Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Tokom vožnji van grada, desi mi se da ne nađem trafiku sa hladnim pićem, nego moram da uđem u neku od prodavnica-prčvarnica. U tom slučaju, nađem neku sa što manje ljudi okolo (poželjno bez njih), iz koje mogu u svakom trenutku da vidim bajk. Kroz staklena vrata ili prozore. Plus da je kasa pored samih vrata. Onda zaključam bajk sajlom, lagano uđem u prodavnicu, nijednog trenutka ne skidajući pogled sa bajka. Nekad i zamolim ljude da mi dodaju vodu/sok, da ne ulazim duboko u radnju. Nikad, ali nikad u životu (bar u Srbiji), ne bih ostavio bajk van vidokruga, dalje od 5 metara i pogotovo ne na mestu gde bilo ko može da mu priđe. Naravno, preko cele godine, držim ga u stanu, u svojoj sobi, u kojoj, pored kreveta, bajka i stola, ostane 1-2 kvadrata prostora. Mislim da toliko prostora svako ima. Žao mi je kad bilo kome ukradu bilo kakav bajk, ali ne mogu da shvatim da ih ljudi ostavljaju u dvorištu, ispred zgrade, u ulazu, zajedničkim prostorijama, garažama, šupama, itd. Bicikli su među najpoželjnijim artiklima i među onima koji se smešno lako i brzo kradu i odnesu.

I u skrivenoj kameri koja se neumoljivo reprizira na kablovskoj (Just for Laughs), postoji "skeč" kad devojka traži pomoć zbog navodnog problema na svom biciklu. Ljudi staju da pomognu, njen bicikl naslonjen na drvo u parku, po' bela dana, puno ljudi u blizini. Pomagač nasloni bicikl sa druge strane istog drveta. Dok on gleda nešto oko njenog točka, ona seda na njegov bicikl i odlazi. Dakle, toliko je lako. U suštini, uporedio bih ga sa mobilnim telefonom. Kao što čuvate telefon, tako treba da čuvate i bicikl (osim stavljanja u džep). S tim da, ako vam neko mazne telefon u prolazu, eventualno možete da pozovete svoj broj i da čujete gde zvoni (ne, ne zovete sa svog ukradenog telefona, nego pozajmite od nekog :)).

Ko misli da sam ja ekstreman slučaj, u Parizu sam doživeo scenu da je bicikl bio vezan lancima za neku ogradu na ulici, ispred zgrade. Prednji točak je bio vezan dodatnim lancima. Nekih 15 metara dalje! :D Pritom je bio totalni krš od bajka, prosto nisi siguran da li će da se kotrlja ni kad mu staviš taj prednji točak.

Apsolutno se slazem sa tobom, i nazalost imao sam polemiku bas sa njom pre nekih mesec dana kad smo bili na exitu, oko vezivanja bajka i ostavljanja. Ali *** gotovo sad, nije ni bitno.
Ja svoj isto nikad ne ostavljam gde mi je van vidokruga i relativno blizu, zato cu uskoro osposobiti mator bajk koji ne vredi nista, da mogu da ga ostavljam i vezujem gde hocu - cak i da ga ukradu nije neka steta :)

Ja slucajno radim u prodavnici bajkova i mogu vam reci da pored svih slucajeva koje sam cuo kako su ljudima ukradeni bicikli i na koji nacin, ukapirao sam da nema pouzdanog nacina da se bajk zastiti osim da se ne ispusta iz vidokruga.

Nije propustila. Pričao je Dačić pre par dana o tome. Kao, nema snimka, nema nikakvih informacija... teško da će biti pronađeni, itd.

Nego Dule da nisi nesto zaboravio?Znas tipa drumas,Mirage,gajba piva za izbaciti itd...:)

Hehe u pravu si, treba da castim :)
Drumas je sredjen i podmazan, ostalo je jos da se menjaci fino dosteluju. Gume su na moje iznenadjenje relativno ok, ne savrsene, ali za gume koje imaju preko 10 godina, odlicne su :D

Mada, cekacu jos dok ne krenem stvarno da ga vozim, ako uopste krenem. Posto mi se cini da pored toga sto mi treba duza sticna, da je ram malo mali za mene :( Previse sam povijen kada "utonem" u volan, da je malo vise napred bilo bi taman.
Sem sticne treba i traka na kormanu da se promeni, ova stara je u losem stanju, vec u prvoj voznji je krenula da se skida na jednom kraju.

