Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Dobar je Sanicat, trenutno uzimam Lidlov, 425 dinara /10kg

Kod mene se Sanicat jako loše pokazao, probao sam nekoliko razlicitih varijanti. Na kraju sam rešio da se držim EverClean-a kao i prethodnih pet godina, prosto ne postoji bolji posip od tog.

Cime hranite pseta?
Od ove sestrine i moje 4 stetocine 3 cuvamo od malih nogu tj od kad su bili stenci.
Akita 2014.god i zenke (2016. i 2018.) su odrasli na sirovom mesu(govedji grkljani, srca, jezici, burag, svinjska grkljani, pileca ledja pa cak i celi pilici) uz dodatak pirinca i mlevenih semenki, sargarepe, zivih svezih jaja.
Budala koja je kod mene njega sam udomio sredinom 2018. on je tada vec imao izmedju 2 i 3 godine i on bi i masnu krpu pojeo. Vec tada je poceo problem sa nabavkom mesa, prosto nema ga za pse, sveli smo se na cele pilice i to samo zimi, pileca ledja i retko kada svinjski grkljani. Polako smo prelazili na granule kao sto je i predvidjao veterinar :)
Granule ne gledam sta im uzimam, jedno vreme sam uzimao Premilove ili Eko pet, medjutim zadnjih godinu dana je sve poskupelo.
Sada uzimam u Maksiju u Metrou, dobijaju pileca ledja svremena na vreme i papaline. Proslu celu godinu su jeli samo pilice ali i toga vise nema tj. ima ali loseg kvaliteta uglavnom smrde a i znam cime se sve pilici filuju pa pravim pauzu, sada i granule gldam da nisu pilece.

Moji su mali psi pa ne zahtevaju mnogo mesa količinski. Ubodem nekad goveđe srce u mesari i to kuvam sa pirinčem i povrćem plus laneno seme, ovsene... pa stavljam u zamrzivač. Kad nema srce uzimam celo pile. I gemon mini adult granule. Obavezno šuplja kost da im se ne upale žlezde mada to praktikujemo samo dok je lepo vreme napolju. Same granule sam probala i jednom od 3 psa su se upalile analne žlezde, od tada više nikad.

Za sada nemamo problem sa zlezdama, dobijaju s vremena na vreme govedje kosti iz Metro, ima lepo upakovano u dkzaku od nekoliko kilograma pa se kuva kao supa.
Od semena ide smesa poznata kao Dime zacin(susam, lan, suncokret, golica, cimet, kokosovo brasno)

Zašto im se žlezde upale od granula, a ne upale se od želatina?

Ne znam. Veterinar kaže hoće to kod nekih pasa od granula. Nisu im se nikad upalile žlezde osim tad kad su bili isključivo na granulama i to jer je veterinar insistirao. To je horor za jednog psa. Žlezda mu je pukla spolja i napravila ogromnu rupu. To je posle danima veterinar sanirao + atibiotici i injekcije. Čim sam ih vratila na kuvano više nije bilo problema. Dok su psi jeli "ono što se ne sme" za današnje standarde nismo ni znali da analne žlezde mogu da se upale.

Pa pogledajte sastav izmeta, kada pas jede meso, kosti, hrskavice izmet ima delove te hrane i samim tim cisti analni put, ganule glatke samo istrce kroz creva.
Rekao mi je veterinar da sve manje pasa ima problem sa zlezdom ali se ne secam sa cime je to povezao da li sa neom hranom da li sa suplementacijom, nekim gruckalicama.
Secam se da je uvek vazilo pravilo veliki psi moraju s vremena na vreme da jedu kosti da ne bi imali problem sa zlezdama.

Mislim da je to generalno vezano za sve pse. Problem je što neki veterinari ljude plaše koskama jer im je lakše da kažu da ne valja davati kosti nego da se pas udavi sa pilećom koskom. Jer onda treba objasniti i koje kosti da daju...i zašto ne kuvane... Kod mene nema tih šupljih koski za supu. Moramo da se trkamo za takvu kost, ko pre stigne kod Mesara.

Ima veze sa sastavom granula, recimo nama je najpremium platinum napravio problem zato sto ima neke sitne gromuljice koje se ne izbacuju kako treba i zapusile su zlezdu. To se sa taste of the wild koji jede celog zivota nikad nije desilo, i nikad nije imao problem. Posle toga sam prestao sa glupim idejama da je potrebno promeniti hranu na kratko svakih nekoliko meseci.

