Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ako ti ospore garanciju idi u bilo koji bicikl servis i neka ti srede to za neku sicu od para.

Drugari, koji bicikl predlažete, za onako rekreativnu vožnju. Nisam nikakav poznavalac pa pretpostavljam da je bolje da uzmem novo nego da eksperimentišem sa polovnim. Razmišljao sam o Polar Mirage Pro. Šta mislite? Ili neki predlog šta bi bilo bolje za te neke pare (40K RSD u Planetbike).
Uzmi neki za max 150€. Vidi da li ces da se primis. Ako ocenis da te nesto bicikl sputava, prodaj ga za 100€ i kupi 'pravu stvar' - opet polovnu, ali ovog puta ces da znas sta si (ako si uopste) omasio.
Obavezno neki dres. Pamucna se natopi jako brzo.

I da, da li da zamazem crnom bojom ili prelepim ogrebotinu na volanu, nije velika ali da mi nešto ne spore garanciju? Za sada sam imao odlično iskustvo sa ljudima u Planetbike-u.
Da ti ospore garanciju zbog ogrebotine?
Pa to je bicikl, normalno da se grebe.

Naravno ne pominjes da si pao. :D

Kosta rece ti covek, Vazduh ima 78% azota, 21% kiseonika i 1% ostalo. Tesko se uspe nagurati vise od 90% azota tim pumpanjem i sada zbog tih 10% se ne isplati placati to. Vise je po meni mit nego dobitak necega. Smanjuje se mogucnost oksidacije pa ljudi koji imaju porozne felne uspore taj proces, azot je manje promenljiv na temperaturne razlike itd. Sve u svemu nikakav extra benefit od toga. Sistem je preuzet od trkackih timova gde mozda ima nekog boljitka u nekim extremnim uslovima i to da bude uradjeno sa vrhunskom opremom. Moj ti je savet da kada prodje sezona (od 01.11. - 01.03.) pecas neki polovan bicikl na npr ebayu i kupis nesto da valja za male pare, a sada sa minimumom novca ga opremis ovaj sto imas da ti obavlja posao.

Da,da, tako nešto je najoptimalnije za mene. U pravu si sasvim.

Sad moram da pecam neku unutrašnju gumu jer ove neverovatno ispuštaju vazduh, verovatno ću Schwalbe da uzmem.

Inače izvinjavam se na kašnjenju, imao sam obaveze ovih dana pa me zato nije bilo ovde. Gledaću da što pre uslikam bajs i sve detalje na njemu, da bi svi vi imali tačan uvid o čemu govorim i kako moj bajs uopšte izgleda.

Bagcina u ST/gps, kao meni pre neki dan na trcanju sto je pisala maks. brzina 39.9km/h :d

Poslednja izmena:
Da imam profil prvo na ST pa onda na fb/twitteru prosledio bih taj rezultat da se kur**m, brzo bi to iznerviralo Bolta :d

39,5km/h, sad sam bacio pogled :d

Poslednja izmena:
Drugari, uzeo sam 29er ali bih da mu stavim neke gume za asfalt pa šta preporučujete a da nije skupo :)
Pretpostavljam da je dosta ljudi u ovoj nedoumici a izbor guma kod nas za 29er jer skoro pa očajan.
Našao sam sledeće:
http://www.capriolo.com/rezervni-delovi/spoljne-gume/rubena-28x200-cityhopper-crna (***, znam da je Rubena)
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Delovi/Gume/2218/

Za ove Kendine bih verovatno trebao da menjam i postojeću unutrašnju (sada imam neke fabričke 29x2.1 pa pretpostavljam da bi za spoljašnju gumu 28x1,75 morao kupim i nove unutrašnje gume). A imam i nedoumicu kako bi gume 28x1.75 (ili 47-622) stajale na ogromnom 29er bajku, da ne izleda presmešno :)

Pa tesko da bi mogao i da ih metes ove su 28, kad ti imas mtb 29. :D

Ja koliko znam 28" i 29" je jedno isto.
29er je cist marketinški potez proizvođača. Imaš američki standard, ISO i evropski ETRTO. Amerkanci mere prečnik zajedno sa gumom, dok se u Evropi računa prečnik felge.
U suštini, priča se svodi na to da li čaša do pola puna ili prazna. I jedni i drugi su u pravu.
Naravno to ne znači da na 29er možeš da staviš gumu 700x25C ali mislim da od 700x45C i više, možeš bez problema.