Ako neko hoce sutra iz Beograda do Kosmaja nek se javi. Planiram da krenem oko 7:00 - 7:30. Do tamo ovim puticem http://www.stazeibogaze.info/?p=8771, a ka nazad preko Baba, Ripnja itd.. Nikad nisam bio na Kosmaju pa rekoh da vidim sta ima. Ako ima voljnih i raspolozenih, javite se ovde :) Tempo neki osrednji, ne idemo na trke :)

Mare, Mare, za Avalu kažeš idemo lagano, nemaš kondicije, a ovamo teraš i na Kosmaj! :) Bravo, tako i treba.
Nažalost, ne mogu da se pridružim iako i ja razmišljah o Kosmaju. Nego, to planiraš da kreneš u 7 isto kao što si hteo pre 10 h na Avalu? :D Btw, znam da većina ovde voli da se smrzava, ali obrati pažnju da moja prognoza za sutra ujutru najavljuje 13 stepeni. Uz najvišu od 26, mislim da ni do 11 neće da pređe 20. Naravno, to je za Beograd, a van grada, u prirodi, pogotovo na planini, treba očekivati i bar nekoliko stepeni hladnije.

U svakom slučaju, lepo se provedi i uživaj u vožnji, naročito offroad uzbrdo! :)

Jel ima neko 35+ da vozi po nbgd/zemunu? :) Seo sam na bajs posle 7 godina pauze - strashno lol

Hehe u pravu si, treba da castim :)
Drumas je sredjen i podmazan, ostalo je jos da se menjaci fino dosteluju. Gume su na moje iznenadjenje relativno ok, ne savrsene, ali za gume koje imaju preko 10 godina, odlicne su :D

Mada, cekacu jos dok ne krenem stvarno da ga vozim, ako uopste krenem. Posto mi se cini da pored toga sto mi treba duza sticna, da je ram malo mali za mene :( Previse sam povijen kada "utonem" u volan, da je malo vise napred bilo bi taman.
Sem sticne treba i traka na kormanu da se promeni, ova stara je u losem stanju, vec u prvoj voznji je krenula da se skida na jednom kraju.
Ubedjen sam da sam prošao ppred tebe i još jednog suvozača na nbgd danas pre podne. Pljunuto isti bajs: matori brzinac zelne boje, sa spuštenim ručicama menjača.

Sigurno nisi pored mene, ali ima dosta ovih matorih bajseva kod nas :)

@mare
Uzivaj u voznji, zavidim ti. Da mi nije ispitni rok uskoro, pridruzio bih ti se.

Hahahaha, pa hajde da organizujemo neki old-timers leisure ride :D

Bitan je spirit, Broz!
Ja sam za, pod uslovom da je tura max 5 km, da se ne ubacuje u treću, i bar dve pauze od po pola sata :)
Čisto da se ne preforsiramo pred ispitni rok :-D

Poslednja izmena:
@Dule neka te bajs dugo u zdravlju sluzi.Sto se tice guma,*** nekad su se stvari pravile da traju za razliku od danasnje prakse.I ja imam u planu da sklopim neki drumas,ali to tek za godinu-dve.Mislim voleo bih ja i sad da imam drumasa,duze ture bih vozio sa manje napora i brze ali finansije su mali problem.

Btw koliko vas je imalo problem nocu sa bahatim vozacima koji ne obaraju svetla?
Predstavljam vam ultimativni spaljivac obrva:)

www.inton.cc/ProductShow.asp?ID=71

Poslednja izmena:
Rakovica
Prošla epizoda serijala MTB Street view bavila se Vidikovcem, pa je bilo logično da se priča nastavi Rakovicom. :) Nekada veoma perspektivan, a danas među najzapuštenijim delovima grada, još uvek ima potencijal koji nikako da iskoristimo. Možda će nova petlja kod hipodroma i novi most to uspeti da promene. U svakom slučaju, možete da pogledate kako izgleda Rakovica. Počev od sada poznate lokacije na Vidikovcu, niz Ulicu pilota Mihajla Petrovića, preko nadvožnjaka, kroz veći deo Borske ulice. Sve sa delovima Miljakovca i Kanarevog brda. Ovoga puta bez pentranja na Banjicu, nego levo ka Rakovičkom putu, pored parka i preko nove petlje, sve do Ade Ciganlije. U sledećoj epizodi očekujte penjanje uz "Stelvio" na Banjicu, a uz malo sreće i Topčiderski park. Samo ne očekujte ništa u skorije vreme. ;)

700 funti za ovu poslednju lampu?Znaci LOL!!! A ja mislio da je ona lampa iz mog linka skupa:)Da bar vredi tih para pa i ajd,ali koliko vidim po osvetljenju je u rangu lampi od 100-tinak funti.

Ovaj Fluxient T6 mini je stvarno extra, jel ima ovog kod nas?

Moram da nabavim ovako neko jako svetlo pred zimu, pozeljno sa baterijom koja se puni, da ne moram stalno da ih vadim i vracam u svetlo, vec parkiram bajs, prikacim kabl i to je to :)

@cane
Da, potrebno je... Kad vozis na totalno neosvetljenom putu gde se profil asfalta menja iz dana u dan, veoma znaci da vidis kuda zapravo ides :) Trenutno imam neko matoro Cateye svetlo koje radi posao odlicno kao bljeskalica, moze cak i da osvetli malo - ali ne preterano mnogo, tako da cu morati nesto jace da nabavim, ako se finansije sloze

@wolf
Hvala :) Imas gastose koji uvoze matore drumase na kilo, a koliko sam razumeo ljude sa cikloberze nisu mnogo skupi, pa mozes tako nesto da probas.

