Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Upravo se vratih iz prve vožnje ove sezone. :D ***a, bajs bio total'd, dok ga ne popraviše ne mogah da vozim.

Scumbag vetar duva u prsa gde god se okreneš. Bar je Novi BG pust.

Poslednja izmena:
Naleteh na ovo:

Ovo me dotuklo: "Добар бицикл заједно са кацигом и опремом кошта око 300 евра" :D:D:D:D:D
Mora da su pitali u nekoj kineskoj radnji, mada bi i oni teškom mukom to srkpili.
Inače, bilo bi super, baš ću da se raspitam u tim centrima za detalje koje, nekako, novinari uvek "zaborave". Samo da ne bude cena aranžmana kao za doček Nove godine. Mada, ako misle da je za ceo bajk sa opremom potrebno 300 evra, možda zaključe da ne mogu da uzmu više od 30 za 7 dana pun pansion? :D

Vozom do Mitrovice, dalje ces se snaci :D

;D Što je najgore, pitanje je da li bi to uspelo, sa ovim našim vozovima i mašinovođama.
A inače i nije loša alternativa, moglo bi i to da bude zanimljivo. Možda kao predigra. ;)

Majko mila, pa voz do Sremske Mitrovice putuje 2 sata!? Katastrofa. Znam da nije ništa novo, ali odavno nisam išao vozom i ovo mi je poražavajuće. Kao da vrte pedale. A pošto sigurno ne bih išao u 7 ujutru, morao bih da idem na voz od 10:28 (ovo "28" mi se posebno sviđa, kao da su tačni u sekund). U Mitrovici u ~12:30, ako ne kasni :)D), a u Zasavici oko 13h. I za to se plati ~3 evra u jednom smeru (2. razred), a treba dodati još i neki mito za unošenje bajka. A možda bi morali da stojimo između vagona za te pare. Sve u svemu, izgleda da je bolje bajkom preko njiva.

I naravno, nista bez Kopaonika :d Jbem ti, muka mi je od te izvikane planine, postace grad kao Zlatibor uskoro.

Valjda ce se ovi iz Wild Srbije iscimati jos vise da iskoriste ovih 117km oko Va, potpisujem da bolji i ''univerzalniji'' venac planina ne postoji u Srbiji, tu je Stara planina ali ona je lapo u Bugarskoj pa se ne racuna :D
Zasto bi ljudi iz Bg i Ns [tamo gde je najveci standard] isli do Kosova cak kad sve to i bolje imaju na 90/140km od svog grada :)

http://www.ums.rs/forum/index.php?topic=1360.0

http://www.ums.rs/forum/index.php?topic=2382.0

Poslednja izmena:
Zasto bi ljudi iz Bg i Ns [tamo gde je najveci standard] isli do Kosova cak kad sve to i bolje imaju na 90/140km od svog grada :)

Odlični linkovi. Ja imam par pitanja, da shvatiš kako razmišlja razmaženi Beograđanin: ;)
1. Ja l' 90 ili 140 km, nisam shvatio? :)
2. Kad dođem do tog kraja i neke polazne tačke, gde ima garaža u kojoj mogu da ostavim kola na par dana, dok pedalam, i koliko to košta?
3. A dok pedalam, gde ima prenoćišta i prodavnica za neku klopu, vodu i čokoladice i pošto je noćenje?
4. Ona voda u kojoj su se brčkali, da li je to neko jezerce ili reka Trešnjica? Deluje poširoko...
5. Imaš li predstavu sa koje visine se kreće i koliko tu ima uspona?

Kažu da je to bilo 150 km za jedan dan, na bajkovima verovatno 3 dana?
Inače, ako može da se nađe nešto povoljno usput, plus ta garaža, što da ne, mnogo lepo izgleda. Većina slika je baš onakav teren kakav meni najviše odgovara. Ne računajući uzbrdo. ;)
Ja čekam neko lepo vreme, a ti pokušaj da napraviš neku računicu iz svog iskustva i poznavanja kraja. Nije ni MTB Street view samo za Beograd. Ni samo za street, može malo i dirt. :D

Pa 90km ima od Bg do Va a 140km od Ns, zato sam napisao 90/140km ;)