Pa tesko da bi mogao i da ih metes ove su 28, kad ti imas mtb 29. :D

Moze da se montira 28". Ovaj tip je prodavao ove gume i kada su montirane na 29" sve je lepo lezalo.
http://www.limundo.com/kupovina/Sportska-oprema/Bicikli/Delovi-za-bicikle/Gume-SCHWALBE/25647661
Takodje mislim da ne moras da kupujes nove unutrasnje, ako nije neka ultra tanka guma (do 1.5). Bitnije je da nisu manje, a ako su malko vece nece smetati. Ja sam npr na 26" montirao prosle godine 1.9-2.1 na 1.75 spoljne i dan danas su na bajsu. Ne istegnu se do optimuma, ali nisu toliko vece da se "guzvaju". U kontra smeru bi se istezale preko granice predvidjene od strane proizvodjaca, a to vec nije dobro zbog tanjenja zida gume i lakseg pucanja.

Poslednja izmena:
Razlika je u debljini felne, to je jedino ograničenje za previše tanke gume. Ja zbog eventualnih tehničkih problema ne bih stavljao ispod 1.5, a mislim da bi tek sa 1.75+ moglo izgledati pristojno :)

1.5 ne bih stavljao ni u ludilu mislim i da je tehnički nemoguće. Zato sam u mom postu i naveo one 2 gume, Kendina 28x1.75 ili 700x45C i ona Rubenina 28x2.00 ili 700x55C.
Postoji i ova: http://shop.jankovic-comp.rs/index....s-2013/schwalbe-47-622-road-plus-hs431-detail ali mi je to već malo mnogo :)
Što se tiče ponude u Srbiji guma za asfalt a da pasuje i za 29er bajkove, to je otprilie to. Ustvari, postoji i neka CST, ali je to baš dno dna.
Inače, ova guma koju je Gedža postavio sa Limunda je bila ekstra ponuda, ali se na žalost prodala.

Drugari, sredih bajs danas, ispravili mi felnu u Planetbike-u. I guma je malo kriva, reče mi majstor da nisu neki kvalitet ove gume na njemu. Tako da će neke bolje gume biti prva investicija kad zalečim kost. :)
Mada, vidim da izbor za 29 i nije neki.

I da, jos jedna pohvala za uslugu i pristup ljudi u Planetbike-u(Niš)

Poslednja izmena:
imas druze u veneri, kendu SB 8 u 29" verziji...

Moze da kosta X puta 20 000€, kad bih ja seo na njega, sa 120kg, rastavio bih ga na cinioce :)

evo kod mene prinove, danas ga malo vozao, al treba i teren za njega...
bu3ydevy.jpg

full xt m770. kocnice magura 18" , ostalo se vidi sa slike ;)...

Poslednja izmena:
Evo obećanih slika mog bajsa pa vidite i samo šta sve može da se uradi. Ako neko od vas ima savet šta da menjam i šta se može poboljšati, kažite slobodno.

Evo to je to, uz napomenu da sam kupio novo sedište pre dve nedelje i komšija mi je ga postavio pre koji dan. Dakle, nadam se da sad imate neke savete za meen šta da unapredim s vremenom a da nije preskupo.

Gume su, kao što se vidi sa slike, 26*1.90 ali ja se nosim mišlju da uzmem neke bolje 26*2.10 . Šta mislite ?

Poslednja izmena:
Kosta za pocetak treba da nastelujes prednju kocnicu. Vidis na obrucu kako ima trag samo na donjoj polovini kocionog dela? Znaci da ti pakna naleze samo sa polovinom povrsine za kocenje. Zbog toga ti je slabije kocenje na prednjem tocku, koji je dosta vazniji pri kocenju od zadnjeg i trpi daleko vecu silu. Treba da izgleda kao kod zadnjeg, da pakn naleze celom povrsinom, ali da ne kaci gumu. Kada namestis trebace vremena da se kociona povrsina "prilagodi" i legne totalno celom povrsinom. Nemoj ih menjati dok ne probas ovo, jer je ovo siguran razlog za slabije kocenje.
Gume ti ne trebaju sire, vec mozes da ides i na 26x1.75 jer rece da vozis samo po asfaltu (bajs i nije za drugo). Gledaj one "ravnije" (gume za asfalt) bez velikih krampona, jer u tom slucaju nemaju svrhu, nego samo smetaju.
Bajs sve u svemu klasika i ako ti vrsi posao sedi i vozi, mada ovo je ona klasa "kada ti ga ukradu ne treba da se nerviras." :)

@Zoki
Super masinica, bas po mom ukusu, ali ona moze da dodje do izrazaja tek na Fruskoj Gori. Ako nije tajna koliko je placen?

Poslednja izmena:
i po mom je, al bas to rece na fruskoj gori se vidi sta je... e sad posto ja imam i cuba, jedan ce na prodaju... placen 630e.

@pavlony ovih guma bas ima po nasim radnjama...

Poslednja izmena:
Vrh Dno