Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

@ Igorica hmm vidim da se razumes u macke... Takve sare moze da ima svaka domaca macka. A te "point coloration" imaju razne vrste macaka (sijamska, birman, bali...) ali i druge zivotinje, konji na primer.
Sajberova maca je verovatno mesanac domace i nekog persijanera tipa par generacija i bas je lepa.Dosta sam vidjao takvih pufnastih avlijanera mesanaca jer persijanera mozes da kupis i za 40e i ljudi ih nakupuju za decu bla bla one se pare sa svima pa ih onda bacaju na ulicu...
A sto se odgaivacnica tice registrovana odgaivacnica ragdoll maca ne postoji u Srbiji iako ih prodaju po oglasima do 500e, a neces da das toliko para na ne proverenu macku. A biznis s mackama u srbiji je prava kaubojstina pa neke domace odgajivacnice se registruju u regionu (Slovenija, Hrvatska...)
Svaka dobra odgaivacnica uglavnom poseduje FIF, TICA,CFA...rodovnike takodje moraju da imaju i odredjene zdravstvene sertifikate. Najbolje odgaivacnice Main Coon su u Subotici i Banja luci cena 500+e.
Norveska sumska takodje ima kvalitetnu domacu odgaivacnicu mada nisam upoznat s cenama mada po evropi moze da bude i oko 800e.
dHrDO.jpg

Poslednja izmena:
Iako ne volim nešto mačke, ova Sajberova je baš lepa... :)

A kada bi birao pre bi uzeo tu njegovu dzudzansku, nego ove čupavštine od rasnih Maine coon i ostalih sofisticiranih čupavština...

Ja obozavam macke, tj uopsteno zivotinje. Zivim sa devojkom kod nje u kuci sa malim dvoristem i imamo crnog labradora koji ima vec 4 godine. I uvek smo imali neku macku uz njega. Nazalost vec se promenilo jedno 3-4 macke posto oko nas zive golubari a oni macke ne podnose. A posto se radi o obicnim mackama koja smo uglavnom kupili sa ulice dok su bili mali, onda nismo mogli puno da uticemo na to. Barem smo jednu bili sterilisali pa je onda nestala. A jedan macor koji je bio divan, crni, nam je uginuo tj uspavali smo ga jer je imao macju leukemiju. Sada imam takodje crnog macora kog smo nasli letos na keju kada je imao 300 grama! :D A sada je poprilicno izrastao, zauzme celu jednu klupicu kada se ispruzi.

Ja inace najvise volim ruske plave, ali volim i ove domace obicne. :D Zivka je takodje prelepa.

Postavicu sliku labradora, Carlija, takodje zvani Caki/Caslav kao sto je i pilacov doberman! :) Ovo je kada je jos bio mali, kada nabavim aktuelniju postavicu. A ova druga slika je mace, koja se motala kod mene na poslu par noci i hranio sam je malo da bi pokusao da je uhvatim sto mi je i poslo za rukom ali sam morao da je pustim jer je bila potpuno divlja... nazalost.

Prilozi

• DSCN2958.JPG
    DSCN2958.JPG
    960.7 KB · Pregleda: 544
  • 2011-08-07 05.50.39.jpg
    2011-08-07 05.50.39.jpg
    663.4 KB · Pregleda: 366
Poslednja izmena:
Kad ga vec pomenu, evo Chaslava kako uziva u zimskim radostima :)

Uriel - znam da dosta ljudi to radi na crno, upravo zbog toga je moj drugar isao upravo u suboticu po Maine Coon-a (on mi rece zapravo da je uzgajivacica madjarica) da bi dobio papire. Ali generalno se slazem sa vecinom da bih radije uzeo bilo kakvog machora koji je ugrozen, nego da placam brdo para, jer ce i jedan i drugi da cene sto ih cuvas i pazis i da ti uzvrate ljubav. :) Lepo je videti razlicite rase, Norveshka shumska je takodje dzinovska kao i Maine coon i koliko sam citao, upravo te dve rase pokazuju najvecu inteligenciju pa sam rekao sebi da cu ih imati nekad, ako bude prilike.

Ti bi bas da imas macku pametniju od tebe! :D ;)

vidjao sam u inostranstvu da ljudi imaju Ocelot-a, e to su naopake macke. mislim, nisu ni pripitomljene, niti dozvoljene ali su prelepe i kazu ljudi na netu da su privrzene vlasniku isto kao i mace domace. Ocelot naraste kao Labrador otprilike. Feline rod jeste u biti opasniji od Canine Jer najveci Kanini ni u praistoriji nisu ni blizu najvecim mackama, ja bih mnogo voleo da imam macku koja ce da mirno prolazi pored kucica, samo iz razloga sto ova moja dva muchenika dolaze svaki treci dan spolja, istraumirani od hiljadu pasa. Cak Norveski sumski kad naraste moze da se brani od skoro svakog kuceta (ipak macka ima daleko opasnije shape i zube) a ja bi eto, voleo nekog zverka da imam :)

inace, fun fact: najveci fosil pasije rase je Epycion haydeni koji je rastao do velicine Jelena, a najveci Feline je cuveni Sabljozubi tigar (Smilodon) koji je bio veci od volova i krava. poredjenje velicina - slika

Poslednja izmena:
Evo i mog macka..Ne ide dalje od dvorista,druzi se sa stafordima,presrece i rezi na goste...umislio je da je pas..cak i koske voli da glodje..ima neki poremecaj licnosti...

Poslednja izmena:
Cat's time.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1356183727262.jpg
    uploadfromtaptalk1356183727262.jpg
    69.3 KB · Pregleda: 336
@Dark Side

Nema poremecaj licnosti vec vidi oni sto psi rade pa radi i on da bi bio u centru paznje! Macak kog smo imali, pa smo morali da uspavamo, se igrao tako sto donese igracku/misa pa mu bacis i onda on opet donese. :) To je video od labradora... :D

Dok sam imao rota, macor i on se druzili, zajedno su jeli, zajedno su spavali, onakvo drugarstvo ne mozete ni da zamislite, isao je u setnju uporedo s nama dok ne odmaknemo malo, posle se vrati jer ga mrzi da ide daleko. Svakog dana je neki tip iz kraja setao dobermana koji je dolazio na kapiju da laje na rota dok se macor zaletao na njega, stakao mu pravo na facu i jurio ga po ulici. Big cojones!!! :d
Komsija je prekoputa imao zenku nemackog kratkodlakog pticara koji je ubijao sve sto mrda po dvoristu. Ovom mom macoru je glavna zanimacija bila da dok pticar spava ode do nje i da je njuska pozadi. Glavni baja u kraju :D

Da se i ja pridruzim..
Prvi je bio pametan, lep, ali nazalost automobil...
Drugi je bio pametan, ali ne toliko lep i proziveo je 4-5 godina, dok je ovaj treci samo lep [bezobrazan, svojeglav] i ima samo 8 meseci. Voli da me prati po naselju, a za sada nije sreo nekog kera...
pozz

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    727.3 KB · Pregleda: 350
  • 2.jpg
    2.jpg
    390.2 KB · Pregleda: 274
  • 3a.jpg
    3a.jpg
    291 KB · Pregleda: 314
Macka moje devojke:
Nisu najsvezije slike, ali su interesantne :)

Moj papačaj (mislim da je yt pojeo par frejmova)

Prilozi

• Garfild1.jpg
    Garfild1.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 246
  • Garfild.jpg
    Garfild.jpg
    184.2 KB · Pregleda: 314
Poslednja izmena:
Ja ocu da poludim sa ovim mojima, imaju ekskluzivnu dozvolu da izlaze iz kuce i napravio sam im ona vratanca ko u filmovima, da furnu kroz vrata. Danas dolazi Princ (ragdoll) zatvoreno mu oko. hvala bogu na mestu mu je ali zatvoreno, valdja ce da prodje. a Gile (avlijaner) fali mu 3x0.5cm koze sa glave, linija, kao da ga je ogrebao Orao a ne machka. Najjaci su od svih macaka u kraju jer jedu sve zivo + visoko proteinske granule, i obojica imaju po 7+ kila, a pritom nisu debeli nego krupni i jaki. zaista ne znam sta ih to toliko izunistavalo danas ... Sta u predgradskom naselju pored kerova (od kojih beze efikasno) moze da napadne macke ? Gile avlijaner je cak u par navrata izaso na crtu dobermanu u smislu da mu je shishtao i ogrebao po njusci i onda furnuo, a pritom ima genetiku da su mu koske uzasno teske, nema sanse da ga je macka dobila u fajtu

Dok sam imao rota, macor i on se druzili, zajedno su jeli, zajedno su spavali, onakvo drugarstvo ne mozete ni da zamislite, isao je u setnju uporedo s nama dok ne odmaknemo malo, posle se vrati jer ga mrzi da ide daleko. Svakog dana je neki tip iz kraja setao dobermana koji je dolazio na kapiju da laje na rota dok se macor zaletao na njega, stakao mu pravo na facu i jurio ga po ulici. Big cojones!!! :d
Komsija je prekoputa imao zenku nemackog kratkodlakog pticara koji je ubijao sve sto mrda po dvoristu. Ovom mom macoru je glavna zanimacija bila da dok pticar spava ode do nje i da je njuska pozadi. Glavni baja u kraju :D

curiosity killed the cat.

@phantomr

prelepi Bordo:)

Evo i mog Dona kada je bio mali.

Bordoska doga.jpg

@one1 koliko ti pas sada ima godina ? Da li ti je to prvi bordo i da li si imao nekih problema zdravstvenih problema sa njim.

Meni je ovo drugi Bordo, povremeno se desi da im se pojavi hot spot, na kozi crvenilo, ako ne obratim paznju odmah,zna da rascese (mozda alergija ili nesto), mada se to retko desava.
Takodje moram da mu vodim racuna dosta o usima, znaju da se upale pa ih cese, onda koristim otomax, to mu dosta pomogne, i sredi stvar. Takodje imam povremeno problema sa ocima, ima dosta krmelja,
pa koristim marocen kaplice za oci (dosta jak antibiotik) i vizamicin. Djole je pre 2 godine imao operaciju, imao sam srecu pa sam primetio na vreme, okrenuo mu se zeludac, pa se naduo. Pas ugine vrlo brzo ako ne odreagujes veoma brzo.
Obicno se desi preko noci, i ujutru zateknes mrtvog psa naduvenog.(mnogo cesce se desava kod velikih pasa) Odmah operacija, okretanje zeludca, i zasivanje istog za unutrasnjost stomaka, da se onemoguci okretanje u buducnosti.
Danas je Djolje ok, i nema nikakvih problema , sve uobicajeno, samo balavi za medalju, pogotova kada pije vodu :)

Poslednja izmena:
Au bas se namucio Djole.

Ovo mi prvi Bordo i jos uvek je kuce sa 7 meseci.
Za sada nije imao nekih problema da kucnem u drvo. Krmelje mu redovno cistim, jedino mu se usi jako jako prljaju. Ocistim ih i posle 2 dana opet crnilo u usima.
Balavi samo kada zna da ce da dobije da jede i posle jela ali nije nista kriticno.
Sta si mu davao od suplemenata dok je rastao i kako ga hranis?

Ja (tj moja zena) mu kuva mlevenu govedinu ili piletinu sa povrcem i pirincem.
Trenutno od suplemenata dobija Canvit Biocal (kalcijum i fosfor) i Canvit AK+ ( aminokiseline i vitamini) i Canavit Chondo za hrskavice.

Imao moj drugar jednog stenca GSD-a, hranio ga sa royalom specijalno za tu rasu, davao mu 10 nekih dodataka, vitamina, najbolje, najskuplje... I posle 8-9 meseci ugine pas.
Pas je to, ne treba ga kljukati kao da ce u teretanu da ide.
Granule, neki slatkis, ponekad dzigerica, meso, jaje, riba, pirinac i kostiju...
Ako psa hranite kuvanom hranom, pod obavezno kosti na par dana ili one pedigree slatise za pranje zuba, mom se nakupilo kamenca od kuvanog, sada mora da se skida ultrazvucno sa sedacijom, ne bas jeftina zezancija.

Poslednja izmena:
Granule izbegavam u sirokom luku jer kod nas nema da se kupi kvalitetna hrana.
Postoje gomila super premijum hrane koje ne valjaju a skupe su ko djavo. Ne valjaju zato sto im je osnovni sastojak kukuruz koji psi ne vare.

A pogotovo izbegavati pedigre, darling i druge socijala hrane gde pas ili macka mogu imati vise stete nego koristi.

100 veterinara kaze 100 razlicitih misljenja. Najbolje granule davati/najbolje cigericu i kosti/najbolje nesto kuvano/te nemoj ovu hranu ne valja te nemoj onu...
Na kraju covek nema pojma cime da hrani psa:).
Moj nemacki ovcar sad samo jede granule(vec par god), nece nista drugo, pre toga je dve godine jeo dzigericu i sta sve ne uz to, sto je drugi veterinar preporucio:).
Tako da stvarno nikakva losa iskustva sa granulama nisam imao, sve ok(mada nije bilo ni problema sa dzigericom ali je odjednom prestao da jede).

Poslednja izmena:
^ pa dosadila mu dziga :D

elem, ja mojima godinama vec u nazad kuvam klopu (prvo moj matori, jer sam bio klinac pre desetak godina od kada imamo pse u kuci, a sad ja). Znaci sta se uzme od mesa, dzige, grkljancici, koske, kupus, pirinac, sargarepa. Za "marendu" :d svasta slatko, i nikad poblema sa zubima nisu imali, svi su docekali svoje max godine. Devojka im stalno kupuje one pedigre koskice, i ona cuda za zube, kao da ih pocasti, tako da se i o to ogrebu svakodnevno. Samo dosta setnje druzenja sa drugim psima i trebalo bi da nema problema.

Moj prethodni dobi je uginuo sa nepune 3 godine od limfoma.... Em atipicna bolest za rasu, narocito za godine ali.... Par vetova sa kojim sam pricao su rekli da je jedan od uzroka najverovatnije ishrana granulama ( a hranio sam ga samo Royal Canin-om, nisam davao svasta ).... Ali opet, svi veterinari kazu da ako hoces da ti pas dostigne neki genetski max, treba im do godinu dana davati premium granule, jer tu imaju sve..... Nisam pametan, ali mislim da cu posle napunjene godine sigurno preci na kuvanu hranu....

Ja kad sam skoro vodio ova dva divljaka od machora kod veterinara, zgranuo sam se kad mi je rekao da im ne dajem mleko. Al ne u smislu da me cudi ta informacija, vec da mi je neverovatno kakav crap sve pricaju ljudi koji su kod nas ocigledno "priuceni" umesto visoko obrazovani. Zamisli molim te, ne valja macki mleko ... od tad sam odlcio da im dajem sve: supice, corbice, makarone chak, meso, ostatke od ruchkova, shunke, gudi i pipi, i na sve to - grandule. njima lepo, zdravi su ko dren vec godinu ipo dana.

Ja labradora hranim sa granulama i redovno dobija nesto kuvano, udrobi se hleb... Skuvaju se pilece glave/ledja, itd. svasta nesto i nista mu ne fali! :) Ponekad mu bacim i sirovo da pojede.

Macoru idu granulice, onda dzigerice, malo pileceg belog kada mi spremamo :), i one whiskas u kesici... uglavnom zecetinu jer se u njoj bukvalno davi! :D

Ja kad sam skoro vodio ova dva divljaka od machora kod veterinara, zgranuo sam se kad mi je rekao da im ne dajem mleko. Al ne u smislu da me cudi ta informacija, vec da mi je neverovatno kakav crap sve pricaju ljudi koji su kod nas ocigledno "priuceni" umesto visoko obrazovani. Zamisli molim te, ne valja macki mleko ... od tad sam odlcio da im dajem sve: supice, corbice, makarone chak, meso, ostatke od ruchkova, shunke, gudi i pipi, i na sve to - grandule. njima lepo, zdravi su ko dren vec godinu ipo dana.

Aj molim te pojasni sve ovo oko mleka i macaka zivo me zanima to

Tema: "kuvano vs granule" je ekvivalent temama sa ovog foruma tipa "Apple vs Android". :smack:

Ja psa hranim granulama, Ecopet - srednja klasa, koje su, zanimljivo, jeftinijje a bolje od lošiih komercijalih hrana koje možeš uzeti u supermarketima, npr. pedigre.
Meso dobija povremeno, sirovo, npr pileća leđa, želuci, juneće koske. Svinjetinu ne dajem sirovu.

boze pa ovo svi znaju, odrasla macka ne tolerise laktosu... to je veliki mit iz crtanih filmova kako je mleko univerzalna hrana za macke. Uopste im ne prija, a kao sto rekoh vecina ga ni ne voli. Ja do sada nisam imao macku koja hoce mleko, poneka je eventualno htela pavlaku ili jogurt, ali mleko niti jedna, a imao sam ih 4 do sada, sve sa ulice. Pokusavao sam da im dajem mleko od malena, ali nije "htelo", piju dok su bas male, ali kasnije ni da prismrde

uostalom google je tvoj prijatelj :)
http://wiki.answers.com/Q/Are_all_cats_lactose_intolerant

Vrh Dno