Za sve ovo ostalo moram da se raspitam, ne zalazim ja ovoliko daleko jer imam tezak, 8god matori Blizzard a sto je najgore ni pumpu i osnovnu opremu za servis na terenu nemam.. Pa se ne udaljavam previse, do 900m nadmorske ali uz malo off road-a, uglavnom krstarim grebenima na oko 500m nadmorske, tu vozim i off road jer mi nije frka onda da se vratim peske ili da dodje otac kolima po mene ako vrisnu gume :d

U sustini su ovi putopisi lepo objasnjeni, slike i tekst, ako mislimo na isto onda se oni kupaju u Drini :)

Venac Valjevskih planina pocinje od Suvobora, Ravne Gore, Rajca [u sustini je sve to jedan veci masiv a Rajac je na Suvoboru mada neki Ravnu goru smatraju kao posebnu planinu iako je to visoravan na Rajcu] a zavrsava se sa Medvednikom i Bobijom mada se posle toga nastavlja brdsko-planinski kraj ali ne spada u Valjevske planine.

Imas na wikipediji i na raznim turistickim sajtovima ali moze i ukratko :

Valjevskim planinama nazivamo planinski venac koji sa istoka počinje Rajcem i Suvoborom. Proteže se ka zapadu preko Maljena, Bukovske planine, Magleša, do Povlena. Odatle venac savija ka severozapadu na Jablanik i Medvednik. Zapadno od Medvednika pruža se jasno izražena Orovička planina, Jagodnja, Boranja i Gučevo.

Valjevske planine smeštene su u središnjem delu zapadne Srbije. Prostiru se od presedline Proslop do izvorišnog kraka reke Ljig. Dugačke su 117km i široke 10 do 15km. Valjevske planine visoke su između 800 i 1347 metara i čine ih:

Medvednik - 1247m

Povlen - 1347m

Maljen - 1103m

Ravna Gora - 950m

Suvobor sa Rajcem - 864m

Sa svim Valjevskim planinama postoje dobre saobraćajne veze (autobusom, vozom, kolima) i sve su od Beograda udeljene najviše 140km.
Za ljubitelje planina, posebno za planinare, smučare, izviđače, istraživače, ferijalce, sportiste, Valjevske planine, sa svim svojim pogodnostima, pružaju izvanredne uslove tokom cele godine.
I upravo blizina Valjevskih planina velikim gradskim centrima, povoljni klimatski uslovi i sve blagodeti koje pružaju, čine ih privlačnim i interesantnim za veliki broj zaljubljenika prirode i planine posebno
.

E sad, centar Va je na 180m nadmorske ali vec od centra krecu brda i preko 300mnv, vidis koliko su visoke ove planine pa mozes da steknes predstavu o usponima :) Iz iskustva mogu da kazem da je uspon na Maljen/Divcibare nekako veci i tezi iako je niza planina od Povlena/Jablanika i Medvednika.. ali su sve na 25-40km od centra Va.

Vecinu sam obisao automobilom i peske, neke malo vise a kroz neke sam prosao bar malo i mogu da kazem da su pun pogodak za sve vrste rekreacije. Prelepi predeli, ima svega, cetinarskih suma, listopadnih, pasnjaka, vrtaca, uvala, pecina, jezera, kanjona, reka i potoka, vidikovaca milion, zivotinja na sve strane..

Na ovom moto forumu odakle su linkovi imas jos dosta putopisa, prepoznaces po nazivima teme da su Va planine u pitanju :)

Evo ovde npr krecu sa malo laksim terenima, brdima pa stizu do planina :

http://www.ums.rs/forum/index.php?topic=1032.0

Sve ostalo cu proveriti, uglavnom ima dosta sela ''sa valjevske strane'' svih ovih brda i planina ali posle 800m nadmorske tesko, onda krece hard core priroda a sa one druge strane su kanjoni, litice, bukove prasume..
Naravno, na Divcibarama ima dosta prodavnica jer je to turisticko mesto malo masovnijeg karaktera. U selu Pocuta imas veliki market, to je malo ispod Jablanika, Medvednika a i na Debelom brdu postoje prodavnice, kao i planinarski domovi na ovom mestu i Medvedniku. Za Povlen nisam siguran, mislim da ne radi dom i da nema prodavnica ali ima mestana koji ce da te napoje i vodom i rakijom uz dobro meze :) Dobri ljudi, nema sta.

