Pa 90km ima od Bg do Va a 140km od Ns, zato sam napisao 90/140km
Za sve ovo ostalo moram da se raspitam, ne zalazim ja ovoliko daleko jer imam tezak, 8god matori Blizzard a sto je najgore ni pumpu i osnovnu opremu za servis na terenu nemam.. Pa se ne udaljavam previse, do 900m nadmorske ali uz malo off road-a, uglavnom krstarim grebenima na oko 500m nadmorske, tu vozim i off road jer mi nije frka onda da se vratim peske ili da dodje otac kolima po mene ako vrisnu gume :d
U sustini su ovi putopisi lepo objasnjeni, slike i tekst, ako mislimo na isto onda se oni kupaju u Drini
Venac Valjevskih planina pocinje od Suvobora, Ravne Gore, Rajca [u sustini je sve to jedan veci masiv a Rajac je na Suvoboru mada neki Ravnu goru smatraju kao posebnu planinu iako je to visoravan na Rajcu] a zavrsava se sa Medvednikom i Bobijom mada se posle toga nastavlja brdsko-planinski kraj ali ne spada u
Valjevske planine.
Imas na wikipediji i na raznim turistickim sajtovima ali moze i ukratko :
Valjevskim planinama nazivamo planinski venac koji sa istoka počinje Rajcem i Suvoborom. Proteže se ka zapadu preko Maljena, Bukovske planine, Magleša, do Povlena. Odatle venac savija ka severozapadu na Jablanik i Medvednik. Zapadno od Medvednika pruža se jasno izražena Orovička planina, Jagodnja, Boranja i Gučevo.
Valjevske planine smeštene su u središnjem delu zapadne Srbije. Prostiru se od presedline Proslop do izvorišnog kraka reke Ljig. Dugačke su 117km i široke 10 do 15km. Valjevske planine visoke su između 800 i 1347 metara i čine ih:
Medvednik - 1247m
Povlen - 1347m
Maljen - 1103m
Ravna Gora - 950m
Suvobor sa Rajcem - 864m
Sa svim Valjevskim planinama postoje dobre saobraćajne veze (autobusom, vozom, kolima) i sve su od Beograda udeljene najviše 140km.
Za ljubitelje planina, posebno za planinare, smučare, izviđače, istraživače, ferijalce, sportiste, Valjevske planine, sa svim svojim pogodnostima, pružaju izvanredne uslove tokom cele godine.
I upravo blizina Valjevskih planina velikim gradskim centrima, povoljni klimatski uslovi i sve blagodeti koje pružaju, čine ih privlačnim i interesantnim za veliki broj zaljubljenika prirode i planine posebno
.
E sad, centar Va je na 180m nadmorske ali vec od centra krecu brda i preko 300mnv, vidis koliko su visoke ove planine pa mozes da steknes predstavu o usponima

Iz iskustva mogu da kazem da je uspon na Maljen/Divcibare nekako veci i tezi iako je niza planina od Povlena/Jablanika i Medvednika.. ali su sve na 25-40km od centra Va.
Vecinu sam obisao automobilom i peske, neke malo vise a kroz neke sam prosao bar malo i mogu da kazem da su pun pogodak za sve vrste rekreacije. Prelepi predeli, ima svega, cetinarskih suma, listopadnih, pasnjaka, vrtaca, uvala, pecina, jezera, kanjona, reka i potoka, vidikovaca milion, zivotinja na sve strane..
Na ovom moto forumu odakle su linkovi imas jos dosta putopisa, prepoznaces po nazivima teme da su Va planine u pitanju
Evo ovde npr krecu sa malo laksim terenima, brdima pa stizu do planina :
http://www.ums.rs/forum/index.php?topic=1032.0
Sve ostalo cu proveriti, uglavnom ima dosta sela ''sa valjevske strane'' svih ovih brda i planina ali posle 800m nadmorske tesko, onda krece hard core priroda a sa one druge strane su kanjoni, litice, bukove prasume..
Naravno, na Divcibarama ima dosta prodavnica jer je to turisticko mesto malo masovnijeg karaktera. U selu Pocuta imas veliki market, to je malo ispod Jablanika, Medvednika a i na Debelom brdu postoje prodavnice, kao i planinarski domovi na ovom mestu i Medvedniku. Za Povlen nisam siguran, mislim da ne radi dom i da nema prodavnica ali ima mestana koji ce da te napoje i vodom i rakijom uz dobro meze

Dobri ljudi, nema sta.
U sustini ti predlazem da sve ovo obidjes pocevsi od Suvobora, Maljena i Divcibara. Tereni nisu toliko teski, taman da se naviknes, posebno su Divcibare raj za uzivanje na bajsu

Nije lako, da se razumemo ali Magles, Povlen, Jablanik, Medvednik i Bobija su malo vise, do 1350mnv, ali dosta surovije planine mada su meni i lepse, netaknuta priroda mada i na Divcibarama cim izadjes iz centra i izbegnes vikend naselja krece zezanje