Šta je novo?

Batman: Arkham Knight

Zamolio bih te da procitas o cemu se prica umesto sto odmah uskaces da me poklopis.
On je rekao da preorderi ne pokrivaju troskove developmenta ja sam rekao da pokrivaju i to dokazao konkretnim primerom.
Dal je CDPR dobio pare od investitora ili od prodaje W2 ili je radio bez para ili su dobili na lutriji uopste nije bitno za ovu diskusiju.

Covek je rekao "kompletni troskovi za razvoj neke igre" i ti si to pokazao primerom witcher 3 preordera? OK, whatever.

Iskreno, postala je besmislena diskusija jer nekima ovde samo moze da se dokaze tako sto moze da im se da vodjenje nekog visoko-budzetnog AAA projekta i obecanja timu, bice para i plata tamo kamo kad (i ako) krenu preorderi, do tad se strpite i finansirajte bar jos godinu dana iz svog dzepa... ocigledno odlican i zagarantovan recept za uspeh. :D

@LazaNS

Odlicno objasnjenje. :) Po tome se obicno i poznajte koliko je koja multiplatforma zahtevna, to samo jos vise pokazuje da nisu problemi zahtevnost efekata vec streaming, stara boljka UE3 enginea na PC-u...

Poslednja izmena:
Nije ona ni na PC-u nesto specijalno zahtevna. Dok Witcher 3 opusteno ugreju graficku na 70 stepeni, ovde ostaje do nekih 63 stepena.

Instalirao sam je na SSD-u i nemam nekog drasticnog stucanja, padne FPS povremeno na 26-27, ali vecim delom je zakljucan na 30. Nisam otkljucavao preko ini fajla, verovatno je visi fps. Sama igra je zaista odlicna, za ovih par sati sto sam igrao.

Poslednja izmena:
Prvo pravilo zooloskog vrta: don't feed the troll.

Dao si jedan primer, i to Blizzads-ov naslov, u prevodu mnogo loš primer. AAA naslovi koštaju mnogo i teško da mogu biti isplaćeni samo od Pre-Order-a. A sa druge strane stane, pa šta i da su pokrili troškove? Šta neće više od toga, zadovolji su da budu na nuli? Ja sam mislio da je njima u interesu da igru prodaju u što više primeraka, pa čak i posle izlaska iste, pa možda i godinu dve kasnije, ali sam očigledno pogrešio

Za AAA naslove to stoji, ali lično sam upoznat sa nekim projektima indie timovima koji su preorderima bukvalno spašeni od propasti, jer kada su kretali sa projektima nisu znali da stave realne troškove na papir i pre vremena su probijali sve budžete koji su im bili dostupni. To naravno nije slučaj sa izdavačima kao što su EA, Ubi, SE, WB, pošto te kompanije mogu finansijski da iznesu pogrešne projekcije, ali za manje izdavače i nezavisne timove pogrešan proračun uglavnom znači i kraj i tu preorderi mogu odigrati ključnu ulogu.

Rocksteady is leading our team of developers and partners as we work on the PC performance issues that players have been encountering. The work is significant and while we are making good progress on improving performance, it will take some time to ensure that we get the right fixes in place. 

Below is the list of the key areas where we are dedicating our resources to improve the experience for our loyal fans:
Support for frame rates above 30FPS in the graphics settings menu 
Fix for low resolution texture bug 
Improve overall performance and framerate hitches 
Add more options to the graphics settings menu 
Improvements to hard drive streaming and hitches 
Address full screen rendering bug on gaming laptops 
Improvements to system memory and VRAM usage 
NVIDIA SLI bug fixes 
Enabling AMD Crossfire 
NVIDIA and AMD updated driversWhile we work on improving performance, we will also continue to make interim patches available to address issues for those still playing the game on PC. The first patch is being released now and the updates include: 
Fixed a crash that was happening for some users when exiting the game 
Fixed a bug which disabled rain effects and ambient occlusion. We are actively looking into fixing other bugs to improve this further 
Corrected an issue that was causing Steam to re-download the game when verifying the integrity of the game cache through the Steam client 
Fixed a bug that caused the game to crash when turning off Motion Blur in BmSystemSettings.ini. A future patch will enable this in the graphics settings menuWe would like to thank our fans for their patience and invaluable feedback. We will continue to monitor and listen for any additional issues.

Radi se na patchu, ovako je to trebalo da bude pri launchu igre a ne da se radi naknadno, nije im trebalo ovo ponizenje.
Za sada su izbacili mali patch oko 70mb i na brzinu sam usao u igru i vidim da su texture veceg kvaliteta i da ima sada onaj rain efekat kao u pa4 verziji, valjda ce ubrzo i ovaj veliki patch sto najavljuju.

Pojedine igre se mogu nazvati umjetnickim djelima ali generalno igre su samo interaktivni medij koji prvenstveno sluzi da se ljudi zabave - to su IGRE. Mogu ih praviti umjetnici, ali to ne znaci da je onda igranje sa Barbikama umjetnost. Od puke zabave nikakav veci smisao neces dobiti igrajuci Diablo, WOW, Counter Strike i ostale.

Nije mogu ih praviti umjetnici, vec ih prave umjetnici.

I zasto se ti ne bi mogao igrati sa umjetnickim djelom?

Nije mogu ih praviti umjetnici, vec ih prave umjetnici.

I zasto se ti ne bi mogao igrati sa umjetnickim djelom?

Vi iz betmena u umetnost, to je vec relativno diskutabilno :)

Nazovite lepo igre kreativnim delima i gotovo. Btw slazem se sa r0nIn-om da su igre tu radi zabave, medjutim neki developeri da li grupni ili pojedinacni pokusavaju da pokazu sta znaju, neki i da naprave nesto sto je kao umetnost sto i ima smisla, jer eto recimo onaj Ori & Blind Forest ili kako vec zahteva crtez, art uglavnom, onda muziku.. tako da od skup "umetnosti" ili dela se dodje do konacnog rezultata - igre. Ali ta sama igra sluzi tu radi zabave, tako da nije svaka igra ista i ne moze za svaku da se kaze isto. CS1.6 se igrao vise od 10 godina zbog para, turnira i zabave naravno ali je uglavnom cilj bio da budes bolji, nema tu ni U od umetnosti, a opet ce se neko pojaviti i reci da sam koncept mapa opet spada u umetnost jer su prvobitno nacrtane, uradjene i onda prihvacene od milion raznih ljudi. Zato postoje zanrovi koji se zanemaruju mimo ovih klasicnih zanrova akcija/sport i sl. Svi ste u pravu i gotovo ;)

Bar znamo da performanse betmena nisu umetnost..ili jesu sa tolikim budzetom i samopouzdanjem pre izlaska ?

Poslednja izmena:
A kako upadam u diskusiju, kad sam ispočetka teme prisutan? A u čemu se moje ne znanje razlikuje od tvog?

Dzaba kad si mozda prisutan telom ako nisi prisutan duhom. ;)
Ne prica se o Warcraftu 3 i Blizzardu vec o Witcher 3 i CDPR.
Jel sad jasno?

Lepo ti je covek rekao da te pare ne stizu tek tako i da troskovi za development postoje i pre nego sto uospte pocne da se ista razvija. Troskovi su sve veci i veci i preorder nije problem. Problem je ne reagovanje na los proizvod. Ovo je prvi put da se se kupci pobunili toliko da se to nije moglo sakriti i tuga je to sto je potrebno da nekio naslov doslovno NE RADI da bi potrosaci reagovali. Za stanje igara nisu krivi ni PC ni konzole niti preorder - krivi su samo potrosaci.

Majko moja, da sam vernik pa da se krstim i levom i desnom.
Covece nije bitno kako pare stizu i odakle su stizale ranije, diskutujemo jer ti si rekao da preorder ne pokriva development neke igre a ja kazem da moze.
To su cinjenice.
Stavise, sam razvoj W3 je kostao oko 12-15 miliona dolara dok je oko 20-25 miliona otislo na marketing.

Koji si to primer dao?
Ocigledno nikakav, ti ces da zamislis da recimo W3 nije imao milion preordera (u stvari mozda cak i 1,5 miliona) i nastavices sa svojim zivotom kao da nista nije bilo.
Mozda i W3 ne postoji kao igra, ali je opet igras i komentarises o njoj u onoj temi.
Masta moze svasta.

Sve je krenulo od tebe sa ovom blistajucom izjavom:

Vi stvarno verujete u to da se preorderom isplate kompletni troskovi za razvoj neke igre? :D ...

Znaci preorderom se troskovi otplacuju (kao sto se vidi iz mog primera), dakle troskova je bilo pre preordera i oni su se po kupovini otplatili.
Dedukcija je cudio.

Covek je rekao "kompletni troskovi za razvoj neke igre" i ti si to pokazao primerom witcher 3 preordera? OK, whatever.
Da, da kompletni.
Pismen si, dobro vidis ko je sta rekao.

Citajte sta clanovi pisu i prestanite da izmisljate izjave kojih nikad nije bilo samo da bi ste ispali pametni i imali nesto da kazete.
Odrasli ste ljudi i imate na hiljade postova na ovom forumu i bio bi red da kad nesto pisete znate o cemu pisete, barem kad se raspravljate sa mnom.
To vam je neko elementarno vaspitanje, aman.

Poslednja izmena:
Druze, jel' ti kapiras da se tih milion odrdera x 30e (recimo) ne dese u jednom danu vec to traje poprilicno dugo? Prakticno do samog izlaska igre? Sta pre toga raditi? Pokrije se sigurno dosta toga sa preorderima ali ne sve. Meni se cini (a ispravi me ako gresim) da ti nisi do sada imao prilike u zivotu da budes deo razvoja necega sto kosta toliko para, zar ne? Ja jesam (i ne, nije video igra u pitanju). Preorder brojke ne uticu na stanje ljudi odgovornih za projkeat, veruj mi. To moze samo da se desi u nekom paralelnom univerzumu manje iskusnih ljudi (kojih je ovaj forum prepun, pogotovo na gameing sekciji) u kome mislite da je takav odnos prema poslu moguc. Nisu to domace kompanije za pravljenje plasticnih ambalaza... (a i one imaju izuzetno rukovodstvo).
Novac sakupljen od preordera samo donekle opusti pritisak izdavaca i ljudi pri vrhu oko deadlajnova.
Ponavljam, preorder opcia nije razlog za dekadenciju kvaliteta u kome se igre plasiraju na trziste vec ne reagovanje kupaca. I dokle god vecina bude bila u fazonu "meh, izacice patch" dotle ce oni da testiraju granice izdrljovosti kupaca. Na ovom konkretnom primeru su pokusali deeeebeeeelo da ustede na developmentu PC porta i to im se, hvala Bogu, obilo o glavu.

A ti nastavi da se krstis i levom i desnom...

Poslednja izmena:
Mozete li ovu diskusiju premestiti na neko drugo mesto, molim vas?

Zatrpali su temu, vec sam to govorio, ono sto je cudno jeste da i sami moderatori nastavljaju da idu u off.

Ju, izvini molim te
Ma vazi

Druze, jel' ti kapiras da se tih milion odrdera x 30e (recimo) ne dese u jednom danu vec to traje poprilicno dugo? Prakticno do samog izlaska igre? Sta pre toga raditi? Pokrije se sigurno dosta toga sa preorderima ali ne sve.

Naravno pa i sam developer ima valjda neki kes. Posto pricamo o CDPR oni su sami rekli da igru sami finansiraju it o nesto malo investitora sto imaju ne uticu na to kad ce igra da izadje.

Meni se cini (a ispravi me ako gresim) da ti nisi do sada imao prilike u zivotu da budes deo razvoja necega sto kosta toliko para, zar ne? Ja jesam (i ne, nije video igra u pitanju). Preorder brojke ne uticu na stanje ljudi odgovornih za projkeat, veruj mi. To moze samo da se desi u nekom paralelnom univerzumu manje iskusnih ljudi (kojih je ovaj forum prepun, pogotovo na gameing sekciji) u kome mislite da je takav odnos prema poslu moguc. Nisu to domace kompanije za pravljenje plasticnih ambalaza... (a i one imaju izuzetno rukovodstvo).
Novac sakupljen od preordera samo donekle opusti pritisak izdavaca i ljudi pri vrhu oko deadlajnova

Potpuno pogresno i sva sreca sto ne radis na igrama i zbog tebe i zbog svih nas.
Postoji nesto sto se zovu fiskalni kvartali gde profit mora da bude ostvaren.
Jel ti mislis da ovi sto su recimo investirali u npr. Ubisoftov Unity briga kakva ce igra da izadje na kraju?
Nimalo.
Jel ti mislis da developeri AC: Unity (pa i Arkham Knight-a) nisu znali u kakvom stanju izlazi igra?
Znali su ali su u kandzama izdavaca i investitora koji gledaju da sto pre obrnu kes.
Oni su investitori i njihovo je da investiraju i da na kraju dobiju pare nazad + zaradu koje opet utopiti u neki drugi projekat i tako u krug.
Nema taj ni vremena ni volje da dodatno ceka na nesto narocito ako vidi visok broj preordera i narocito ako je puko ogromne pare na marketing da bi uopste dosao do tih preordera.
Realno, bolje vrabac u ruci nego golub na grani.
Sta vise ako se igra odlozi, gejmeri mogu da povuku preorder u znak protesta, a to nikako ne sme da se desi.
To sto developer nije umeo da se organizuje njega uopste ne zanima, i ako cemo pravo ja potpuno razumem taj stav.
Medjutim da preordera nema, investitoru bi bilo od najveceg znacaja kvalitet igre na release-u jer bi onda prodaja bila bolja na duze staze, dok ovako ga boli cose i za developera i za ljute gejmere. :)

Ponavljam, preorder opcia nije razlog za dekadenciju kvaliteta u kome se igre plasiraju na trziste vec ne reagovanje kupaca.

Ponavljaj koliko hoces, stvarnost te demantuje.

A ti nastavi da se krstis i levom i desnom...

Rekao sam "da sam vernik krstio bih se" ali ovo je samo jos jedan dokaz da ti uopste ne citas tudje postove...

Izvinjavam se svima koji su se smorili od ove rasprave, evo ja prekidam. :)

Poslednja izmena:
Moj problem sa ovim Batmanom (igram na PS4) je taj što je igra izašla nakon Witchera. Pošto su utisci vezani za Witchera veoma sveži, trenutno mi je Batman potpuno ispodprosečan naslov. Čak mi je i combat nekako bio mnogo bolji u Shadow of Mordor. Ali verovatno mi tako deluje zašto što sam na početku igre. Nadam se da će mi popraviti utisak u narednom periodu.

Lol
Zanimljivo objasnjenje o ono Nvidijinom gameplay trejleru gd je igra radila na 60 fps.

A od koga ocekujes potvrdu?
Od Nvidije?
Od Rocksteady-ija?
"Ej jel znate za onaj gejmplej trejler sa gejmovrksom sto vam pokazasmo onomad?... E *** ispade da smo vas lagali."

Da bre, samo ti cekaj na tu potvrdu.

Adaptirase moj opis u video review, nije ispalo lose.

Sources: Warner Bros. Knew That Arkham Knight PC Was A Mess For Months

“I will say that it’s pretty rich for WB to act like they had no idea the game was in such a horrible state,” said one quality assurance tester who worked on the game for years. “It’s been like this for months and all the problems we see now were the exact same, unchanged, almost a year ago.”

Two sources, requesting anonymity to avoid jeopardizing their careers, spoke with Kotaku over the past week in hopes of explaining how the broken PC version of Arkham Knight made it out the door. They both said that Warner Bros. was aware of the many issues facing Arkham Knight on PC and that the publisher chose to ship the game regardless, not to maniacally screw over customers—but because they believed it was good enough.

Zelim im propast.

DieH@rd Ne bih da pretjerujem ali najnormalniji glas sa balkana. Do sada sve nesto, neugodno im pricati kao da se prvi put susrecu sa civilizacijom dok su oni sa HCL-a "neuvjerljivi".

Ovo sam postovao u Watch Dogs temi ali ne bi bilo lose da se podsetimo:

Ubisoft Engineer Supposedly Suggests 30fps Parity Is Set By Console Manufacturers

“The Game Architect said that they aim for 60 fps but due to "limitations", they have to settle for 30 fps in recent games.
He then implied that console makers are pressuring them into doing the same thing on PC.”

"'Are you aware of the negative response to the recent decision to lock your games (like AC:Unity) into 30 frames per second? If so, what do you think about that?'" [..]

“I asked this question at the end of the presentation, everyone laughed.
The Game Architect said that on consoles, and for this type of game, they have to chose between graphical fidelity and smoothness.
He implied that MS is making them lock the framerate on PC too. Then, he smiled, said "But our eyes can't see past 24 fps anyway" and winked at me.”

Ovo sam postovao u Watch Dogs temi ali ne bi bilo lose da se podsetimo:

Ubisoft Engineer Supposedly Suggests 30fps Parity Is Set By Console Manufacturers

Jesus fucking christ
sm7-facepalm.gif

DieH@rd Ne bih da pretjerujem ali najnormalniji glas sa balkana. Do sada sve nesto, neugodno im pricati kao da se prvi put susrecu sa civilizacijom dok su oni sa HCL-a "neuvjerljivi".

DieH@rd - šta kaže na 5:36? :) :D :)

Meni su ovi HCL-ovi Batman klipovi bili neprijatni za gledanje. Dali su onom fanboy-u da trtlja neke ******štine, dok gledaš kako igra koči i zapinje a on govori kako ima malih problema, ali nije ništa kao što se priča okolo :D. Baš su me razočarali ovaj put. Trebali su dati Igoru da snima sa PS4.

Poslednja izmena:
Vrh Dno