Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ma prazno je bilo danas, nigde zive duse ni na stazi ni na Adi. Kada je guzva ili kada ima drugih ucesnika uvek polako i propustam sve, u nedelju sam cak i zaustavio celu kolonu od 5 biciklista jer sam bio na celu, klincu nekom se lopta otkotrljala na bici stazu i sta znam da ne poleti za njom ne razmisljajuci da moze nesto da ga udari. Jako sam savestan stvarno, ali kad moze vozim jako brzo, svestan sam toga i dese se po nekad ovakve stvari, sva sreca pa je sve na mene. Ugruvao sam se samo dobro i malo izgulio noge povrsinski, nije strasno.

Nakon ove slike, ne znam, ne preko 20 vise... Sreca da si ostao ziv! :eek:

Cane, jel ti ckive tada spasile levo oko?

Drugari, gotova sezona. Ode ključna kost. Točak u rupu ja preko bajka.
Nisam prešao 150km od kad sam ga kupio.
Srećom prošao je sa dve ogrebotine na volanu i blago zakačuje zadnji točak paknove, ne zadnju viljušku.

Sve u svemu, čekajte lepo vreme i dan, ja sam bio nestrpljiv da iskoristim vedru noć pod euforijom novog bajka.

Aaaaaj :s
Tocak se ispravi, to je najmanji problem, kljucna kost ne ide tako lako. Brzo se oporavi.

Joj bre, pa sta je ovo, sve neki maleri. Sada kapiras sto tupim o bezbednosti i da se pazite. Steta, bas mi je krivo. Nadam se da ces bar neko pametno iskustvi izvuci iz ovoga.
Brz oporavak i da se vise ne javljas sa ovakvim vestima. :wave:

Poslednja izmena:
Zeznuta je ta kljucna kost, ja sam obe lomio, ne mozes nikako da se namestis da ti odgovara polozaj sedenja/lezanja. :( Brz oporavak ti zelim. :)

Poslednja izmena:
Joj bre, pa sta je ovo, sve neki maleri. Sada kapiras sto tupim o bezbednosti i da se pazite. Steta, bas mi je krivo. Nadam se da ces bar neko pametno iskustvi izvuci iz ovoga.
Brz oporavak i da se vise ne javljas sa ovakvim vestima. :wave:

Ćuti, ja sam zasad uvek stabilno i bezbedno vozio i ne brzam nigde niti srljam, ali opet sam imao samo jednu opasnu situaciju, dosad. Jedan auto takođe nije ispoštovao moju prednost i u krivini mi presekao put, prošao je pored mene na nekih 15 cm. Imao sam sreće pre dve nedelje.

Još jedno pitanje : nisam baš najzadovoljniji kočnicama na bajsu, rade one ok ali nekako se vidi da su mnogo jeftine. Da li se uopšte mogu menjati fabričke kočnice za neki kvalitetniji kočioni sistem ili tako nešto nije moguće ?

Da li ste ozbiljni? Ja izbegavam da vozim bajs po ozbiljnijim ulicama bas iz tog razloga sto vecina vozaca ne je*e ni 2% bicikliste. Totalno ih ne zanima da li ce da iseku nekog ko je na bajsu ili motoru.

Ja kad vozim krenem iz kraja do 25-tog i odatle do Ade pa nazad i to preferiram da se vozikam uvece kad nema ljudi i vrucine pa mi je lagano.

@kosta: Naravno da moze da se menja osim ako ti bajs nije bas neki tezak i prastari krs. Samo treba da vidis koji sistem kocenja ti najvise odgovara i za koji imas uslove.

Poslednja izmena:
Srećom prošao je sa dve ogrebotine na volanu i blago zakačuje zadnji točak paknove, ne zadnju viljušku.

Sve u svemu, čekajte lepo vreme i dan, ja sam bio nestrpljiv da iskoristim vedru noć pod euforijom novog bajka.

Da ga hebes, ne znam sta drugo da kazem sem da se sto pre oporavis.