_D1A4939.jpg

_D1A5668.jpg

Da ne pocinjem da kukam o cenama granula, evo vam samo par slika, da se ne nerviram ako ne moram :D

Granule koje koriste odgajivaci (to su najcesce pakovanja od 20 kg), daleko su jeftinije od ovih komercijalnih. Problem moze predstavljati to sto se one ne smeju prodavati u zvanicnim pet sop prodavnicama, ali se mogu naci na oglasima, cesto su prodavci i poljoprivredne apoteke.

Što se tiče kostiju u ishrani pasa, moj bivši Boxer je iskrvario jer je parče koske iseklo crevo itd , nikada mu nisam davao koske, kao ni jednom psu, al eto, našao se neko pametan......

Sve pse sam hranio granulama, retko kad sam im davao kuvano. Zna se koje su granule super premijum i koje vrede a koje ne. Nisu iste granule sa 80% mesa i one od 20%.

Granule koje koriste odgajivaci (to su najcesce pakovanja od 20 kg), daleko su jeftinije od ovih komercijalnih. Problem moze predstavljati to sto se one ne smeju prodavati u zvanicnim pet sop prodavnicama, ali se mogu naci na oglasima, cesto su prodavci i poljoprivredne apoteke.
Upravo tako, evo gde se ja snabdevam

obratite paznjy na Profi line premil seriu...

Nastavi, niko te ne tera da menjaš.
Kod mene su upotrebi ovo kso granule, a druga polovina BARF, i još kad bih rekao da ne kuvam ništa od mesa, a svibjsko ne dajem ni na koji način.

Gde nabavljas Barf hranu i sta uglavnom uzimas, tj. po kojoj ceni? Ako nije dozvoljeno reklamiranje, pusti mi privatnu poruku.

I mene zanima BARF jer u Nisu nema vise gde da se nadje krsteno meso.
Ja kad bih nasao burag neobradjen, govedje srce, grkljani, bio bih zadovoljan, mzoe cak i neko celo pile. Opet bih palio zamrzivac.
Za one koji nisu nikada davali psima da probaju kost, zalim te pse jer ne znaju sta je kost. Velikim psima bez problema mogu da se daju vece kosti, em ciste zube, em se zanimaju dobar deo dana.

Ja uglavnom uzimam
za sada nije bilo problema.

• Like
Reagovanja: Ira
To je ona VonBarf nesto. Mislio sam da ima neka kucna varijanta ili tako nesto. Bio je momak u Nisu koji je pravio porcije i ono je stvarno bilo odlicno.

To je ona VonBarf nesto. Mislio sam da ima neka kucna varijanta ili tako nesto. Bio je momak u Nisu koji je pravio porcije i ono je stvarno bilo odlicno.

Murbi se sada bavi transportom pasa.
A nije neka velika mudrost spremari nešto slično. Samo da se nadje lomljeni pirinač negde povoljno i sveže iznutrice iz klanice i to je to otprilike.
Uzgred se posloli mlevenim ljuspama jaja, semenom bundeve i suncokreta, nešro od tzv. Dime začina za pse i to je 100x bolje od svih tih "super", "ultra", "giga", "pemijum" granula.
Kad imam vremena i materijala ja za moja dva psa spemim po dvadesetak porcija i stavim u friz.

Prilozi

• Arpad i Shiwa.jpg
    Arpad i Shiwa.jpg
    396.6 KB · Pregleda: 84
Ma nema mesa to je muka, sada nemam vremena da jurim po mesaram, taman negde nadjem uzmem par puta iznutrica i toliko, prosto nedobijaju vise.
Ja sam kuvao pirinac sa sargarepom, ubacim meso malo dime zacina i u zamrzivac u onim stiroporskim cinijama.
klanice imaju ljude kojima daju to je problem.
naso sam coveka iz Panteleja ali on samo piletinu ima nema nista drugo, par puta mu smrdela piletina pa sam batalio da uzimam.

IMG-691b8bd43e324f563f845c1afcfe7fbd-V.jpg

Dare, udomljen.

prelep :)

Po toj ceni te granule mozes naci u svakom pet sopu. Po sastavu nista specijalno, stoji da je premijum to je srednja klasa. Nije za stence, vec za odrasle pse.

Nazad
Vrh Dno