U sustini ti predlazem da sve ovo obidjes pocevsi od Suvobora, Maljena i Divcibara. Tereni nisu toliko teski, taman da se naviknes, posebno su Divcibare raj za uzivanje na bajsu :) Nije lako, da se razumemo ali Magles, Povlen, Jablanik, Medvednik i Bobija su malo vise, do 1350mnv, ali dosta surovije planine mada su meni i lepse, netaknuta priroda mada i na Divcibarama cim izadjes iz centra i izbegnes vikend naselja krece zezanje :)

Poslednja izmena:
Koji sam ja maler.Danas trebao da izvezem turu do vrela Grze sa ortakom.Krenuli u 7 jutros(10 minuta pre toga ja ustao:D),stignemo do Cuprije i reko ajd da svratimo do parka pored Morave da prezalogajim sto.Samo sto sidjoh sa asfalta i udjoh u park naletim na gomili srce,cimnem korman i uletim u jos vecu gomilu:wall: Slavili maturanti i park je sad prepun srce:smash: Naravno ode guma.E sad rezervnu sam imao,pumpa je bila blizu pa i pumpanje nije bilo problem,ali od vulkanizera ni korova,a bez rezervne bi bila cista ludost ici do Grze.Tako da smo morali da odvezemo kracu rutu....

http://ridewithgps.com/routes/1269234

Mali hint,ne stajte u Isakovu ispred kuca,postoji sansa da vas potera domacin sa kratezom.Ja i ortak stali malo ispod jedne kapije u hlad,da predahnemo i popijemo malo vode,kad zacusmo ostar glas iza nas "sta 'ocete!?" Reko nista(sad se kajem sto sam bio normalan),stali malo da predahnemo_Ovaj nas pogleda,okrenu se i ode iza kuce mrmljajuci nesto sebi u bradu.Eh kud on pretece sa ringispila....Stvarno svakakvih ljudi ima.

Da li neko zna zasto se informacije sa gps-a uvek razlikuju od brzinomera bilo da je to auto ili bicikl?
Koji je uopste tacniji?

Amin brate, ako se guma ne syebe - onda barem tocak mora na centriranje posle toga ;)

Ma da vam ja snimim put po kojem sam skoro odskakao po rupama 40 km/h iza traktora (jer ne mogu da vidim rupe kad nailaze) pa nije ništa trebalo da se centrira, sve perfekt a točkovi najjeftiniji sa 36 žica :).
A gume 1.25" :D

Ja sam juce isao od Surcina do Pazove.
Ruta: Surcin, Dobanovci, ugrinovci, pa precicom preko Busija ka Novoj Pazovi.

Smorio sam se kad sam video da je u Busijama poljski put koji ide izmedju njiva bolji od glavnog puta od Dobanovaca ka Ugrinovcima.

I tek sad danas provalio da Endomondo belezi uzivo putanju kojom se neko krece, ortak mi se vozikao po nasipu - a ja lepo gledam na ekranu kako penzioner ide brzinom 20 km/h :)
Nije losa fora ako hocete da proveravate gde vam se nalazi drustvo pa da im presecete put u jednom momentu i iznenadite ih :)

@Srga
Jel znas u kakvom su stanju putevi Progar-Kupinovo, Kupinovo-Asanja-Petrovcic-Becmen-Surcin?
Jel moze da se dodje direktno od Progara do Becmena,video sam neko skretanje, ali sad vidim da je na google maps-u put prekinut, a opet vidi se na slici da postoji. U kakvom je to stanju?

Legenda:

odličan put > sabija kako je ravan
dobar put > za naše uslove (uslove u Srbiji) i više nego dobar
podnošljiv put > nađe se tu i tamo po koja rupa, ali ništa strašno
skoro pa raspad sistema > kao što naziv kaže
raspad sistema > bolje po njivi ići, nego po njemu

Progar-Kupinovo = dobar put
Kupinovo-Ašanja = dobar put
Ašanja-Petrovičić = u početku podnošljiv put, kasnije dobar put, pa opet podnošljiv put
Petrovčić-Bečmen = kombinacija dobrog i podnošljivog puta
Bečmen-Surčin = do pre koji mesec bio skoro pa raspad sistema, sada je dobar put

Put od Progara do Bečmena (tzv. Sremska gazela) je sada urađen komplet. Do pre koji mesec (moguće da su bili izbori ;)) je bio do pola urađen. Put je odličan.