Pa kako covece, kolika je ta rupa kada se 29tka zaglavila u njoj?
Zelim ti brz oporavak. :wave:

Ma nije se zaglavila, nego meni ruke bile na kočnicama, stegao volan i stegao i prednju. Ostatak poznat. Preleteo.

Uh, platio si danak neiskustvu. Kocnica i ulegnuce ili izbocina nikako ne idu zajedno, ni kod kola, ni kod bajsa. Ok je da kocis do nje, ali kada upadas pustaj kocnicu da bi imao efekat kotrljanja tocka (cak je bolje dodati gas pri izlasku iz rupe). Tocak dok je u vazduhu (dovoljan delic sekunde) blokira momentalno zbog slabe sile otpora kocenja (kao kada kocite kada je podignut bajs) i kada udari u podlogu udara bez rotacije.
Juce sa klincem spartao po Kalisu i isli do Ade i na onom delu kod starog mosta imaju oni metalni poklopci na stazi koji su ulegnuti. Onako iz zezanja ih preskacem sa bajsom i utvrdismo da mogu sa oba tocka da ih preskocim, a ima ih sirih od pola metra (klinac gledao sa strane). On moze i duze od toga, jer ima nazubljene ivice pedala (kod mene su ravne) pa moze da odigne jos zadnji tocak u skoku. Vezbate ovakve stvari, nikada ne znate kada mogu da vam zatrebaju.

@Kosta
Ne znamo kakav ti je tip kocnica. Najbolje da slikas bicikl i detalje pa kada pitas nesto okacis sliku da znamo o cemu se radi.
Verovatno ti je klasican V brake pa mozes staviti ovako nesto:
http://www.ebay.de/itm/Shimano-XT-B..._Fahrradteile_Komponenten&hash=item20e7b0a827
Da si ovde napravili bismo posao, imam Shimano XT paralelograme sa ruckama koje sam skinuo sa svog bajsa kada sam presao na diskove. :)
Mozda su ti klesta dobra pa samo treba zameniti paknove. Ne vredi bez slika ili neka ti komsija pregleda i pomogne.

Poslednja izmena:
@stejer Ada je izletište, ne poligon. Sve osim lagane vožnje nije bezbedno. Još je gore ako ugroziš i druge, ne samo sebe. Zamisli da si naleteo na dete od 10-12 godina i osudio ga na invalidska kolica za ceo život? Poenta - ako želiš bolje uslove u vožnji ili kazne za druge, to se sve radi na protestima. Pre ili posle vožnje. A tokom vožnje, dužan si da se prilagodiš situaciji, tako da svi budu bezbedni. I izvini, ali to što ti nisi video nikoga ispred, ne znači da čovek nije imao razloga da skrene. A možda mu je i pozlilo ili ga nešto odjednom zabolelo. Ili ga je ujela pčela, ili mu nešto uletelo u oko, itd. "Ne brže od života". Ako ti je do "jače" vožnje, pitaj za savete, ima puno odličnih relacija. Btw, stvarno si baksuz. :) proveri i felne, može lako da se desi da završna obrada nije najbolja i da cepaju gume.

A šta deca ima da rade na stazi za bicikle? Naravno pustili ih matorci da se malo "igraju". Moja dešavanja na Adi: par puta dečica ladno izlaze na stazu i krenu da hodaju po istoj ne gledajući da li idu bicikli [tako sam jednom umalo pokupio klinca koji je tik ispred mene stao na stazu ne gledajući uopšte, uz škripu guma se zaustavih cm ispred njega, stanem i gledam u njega, dok on diže pogled i nabaci kez od uva do uva da bi me zaobišao i otrčao do društva, zatim mame i tate koje vole da guraju kolica sa bebama po stazi što nije samo praksa na Adi nego i po većini NBg-a, dekice i bakice da ne pominjemo, plus oni kafići na kraju makiške strane, gde su postavljene ljuljaške tik do staze, pa kada se neko ljulja 'ladno osetiš miris papuča tokom vožnji tim delom...

