se ne stvori stroka, blato :)

Jednom je dzonihsv rekao, "ne smeta meni ni kisa ni zima, vec bicikli", toga se i ja pridzavam. :)

Zimi kada podjes do Avale, automatski si kupio povratnu kartu za urgentni centar. Jedva dodjes po suvom, a mogu misliti po losem vremenu. Kakve sve dijabole voze kola sanse su 50% da ne stignes. Zadnji put kada me uhvatila kisa leteo sam dvostruki salto napred po Kumodrazu. Riba u Unu ladno nije videla ni sina, ni mene. Njega omasila, a ja se bacio sa strane, po nekom shutu vezbao gimnastiku. Jos mi kao polako da ne reskiramo, kad ono ...

Nisam znao da i tad divljaju tim putevima.. to je realno za izbegavanje.

Ja obicno odem do nekog brda par km od grada i onda kao neka ''grebenska'' voznja, malo kroz sumu, malo seoski putevi.. prodje jedno vozilo za sat vremena :)

Prva skoro pa planinski deo (tu negde oko 500mnv), druge dve lakse brdske ture..

@HSV baš lepi predeli, ali ja bi pre šetao tuda nego vozio bajs.

@Cvoruga
Rekose ti ljudi, nikako ne radi tu glupost. Nemoj ni kupovati taj novi sa Acerom, vec dobar polovan sa Deore opremom, za slican novac.
Ok, razumeo, gledam Deore devetofaz i čekam sneg da padnu cene :d .

Nece padati ni sneg ni cene. :d

Neka skoče cene al' da ne pada sneg i da bude 30°C stalno bez kiše i vetra :d .

Šalu na stranu, hvala na odgovorima, naučio sam nešto zahvaljujući vama cheers ,
sad da to znanje primenim konkretno i kupim dobar polovan bajs.

ma mrsko/zao mu ga je isprljati

Nazad
Vrh Dno