Ovaj Fluxient T6 mini je stvarno extra, jel ima ovog kod nas?

Istina je da sija za sve pare,ostaje samo pitanje autonomije i nosaca,na slici mi deluje kao da bi pri nekom offroad-u lampa mogla lako da spadne.
Mozda gresim ali tesko da je ima kod nas,jedino ako je neko dovlaci pa preprodaje,po prodavnicama mrka kapa.
Malopre naleteh na ovako nesto,da znam da Ivan nece skoro imati Ritchey WCS komponente uzeo bih koliko sutra.

www.cikloberza.com/show.php?id=54475

Imaš tu istu preko neta da nađeš za/do 40 eura. Ima je Sale (nije sa ovog foruma) i svetli za sve pare. Video je Demios, kad je lik upalio negde oko 18h... obasja pola ulice. :p Sledeći put kad se vidim sa njim, mogu da se raspitam oko detalja.

A za male pare (do 500 din), imate kod kineza kopiju x2000 i sabija kako sija za taj keš. Ima sa 3xAAA i jednom 18500 Li-ion (intenzitet svetla je sličan, ali ova sa Li-ion baterijom traje skoro duplo duže i košta min. 10 eura - dobije se i jedna baterija).

Inače, kupovina te dve x2000 za po 400 dinara (=800) i imaš sasvim lepo osvetljenje na male pare.

Poslednja izmena:
Kako izgleda ta kopija x2000?

Cek ovo je original x2000 ili kopija?
Kopija ima kod nasih kineza za ~500RSD?

@Dzoni pitaj ga koji je emiter,XML ili SSC-P7.
Btw jedno pitanje za bolje upucene.Vec dve nedelje muku mucim sa kliktanjem i puckanjem koji se sporedicno javljaju.Menjao sam pedale,cistio navoje na kurblama,cistio sticnu i unutrasnji deo rama ali uzalud.Po recima servisera nije ni patrona krivac.
Danas cisteci lanac primetih da gornji puley zupcanik ima par mm lufta,to pretpostavljam nije normalno?Da li je moguce da je on bio uzrok tih problema?Skontao sam da kada stanem i rukom malo "nacentriram" puley kliktanje prestane par desetina metara pa se ponovo vrati.Doduse nekad predjem i vise km bez ikakvih problema.

Cek ovo je original x2000 ili kopija?
Kopija ima kod nasih kineza za ~500RSD?

To je ''original'' x2000, pod navodnicima jer je i to kinez. Ova kopija je gotovo identična kao i original, samo što ima nešto manje lumena. Ne znam koliko tačno, kolega biciklista sa kojim sam o tome pričao mi nije rekao. Kod kineza je kopija do 500 kinti (makar ovde u BG-u). Ona verzija sa li-ion baterijom je od 10 eura. U principu, za te pare nema boljeg svetla.

@Dzoni pitaj ga koji je emiter,XML ili SSC-P7.
Btw jedno pitanje za bolje upucene.Vec dve nedelje muku mucim sa kliktanjem i puckanjem koji se sporedicno javljaju.Menjao sam pedale,cistio navoje na kurblama,cistio sticnu i unutrasnji deo rama ali uzalud.Po recima servisera nije ni patrona krivac.
Danas cisteci lanac primetih da gornji puley zupcanik ima par mm lufta,to pretpostavljam nije normalno?Da li je moguce da je on bio uzrok tih problema?Skontao sam da kada stanem i rukom malo "nacentriram" puley kliktanje prestane par desetina metara pa se ponovo vrati.Doduse nekad predjem i vise km bez ikakvih problema.

Pitaću ga. A ako nema pojma koji je, ufotkaću ti pa ti pogledaj sam.

Što se tiče pulley-ja, može biti problem jedino ako malo pomeri i lanac ka drugim zupčanicima. To ćeš rešiti tako što što dotegneš/opustiš sajlu menjača, samim tim i malo pomeriš pulley. Naravno, sajlu ne zatežeš/opuštaš mnogo, već veoma malo, onoliko da ti posle ne preskače na drugim brzinama.

Poslednja izmena:
Probacu i to,mada menjac radi besprekorno_Ono kliktanje i puckanje se cuje kada nagazim pedalu(tj kada pedala dodje u maltene najnizi polozaj).Prestaje kada malo caknem zupcanik i kada recimo prebacim na najvecu sajbnu napred,ustanem iz sedista i malo jace nagarim.Tako od 200m do par km pa se opet vrati.Ubija me u pojam kada vozim duze ture:(

Nazad
Vrh Dno