Jedan svežiji primer. Kada idem na posao bajsem sečem prečicom gde su magacini i poneka zgrada. Ko zna to je onaj deo koji spaja ulicu Omladinskih brigada i Tošin bunar kod Aerodromskog grada [airport city]. Pošto tu ima nekoliko sporednih uličica i nedovršena zgrada, sužena je preglednost ovima u kolima. I kao svaki dan ulazim u taj deo iz pravca Tošinog bunara, sečem prvu i drugu krivinu odakle me čeka samo prav put i tu odmah nailazi prva sporedna uličica odakle nailazi auto. Jasno vidim lika u autu koji sve vreme gleda desno pored zgrade koja mu ometa preglednost u pokušaju da se uključi na glavnu ulicu kojom ja idem. Znači, ja njemu dolazim sa leve strane, a on uopšte ne obraća pažnju niti ikako gleda na tu stranu. Obratim pažnju na njega, sve se mislim da će pogledati levo, ali ne, lik gleda non-stop desno. Stanem, ovaj kreće da seče raskrsnicu ukoso jer izlazi u suprotan smer od mog kretanja, prolazi na 50 cm od mog prednjeg točka i tek tada primećuje mene , vikne "Izvini!" sa sve osmehom na licu dok prolazi pored moje leve strane...

Sava centar. Staza prekoputa. Krećem se prema Ušću, a u suprotnom smeru ide žena na nekom gradskom biciklu u mom delu staze. Jedva se sklonila u svoj deo. Još sam vozio toliko sporo čekajući da se ona prebaci...

Trebalo bi saobraćajna da kažnjava i opominje takve gluposti...

@jim Ajoj, pa gde i to da te snađe, strašno. :( Ja lomio ključnu kost kao klinac (bez bicikla). Nije dugo trajalo, ni bilo nešto teško (bez gipsa), ali u tom uzrastu se i krive Drine brzo isprave. Ne znam kako je kasnije, ali verovatno jedno 6-8 nedelja bez bajka skroz?
@mirza Ako si mislio na naočare :) - da, imao sam malo kvalitetnije naočare za sunce i t mi je sigurno spasilo bar jedno oko. Neke jeftine bi se raspale i pozabijale svuda.
@kosta Zavisi koje kočnice tvoj ram i viljuška podržavaju. V-brake zahteva posebne nosače, kao i diskovi. Bez toga, moraš da menjaš ram.

A šta deca ima da rade na stazi za bicikle? Naravno pustili ih matorci da se malo "igraju".
Prvo, mislio sam dete na biciklu. Drugo, upravo to i jeste poenta. Ko hoće da protestuje (a treba, svakako) zbog pešaka i automobila na stazama, to treba da radi pre ili posle vožnje. Dakle, borimo se za što bolju svest. Ali, u toku same vožnje, najbolje što možeš da uradiš i za sebe i za druge jeste da ne očekuješ da drugi poštuju pravila, da se ne nerviraš zbog toga i da očekuješ neočekivano. Jeste, većina roditelja danas je katastrofa, naprave decu, a onda bi da ih i ne vide. Samo im puste crtane po ceo dan ili ih isteraju iz kuće, pa neka ih vaspitava neko drugi. Opet, nisu deca kriva zbog toga i potrebno im je vreme da nauče. A i kad su naučena, deca su deca i vrlo su nepredvidiva. Dakle, gledaš po 5-10 metara oko staze i predviđaš ko sve može da ti izleti, po principu "worst case scenario". To je jedini način vožnje po stazama u gradovima. Isto je i u Italiji, Hrvatskoj ili Dubaiju. Čak i kad je svest na daleko većem nivou, dovoljan ti je jedan zaljubljeni klinac da vas ojadi obojicu. Zato sve više biciklista i ide van grada. A i lepše je. :)

PLANET TEST KOŠUTNJAK
Btw, ovaj vikend je opet testiranje bajkova u Košutnjaku. Mislim da je od 10-17 ili 10-19 h. I dalje traže 2 dokumenta, ali izgleda da je ostavljanje bubrega i plućnog krila opciono. Ko ne vozi SPD, mora da donese svoje pedale, kao i do sada.
Šteta, ali valjda ću jednog dana negde uspeti da probam 29er.