Vecerah se provozah oko 25km, ne stizem vise od obaveza. Bas je prijalo, odlicno vece za voznju bajsa. Sem sto je nedelja pa je malo guzva na ulicama, ali nista strasno.
Potopio sam lanac da se cisti, sutra cu da proverim koliko je istegnut i ako je presao 30.65-30.7, kupujem drugi. Zadnji put je bio nesto malo iznad 30.6, ali sam presao cirka 300km od zadnjeg ciscenja/podmazivanja.

@wolf
Kupi neku pumpu za bajs, nisu skupe a mogu da te spasu od dugog pesacenja. Ja sam uzeo istu kao Dzoni sto ima i zadovoljan sam :)

To zavisi i od broja tačaka koje GPS pamti. Ne znam kako je to kod odrađeno kod mobilnih, ali na mom GSP Tracker-u imam opciju da podesim na koliko sekundi će da pamti tačku. Naravno, više tačaka > tačniji log, ali baterija i memorija manje traju... i obrnuto.

@Johnny B.
Uglavnom je GPS uvek tacniji. Km-sat na automobilu uvek pokazuje vise nego sto treba (mislim da je cak i zakon u EU da mora tako). Tipa, na predjenih 1000km, on ce izmeriti 990 ili tako nesto. Ciklokompjuter mozes da podesis da bude veoma tacan, ali nikad ne moze da bude 100% tacan. Posto on meri po obimu tocka, a guma se ugiba dok vozis i nikad joj nije isti obim. Ali je i to sto izmeri, ako si ga pravilno podesio, poprilicno tacno.

Sports Tracker je iz mog iskustva veoma tacan, mozda cak i najtacniji od svih aplikacija. Ali uglavnom su sve iste ako se podesi veci broj tacaka za merenje, kao sto Dzoni rece.

Dobar za te pare. Proveri klasično: luft vile, istrošenost ostalih potrošnih delova i slično, pa ćeš videti da li je cena opravdana.

simpa bajkic, malko stariji model, mozda 2006-7, ali je ful xt, ako dobro vidim, iam i shamaraljke (to vec malo stvar ukusa i navike)...u svakom sluchaju za tu lovu super, pogotovo ako je i suepr ochuvan i ako spusti josh koji evric.

Cudo jedno koliko su cene bajseva otisle na gore za razliku od prosle godine,a i izbor je relativno slab.Prosle godine za 280e sam uzeo bajs u perfektnom stanju,Suntour XCM V2 vila,Diore/Diore XT sifteri/menjaci,Shimano 486 hidraulika itd.Sad gledam prodaju se bajsevi sa Diore/Alivio opremom za ~350e.Strasno.

Nego hoce li 19" biti ok za Mirzu,visok je 185cm?

Poslednja izmena:
Zavisi i od dužinje gornje cevi, a to znači od dužine ruku, gornjeg dela tela. Ja sam isto 185 i vozim 20'' (Polar-ovih). Odgovara mi savršeno.

Poslednja izmena:
Ima li nekog iz Pančeva? Ima li neka javna česma tu po centru? Da se umijem, osvežim i natovarim vodom, pošto sutra nosim bajs kolima do PA pa odatle startujem za BG. Malo da zujim par sati okolo, potražim patike i još neke gluposti.

Ako nema,udjes u neki kafic i zamolis da ti napune bidon sa vodom?Naravno recenicu pocens sa "kolega":)

Ma taman posla :D, onda ću da uzmem dve litre hladne. Nego više volim da sednem na klupu negde u hlad gde žubori neka voda, milina :). Stučeš bonžite/čokoladice, umiješ se, napiješ, napuniš bidon i teraj.
Znam da tu ima nekih parkića, retko idem pa zaboravih.

Gadjan, al' si ubo dan za vožnju bajsa, k'o prstom u oko. :) Najavili pljuskove za sve pare.

Inače, imaš na 2 mesta (toliko mi sad pada na pamet):

1. Trg Kralja Petra (sam centar Pančeva) - pored dečjeg igrališta
2. Park ''Narodna bašta'' (blizu Aviv parka) - ima dosta česmi unutar, negde oko 6-7. Mislim da će ti on odgovarati jer je nabliži tvojim željama iz posta #2218.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno