Šta je novo?

Bench community and vox populi

Sad ne znam da li ovo spada pod off ali jedna mala digresija u vezi konstatacije da je forum privatno vlasništvo jer se to već par puta provlači kroz razne diskusije. Moram reći da mi to uvek zvuči nekako podcenjivački, da ne kažem arogantno. Da, Benchmark d.o.o je vlasnik domene i ima licencu za vBulletin na kojem se odvija rasprava, plaća zakup servera i održavanje ali forum je daleko više od toga, to su kilometri i kilometri postova, brdo znanja (između šuma :) ) na jednom mestu, a to pripada svim članovima koji učestvuju i pridonose na forumu, a zahvaljujući kojima se podiže kvaliteta istoga a na osnovu toga privlače novi članovi, bilježi veća posećenost i sa time veća ekskluzivnost za reklamiranje a to donosi i veću cenu zakupa reklamnog prostora, savršena simbioza.

I ja sam ustvari neodlučan da li bi članovi možda ipak trebali imati neki uticaj na postavljanje modova, bar kao savetodavni ali postoji problem, koji je već dokazan u dosta slučajeva prije da bi to moglo samo još više da donese nevolja jer ovde je situacija takva da manjina nikako ne može da prihvati volju većine pa uvek na scenu stupaju neke teorije zavere i lične urote.

Eto toliko, ostaje mi dobra volja da verujem ovim momcima (i devojkama ako ima) da će dobro i savesno obavljati svoj posao.

Apsolutno se slazem sa Haludzom. Sta je sa Miskom? Covek je genije i od kad znam za bench uvek sam u njegovim postovima nalazio korisne informacije. Sta se uopste desilo? Koliko sam uspeo da provalim iz tudjih postova, ne trpe se on i Space. Zasto se stvara takva atmosfera da se jedan od njih ne oseca dobrodoslim i da se povuce. Zadnji put sam video Miskov post kad je izracunao koliko ce biti tezak TRUE Cu. U gram. :) Isto i sa Nedjom. Citao sam neke teme u kojima ima dosta prepucavanja, ali jednostavno se oseti polarizacija, i kako je on ostaje sam.
Apsolutno treba uvesti reputaciju, da se ne bi desilo da neko ko ovde ubija vreme, trudi se da bude duhovit i povremeno nesto pametuje, posle tisutju postova postane moderator. Mislim da moderatori treba da budu strucnjaci za neku oblast, makar za igre kao Jovy :) jer clanovi, narocito novi, uvek imaju vise poverenja u njihove postove. Ide i neka odgovornost uz dugmitji za brisanje pretnje i sankcije.
I jos nesto...molba... ne brisite off ako je duhovit ili smesan, ili sumnjate da je duhovit ili smesan.

Poslednja izmena:
Nije primarna funkcija moderatora da on bude strucnjak u nekoj oblasti.
Ajde, sigurno da je pozeljno da u timu ima ljudi koji znaju po nesto u odrenjenoj oblasti, pa kad se svi skupe pokrije se ceo forum.
Ali, vi ne vidite sta se uglavnom radi po forumu, tj. sta moderatori rade.

Valjda je glavna funkcija da se zadrzi neki red i propisi, i najvaznije ugled foruma. Moze neko i da ne poznaje odredjenu oblast ali vrlo dobro zna sta da uradi ako neko postuje 10x neko slovo kao post ili ceo post je "!!!!!!!!!!" i slicno.
Bitno je valjda da si posten i da ti je stalo da se forum uredi koliko god moze, zar to nije glavna stvar ?
Ukoliko neki moderator ne poznaje odredjenu oblastu o kojoj se diskutuje, pa ne treba da se javlja onda.
Ako se i javi pogresi to moze valjda na kulturan naci da se kaze i da se tu polemise.
I opet je sve vezano sa temom, a postovi tipa "ahahahah o Boze koje gluposti" i slicno.
Pa sta ocekujete da se uradi sa takvim postovima ?
Po pravilu foruma to je Flejm i ja ga tako zavedem - ako hocu da dam warn tome, a brisem radi ugleda foruma.

A aktivno se nesto radi i dogadja po forumu, useri to ne mogu sve da vide ali svaki moderator zna sta je drugi moderator uradio, kome je dao opomenu ili upozorenje i za koji post.
A trenutno, verujte na rec novi moderatori sasvim korektno uredjuju topic-e/post-ove ciste spam, svadje, oglase - po meni i ako sam i sam deo njih.
Za sada ono sto sam i licno video skoro sve prijave nekog user-a za spam ili slicno su uvazene - osim onih koje smatramo da mogu da prodju.
Pa eto i npr. promena imena za Witcher-a, predlog je na mestu i ok, ako ima slicnih pregloga za bolju preglednost, za popravljanje naziva neke teme, slobodno recite.

Sto se tice toga kakav je kvalitet Benchmark-a.
Pa sad, niko od nas ovde ne moze da zabrani nekome da se uclani pa da ovde prezentuje totalno neznanje ili otvori 10 topika za jedan dan sa raznim pitanjima.
2008 je godina, mnogo ljudi ima internet i racunare, a ne znaju svi sve, logicno je da pored gomile uclanjenih clanova je velika vecina onih koji da kazemo svojim postovima ne uzdizu nesto kvalitet samog foruma.
A useri su ti koji cine kvalitet foruma, a za moderatore sam vec napisao.
Ono sto moderatori mogu da ucine je da malo srede teme, prociste spam radi bolje preglednosti, uklone vredjanja, psovke, krekove sta god.
I onda ako neko google-a pa naidje na neku temu na Bench-u ili kako god dodje ovde i vidi da se ovde ne prosledjuju krekovi, da ovde nema vredjanja, da se takodje ne vredjaju i ismejavalju Benchmark-ovi moderatori ( sto je sramotno da neko radi, kakav bi onda bio ugled foruma ?? )
Pa onda i taj novi sto je dosao ce da shvati da se to ovde ne radi i da ako planira da trazi krek ode na drugo mesto.

I nemojte uvek da kad vam neko obrise neki post to shvatite licno, nije jedini, obrisan je da bi tema bila preglednija.
Pa se i pusti da prodje malo vremena pa sutradan npr. procisi se aktivna tema.
Npr. CPUz tema je prociscena, proslo je dosta vremena, u pitanju su bile sve diskusije medjusobno clanova, nema nista bitno za nekoga odredjenog pa kad je sve to zastarelo onda se ocisti.
Kada krene ponovo sezona CPUz samoubistava opet ce biti aktivne diskusuje off-topic i toga, ali, to je sve na mestu, mora da ima i toga na forumu :)

I zadnje, konkretno, svi vi koji mislite da vam moderatori ne ogovaraju.
Gde vas je koj moderator ostetio ? ukoliko neko smatra da jeste ostecen, neka kaze to ( ne otvaranjem topic-a, posalje nekom moderatoru svoje misljenje )
Normalno, ne za svaku glupost, tipa zasto mi je obrisan post - nije pravda idt..
Prvi koji je tako nesto rekao bio je nex999 koji je smatrao da je previse osto dobio warn - mada je ovo eto.. proslo tek tako.
Mada opet nije svaki moderator isti, svako ima svoju personu.
Neko ce nekome progledati tu i tamo neko nece - ali ugalvnom dobio upozorenje ili warn sigurno je po pravilima a ne bezveze.
Ako je bezveze, pa kazi Peci ili Silveru taj i taj mi dao iz sujete warn.

Uf, koliko napisa niko nece ni citati :d

Poslednja izmena:
You should know better! :D

Evo ja sam procitao i ne slazem se sa nekim stvarima - kazem opet moderator treba da poznaje materiju koju moderise. Kako ce sutra da prepozna shum na temi ako nije informisan o tematici, tj nece biti kompetentan da nekom edituje/obrise post (normalno ako nije ocigledno trovanje teme, kao sto si naveo primer "!!!!!!" i sl).
Mozda na Benchu ne vaze pravila kao na stranim forumima da moderatori budu istovremeno i experti (ili bar poznavaoci) u svojim oblastima, pa da mogu da pomazu userima, mada je meni to vrlo neobicno.
Sa svojim relativno kratkim stazom na forumu mogu da primetim da je stara urednicka postava veoma strucna i sa velikim respektom sam uvazavao misljenja moderatora (da ne navodim nickove). Bez uvrede, i medju novim moderatorima takodje ima imena koja su se istakla svojim znanjem. S druge strane kapiram i administratorsku politiku da znanje nije prvi uslov da se postane moderator, ima nesto i u odnosu sa ljudima, kultruri i odmerenosti itd.

@Ocoolaja

Dopustite prostu činjenicu da su moderatori i članovi foruma i kao takvi učestvuju na raznoraznim diskusijama, uključujući i one oblasti za koje nisu stručni. Ovde je flame počeo u vezi sa onim što je pisao Nemanja na temu ATI vs nVidia, pri čemu se automatski krenulo sa nekom pričom "on je mod, dakle trebalo bi da je ekspert, dakle ne bi smeo da lupa". Oni koji prate neke oblasti znaju da Nemanja jeste stručan ali, avaj, u oblasti sasvim različitoj od grafičkih karti.

O grafičkim kartama je pričao kao i svaki drugi član foruma, a vi ste ga uzeli na zub samo zato što je moderator. To nije fer odnos prema kolegi sa foruma (svejedno da li moderatoru ili ne), koji je bezbroj puta ljudima pomagao u okviru ublasti za koju jeste ekspert.

Dajte mi člana foruma koji nikad nigde na Forumu nije lupio glupost i ja ću odmah da predložim da taj bude doživotni mod na Benchu. :)

Realno gledano. Benč je uvek bio najkvalitetniji it forum ne samo u Srbiji, već je najkvalitetniji na celom Balkanu. Mislim da nikako nije dobra stvar za Benč kao takav forum, da prima moderatore koji su banovani sa mnogo lošiji foruma.
Dva puta mi se desilo da mi ne odgovore admini, po jednom Silver i Peca. Par puta mi se desilo da mi obrišu poruku, bez ikakvih odgovora. Jednom sam banovan bez razloga, dva moda i admin se nisu udostojili odgovora zašto.
Prijatelj, koga sam upozna na Benču, prestao je da posećuje forum baš zbog sličnih stvari. Kao član je imao dosta kvalitetnih poruka, meni je lično pomogao par puta kada ni Benč ni Gugl nisu davali rezultate.

O kvalitetu Benča najbolje govori to da ove godine nisu rađene majice.

O grafičkim kartama je pričao kao i svaki drugi član foruma

Oćeš da kažeš da ostali članovi foruma lupetraju gluposti?

Hvala

Poslednja izmena od urednika:
Realno gledano. Benč je uvek bio najkvalitetniji it forum ne samo u Srbiji, već je najkvalitetniji na celom Balkanu.
I ti sad misliš da su ljudi koji su stvorili takav forum, dakle dokazano veoma sposobni, najednom sišli s uma i više ne umeju da vode forum, niti da biraju moderatore?

Mislim da nikako nije dobra stvar za Benč kao takav forum, da prima moderatore koji su banovani sa mnogo lošiji foruma.
Mislim da ako neko ima primedbe na kvalitet nekog moderatora treba upravi da napiše da smatra da dotični ne treba da bude mod zbog toga i toga što je pogrešno uradio na ovom forumu.

Par puta mi se desilo da mi obrišu poruku, bez ikakvih odgovora.
Meni se bezbroj puta desilo da mi obrišu poruku, mislim da nikada nikakve odgovore nisam ni tražio.

Jednom sam banovan bez razloga, dva moda i admin se nisu udostojili odgovora zašto.
Ako se to desilo onda mislim da nije OK. Sasvim je moguće da su ljudi bili u prevelikoj gužvi. Uvođenje novih modova bi, pored ostalog, trebalo da pomogne i da se ovakve stvari više ne dešavaju.

Oćeš da kažeš da ostali članovi foruma lupetraju gluposti?
Ne, nego da se ostalim članovima foruma dopušta i da lupe glupost, pa im se onda ukaže da su lupili glupost bez dizanja nekakve revolucije.

Poslednja izmena:
I ti sad misliš da su ljudi koji su stvorili takav forum, dakle dokazano veoma sposobni, najednom sišli s uma i više ne umeju da vode forum, niti da biraju moderatore?
Ne, ne mislim to. Mislio sam da jednostavno imaju manje vremena za forum, ali pre ću da verujem tebi jer si ti ipak član administracije.

Mislim da ako neko ima primedbe na kvalitet nekog moderator treba upravi da napiše da smatra da dotični ne treba da bude mod zbog toga i toga što je pogrešno uradio na ovom forumu.
Pa zar o tome nije bilo u ovoj temi?

Meni se bezbroj puta desilo da mi obrišu poruku, mislim da nikada nikakve odgovore nisam ni tražio.
To govori o tebi, što ne mora da znači da svi to moramo da uradimo. Meni je logično da mi neko ukaže na grešku jer verovatno nisam primetio u pravilima. Naravno mislim da bi ovo bilo ok da se radi pogotovu kada su stariji korisnici u pitanju. Kada mi neko obriše temu/odgovor bez objašnjenja ja kapiram da je nisam vredan njegovih 60sek. moderisanja.

Ako se to desilo onda mislim da nije OK. Sasvim je moguće da su ljudi bili u prevelikoj gužvi. Uvođenje novih modova bi, pored ostalog, trebalo da pomogne i da se ovakve stvari više ne dešavaju.
Nije AKO, već se desilo. Reč AKO, može vrlo lako da se protumači kao, ne verujem da je istina.
Kapiram da su bili u gužvi i apsolutno podržavam to da se uvede mnogo više moderatora. Isto tako mislim da ne mora neko po svaku cenu da bude mod.

Ne, nego da se ostalim članovima foruma dopušta i da lupe glupost, pa im se onda ukaže da su lupili glupost bez dizanja nekakve revolucije.
Ostali članovi shvate kad im se ukaže da su pogrešili, čak ima i izvinjenja. Izgleda da su modovi ipak viša vrsta, pa im ne pada napamet da se izvinu ili da priznnaju da su pogrešili. Mislim da bi moderatori trebali da budu uzor ostalim učesnicima foruma i da njih važe striktnija pravila, nego za ostale. Mod bi trbao da zna sva prava foruuma napamet i da mu se greška teže prašta. Meni se čini da je na Benču drugačije.

Ne, ne mislim to. Mislio sam da jednostavno imaju manje vremena za forum, ali pre ću da verujem tebi jer si ti ipak član administracije.
Prvo, nisam član administracije. A drugo, nemoj da veruješ ni meni ni bilo kome drugom, nego sopstvenim sudovima.

Pa zar o tome nije bilo u ovoj temi?
Ova tema je više ćebovanje jednog moda nego razložna diskusija.

To govori o tebi, što ne mora da znači da svi to moramo da uradimo. Meni je logično da mi neko ukaže na grešku jer verovatno nisam primetio u pravilima.
Pravila zabranjuju spam, šum, vređanje itd... Ali šta je spam, šum, vređanje odlučuju u svakom konkretnom slučaju admini i moderatori. Nekad su te odluke ispravne, nekad su manje ispravne. Naivno je verovati da praksa jednog ovako kompleksnog foruma može da se mehanički pokrije nekakvim pravilima.

Naravno mislim da bi ovo bilo ok da se radi pogotovu kada su stariji korisnici u pitanju. Kada mi neko obriše temu/odgovor bez objašnjenja ja kapiram da je nisam vredan njegovih 60sek. moderisanja.
Meni smeta tendenciozno moderisanje, zloupotreba moderatorskih ovlašćenja itd. A Bench je u toj sferi vrlo pozitivan primer na yu Internetu. Da ne bude da to kažem zato što sam mod, ima 2-3 godine otkako sam u ovoj istoj sobi napisao da je Bench EU u poređenju sa mnogim drugim domaćim forumima.

Nije AKO, već se desilo. Reč AKO, može vrlo lako da se protumači kao, ne verujem da je istina.
Žao mi je ako si to tako shvatio, nisam želeo da dovedem u sumnju tvoje reči. Ali, razumećeš, ne mogu da se izjašnjavam o nečemu o čemu ne znam nikakve činjenice, zato sam morao da napišem "ako".

Ostali članovi shvate kad im se ukaže da su pogrešili, čak ima i izvinjenja.
Ja ću biti indiskretan, pa ću ti reći da je Nemanji sve ovo mnogo teže palo nego što možeš i da zamisliš. Čovek je nudio i ostavku. Mislim da je zaista veoma ružno ovako čoporativno se obrušavati na jednog kolegu, i to kolegu koji je bezbroj puta nesebično pomagao drugim članovima ovog foruma, samo zato što je nešto nesmotreno napisao.

Poslednja izmena:
Ova tema nece biti "cebovanje jednog moderatora", a cini mi se da smo vec uspeli da je vratimo u normalu.

Hm ... zashto neko od vas novih modova ovo nije lock-ovao ? ne kapiram, ako administrativni tim (verujem da su modovi deo administrativnog tima, iako nemaju titulu administratora, tako je praksa) smatra da je sve okej, i BAR 50% ljudi se slaze sa vama (takav utisak sam ja sabrao na ovoj temi) chemu dalja diskusija ?

Evo ja cu da kazem koji je glavni problem, jer se niko do sad nije usudio -

Momci koji su dobili Mod status, su za razliku od oldskul modova - veoma slichni vecini aktivnih korisnika foruma. po broju postova, po vremenu provedenom, po ucescu u zajednici. veoma lako se zakljuchuje da sad ta vecina razmishlja - "A jeeste, vidi ga ovaj postao mod, pa mog'o sam i ja na keca, ako je i on"

e pa ne moze. niti treba da budete ljubomorni. niti treba da se vodite po klisheu srpskog naroda, "da komshiji crkne" i "shto on ima a ja ne". za trenutak shvatite da ako ste aktivan chlan ove zajednice, da treba da izadjete iz shablona, i da smatrate sebe za elitu (i u koriscenju te rechi takodje ne koristite "narodno" shvatanje), jer ovaj forum to i jeste. ...

Off: u sluchaju da se nadje neka gnjida i da mi kaze da sam shlihtara, da ga obavestim - van ove teme, pronadji razliku u mojim postovima, od kako sam se pojavio, i sada, pa mi onda reci to shto si hteo.

Poslednja izmena:
Izabrali smo opciju da ne lockujemo.

Gledajuci jednostrano tj. po zaslugama neki novi modovi, po mom misljenju, apsolutno nisu zasluzili da to postanu, medjutim misljenja sam da titula mod nema strogu vezu sa zaslugama vec sa sposobnoscu da neko odrzava red, primeti i ukaze na nedostatke i poveca kvalitet rada foruma. Naravno moraju postojati i modovi koji su strucni za neke oblasti ali to nije presudno.

Svi vi koji iz ljubomore kljucate po novim moderatorima malo se saberite, ostali koji se nezadovoljni dajte neku sansu da se novajlije iskazu pa ako stvarno ne budu kvalitetni administracija ce ih vec promeniti ili uticati da se sami promene. :wave:

Obrisao sam 2 poslednja posta.
Obicno ne dajem obrazlozenje za to, ali cu sada to da ucinim: molim da se stisaju strasti, zaista nema razloga za krupne reci.

Edit: da sam samo 2... :)

Poslednja izmena:
^Istina, ali sve dok bude stajao onaj Igoritzin post, tema ce i dalje da se puni gnevnim komentarima...jer ispada da svi koji su ovde postovali imaju pik na SVE nove moderatore zbog jelte, ljubomore...LoL
Nisko Igoritze ,nisko...ispod pojasa za kung fu majstora...nema tu chojstva ni junashtva:D

Poslednja izmena:
Naravno da temu ne treba zakljucati, mislim da je na mestu saslusati svakoga ko ima da kaze bilo sta na temu funkcionisanja modova, da prilozi neku vrstu zalbe i sugestije, jednom rechi da pokusha bez flejma i glupiranja izneti ono shto misli o novonastaloj situaciji.... :wave:

Ih Igoritzin post... nesto se ne secam da ste ga ranije shvatali tako ozbiljno....:)

hahaha i to sto kazes, :D

Poslednja izmena:
Koliko god se Igorica ponasao kao entertainer po nekim temama, ovde je vrlo pametno pisao.

Gledajuci jednostrano tj. po zaslugama neki novi modovi, po mom misljenju, apsolutno nisu zasluzili da to postanu, medjutim misljenja sam da titula mod nema strogu vezu sa zaslugama vec sa sposobnoscu da neko odrzava red, primeti i ukaze na nedostatke i poveca kvalitet rada foruma. Naravno moraju postojati i modovi koji su strucni za neke oblasti ali to nije presudno.

Svi vi koji iz ljubomore kljucate po novim moderatorima malo se saberite, ostali koji se nezadovoljni dajte neku sansu da se novajlije iskazu pa ako stvarno ne budu kvalitetni administracija ce ih vec promeniti ili uticati da se sami promene. :wave:

Apsolutno. Sroceno za 10ku, svaka rec na mestu...

Opet je radila metla...

Pre svega, daleko od toga da je bilo ko ljubomoran, ja bar nisam, ako je bilo ko zakljucio da je bilo ko od clanova ljubomoran, super, njima je na chast... Koliko mi se chini, nije bilo slichnih tema a trebalo je da ih bude, davno jos, mozda bi neke stvari bile bolje... Konkretno, ne radi se o tome da li se dovodi neciji status u pitanje ili ne, i da li je neko od modova nekome zagorcao zivot ovde na forumu, vec treba otvoreno da se prica o tome, da se iznesu zalbe i sugestije clanova koje ovo sve na bilo koji nacin interesuje....

Potpuno se slazem(o) oko toga.
Jedino bih dodao da ce se nivo diskusije drzati u odredjenim granicama.

Bojim se da ne razumem ?

Izbrisi mu pitanje kada ga ne razumesh u sushtini zalepio si se za del dugme i kapiram da ni moju privatnu poruku nisi procitao.

Opasno si smorio na ovom topiku.

Ne bih se slozio da je Jaksa smorio, da nije brisao postove stvarno bi bilo smeca previshe u temi koja je dosta ozbiljna, koja nije za *******ciju i naravno da treba odrzati nivo diskusije u odredjenim granicama. Pozdravljam takve odluke. :wave:

Ja inace ne odgovaram na pm u vezi mod akcija.
SVAKI post za koji se proceni da nije konstruktivan ce biti obrisan.

Vrh Dno