Drugari, gotova sezona. Ode ključna kost. Točak u rupu ja preko bajka...
E pa kolega neka ti je sa srećom. Što se sezone tiče, vraćaš se ti na bajs za mesec i po eventualno 2. Ako može da se operiše i ti nemaš nikakav kontra uslov za totalnu anesteziju operiši, skraćuješ vreme zarastanja za duplo. Neće biti ni potrebe za "osmicom".

Na Palićkom jezeru montiraju rampe za skokove, zna li neko ko je iz okoline Subotice šta će biti, neko takmičenje za vikend?

@Kosta
Ne znamo kakav ti je tip kocnica. Najbolje da slikas bicikl i detalje pa kada pitas nesto okacis sliku da znamo o cemu se radi.
Verovatno ti je klasican V brake pa mozes staviti ovako nesto:
http://www.ebay.de/itm/Shimano-XT-B..._Fahrradteile_Komponenten&hash=item20e7b0a827
Da si ovde napravili bismo posao, imam Shimano XT paralelograme sa ruckama koje sam skinuo sa svog bajsa kada sam presao na diskove. :)
Mozda su ti klesta dobra pa samo treba zameniti paknove. Ne vredi bez slika ili neka ti komsija pregleda i pomogne.

Dobra ideja, hvala. Videću da danas-sutra slikam ceo bajs i slikaću detalje da možeš da tačno vidiš koja je marka bajsa i koje kočnice su u pitanju. Bajs mi je od žene, kupljen pre oko 8-10 godina u Nemačkoj za oko 200-220 evra (ovde se to smatra za baš jeftin model). Gume koliko znam nikada nisu menjane niti bilo šta na bajsu, zato vazduh curi ko nenormalan i na svakih tri nedelje moram da dopumpavam gume. :(

Pa šteta da bajs ne mogu lako da nosim u Srbiju, mada ko zna, možda i to nekad bude kad budem tu dolazio na odmor. Inače sam iz Bora, pa ako do tada imaš još nešto da rešavam da li mogu tebi da se obratim za pomoć, kada budem sa bajsom dolazio u Srbiju ?

P.S. Komšija nažalost nema puno vremena, ali nadam se da mi može makar nešto pomoći...

P.S.S. Jedno možda glupo pitanje, ako je za smejanje smejte mi se slobodno, ali nemam pojma da li to može pa zato pitam, ne zato što sam glup. Da li je izvodljivo gume na bajsu pumpati AZOTOM, kao što se to može kod kola uraditi ? Ideja je da Azot ima puno veće molekule od vazduha i da, zbog toga, on nekih 4 puta manje curi od klasičnog vazduha. Na kolima onaj ko puni gime azotom nema gubitka pritiska nekih 5-6 meseci i ne mora se svaki čas proveravati guma, jer je curenje zaista minimalno.

Poslednja izmena:
U vazduhu vec ima 78% azota - http://sh.wikipedia.org/wiki/Vazduh, ako nije neko cimanje slobodno duvaj azotom.

Juce bio do maglica, u povratku sam uspeo da napravim dodatnih 5km u kraljevu, nesto sam se iz.... i umesto u centar ja nabasao na skretanje za rasku pa teraj nazad i ponovo istim putem kuda sam prvi put usao u kraljevo :d, a mob nikako da uhvati gps signal, novi rekord sto se tice kilometraze 192.4km, avg 23,3 km/h... onda mi padne na pamet za koje vreme profi biciklisti prelaze ove razdaljine, bez stajanja :Klanjanje .

Svaka cast za kilometrazu i prosek. Vozis drumas?

