Pitao je za psa na baterije, ne na nuklearni pogon obogaćen koksom

Džek rasel, kao i malinoa (belgijski ovčar) su rase koje nisu za svakoga i traži svakodnevno da se ozbiljno radi sa njim tj. da im se troši energija, u suprotnom će stradati nameštaj i/ili ukućani.
Šalu na stranu, izađi nekad u obližnji park ili gde već ima ljudi sa psima u tvom kraju i pogledaj malo šta ljudi drže, gledaj kakvi su psi po naravi (nije pravilo ali daje neku sliku) popričaj sa njima, videćeš da su većina otvoreni za priču. Kod mene na Vračaru, većina pasa koje srećem su iz meni ne baš omiljene kategorije "mali beli psi" (bišoni, maltezeri, toy pudle itd.) gde mahom psi imaju probleme sa agresivnošću koju ispoljavaju ili trpe od drugih pasa (umeju da budu napadnuti bez razloga), pa je većina tih pasa stalno na povodcu i nisu baš socijalizovani. Od manjih pasa, nadovezao bih se na predlog kolege
@rafiki u vidu patuljastog šnaucera - jazavičari, bostonski terijeri, jorkširski terijer (jorki), zapadnoškotski beli terijer (vesti) su rase sa kojima sam imao lepa iskustva (opet svako pravilo ima izuzetke). Ja imam francuske buldoge ali baš zbog tog iskustva, ne mogu svakome da ih preporučim. Divna su rasa kada ih upoznate ali umeju biti problematični sa zdravljem kada su loše genetike ili nažalost loši primerci.
Šta tražiš od psa tačno? Koliko želiš ili ne želiš da ti se život promeni sa psom? Koliko si i kako si aktivan, kakvi su uslovi gde bi pas živeo i koliko vas je u domaćinstvu, koliko bi pas provodio vremena sam?