Kosta rece ti covek, Vazduh ima 78% azota, 21% kiseonika i 1% ostalo. Tesko se uspe nagurati vise od 90% azota tim pumpanjem i sada zbog tih 10% se ne isplati placati to. Vise je po meni mit nego dobitak necega. Smanjuje se mogucnost oksidacije pa ljudi koji imaju porozne felne uspore taj proces, azot je manje promenljiv na temperaturne razlike itd. Sve u svemu nikakav extra benefit od toga. Sistem je preuzet od trkackih timova gde mozda ima nekog boljitka u nekim extremnim uslovima i to da bude uradjeno sa vrhunskom opremom. Moj ti je savet da kada prodje sezona (od 01.11. - 01.03.) pecas neki polovan bicikl na npr ebayu i kupis nesto da valja za male pare, a sada sa minimumom novca ga opremis ovaj sto imas da ti obavlja posao.

Poslednja izmena:
^mtb, gume CST Traveller Cross 26x2,00 .

@BogdanB Vanzemaljci :D.

Svaka cast Rapture, ako imas vremena, samo cepaj, i ja bih da mogu :)

Lepa voznjica, lep kraj :)

@cane
Ne, mozda cu samo jedan set tockova da prodam. Posto svakako ovaj bajs zadrzavam za povremene off-road izlete, i dok ne nabavim/napravim recumbent, za povremene mini-voznje. I dalje ne odustajem od plana da idem u Italiju za mesec dana da vozim malo. Doduse plan ce biti drasticno promenjen i kilometraza ce biti manja od planirane.
Plus ko zna, mozda se sklope kocke da mogu i obican bajs aktivnije da vozim ako sve ostale aktivnosti prilagodim, ali videcu... Ipak je to malo radikalnije resenje od recumbenta :d
Obrni okreni sediste ne prodajem dok se ne pocepa i pohaba, konacno sam nasao sediste koje mi odgovara :)

Svaka cast Rapture, ako imas vremena, samo cepaj, i ja bih da mogu :)

Hvala dule, vremena onako, nezaposlen :p, ali radi se kod kuce, pa kad se nadje slobodan ceo dan idem, malo mi ponestaje destinacija za prvu voznju, za sad me mrzi da vozim dva puta istu turu, moram da vidim neki vikend da se uklopim sa wolfom i mirzom...

@dule Eh, lepo se provedi u Italiji, svakako. Ja čekam sponzora za svoju željenu turu, što znači da se nikada desiti neće. :) Uz mnogo sreće, sledećeg leta ću da se provozam malo oko jezera Garda i okolnim gradićima. Uz mnogo sreće.

Vožnja
Goksi je otkazao odlazak na Obedsku, što ne znači da se ljudi neće ipak okupiti. Ja oko 9 krećem na nešto zanimljivije. Prvo do Obrenovca, da malo vidim kako to izgleda uživo, pa onda Mislođin, Draževac, Vranić, Ibarska, pa verovatno i Sremčica i Železnik. Dakle, repriza poslednje prošlogodišnje vožnje. Planiram opuštenu vožnju, sa povremenim "izduvavanjem" gde ima prilike i snage. Sa dovoljno zastajanja za vodu i malo slikanja, ali bez dugih pauza, jer mi ne prijaju (osim za ručak ;)). Eh, da, ovoga puta možda bih pokušao da stignem do one neke česme u Železniku koja mi je promakla prošle godine.

Ko želi da se pridruži usput, kod Metroa na Ibarskoj oko 9, ispod Ostružničkog (stari obrenovački) oko pola sata kasnije. Na raskrsnici sa novim obrenovačkim (iz Železnika) oko 15 minuta pre toga. Ipak, obavezno ostavite poruku ovde ako planirate da se pridružite.

Hvala dule, vremena onako, nezaposlen :p, ali radi se kod kuce, pa kad se nadje slobodan ceo dan idem, malo mi ponestaje destinacija za prvu voznju, za sad me mrzi da vozim dva puta istu turu, moram da vidim neki vikend da se uklopim sa wolfom i mirzom...

Obavezno, idemo gde ti je volja. :)
Sto se tice vremena ja sam sada uglavnom slobodan (takodje nezaposlen), ali zato Vucko ima samo subotu i nedelju, sto je sasvim dovoljno za jednu finu turu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno